bruno1026 sri 7.5.2025 09:11

čovječanstvo skoro na jedvite jade živi i boravi u orbiti Zemlje, na Mjesec se nikad nismo vratili, pa možeš mislit da ćemo za naših života na Mars spustiti išta veće od peglice, a kamoli čovjeka...
i ja, kad poželim živjet u snovima, pustim star trek ili wars, a nakon odjavne špice se vratim u realnost i podsjetim da već par desetljeća nemam 10 godina...

Entry Point sri 7.5.2025 09:26
bruno1026 kaže...
čovječanstvo skoro na jedvite jade živi i boravi u orbiti Zemlje, na Mjesec se nikad nismo vratili, pa možeš mislit da ćemo za naših života na Mars spustiti išta veće od peglice, a kamoli čovjeka...
i ja, kad poželim živjet u snovima, pustim star trek ili wars, a nakon odjavne špice se vratim u realnost i podsjetim da već par desetljeća nemam 10 godina...

Zna to i Musk i ekipa. To je samo još jedna shema za zgrabiti miljarde i miljarde.

matekws sri 7.5.2025 09:53

Čuo sam da Rimac ima mega plan za 2035.godinu gdje će se levitirajućim viličarom na baterije doći do Marsa.

Nije službeno ništa još, ali informacija iz prve ruke.

Treba samo 2 milijarde od EU i 1 od RH.

Sasoon sri 7.5.2025 09:54

Nije ovdje riječ o spašavanju čovječanstva nego njega samoga i njegovih firmi. Ovako navlači da dobije masu novca od države.

Žurba jer će se Sunce pretvoriti u crveni div za oko pet milijardi godina 

"Milijun ljudi na Marsu do 2044?" - smatrati ću uspjehom ako uspije sletjeti na Mars bez ljudske posade do tada.

Štrumpf Nazgul sri 7.5.2025 10:07

Mars nema magnetosferu pa ni ne može zadržati bilo kakvu atmosferu koja bi se pokušala stvoriti teraformiranjem. Bez atmosfere nema zaštite od UV zračenja pa bi ljudi tamo morali živjeti ili pod zemljom ili pod kupolama, a to isto bi se, ako bude nužno, moglo napraviti i (puno jeftinije) na Zemlji pa nema potreba bacati novac za kolonizaciju Marsa. Radije razviti međuzvjezdani pogon pa pronaći neku pogodniju planetu, a ovog majstora u uzimanju love za glupava obećanja sterati u spolovilo.  Bolje da se novac troši na očuvanje zemaljskog eko sustava i razvoj tehologija koje ne zagađuju naš planet. Čak i da uspiju kolonizirati Mars, većina ljudi bi ostala crkavati na uništenoj Zemlji, a smeće poput Muska bi pobjeglo. Što nam to treba???

Gebirgs sri 7.5.2025 10:43
Thinker kaže...

Elon Musk oko 2030. godine: Kolonizacija Marsa je "polica osiguranja za cijelo čovječanstvo", kaže Elon i zabode američku zastavu na površinu Marsa...  

Anketa:

Da Hrvatska postane industrijska i tehnoloska velesila Kotromanovicevim principom (Trebamo kupiti izraelsku raketu pa da je stručnjaci iz Končara kopiraju), i da posaljemo svojim resursima i znanjem napravljenu neku letjelicu na Mars, koja uspjesno odradi misju. Ciju bi zastavu zabio?

a) UN

b) Hirvatistan

c) Liberland

d) Trinidad i Tobago

e) ostalo

Macumba sri 7.5.2025 10:46

Tko je malo pratio futurističke prognoze u zadnjih stotinjak godina mogao je uočiti da skoro ništa pogodili nisu.

A ove tlapnje o gomili ljudi na Marsu za 20 godina su samo to - tlapnje. Gore su spomenute goleme i teško premostive tehničke prepreke (zaštita od zračenja, nepostojeća atmosfera, udaljenost u korelaciji sa sporim prijevozom, ...).

