PaleRider uto 13.5.2025 11:31

Slične vijesti koje dolaze sa Zapada uglavnom jesu obično preseravanje zbog startup kulture privlačenja investitora.

Ali Kinezi su pod pritiskom da inoviraju, politika/motivacije/mentalitet - sve je tamo drugačije, po meni ovo ima šanse i da zaživi, kao i mnogo toga što se razvija u Kini.

NEW_MAN uto 13.5.2025 11:43
Drago kaže...

U Kini godišnje diplomira 1,2 do 1,5 milijuna inženjera svih vrsta i 300.000 do 500.000 matematičara.

U SAD od 130.000 do 150.000 inženjera i 90.000 do 120.000 matematičara. 

90% tih USA inzinjera i matematicara u USA su porijeklom iz Azije. Masu njih je nakon diplome otislo "doma" i danas imamo to kaj imamo.

In 2024, China accounted for 47.2% of all patents and utility models filed worldwide, followed by the United States (16.8%), Japan (8.4%), the Republic of Korea (6.8%), and the European Patent Office (EPO) (5.6%). Other offices accounted for the remaining 15.2%. 

slitinabakra uto 13.5.2025 12:39
NEW_MAN kaže...
Drago kaže...

U Kini godišnje diplomira 1,2 do 1,5 milijuna inženjera svih vrsta i 300.000 do 500.000 matematičara.

90% tih USA inzinjera i matematicara u USA su porijeklom iz Azije. Masu njih je nakon diplome otislo "doma" i danas imamo to kaj imamo.

In 2024, China accounted for 47.2% of all patents and utility models filed worldwide, followed by the United States (16.8%), Japan (8.4%), the Republic of Korea (6.8%), and the European Patent Office (EPO) (5.6%). Other offices accounted for the remaining 15.2%. 

Pitanje je gdje se patentira. 

Chinese companies and researchers filed 20 081 patent applications last year at the European Patent Office (EPO), a new record. China ranks 4th worldwide accounting for 10.1% of total applications at the EPO.

Nije isto lupat patente u maticnoj drzavi gdje ce ti sve approve, i napravit patent na razini US / EU 

picajzla0707 uto 13.5.2025 12:58
Entry Point kaže...
Drago kaže...

Tko bi rekao 1,5 miljardi ljudi vs 340 milijuna da će biti razlike u broju inženjera i matematičara

i opet je razlika najmanje dvostruko veća u broju inženjera (EDIT - kad gledaš per capita)

doduše to ne čudi, jer amerika - kao i ostale zapadne zemlje imaju najveći udio uslužne djelatnosti u gospodarstvu, dok se kina uglavnom bazira na proizvodnji i to s puno većim izvozom

svatko potiče 'proizvodnju' ljudskh resursa prema vlastitim potrebama

da kina ne izvozi toliko i da ima strukturu gospodarstva sličniju zapadnim zemljama, brojke inženjera i matematičara bile bi vrlo blizu

Kivan uto 13.5.2025 14:06

Nadam se da će zapad i ostatak svijeta prisvojiti njihov patent ako se pokaže da je to dobro riješenje.

Naravno bez naknada i mogućnosti tužbe Kao što je to praksa u njih već desetljećima kada su u pitanju patenti sa zapada.

Gebirgs uto 13.5.2025 16:47

Sokantno, i politicki i tehnoloski. 

Svi smo uceni o nekom tehnoloski naprednom zapadu, zemlji Mercedesa, Mustanga, P-51, Raptora, Intela, U-Bahn, S-Bahn, Made in Germany, America (fak jea), uredjenim i tehnoloski superiornim drzavama s visokim standardima. 

Komunizam je bio komunizam: prljavo, plastika, pusenje, alhoholizam, Trabant, Wartburg, korupcija, krezubost, ofucanost.

A sada sto? Komunisticka Kina? Otkuda? Kako? Iz komunizma? Nemoguce.

Oduvijek me zanimalo kako je to Njemacka u WW2 radila takve tehnoloske pomake jer de facto su od dreidekkera u par godina dosli do me262 i balistickih raketa s inercijalnim navodjenjem, bili na pragu N bombe.

Sto je vodilo toliki tehnoloski napredak osim rata?

Da li nas zapadne korporacije zaista drze u tehnoloski nazadnom stanju iz interesa i koristi? Da li je tehnologija zaista napredovala 100 godina naprijed ali nas se drzi na starim tehnologijama jer ih se pusta na trziste na kapaljku?

just_dont uto 13.5.2025 18:18
Gebirgs kaže...

Sokantno, i politicki i tehnoloski. 

Svi smo uceni o nekom tehnoloski naprednom zapadu, zemlji Mercedesa, Mustanga, P-51, Raptora, Intela, U-Bahn, S-Bahn, Made in Germany, America (fak jea), uredjenim i tehnoloski superiornim drzavama s visokim standardima. 

Komunizam je bio komunizam: prljavo, plastika, pusenje, alhoholizam, Trabant, Wartburg, korupcija, krezubost, ofucanost.

A sada sto? Komunisticka Kina? Otkuda? Kako? Iz komunizma? Nemoguce.

Oduvijek me zanimalo kako je to Njemacka u WW2 radila takve tehnoloske pomake jer de facto su od dreidekkera u par godina dosli do me262 i balistickih raketa s inercijalnim navodjenjem, bili na pragu N bombe.

