Film "BlackBerry", o nastanku i propasti legendarn
Vezano uz: Film "BlackBerry", o nastanku i propasti legendarn

I dalje mi nedostaje BB. Najbolja mail usluga ever, pouzdani aparati, hardverska tipkovnica, the works.
Samo da nije bio korak za konkurencijom po pitanju screen rezolucije, ball cursor je izmjenjen prekasno, i izgubili su bitku s app-ovima.
Da se nadje nacina da se to ispegla, bio bi im korisnik opet.

I dalje mi nedostaje BB. Najbolja mail usluga ever, pouzdani aparati, hardverska tipkovnica, the works.
Samo da nije bio korak za konkurencijom po pitanju screen rezolucije, ball cursor je izmjenjen prekasno, i izgubili su bitku s app-ovima.
Da se nadje nacina da se to ispegla, bio bi im korisnik opet.
I dan danas mi je nevjerojatno koliko je bilo jednostavno tipkati na bb tipkovnicu, definitivno jedan od najdražih mobitela što sam posjedovao.

I dan danas mi je nevjerojatno koliko je bilo jednostavno bb tipkovnicu, definitivno jedan od najdražih mobitela što sam posjedovao.
Da, upravo to. Ispalim mail za cas, tipkovnica vrhunska, no nonsense aparat, sve ima smisla, a OS nikada da zakaslje.
Sada smo na software tipkovnicama, pisi-brisi itd. Mislim Apple je okay, sve je to relativno okay upeglano, funkcionalno, certificirano i sljaka, ali BB je barem za mene bio to.
Naisao sam na rjesenja, "Clicks for iPhone",, add on maska za iPhone s tipkama, djeluju dosta djecje, a i da bi se dugmad mogla "pobrisati" of intenzivnije uporabe, tako da to jos vrtim po glavi mozda da se iznenadim s jednim poklonom jedan dan. Cijena je u rangu $150 tako da nije ni jeftino za eksperiment koji moz3e i poci po zlu. (Link) nude 30 dana trial, ali ne zelim razocaranje.
I dalje mi je nejasno kako se niko od velikih (pa cak ni Google) nije odvazio da preuzme tvrtku s dovrsenim proizvodom, sigurnosnim korporativnim i obrambenim certifikatima (jer koristio ga je i Pentagon), odlicnim brandom koji bi i danas imao publiku, prebolio djecje bolesti itd, i dao mu krila.

Normala film, moze se pogledati i preporucujem svima da pogledaju. Ali jedan spoiler alert koji je meni malo pokvario dojam poslije kad sam ga pogledao
Na YouTube se moze naci lik koji je radio u ta doba u BB i govorio je kako dosta nekih stvari ipak nisu tacne niti realno prikazane. Sto mi je malo pokvarilo ukupan dojam o filmu, kojem je valjda namjera bila da prikaze realno stanje sta se tamo tada desavalo.

I dan danas mi je nevjerojatno koliko je bilo jednostavno bb tipkovnicu, definitivno jedan od najdražih mobitela što sam posjedovao.
I dalje mi je nejasno kako se niko od velikih (pa cak ni Google) nije odvazio da preuzme tvrtku s dovrsenim proizvodom, sigurnosnim korporativnim i obrambenim certifikatima (jer koristio ga je i Pentagon), odlicnim brandom koji bi i danas imao publiku, prebolio djecje bolesti itd, i dao mu krila.
Ne znam tacno kad je BB postao irelevantan na trzistu da ga drugi mogu kupovati, ali mislim da je Google vec bio tada preuzeo Motorolu, pa i kasnije HTC.
Druge firme su imale svoje proizvode, a i sam BlackBerry je dao licencu drugoj firmi da izbacuje telefone s tim imenom.

