Blade18 čet 8.5.2025 17:23

Place kod nas u IT-u su kurac, a za to smo svi mi krivi. Ekipa se prodaje za 2k eura i onda za pol godine pocinje civljenje za povisicu, samim time pocinje i nezadovoljstvo i tak to ide... jedini spas za koliko toliko dobru placu je radit za amere, nebud placa ko u americi, ali bi mogla biti na razini pristojne europske place... samo rad za amere opet nosi svoje... 

Blade18 čet 8.5.2025 23:24

A kak IT sektor u hrvata stoji s plaćama u usporedbi s istim u Sloveniji, Austriji ili Njemačkoj?
Ili bi se mozda mogli usporediti s čistačicama u istim tim zemljama…
Sami smo sebi najveci neprijatelj i sami sebi spuštamo plaće…

Keops sub 10.5.2025 08:26

IT je jedno vrijeme imao žestoku inflaciju s algebra tečaj programerima i onda dolaskom chatGPT-a potreba za takvima nestaje. Recite što hoćete protiv AI-a (ili kako god zovete ove modele), ali oni pišu dobar kod i mogu “zamijeniti” hrpu osrednjih programera. Po meni tako i treba bit jer programiranje i IT nikad nije bio za prosjek već za nadarene, a ti će sigurno imati top plaće i raditi dobre poslove unatoč AI-u.

Blade18 uto 13.5.2025 00:15

Kroz koronu i malo nakon korone se zapošljavalo sve i svakoga, doslovno sam imao u teamu ekipu koja je kopirala/pastala s mišem, a trebao sam ih naučiti radu u Linuxu, kontenjerima, cloudima, … ta ekipa je dosla s branši di je 1500 eura bogovska placa, tu su se ‘manageri’ i ‘sefovi’ polakomili za jeftinom radnom snagom… fala Bogu pa je i kriza dosla koja je to sve malo prorijedila, samo kaj je problem da su place ostale tam di jesu…

PzKpfw uto 13.5.2025 11:49

Plaće su takve kakave jesu. Jednostavno nema prostora za veće plaće. Jedan vlasnik kompanije, namjerno juniorima ne želi dati veću plaću, a može. Ne želi do to ljudima bude jedini motiv.

Nema prostora za puno podizanje plaća, ako je projekt dogovoren za cifru X na pet godina, prije dvije godine. Cijene rastu, uvođenje evra, kriza, rast minimalnih plaća, ...sve to dovodi do toga da su dns i ta zanimanja, ne više tako atraktivna zbog plaća.

I dobro da je tako. Bar se vidi ko je ovdje zbog para, a tko zbog ljubavi.

A, i veliki je problem poplava vaucheraca, tj. tečajaveca koji stvaraju pomutnju na tržištu, gdje se stvara dojam da za njih nema posla. Ionako za njih nema posla, jer su do bola nesposbni za bilo kaj.

Kada smo juniora, njih nikada i nije falilo. Neg' ustvari seniora.

Al' kako je komentirao jedan kaj SW inžinjer iz Endave, sjede dva ITevca na kavi i žale se kako imaju male plaće. A, i jedan i drugi su iznad zagrebačkog prosjeka.

Nitko se nije nikada obogatio od plaće.

E, i hvala svim dobrim ljudima od srca koji na bilo koji način pune proračun kroz PDV, svoje doprinose i poreze. 

Ja skupljam boce. A, tu s plaće rasle %30. Nekada si po boci dobio 7 centi, a sada deset.

Još jednom veliko hvala svim radnim ljudima koji idu redovito svakoga radnog dana na posao i koji se spajaju remote da rade.

CyberK čet 15.5.2025 03:52
Blade18 kaže...
A kak IT sektor u hrvata stoji s plaćama u usporedbi s istim u Sloveniji, Austriji ili Njemačkoj?
Ili bi se mozda mogli usporediti s čistačicama u istim tim zemljama…
Sami smo sebi najveci neprijatelj i sami sebi spuštamo plaće…

A kako stoje nase cistacice spram njihovih? Samo je u IT nepravedno da su tamo place vise?

