Marko sri 14.5.2025 11:25

Počelo je znači. 

Sada kada su ovi probili led, čekam ostale servise s kupljenim "lifetime" licencama da počnu raditi isto.

Iako, neki su to već radili na još perfidniji način - s verzijama. Kupiš "lifetime" licencu, a onda oni nakon toga krenu verzionirati softver i kažu "E vi sad imate lifetime licencu za verziju 1, to ne vrijedi za 2. Ali spremni smo vam dati bon od 5% popusta na kupnju lifetime licence za verziju 2".

Macumba sri 14.5.2025 11:52

Kad god sam vidio oglas za neki IT servis "doživotno" po jednokratnoj fiksnoj cijeni, bježao sam. To je naravno neodrživo na dulji rok i prije ili kasnije će se raspasti. 

Drugi je problem što su ovi novi vlasnici kupili mačka u vreći i sad se opravdavaju. Bilo bi dobro da se netko zainati i pokrene skupnu tužbu i odere ih ko vola u kupusu. Tko im je kriv što nisu znali što kupuju. 

Ova opravdanja i izgovori su drek, jer krše trgovački ugovor. Prodao si nešto po nekoj cijeni i sad se izmotavaš. Dobar odvjetnik bi tu imao štofa za zaradu.

tokyu sri 14.5.2025 12:38

Dosta online servisa mijenja znacenje rijeci u svojim uvjetima koristenja. Cesto “purchase” (hr kupi) u uvjetima preimenuju u najam licence i sl. Isto tako “dozivotno” u uvjetima koristenja moze biti definirano drugacije.
U konacnici ljude se masovno vara, a opet u uvjetima koristenja kazu da se ide u arbitrazu i da se ne moze ici u grupnu tuzbu.
Naravno da nitko ne cita ToS (ja prvi) i zato nas i detu na ovakve nacine.

Zaporožac sri 14.5.2025 13:04

Mislim da će se tu ponuditi odvjetnici koji će uzeti dobru proviziju (pogotovo USA odvjetnici to rade, kad znaju da će dobiti parnicu).

Ja ne da ih ne bi tužio, nego bi im bio zahvalan što za samo 19$ mogu obnavljati licencu. (tako je u Balkaniji)

Ivan(4) sri 14.5.2025 13:17

Ako cela priča nije totalni BS, onda zvuči kao da brod tone.

Doživotne licence su prodavane u periodu od dve godine, pre 10 godina. Mnogi od tih korisnika više ni ne koriste uslugu, što je kompanija već koristila kao izgovor, pa je u jednom prethodnom periodu otkazala ugovor onim lifetime pretplatnicima koji se nisu logovali duže od 6 meseci. I sad je za kompaniju pitanje života i smrti da li će onima koji su još tu uzeti po $19 godišnje? Stvarno?! Dakle, ili su ozbiljno zaglibili, ili su ozbiljno pohlepni.

Pri tom ispadaju idioti ("kad smo kupovali kompaniju nismo imali pojma da i doživotni pretplatnici postoje" - za to eventualno mogu da tuže one koji su im kompaniju prodali, korisnici s tim nemaju ništa). 

Nadam se da će ih uspešno tužiti.

EDIT: Ars Technica ima članak na ovu temu sa nekoliko dodatnih informacija. "Doživotna licenca" prema rečima korisnika zapravo nije ni trebalo da bude večita, već na 20 godina. U tom slučaju, "doživotnim" pretplatnicima je ostala još polovina ugovorenog perioda. Zanimljivo je da kompanija tvrdi da su doživotne licence nuđene od 2015. do 2017, a da je Ars uspeo da pronađe ponude preko 3rd party preprodavaca i iz nešto kasnijih godina. Takođe, vlasnici kompanije su izjavili da nemaju nameru da tuže prvobitne vlasnike "jer bi troškovi tužbe bili veći od vrednosti kupovine", što mi je malo sumnjivo, pošto je valjda očekivanje da bi, u slučaju uspešne tužbe, svi pravni troškovi pali na stranu koja je izgubila.

Ivan(4) sri 14.5.2025 13:46

Zavisi šta piše sitnim slovima. Ovde to nije slučaj (po svemu sudeći, ovde sitna slova kažu 20 godina što još nije isteklo), inače bi se kompanija pozvala na to, a ne "ne isplati nam se, a nismo ni znali da to postoji kad smo preuzimali firmu".