Da, upravo to. Ispalim mail za cas, tipkovnica vrhunska, no nonsense aparat, sve ima smisla, a OS nikada da zakaslje.
Sada smo na software tipkovnicama, pisi-brisi itd. Mislim Apple je okay, sve je to relativno okay upeglano, funkcionalno, certificirano i sljaka, ali BB je barem za mene bio to.
Naisao sam na rjesenja, "Clicks for iPhone",, add on maska za iPhone s tipkama, djeluju dosta djecje, a i da bi se dugmad mogla "pobrisati" of intenzivnije uporabe, tako da to jos vrtim po glavi mozda da se iznenadim s jednim poklonom jedan dan. Cijena je u rangu $150 tako da nije ni jeftino za eksperiment koji moz3e i poci po zlu. (Link) nude 30 dana trial, ali ne zelim razocaranje.
Ja sam ga koristio do unazad cca. 10-tak godina, Bold model je bio ako se ne varam. Sad se zapravo pokušavam prisjetiti što se sa njime dogodilo. Ne sjećam se da sam ga prodao, niti poklonio nekome. A znam da je radio, osim ako nije negdje u nekoj kutiji spremljen i zaboravljen.

Druge firme su imale svoje proizvode, a i sam BlackBerry je dao licencu drugoj firmi da izbacuje telefone s tim imenom.
Ove stvari koje je izbacivao Sagem ili kogod, ne mogu nazvati pravim BB. To je neki lookalike, nesto se napravilo s OS-om, ali to nije bilo to.

Komentirao bih jezik u članku:
- "hipotekarizira kuću" - nije li se to moglo reći normalnim jezikom "zalaže kuću" ili "daje kuću u zalog"?
- "zbog crne boje i asocijacije na sjemenke" - ovdje je vjerojatno trebalo biti "asocijacije na bobice", a ne "na sjemenke" (seeds)
Što se same teme filma tiče, Blackberry nikad nije bio popularan izvan kruga poslovnih službenih mobitela.
Stoga bi film o padu Nokije (kao što kolege komentatori navode) vjerojatno bio zanimljiviji!

Što se same teme filma tiče, Blackberry nikad nije bio popularan izvan kruga poslovnih službenih mobitela.
At its peak in September 2011, there were 85 million BlackBerry subscribers worldwide.

Pogledao davno i bio skroz ok. Koga tema zanima preporuka.
Iako manje bitno na kraju, saznate da je uspjeh iphona uvjetovao propast crnebobice, da je iphone kao uredaj bio totalna kakica ali novi poslovni model je bio taj koji ga je na silu pogurao.

moj je bio BlackBerry Bold Touch 9900,još ga imam negdi..očuvan..

9900 je izašao već u vrijeme laganog pada ali je po meni bio možda i najbolji BB uređaj. Najkompletniji, s najboljim zaslonom. Ak se dobro sjećam, tipkovnica je bila fizička ali je imala kapacitivni touch za swipe preko cijele površine tipkovnice.
Nekak mi je u sjećanju da je BB pao onog trena kad im se srušio sustav na 2-3 dana. Nikad se nisu od toga vratili nazad a apple je lagano kretao prema gore.
S druge strane, nije mi uopće jasno zašto se s nokijom desilo to što se desilo. Imali su dovoljno razvijene os-ove, pomalo je dolazio app store, ovi/here maps, svaki telefon je bio različit i imao je neke posebnosti samo za taj uređaj.
U to doba me baš i nisu privlačili niti sam bio svjestan kakav je to konglomerat bio. Tek sam prema kraju nabavio n95 8g. Imam ga još negdje, pa N9, pa N925, nakon čega sam prešao na samsung jer je Win phone bio užas naspram meego-a (maemo) na N9.
Da se nije desio Elopov ulazak i usmjeravanje na MS, meego je uz još poliranja mogao biti bez teška konkurencija. Koristio je geste i multitasking kakav današnji os-evi guraju tek par godina.

