Kina novim tranzistorom bez silicija cilja na vrh:
Vezano uz: Kina novim tranzistorom bez silicija cilja na vrh:

Slične vijesti koje dolaze sa Zapada uglavnom jesu obično preseravanje zbog startup kulture privlačenja investitora.
Ali Kinezi su pod pritiskom da inoviraju, politika/motivacije/mentalitet - sve je tamo drugačije, po meni ovo ima šanse i da zaživi, kao i mnogo toga što se razvija u Kini.

U Kini godišnje diplomira 1,2 do 1,5 milijuna inženjera svih vrsta i 300.000 do 500.000 matematičara.
U SAD od 130.000 do 150.000 inženjera i 90.000 do 120.000 matematičara.

U Kini godišnje diplomira 1,2 do 1,5 milijuna inženjera svih vrsta i 300.000 do 500.000 matematičara.
90% tih USA inzinjera i matematicara u USA su porijeklom iz Azije. Masu njih je nakon diplome otislo "doma" i danas imamo to kaj imamo.
In 2024, China accounted for 47.2% of all patents and utility models filed worldwide, followed by the United States (16.8%), Japan (8.4%), the Republic of Korea (6.8%), and the European Patent Office (EPO) (5.6%). Other offices accounted for the remaining 15.2%.

A koliko u Europi?

Svaki tjedan nekoliko članaka o Kineskoj tehnologiji koja samo što nije, uz obvezni klikbejt u naslovu.
odavno je, nema vise samo sto nije.... kasnis, barem polu/desetljece ;)

90% tih USA inzinjera i matematicara u USA su porijeklom iz Azije. Masu njih je nakon diplome otislo "doma" i danas imamo to kaj imamo.
In 2024, China accounted for 47.2% of all patents and utility models filed worldwide, followed by the United States (16.8%), Japan (8.4%), the Republic of Korea (6.8%), and the European Patent Office (EPO) (5.6%). Other offices accounted for the remaining 15.2%.
Pitanje je gdje se patentira.
Chinese companies and researchers filed 20 081 patent applications last year at the European Patent Office (EPO), a new record. China ranks 4th worldwide accounting for 10.1% of total applications at the EPO.
Nije isto lupat patente u maticnoj drzavi gdje ce ti sve approve, i napravit patent na razini US / EU

Tko bi rekao 1,5 miljardi ljudi vs 340 milijuna da će biti razlike u broju inženjera i matematičara
i opet je razlika najmanje dvostruko veća u broju inženjera (EDIT - kad gledaš per capita)
doduše to ne čudi, jer amerika - kao i ostale zapadne zemlje imaju najveći udio uslužne djelatnosti u gospodarstvu, dok se kina uglavnom bazira na proizvodnji i to s puno većim izvozom
svatko potiče 'proizvodnju' ljudskh resursa prema vlastitim potrebama
da kina ne izvozi toliko i da ima strukturu gospodarstva sličniju zapadnim zemljama, brojke inženjera i matematičara bile bi vrlo blizu

Entry, sve si rekao sa "klikbejt" -om 🐒

Narandzasti bolesnik ce Kinu izgurati na vrh piramide i prije no sto sam ocekivao.

Ulazni, citaj glas koncila.

Nadam se da će zapad i ostatak svijeta prisvojiti njihov patent ako se pokaže da je to dobro riješenje.
Naravno bez naknada i mogućnosti tužbe Kao što je to praksa u njih već desetljećima kada su u pitanju patenti sa zapada.

Sokantno, i politicki i tehnoloski.
Svi smo uceni o nekom tehnoloski naprednom zapadu, zemlji Mercedesa, Mustanga, P-51, Raptora, Intela, U-Bahn, S-Bahn, Made in Germany, America (fak jea), uredjenim i tehnoloski superiornim drzavama s visokim standardima.
Komunizam je bio komunizam: prljavo, plastika, pusenje, alhoholizam, Trabant, Wartburg, korupcija, krezubost, ofucanost.
A sada sto? Komunisticka Kina? Otkuda? Kako? Iz komunizma? Nemoguce.
Oduvijek me zanimalo kako je to Njemacka u WW2 radila takve tehnoloske pomake jer de facto su od dreidekkera u par godina dosli do me262 i balistickih raketa s inercijalnim navodjenjem, bili na pragu N bombe.
Sto je vodilo toliki tehnoloski napredak osim rata?
Da li nas zapadne korporacije zaista drze u tehnoloski nazadnom stanju iz interesa i koristi? Da li je tehnologija zaista napredovala 100 godina naprijed ali nas se drzi na starim tehnologijama jer ih se pusta na trziste na kapaljku?