Svojevremeno sam čitao trilogiju o Marsu Kim Stanley Robinsona (preporučujem svakom ljubitelju SF-a) i tamo je to tako lijepo opisano. Ali naravno da je to debela fikcija. 

Nećemo mi vidjeti Marsa tako skoro. Čak i ako uspiju poslati nekliko hrabrih da odu do njega i živi se vrate, to je sve nedokučivo za nas ostale. Čovječanstvo nema ni dovoljno resursa, ni volje, ni dobre suradnje, a ni izravnog ekonomskog razloga krenuti u tako nešto. Naprosto Mars će, usudio bih se reći, ostati u sferi fikcije još desetljećima a možda i stoljećima, ako ikad i bude realno dostupan i prihvatljiv.

Pa i na Mjesec se nismo vratili jer je skupo i nema opravdanja. Da nije bilo utrke u naoružanju šezdesetih, ne bi ni do Mjeseca nikad došli.

Elone samo ti lupetaj. Imaš ti tu osobnog interesa, ali čovječanstvo na žalost ima puno prizemnijih problema za koje treba trošiti resurse.

Nisam protiv napretka i razvoja, ali ovo baš nije nešto na što bi se trebalo trošiti previše.

Thinker sri 7.5.2025 10:56
Gebirgs kaže...

Ciju bi zastavu zabio?

Uopće nije poanta u zastavi, već u tome da Musk prodaje maglu želeći učiniti nešto za "čovječanstvo", a zapravo ga boli lijevi kotač Tesle za ostatak svemira. Ako je netko pročitao trilogiju 3 body problem, shvatit će da su Amerikanci ozbiljno shvatili borbu za budućnost pokušavajući se dokopati i rijetkih minerala i metala. Ako Amerikanci budu prvi na Marsu, tko će im biti konkurencija u ekspolataciji resursa na Marsu?

Ante sri 7.5.2025 11:10

Prica za kretene i bedake koji stalno puse lovu na njegovim dionicama, shitcoinovima i slicno. Kak ce uopce uvjeriti ravnozemljase da je mars okrugli?

Sama ideja da mozemo teraformirati mars i uciniti ga dovoljno dobrim za zivot implicira da to mozemo vec i na zemlji napraviti. Ali ako mozemo teraformirati zemlju onda odlazak na mars nije nesto hitno, kriticno ni previse bitno osim ako nam fali ruda ili tamo otkrijemo neki novi stabilni, ali ne radioaktivni element koji ima ili daje cudesna, magicna svojstva drugim metalima. https://en.wikipedia.org/wiki/Island_of_stability i da se naravno isplati s raketama prevazati s planeta na planet.

Stric_Jura sri 7.5.2025 11:12
Gebirgs kaže...
Thinker kaže...

Elon Musk oko 2030. godine: Kolonizacija Marsa je "polica osiguranja za cijelo čovječanstvo", kaže Elon i zabode američku zastavu na površinu Marsa...  

Anketa:

Da Hrvatska postane industrijska i tehnoloska velesila Kotromanovicevim principom (Trebamo kupiti izraelsku raketu pa da je stručnjaci iz Končara kopiraju), i da posaljemo svojim resursima i znanjem napravljenu neku letjelicu na Mars, koja uspjesno odradi misju. Ciju bi zastavu zabio?

a) UN

b) Hirvatistan

c) Liberland

d) Trinidad i Tobago

e) ostalo

slušaj ti homofobu, a đe je zastava duginijeh boja, na opću radost svekolikog pućanstva ?!?

Gebirgs sri 7.5.2025 11:25
Stric_Jura kaže...

slušaj ti homofobu, a đe je zastava duginijeh boja, na opću radost svekolikog pućanstva ?!?

Aha, bravo na zapazanju.

Nemere sve da stadne u ankete. Moralo je pod "ostalo", jerbo ima nebrojeno spolova i sl osjecaja koje nije moguce identifikovati a koji su i fluidni sto cini jednadzbe umnoeksplodirajuce i matematicki kompleksne.

Ante sri 7.5.2025 13:03

I moj susjed prica svasta, ali na kraju dana popije pivu pred ducanom i ode doma.

Susjed prica, ljudi puse, pare nejdu.