9900 je izašao već u vrijeme laganog pada ali je po meni bio možda i najbolji BB uređaj. Najkompletniji, s najboljim zaslonom. Ak se dobro sjećam, tipkovnica je bila fizička ali je imala kapacitivni touch za swipe preko cijele površine tipkovnice.
Nekak mi je u sjećanju da je BB pao onog trena kad im se srušio sustav na 2-3 dana. Nikad se nisu od toga vratili nazad a apple je lagano kretao prema gore.
S druge strane, nije mi uopće jasno zašto se s nokijom desilo to što se desilo. Imali su dovoljno razvijene os-ove, pomalo je dolazio app store, ovi/here maps, svaki telefon je bio različit i imao je neke posebnosti samo za taj uređaj.
U to doba me baš i nisu privlačili niti sam bio svjestan kakav je to konglomerat bio. Tek sam prema kraju nabavio n95 8g. Imam ga još negdje, pa N9, pa N925, nakon čega sam prešao na samsung jer je Win phone bio užas naspram meego-a (maemo) na N9.
Da se nije desio Elopov ulazak i usmjeravanje na MS, meego je uz još poliranja mogao biti bez teška konkurencija. Koristio je geste i multitasking kakav današnji os-evi guraju tek par godina.
Android i iOS su bili daleko bolje optimizovaniji uredjaji i dolazili su na kvalitetnijem hardveru.
MeegGo OS sa Nokijom N9 je trebao biti prava zamjena, ali je Elop ugasio MeeGo i N9. Tako da je N9 bio telefon sa prakticki mrtvim OS.om.
Kasnije kad su presli na Windows phone, taj OS je bio jako nezreo naspram konkurencije.
Ima na YouTube jedan dokumentarac o padu Nokije, gdje je jedan lik napravio prototiv telefona sa touchem i touch interfejsom jos 2003. Pokazao je menadzmentu iz Nokije ovi ga valjda ismijavali. Mislim da je pokazivao i Samsungu.

Nokia je uletila u taj windows phone, osobno uopce mi Lumie nisu bile loše niti windows phone kao OS, ali generalno mislim da ih je pojelo to što su bile dosta skupe u odnosu na neku Android konkurenciju sa kojom su se natjecale i to je ljude više odbijalo nego dev-ove da razvijaju dalje app za wp i naposljetku se odustalo. I dalje mislim da su malo bolje konkurirali cijenom više bi ih ljudi uzimalo, više bi bilo interesa developera za razvoj app, a nebi im škodilo niti da su paralelno izbacili i koji android. Ovak su sve karte bacali na WP i desilo se, šta se desilo. Jbg

Jedan od razloga propasti je izmedu ostalog bila dostupnost Wifi-ja na svakom uglu.
BB se uzimal radi toga jer je imal svoje podatkovne pakete i mail ste mogli primit te poslat uvijek i stalno. Popularizacijom Wifi i njegovom sveprisutnoscu na svakom koraku je BB i njegovi podatkovni paketi postao nepotreban.
Prva firma gdi sam preuzeo IT je imala BB Server i svi zivi su imali BB telefone. To su bile ne jeftine tarife i BB je bio sinonim za Mail a pogotovo Mail u roamingu. Kak su dolazili prvi pametni telefoni a Wifi je bil u svakoj zracnoj luci i svakom hotelu i svakoj firmi, moj prijedlog u firmi je bio odbaciti BB te potpuni prelazak na Samsung Galaxy S nesto, ne znam vise koji broj. Prelaskom na Android smo pogasili BB ugovore te zasparali brdo love a korisnicima smo bjasnili da moraju koristit Wifi kad su negdi u Roamingu te smo im dali minimalne roaming pakete koji su bili jeftiniji od BB.
Kak je vrijeme prolazilo tak je BB sve vise i vise zaostajao za Android Apple telefonima te su jednog dana bankrotirali.

Android i iOS su bili daleko bolje optimizovaniji uredjaji i dolazili su na kvalitetnijem hardveru.
MeegGo OS sa Nokijom N9 je trebao biti prava zamjena, ali je Elop ugasio MeeGo i N9. Tako da je N9 bio telefon sa prakticki mrtvim OS.om.
Kasnije kad su presli na Windows phone, taj OS je bio jako nezreo naspram konkurencije.
Ima na YouTube jedan dokumentarac o padu Nokije, gdje je jedan lik napravio prototiv telefona sa touchem i touch interfejsom jos 2003. Pokazao je menadzmentu iz Nokije ovi ga valjda ismijavali. Mislim da je pokazivao i Samsungu.
Hvala za preporuku dokumentarca. Baš pogledao. Znači, da ovog lika s touchscreenom nije nokia odbila, apple najvjerojatnije nikada ne bi izbacio telefon, ili bi to bilo puno kasnije i u nekom drugom obliku. Kako se sve neočekivano odvija. Fascinantno