Zaporožac sri 14.5.2025 13:53

Ovdje vam je objašnjeno što je doživotna, a što trajna licenca.

• *Perpetual licenses offer lifetime access to apps with free updates.
  • *Lifetime licenses also provide one-time access, but you may need to pay for updates.
  • *Terms for lifetime licenses may change; always check for additional costs.
ministar sri 14.5.2025 14:42
Zaporožac kaže...

Ovdje vam je objašnjeno što je doživotna, a što trajna licenca.

• *Perpetual licenses offer lifetime access to apps with free updates.

ovo je djelomično točno - "free updates" da, ali ne i "free upgrades".. ti kupuješ doživotnu licencu za određenu verziju, te nemaš pravo na besplatnu noviju verziju.. kao kad kupiš Office 2023 - to ti je doživotna licenca, ali za 2023, novije moraš ponovno kupiti

Ivan(4) sri 14.5.2025 14:51

Takođe, sam tekst navodi "Some companies use the terms “perpetual” and “lifetime” interchangeably", tako da je ovo nepotrebno jezičko pametovanje.

Kao što sam napisao, bitno je šta je pisalo u sitnoj štampi u ovom slučaju. Po svemu sudeći, 20 godina, koje nisu istekle. Opet, kao što sam već napisao, kompanija se ne poziva ni na kakve uslove ugovora i licence, već prosto na "ne isplati nam se i nismo znali za ove korisnike kada smo preuzimali posao, a bivše vlasnike nam se takođe ne isplati da tužimo, pa eto, razumite nas uboge".

torrente sri 14.5.2025 16:04

Jesu imali limit na bandwidth?

To su veliki troškovi. Netko mora platiti svu tu propusnost.

U trećem mjesecu sam imao velike cloud migracije i još nekakve peripetije. Sve skupa, kod operatera 3.5TB prometa.

Sve prošlo kroz Proton VPN. Tko je platio taj promet...ja!

To su bila vremena dok se nije strimalo kroz tunele kao danas. 3GB sat Netflixa. I?

Da svi ukućani tunelare druge geolokocije lifetime? Kako da ne.

Ili 19$ godišnje. Kako da ne.

Ima pouzdanih stvari koje su odvagane debelo na kalkulatoru. Broj korisnika + čija je infrastruktura.

Imam pCloud Lifetime 2TB clouda od 2016. Bezprijekoran rad. Dogodine 10g. Isplaćen već odavno.

Imate specjalizirane enkriptirane cloud servise kao njemački Filen.

Kod njih sam isto "pazario". Ljudi su javno opisali korisnicima isplativost.

Koliko imaju ljudi na plaći i da oni same drže mržeu i diskovi su njihovi. Nisu otvorili cloud servis na amazonovoj infrastrukturi.

Onda takve stvari opstaju.

Kada vidite Lifetime, provjerite jeli dostupan info... koliko pretplatnika imaju i na čemu im leži infrastruktura. U vlastitoj kuhinji ili je pod najmom.

KIKI3ooo čet 15.5.2025 11:44

Ma mogu radit šta oće. Kakve tuzbe?

Koliko od ovih malih alatića šta mi trebaju traže kupnju licence za svaku novu major verziju! 

Ili, malome sam kupio ingame toliko stvari u jednoj igrici, godinama su se radile mikro transakcije, da bi jednog dana samo dobili poruku da je servis ugasen. Ćao bao.

Cijeli Steam se može izgasit i pozdravi se sa cijelom kolekcijom, npr. 

A di su servisi koji se reklamiraju da rade jedno da bi nakon godinu dana tu uslugu - jednostano izbrisali sa web stranice! "Tko? Mi to radili? Nemam pojam o cemu pricas." Mislim, prodavali ste lifetime licence!

Cloud storage isto... Npr. google drive... Moze u bilo kojem trenutku prekinit uslugu. Bez najave. Ne garantira trajnu dostupnost servisa i ogradio se od gubitna podataka. Npr. I sve onda postaje kristalno jasno ako ti se cloud sa podacima moze izgasit. A sta si mislia?

Jednostavno ne možeš imat kontrolu nad tim online servisima. Neki servisi vrijede pretplate, znači obožavam ih plaćat. Ali neki su čista pljačka, tražu pretplatu za stvari koje ne treabaju nikakve "novitete" već samo da rade jednu stvar i to je to. Pa ti nemoj krekirat i snalazit se sa starim verzijama, traziti alternative isl.