Sokantno, i politicki i tehnoloski.
Svi smo uceni o nekom tehnoloski naprednom zapadu, zemlji Mercedesa, Mustanga, P-51, Raptora, Intela, U-Bahn, S-Bahn, Made in Germany, America (fak jea), uredjenim i tehnoloski superiornim drzavama s visokim standardima.
Komunizam je bio komunizam: prljavo, plastika, pusenje, alhoholizam, Trabant, Wartburg, korupcija, krezubost, ofucanost.
A sada sto? Komunisticka Kina? Otkuda? Kako? Iz komunizma? Nemoguce.
Oduvijek me zanimalo kako je to Njemacka u WW2 radila takve tehnoloske pomake jer de facto su od dreidekkera u par godina dosli do me262 i balistickih raketa s inercijalnim navodjenjem, bili na pragu N bombe.
Sto je vodilo toliki tehnoloski napredak osim rata?
Da li nas zapadne korporacije zaista drze u tehnoloski nazadnom stanju iz interesa i koristi? Da li je tehnologija zaista napredovala 100 godina naprijed ali nas se drzi na starim tehnologijama jer ih se pusta na trziste na kapaljku?
možda i je tako kako kažeš, pušta se na kapaljku, samo stvar je da je i to na kapaljku previše za većinu ljudi
a ovo za komunizam, pa taj komunizam ima veze sa komunizmom koji si ti naveo (sa trabantima i ostalim) isto koliko i demokracija u staroj grčkoj i demokracija danas, a ako ćemo iskreno ne privlači me ideja življenja u tom naprednom kineskom komunizmu gdje ako nemaš dovoljan social credit ne možeš ni na javni prijevoz

Jugoslavija, ta istočnoeuropska Brazilija socijalizma, živjela je na stereo mixu bratstva-jedinstva i fiće koji se nije palio na nula stupnjeva. Sve smo znali: zapad je imao lasere, a mi plakate. Oni mikroprocesore, mi propagandu.
I sad — šok! Kinezi u svemiru, a mi i dalje pričamo kako je “Yugo i poni bio ispred svog vremena”. Možda je problem što više vjeruješ partizanskim filmovima nego tranzistorima. To je tvoj smjer, Kina i Jugoslavija su isto, ježiga, nisu.

I sad —šok! Kinezi u svemiru, a mi i dalje pričamo kako je “Yugo i poni bio ispred svog vremena”. Možda je problem što više vjeruješ partizanskim filmovima nego tranzistorima. To je tvoj smjer, Kina i Jugoslavija su isto, ježiga, nisu.
Sry, pogresno citas komentar.
Govorim o nekim stereotipima koji su se i povijesno gurali kroz medije i dozivljavali na ovim prostorima. Dapace, uvijek me sokirala razina slavljenja "svojih postignuca" u YU, a stvari koje su se tamo radile su uvijek bile nekih 60% sto bi trebale biti, falio je cijeli layer kvalitete, zvucne izolacije, doradjenosti, a opet u medijima se takav proizvod slavio kao da je svjetski vrh.
Zapad zaostaje, EU zaostaje, a Kinezi nam lupaju packe (tom i takvom Zapadu, ne RH jer je RH deindustrijalizirana i ne moze se ni naci u recenici s Zapadom).

Treba pozdraviti svaki napredak u znanosti, bez obzira s koje političke ili rasne kote dolazi.
Kinezi su lijepo početkom 90 ih pametno "prihvatile" zapadni kapital, učili od zapadnih znanstvenika i u velikom broju poboljšali, unaprijedili to znanje.
Sad već imaju generacije svojih mladića i cura koji su i školovani na američkim koledžima.
Kada se radi o napretku treba izbjegavati idejno političke gluparije.

Točno tako, tekst govori o mogućem skoku u evoluciji, ako već ne o revoluciji, u razvoju čipova, a sve što čitam su bullshit komentari.
Što bi falilo da se pokaže konkurentnost kine u proizvodnji čipova, to bi natjeralo i zapad na ubrzani razvoj, a samim time i nova postignuća, sasvim nebitno u kini ili na zapadu. Meni osobno je sasvim svejedno jel mi u kompu intel ili amd ili kineska inačica, dok god je bolji, efikasniji i jeftiniji

Kina je i dalje upravljana komunističkom partijom.
A to znači da u svakom momentu šef partije može uništiti bilo koju firmu bez obizira na profitabilnost ili veličinu. I bez obzira na smisao takve radnje.
To je razlog zašto ulagači radije stavljaju novac u američke firme, premda kineske imaju bolje izglede za rast. I de facto rastu brže i vrijede više (što se budućnosti tiče) nego američke.
Primjer Alibaba.
Pa ti ulaži u Kinu. Riziko je jednostavno prevelik.

Je, toliko je velik da su Apple i ostale najveće firme masovno ulagali u proizvodnju u Kini.. A sad moraju seliti iz Kine, ne zbog partije, nego svog predsjednika. Što se tiče Alibabe, radi se o intervenciji u sklopu reforme s ciljem obuzdavanja divljačkog kapitalizma (monopolizma, beskonačnog zaduživanja, profitiranja na špekulacijama), nešto što ne bi škodilo ni Zapadu. U Kini se, zbog takvog pristupa, ne može desiti da banka zajebe pa da ju narod spašava. Naravno da se to špekulantima ne sviđa, ali da je bolje za narod, jest.
Svaki tjedan nekoliko članaka o Kineskoj tehnologiji koja samo što nije, uz obvezni klikbejt u naslovu.