Hvala za preporuku dokumentarca. Baš pogledao. Znači, da ovog lika s touchscreenom nije nokia odbila, apple najvjerojatnije nikada ne bi izbacio telefon, ili bi to bilo puno kasnije i u nekom drugom obliku. Kako se sve neočekivano odvija. Fascinantno
To ti tako ide. Ako ti neces hoce neko drugi. Imao je LG telefon sa touchscreenom prije nego sto je Apple izbacio iPhone, ali je Apple napravio da bas valja od samog starta, konkurenciji je trebalo 2-3 godine da ih sustigne.
Ako si upoznat, ista prica ti je bila i sa Xeroxom koji je imao svoj department za inovacije, i gdje je taj tim dosao do ideje da napravi prvi graficki interfejs na PC-u. Xerox nije vjerovao u tu ideju, cak su i oni ismijavali miš i tastaturu. Kasnije su pokazali Jobsu koji je pokazao Bill Gatesu. Ostalo je historija.

p.s. probaj pogledati film pa ces na kraju saznati sto je to kod apple valjalo

Yup koliko se sjećam prezentacije prvog ajfona, steve jobs ih je prošaltao par komada jer su se smrzavali, jednostavno nisu bili spremni za rad. Samo šta to publika nije vidjela jer su bili fokusirani na ajfonov ekran na ogromnom platnu. Ali da na kraju su do izlaska riješili te mušice.

Yup koliko se sjećam prezentacije prvog ajfona, steve jobs ih je prošaltao par komada jer su se smrzavali, jednostavno nisu bili spremni za rad. Samo šta to publika nije vidjela jer su bili fokusirani na ajfonov ekran na ogromnom platnu. Ali da na kraju su do izlaska riješili te mušice.
Nisu rijesili musice. Prijatelj uzeo ako ne prvi iphone u hrvatskoj onda medu prvih 10 ( radi u telekomu ). To je bila komedija od uredaja. A nije ni da je apple tu od operatera prosao bez penala. Isle su izmjene ugovora i odnosa itd. Probaj naci model prodaje koji je apple imao ugovoren sa operaterima na pocetku pa ces "progledati".
Reklo bi se da su tek sa 3gsom rijesili bar one osnovne probleme poziva i sl. i da tek tada nisi trebao imati mobitel za koristenje uz iphone koji je bio za razbibrigu.
A tek 4S je bio flagship konkurentan uredaj iako meni i dalje neupotrebljiv jer se na filozofiju iosa nisam mogao, a ni htjeo, priviknuti.

Ne treba meni film nego sam prosao dobro kroz taj period i dobro znam sta je Apple donio trzistu sa prvim iPhoneom.
Multitouch ekran, veci display sa tada velikom rezolucijom. UI zapravo prilagodjen samom touchscreenu, Safari web browser koji je tad bio po brzini i perfomansama miljama ispred konkurencije.
Naravno kasnije je dosao i App store.
Mozes ti meni sad pricati te neke stvari sta prvi iPhone nije imao kao npr da kamera nije mogla snimati video klipove, nije imala multitasking i sl. Ljudi su jednostavno donijeli revoluciju u ovom polju i to je cinjenica.
Otvoriti galeriju i prebaciti fotografiju u landscape mode sa lijepim animacijama i swipeati lijevo desno je tada bilo neko nevidjeno iskustvo.

Nisu rijesili musice. Prijatelj uzeo ako ne prvi iphone u hrvatskoj onda medu prvih 10 ( radi u telekomu ). To je bila komedija od uredaja. A nije ni da je apple tu od operatera prosao bez penala. Isle su izmjene ugovora i odnosa itd. Probaj naci model prodaje koji je apple imao ugovoren sa operaterima na pocetku pa ces "progledati".
Reklo bi se da su tek sa 3gsom rijesili bar one osnovne probleme poziva i sl. i da tek tada nisi trebao imati mobitel za koristenje uz iphone koji je bio za razbibrigu.
A tek 4S je bio flagship konkurentan uredaj iako meni i dalje neupotrebljiv jer se na filozofiju iosa nisam mogao, a ni htjeo, priviknuti.
A onda se ne sjećam više toliko, znam da je sa dolaskom 3gs krenula pomana i kasnije sa serijom 4. Generalno se slažem love/hate relationship imam sa oba OS-a, od androida me odbilo prvo blokada huawei-u jer kako njihov OS tako i sam Kirin su mi bili fenomenalni, Samsung-ovo govno od Exynosa sam probao jednom i o moj bože kakvi su to bačeni novci bili, xiaomi niti mi smrdi, niti mi miriši na kraju mi ostaje ništa ? Tu i tam koji OnePlus ako Snapdragon ne zajebe SoC. Naposljetku odustao i prešao na iOS, kažem kod oba mrzim xy stvari, ali nekako lakše pregrmim iOS-ove mene, nego Android-ove.

