danen sub 10.5.2025 09:45

Turska kava nije analizirana, a vjerujem da znam i zašto. Blo da se kuha ukuhavanjem ili nadolijevanjem (vode), kava se izlaže djelovanju topline i vodene pare. Pri nadolijevanju dolazi do subilimacije, a pri ukuhavanju do destilacije vodenom parom. Poznato je da zato dolazi do gubitka kofeina, a vjerojatno i polifenola. Oba procesa (sublimacija i destilacija) su vrlo ovisna o temperaturi i trajanju, pa ih je vrlo teško reproducirati. To bi značilo da zdravstveni učinci turske kave ovise o načinu kuhanja, konkretno o navikama svakoga kuhara. Inače, turska kava kod nas je "turska", u Srbiji je "domaća", a u Grčkoj "grčka". 

zzib sub 10.5.2025 09:50
Entry Point kaže...

A najbolja od svih - Turska?

 Na zapadu se uglavnom pije "filteruša". Kada sam pitao zašto, rečeno mi je da im smetaju zrnca? Nije mi bilo jasno dok nisam kupio jednu od njihovih "mljevenih" kava i vidio da  je stvarno tako. Ali to ovisi o kavi koja se tamo kupuje: npr Krönung gold (mljevena 500g, ne istant) i Dallmayr su OK.

Pixel sub 10.5.2025 10:00

Članak je malo površan i nedorečen.
Rečeno je da espresso ima najveću jediničnu koncentraciju, ali ostali napitci veću ukupnu.
Ok, pa popijem nekoliko espressa onda , možda lakse nego se tocit velikim količinama ostalih napitaka.
Ali nigdje ne piše recept za ostale napitke, kako su ih pravili, koji su omjeri.
Pa kad si pravim latte, samo u espresso dodam mlijeko/pjenicu, znači kave je isto.
Drugo, nigdje se ne spominje da mlijeko utječe negativno na apsorpciju, pa je preporučljivo pit čistu kavu kako bi se maksimizirali brnefiti.

Pixel sub 10.5.2025 10:04
Halo#Bing kaže...

A sto na sve to kaze Bugov strucnjak za kavu, Šuštić? 

Btw Davore, dugo nisi napisao tekst vezan za kavu, nacinima pripreme, mlincima i aparatima. Moze neki update?

 Sve sto mozes zamisliti vec su istrazila dva autoriteta na podrucju kave, samo odi na youtube i pogledaj kanake od Lance Hedricka i James Hoffmanna.

Od opreme za pripremu, do same pripreme do najmanjih detalja

 

Halo#Bing sub 10.5.2025 10:41

Ma znam, pratim neke od kavopija na YT.
No, i dalje mi je ponekad draze procitati tekst o npr. kavi iz vizure nekoga tko nema veze sa kavom, ugostiteljstvom, proizvodacima kave ili opreme te nije sponzoriran od istih. Dakle, tekst jednog "obicnog" entuzijasta, uzivatelja tog toplog napitka.

Xidrus sub 10.5.2025 14:33

Ovo pitanje vraća nadu da još uvijek postoje ljudi koji razlikuju korelaciju od kauzacije.

Dakle — iako bih volio reći da je šalica kave jutarnji RCT u tekućem stanju, istina je ponešto prizemnija. Većina podataka o „ljekovitosti“ kave dolazi iz epidemioloških studija koje promatraju obrasce ponašanja, a ne eksperimentalnih RCT-ova. Ljudi koji piju kavu često su i oni koji imaju nešto zdraviji stil života, bolji socio-ekonomski status, manje puše itd. Dakle, ono što znamo je: pijenje kave je povezano s nekim pozitivnim ishodima, ali ne možemo sa sigurnošću reći da je kava uzrok.

S druge strane, postoje RCT-ovi koji proučavaju kratkoročne učinke kofeina na pažnju, metabolizam ili krvni tlak, ali oni nisu dokaz da će te espresso spasiti od infarkta ili Alzheimerove bolesti.

U „Kemičaru u kući“ kavi je posvećena pažnja kao napitku složenog kemijskog sastava i kulturne vrijednosti, ali ne kao nadomjesku za zdrav način života. Dakle, da, uživaj u kavi — ali nemoj očekivati da će ti produljiti život. Ako i hoće, to će biti zato što si sretan dok je piješ.