Blade18 čet 15.5.2025 12:43

A di sam ja napisao da je samo u IT-u slucaj? Govorim o IT-u jer radim u toj branši, kaj bi se trebao uspoređivati s čistačicama i biti zahvalan, u najboljem slucaju nadati se da mi šef nece smanjiti placu? Moja mama radi u kožnoj industriji, to su notorno male plaće, vjerujem da i čistačice imaju veće, ali ona sama zna da su si sami krivi za to, jer su dali da ih se gazi i potplacuje… mogu se samo vratiti na ono kaj sam prije napisao, sami smo si krivi za to jer apsolutno nist ne radimo po tom pitanju da nam bude bolje…

BugLove čet 15.5.2025 13:00
Blade18 kaže...
A di sam ja napisao da je samo u IT-u slucaj? Govorim o IT-u jer radim u toj branši, kaj bi se trebao uspoređivati s čistačicama i biti zahvalan, u najboljem slucaju nadati se da mi šef nece smanjiti placu? Moja mama radi u kožnoj industriji, to su notorno male plaće, vjerujem da i čistačice imaju veće, ali ona sama zna da su si sami krivi za to, jer su dali da ih se gazi i potplacuje… mogu se samo vratiti na ono kaj sam prije napisao, sami smo si krivi za to jer apsolutno nist ne radimo po tom pitanju da nam bude bolje…

To što govoriš ti drži vodu ako vidiš da firma u kojoj radiš ima dobar profit na kraju godine. Ako nema, onda nema prostora za rast plaća. 

CyberK pet 16.5.2025 02:48
Blade18 kaže...

Da, nije samo u IT. Nije cak ni u istoj drzavi isto, IT place u Silicijskoj dolini nisu iste kao u Alabami, niti su u Zupanji iste kao u ZG.
Trziste, ekonomija i GDP su kakvi jesu, da sutra svi radnici odu u strajk dok ne dobiju 2x vec placu, Hrvatska ne bi odjednom postala Luksemburg. Razlozi sto HR ima nize place nego Autrija ili Svicarska nisu zato "sto smo si sami krivi i ne znamo trazit vise". Mislim generalno gledano, svuda se moze naci slucajeva koji su potplaceni i iskoristavani.

The_K pet 16.5.2025 10:20
CyberK kaže...
Blade18 kaže...

Da, nije samo u IT. Nije cak ni u istoj drzavi isto, IT place u Silicijskoj dolini nisu iste kao u Alabami, niti su u Zupanji iste kao u ZG.
Trziste, ekonomija i GDP su kakvi jesu, da sutra svi radnici odu u strajk dok ne dobiju 2x vec placu, Hrvatska ne bi odjednom postala Luksemburg. Razlozi sto HR ima nize place nego Autrija ili Svicarska nisu zato "sto smo si sami krivi i ne znamo trazit vise". Mislim generalno gledano, svuda se moze naci slucajeva koji su potplaceni i iskoristavani.

Istina da trziste i ekonomija diktiraju placu ali borba za sebe isto diktira placu. Da smo kao narod aktivniji i da nismo toliko pasivni vjerujem da bi nam place sveukupno bile vece nego sada jer budimo realni tebi poslodavac u 99% slucajeva nece na svoju ruku tebi dati povisicu, dat ce ti je mozda tek kad budes trazio. Koliko sam shvatio u ITu ljudi uglavnom dobivaju vece place job hoppanjem rijetko koji poslodavac cijeni svog stalnog zaposlenika i daje mu povisicu koju zasluzuje

mar123 pet 16.5.2025 14:50
The_K kaže...
CyberK kaže...
Blade18 kaže...

Istina da trziste i ekonomija diktiraju placu ali borba za sebe isto diktira placu. Da smo kao narod aktivniji i da nismo toliko pasivni vjerujem da bi nam place sveukupno bile vece nego sada jer budimo realni tebi poslodavac u 99% slucajeva nece na svoju ruku tebi dati povisicu, dat ce ti je mozda tek kad budes trazio. Koliko sam shvatio u ITu ljudi uglavnom dobivaju vece place job hoppanjem rijetko koji poslodavac cijeni svog stalnog zaposlenika i daje mu povisicu koju zasluzuje

znaci kao i u svakoj industriji...