Ribnjak2048 sub 17.5.2025 08:44

Ja bih rado radio manje, i dalje živio u gradu ali jeo slano i slatko koje skuham i ispečem, za gušt bih jeftino biciklirao po brdima, rezbario drvo, sadio cvijeće oko kuće i svaku drugu večer pogledao film. Odjeću i obuću bih redovito prao ali bih sve nosio dok se ne skroz ne izliže. Naučio bih osnove kućnih popravaka i tako kuću držao u dobrom stanju. Imao bih sve što mi treba za lagan život - struju, vodovod, grijanje i hlađenje, frižider, perilicu. Zaboravio bih na kafiće i duge šopinge.

Za takav život mi treba par stotina eura mjesečno. Kad bi se netko iz godine 1800. teleportirao kod mene zavidio bi na nivou automatizacije života. Ipak...

Nekako imam osjećaj da bih nakon nekoliko "oprosti ali neću svaki dan na kavu od 2€" i "oprosti ali neću svake godine na koncert od 100€" ostao bez prijatelja a i da bi mi šanse za uspješan ljubavni život pale blizu nule.

Sirotanovic ned 18.5.2025 14:03

Naravno da stres i zamor uzimaju svoje.
Mozak se može mijenjati kako na bolje tako i na gore, sve ovisi čime ga hranite, trenirate ili uništavate. Ako primate samo smeće od informacija kao loš sadržaj sa dnevno.hr ili tik toka zatupljujete ga. Ako previše radite isti posao (izgarate), zamarate mozak. Ali ako ga ne koristite onda se "suši".
Kako reče Dalaj Lama "čovjek je glup jer često žrtvuje zdravlje zarad novca"!

https://mzss.hr/znate-li-sto-je-neuroplasticnost-mozga/

passat ned 18.5.2025 14:07
Sirotanovic kaže...
Naravno da stres i zamor uzimaju svoje.
Mozak se može mijenjati kako na bolje tako i na gore, sve ovisi čime ga hranite, trenirate ili uništavate. Ako primate samo smeće od informacija kao loš sadržaj sa dnevno.hr ili tik toka zatupljujete ga. Ako previše radite isti posao (izgarate), zamarate mozak. Ali ako ga ne koristite onda se "suši".
Kako reče Dalaj Lama "čovjek je glup jer često žrtvuje zdravlje zarad novca"!

https://mzss.hr/znate-li-sto-je-neuroplasticnost-mozga/

Definiraj zatupljivanja / izgaranje / sušenje / napredovanje.

S evolucijske perspektive koga briga. Ako 90% populacije gleda tika tokove, ostalih 10% koji citaju knjige su cudni / glupi / luzeri. Sve je stvar perspektive i "u odnosu na".

Sirotanovic ned 18.5.2025 16:06

@Passat zaista treba definirati te stvari? Da se suši lako se to primjeti kad čovjek prestane da radi na sebi ili recimo ode u mirovinu i sjedi na kauču po cijele dane ne koristeći mozak , mozak se brzo osuši i čovjek postane kao fikus. Jednostavno kao i mišići ako ih ne koristiš propadaju. A vidi recimo one fosile parlamentarce koliko imaju oštar mozak u stare dane.

90-10 može biti opasno , ovih 90% nečitača lako preglasa onih 10% načitanih. Tako da tih 10% pametnih budu izolirani i ne donose nikakve odluke i evo ti degradacije društva.