..
Ne treba meni film nego sam prosao dobro kroz taj period..
Jeli ti to bio pubertet? Ne razumijem ovu izjavu?
p.s. apple nije ista nevideno donio na trziste ijednim iphonom. Ali da su izreklamirali da jesu jesu

..
p.s. apple nije ista nevideno donio na trziste ijednim iphonom. Ali da su izreklamirali da jesu jesu
To je dio koji oni jako dobro rade. Sve kaj imaju, imaju i drugi ali ovi to tak fino sve uklope da ekipa zine i pita se kak se toga nitko nije sjetio prije. Ok, to je prije bilo.
Već dugo nema ništa zanimljivo na tržištu. Mogu jedino biti sretan da sam prolazio kroz razdoblje najveće promjene u tehnici mobilne telefonije.
Od onih cigli sa pol metra antenama, preko 5110, 3310, Ericssoni R3xx serija, T68 jedan i drugi. Samsung sgh2100, Siemensi s25, me45, s65. SE Z1010, M600, P1... Bio sam tako zaluđen ko klinac pa sam uzimao časopise o mobitelima svaki mjesec.
Ove kante čuvam kao trajni postav. Još mi je negdje 6230i

Sad si me sjetio ja sam kao dijete zaradio nešto novca i kupio si nokia 3110. Antena se mogla odvrnuti i skinuti . Tako da kad sam ga držao u džepu skidao sam antenu da ne bode 😅
Platio ga polovnog 400 kuna, i ako se dorbo sjećam za toliko sam ga i prodao i kasnije kupio Nokia 3310. Druga generacija nokia bez antene, "revolucija" u mobitelima (1500kn). Preko veze sam ga kupio , bila je dugačka lista kupaca u HT.
Kasnije sam ga šopao o zid, otvarao pivo šnjim, neuništivo.

..
To je dio koji oni jako dobro rade. Sve kaj imaju, imaju i drugi ali ovi to tak fino sve uklope da ekipa zine i pita se kak se toga nitko nije sjetio prije. Ok, to je prije bilo.
Već dugo nema ništa zanimljivo na tržištu. Mogu jedino biti sretan da sam prolazio kroz razdoblje najveće promjene u tehnici mobilne telefonije.
Od onih cigli sa pol metra antenama, preko 5110, 3310, Ericssoni R3xx serija, T68 jedan i drugi. Samsung sgh2100, Siemensi s25, me45, s65. SE Z1010, M600, P1... Bio sam tako zaluđen ko klinac pa sam uzimao časopise o mobitelima svaki mjesec.
Jao N95, kakav je to bio flagship. Još dan, danas predivan. Ako dobro vidim i Logitech Wave keyboard ili K350 wireless ? jako dobra tipkovnica. :)
OT pogledao spomenuti film jučer, gledljiv ali ništa posebno.

..
Jao N95, kakav je to bio flagship. Još dan, danas predivan. Ako dobro vidim i Logitech Wave keyboard ili K350 wireless ? jako dobra tipkovnica. :)
OT pogledao spomenuti film jučer, gledljiv ali ništa posebno.
Ima jedna stvar koja me živcirala na n95, a to je da wifi nije allways on nego svaki put kad otvaraš stranicu, moraš odabrati i spojiti se na wifi prvo. Za današnje vrijeme frustrirajuće. Tada je i taj način bio iznad svega
Imam i Logi wave ali je više ne koristim. Ovo je MK710 combo. Isto ok za rad
radije bi vidio film o Nokiji, ipak je globalno Rim bio neusporedivo slabiji proizvođač od Nokije, odnosno Nokiji pad je bio neusporedivo bolniji...