Sto je vodilo toliki tehnoloski napredak osim rata?

Da li nas zapadne korporacije zaista drze u tehnoloski nazadnom stanju iz interesa i koristi? Da li je tehnologija zaista napredovala 100 godina naprijed ali nas se drzi na starim tehnologijama jer ih se pusta na trziste na kapaljku?

možda i je tako kako kažeš, pušta se na kapaljku, samo stvar je da je i to na kapaljku previše za većinu ljudi

a ovo za komunizam, pa taj komunizam ima veze sa komunizmom koji si ti naveo (sa trabantima i ostalim) isto koliko i demokracija u staroj grčkoj i demokracija danas, a ako ćemo iskreno ne privlači me ideja življenja u tom naprednom kineskom komunizmu gdje ako nemaš dovoljan social credit ne možeš ni na javni prijevoz

Karloooo uto 13.5.2025 22:20

Jugoslavija, ta istočnoeuropska Brazilija socijalizma, živjela je na stereo mixu bratstva-jedinstva i fiće koji se nije palio na nula stupnjeva. Sve smo znali: zapad je imao lasere, a mi plakate. Oni mikroprocesore, mi propagandu.
I sad — šok! Kinezi u svemiru, a mi i dalje pričamo kako je “Yugo i poni bio ispred svog vremena”. Možda je problem što više vjeruješ partizanskim filmovima nego tranzistorima. To je tvoj smjer, Kina i Jugoslavija su isto, ježiga, nisu.

Gebirgs uto 13.5.2025 23:15
Karloooo kaže...
Jugoslavija, ta istočnoeuropska Brazilija socijalizma, živjela je na stereo mixu bratstva-jedinstva i fiće koji se nije palio na nula stupnjeva. Sve smo znali: zapad je imao lasere, a mi plakate. Oni mikroprocesore, mi propagandu.
I sad —šok! Kinezi u svemiru, a mi i dalje pričamo kako je “Yugo i poni bio ispred svog vremena”. Možda je problem što više vjeruješ partizanskim filmovima nego tranzistorima. To je tvoj smjer, Kina i Jugoslavija su isto, ježiga, nisu.

Sry, pogresno citas komentar.

Govorim o nekim stereotipima koji su se i povijesno gurali kroz medije i dozivljavali na ovim prostorima. Dapace, uvijek me sokirala razina slavljenja "svojih postignuca" u YU, a stvari koje su se tamo radile su uvijek bile nekih 60% sto bi trebale biti, falio je cijeli layer kvalitete, zvucne izolacije, doradjenosti, a opet u medijima se takav proizvod slavio kao da je svjetski vrh.

Zapad zaostaje, EU zaostaje, a Kinezi nam lupaju packe (tom i takvom Zapadu, ne RH jer je RH deindustrijalizirana i ne moze se ni naci u recenici s Zapadom).

Zaporožac sri 14.5.2025 01:32

Treba pozdraviti svaki napredak u znanosti, bez obzira s koje političke ili rasne kote dolazi.

Kinezi su lijepo početkom 90 ih pametno "prihvatile" zapadni kapital, učili od zapadnih znanstvenika i u velikom broju poboljšali, unaprijedili to znanje.

Sad već imaju generacije svojih mladića i cura koji su i školovani na američkim koledžima.

Kada se radi o napretku treba izbjegavati idejno političke gluparije.

picajzla0707 čet 15.5.2025 00:23

Točno tako, tekst govori o mogućem skoku u evoluciji, ako već ne o revoluciji, u razvoju čipova, a sve što čitam su bullshit komentari.
Što bi falilo da se pokaže konkurentnost kine u proizvodnji čipova, to bi natjeralo i zapad na ubrzani razvoj, a samim time i nova postignuća, sasvim nebitno u kini ili na zapadu. Meni osobno je sasvim svejedno jel mi u kompu intel ili amd ili kineska inačica, dok god je bolji, efikasniji i jeftiniji

Tanen čet 15.5.2025 13:04

Kina je i dalje upravljana komunističkom partijom.

A to znači da u svakom momentu šef partije može uništiti bilo koju firmu bez obizira na profitabilnost ili veličinu. I bez obzira na smisao takve radnje.

To je razlog zašto ulagači radije stavljaju novac u američke firme, premda kineske imaju bolje izglede za rast. I de facto rastu brže i vrijede više (što se budućnosti tiče) nego američke.

Primjer Alibaba.

Pa ti ulaži u Kinu. Riziko je jednostavno prevelik.

PaleRider pet 16.5.2025 08:46
Tanen kaže...
Pa ti ulaži u Kinu. Riziko je jednostavno prevelik.

Je, toliko je velik da su Apple i ostale najveće firme masovno ulagali u proizvodnju u Kini.. A sad moraju seliti iz Kine, ne zbog partije, nego svog predsjednika. Što se tiče Alibabe, radi se o intervenciji u sklopu reforme s ciljem obuzdavanja divljačkog kapitalizma (monopolizma, beskonačnog zaduživanja, profitiranja na špekulacijama), nešto što ne bi škodilo ni Zapadu. U Kini se, zbog takvog pristupa, ne može desiti da banka zajebe pa da ju narod spašava. Naravno da se to špekulantima ne sviđa, ali da je bolje za narod, jest.