Abraksas sub 10.5.2025 14:49

Koliko sam shvatio, na onom grafikonu su navedene količine kave, pa Espreso ima 6 g, a Americano 12,7.
U praksi (kafiću) mlinac baca u prosjeku 7 grama, ali malo tko za Americano štanca dva puta. Uglavnom se samo jaaaaako produži.
Također ni Macchiato ni Kappuccino se ne rade s većom gramažom kave, nego se samo dorađuju s mlijekom.
Što uistinu autor nije baš objasnio kao što ste primjetili.

danen sub 10.5.2025 15:24

Da odgovorim. Dokaza o blagotvornom djelovanju kofeina i polifenola ima na pretek. Za kofenin se čak zna molekulski (kemijski) mahanizam na koji sprječava (olakšava) Alzheimerovu bolest. Zna se i za polifenole kako i koliko uklanjaju slobodne radikale, a za slobodne radikale se zna kako i na što djeluju. Ima o tome na stotine i tisuće znanstvenih radova, pa je nemoguće sve to obuhvatiti u jednom članku, a ponajmanje u jednom odgovoru na pitanja znatiželjnih i skeptičnih čitatelja. Znanstveni rad na kojem se moj članak temelji bavi se samo kemijskom analizom, a ona pokazuje - vidi se iz grafova - vrlo velike varijacije u sadržaju kofeina i polifenola u kavinim napicima. No ako se kava redovito pije, razlike će (zbog statistike) biti sve veće izmađu onih koji piju jedan ili drugi kavin napitak. Stoga od tog istraživanja kavopije mogu imati koristi. 

DarthMarkus sub 17.5.2025 18:02
zzib kaže...
Entry Point kaže...

A najbolja od svih - Turska?

 Na zapadu se uglavnom pije "filteruša". Kada sam pitao zašto, rečeno mi je da im smetaju zrnca? Nije mi bilo jasno dok nisam kupio jednu od njihovih "mljevenih" kava i vidio da  je stvarno tako. Ali to ovisi o kavi koja se tamo kupuje: npr Krönung gold (mljevena 500g, ne istant) i Dallmayr su OK.

 Ja već nekih 20 godina samo filterušu. J ga bez soca i sranja, te ukus mi je bolji.

 

Povremeno espresso sa Dedicom , baš kad hoću maksimum gušt.

 

Halo#Bing kaže...

A sto na sve to kaze Bugov strucnjak za kavu, Šuštić? 

Btw Davore, dugo nisi napisao tekst vezan za kavu, nacinima pripreme, mlincima i aparatima. Moze neki update?

 Njegov tekst o kavi je valjda sveto pismo za sve buduće bariste. Dao sam ga jedno 50 ljudi da ih navučem.

 

Jedino mu više preporuka Dedice (kojeg imam) ne stoji, zbog naše kvalitete vode. Imaju čak i bolji sa bojlerom za manje novaca.

 

https://www.youtube.com/watch?v=wk9x3OtBce0&t=481s

Fallen87 ned 18.5.2025 08:17

Osobno sam uzeo Dedicu, da je nešto wow, nije, no gets the job done skroz ok(mala zamjerka je da bi temperatura espressa mogla biti viša), unutra stavljam vodu iz boce pa nema toliko problema s kamencom za sada (npr. u starom aparatu kada sam koristio vodu iz pipe puno se više kamenac stavarao u posudi za vodu). Ono što je važnija stvar je u biti mlinac (na starom aparatu s gotovom mljevenom kavom dobiješ espresso u 10tak sekundi ako, sad mogu imat ekstrakcije od 30-40sec bez pardona, okus kave koliko je intenzivniji ni ne treba komentirat), za dedicu sam dao 150e (amazon), za mlinac 310e (mignon zero). I jesam se dvoumio oko neceg skupljeg od dedice, no  bambina koliko sam vidio baš i nema da je lako dobavljiv, i kad gledaš ovaj sljedeći rang aparata za kavu(lelit, gaggia...) već si u biti na 400+ eura, tako da za početak rekoh nećemo pretjerivati, i uložio još u botomless portafilter...prva dedica mi je došla djelomično pokvarena, više neispravan nego ispravan gumb za paljenje, amazon je to brzo rješio, pošalji nazad aparat besplatno, mi ti šaljemo novi (tj. kupi novi, dobiješ nazad pare za stari).

smajlee ned 18.5.2025 08:42

Kad vec pricamo o kavi i kuhanju, ja sam u fazi gdi kuham Mokku sa Bialetti, neznam kak to nazvati, espresso loncicem

Za sad kupujem mljevenu kavu, bilo to Lavazza, Julius, Illy ili Kimbo medjutim, dosel sam na ideju od koje se mojoj zeni odma kosica na glavi digla hehe -> kupit kvalitetan mlinac za kavu i onda bi kupovao samo kavu u zrnu.

E sad,koji mlinac kupit...nekak mi za oko zapela Dedica ali sam i dalje u fazi razmisljanja i potrazi a sad el taj Dedica mlinac kvalitetan ili ne, trebam jos istrazit. Svidja mi se kaj mogu odabrat za kolko salica kave da mi smelje kavu hehe i kaj mozes nastimat kolko sitno/fino da smelje zrno.