Ko mu kriv kaj mu je stari prezivljaval prodavajuci kokosi i jaja na zagrebackoj trznici 50-tih i 60-tih u Jugi, mogel je posjedovat rudnik i robove u Africi.

picajzla0707 sri 7.5.2025 13:17
Macumba kaže...

Svojevremeno sam čitao trilogiju o Marsu Kim Stanley Robinsona (preporučujem svakom ljubitelju SF-a) i tamo je to tako lijepo opisano. Ali naravno da je to debela fikcija. 

odlične knjige, a koliko se sjećam, autor nije baš nabadao što bi bilo kad bi bilo, nego se za dosta toga savjetovao sa znanstvenicima

mislim da je to jedna od najrealističnijih fikcija teraformiranja, prema tada prihvaćenim znanstvenim saznanjima, meni se u vrijeme čitanja činila gotovo kao da sam se prebacio u par stoljeća iza tog vremena i čitao povijest naseljavanja marsa

Cansee sri 7.5.2025 13:24
picajzla0707 kaže...
Macumba kaže...

odlične knjige, a koliko se sjećam, autor nije baš nabadao što bi bilo kad bi bilo, nego se za dosta toga savjetovao sa znanstvenicima

mislim da je to jedna od najrealističnijih fikcija teraformiranja, prema tada prihvaćenim znanstvenim saznanjima, meni se u vrijeme čitanja činila gotovo kao da sam se prebacio u par stoljeća iza tog vremena i čitao povijest naseljavanja marsa

Kad već spominjete takve knjige, preporučam Marsovac od Andy Weira, priča o astronautu kojeg su kolege ostavili na Marsu usred misije zbog vremenske nepogode i onda kako se on snalazi. Ima i film sa Matt Damonom iz 2015., i knjiga i film su vrhunski

Macumba sri 7.5.2025 13:36
Cansee kaže...

Kad već spominjete takve knjige, preporučam Marsovac od Andy Weira, priča o astronautu kojeg su kolege ostavili na Marsu usred misije zbog vremenske nepogode i onda kako se on snalazi. Ima i film sa Matt Damonom iz 2015., i knjiga i film su vrhunski

Čitao sam knjigu, gledao sam film. 

Dobra zabava, ali inferiornija od KSR trilogije o Marsu. 

Nitko se nije ohrabrio raditi film od trilogije o Marsu, za sada. To bi bio priličan poduhvat, vjerojatno više materijal za seriju. A i pitanje je koliko je filmično, s obzirom da nema neku jako dinamičnu "filmičnu" radnju. Teraformiranje je dugotrajan proces, pa bi moglo biti na filmu kao "glednje kako trava raste" 

Macumba sri 7.5.2025 13:44
picajzla0707 kaže...

O da. Progutao sam.

Jedan od razloga što sam ih zadržao i danas ih imam na polici (original na engleskom). Zanimljivo je da priča počinje 2026. Kad je napisan Red Mars to je bila dosta daleka budućnost, a evo nas. 

Cansee sri 7.5.2025 14:22
Macumba kaže...
picajzla0707 kaže...

O da. Progutao sam.

Jedan od razloga što sam ih zadržao i danas ih imam na polici (original na engleskom). Zanimljivo je da priča počinje 2026. Kad je napisan Red Mars to je bila dosta daleka budućnost, a evo nas. 

jel su te knjige prevedene na hrvatski?

inače imamo ovdje prilično dobru temu za Fantasy i SF knjige, pa ako imaš koju dobru preporuku nabaci https://forum.bug.hr/forum/topic/ostalo/fantastika-sf-knjige/278441.aspx

Gebirgs sri 7.5.2025 15:24
kowach kaže...

Bolje da Musk troši pare na skupe jahte kao normalni bogataš i snimi par blockbustera gdje on osvaja Mars. To su puno bolje uložen novci, ne?

Ne ispustimo iz vidnog polja plasticnjace s pojacanjima silikona i titana svjeze orosenih lansirnih cijevi.

3. ruka, friska farba, jevtino!

viciousone sri 7.5.2025 22:42

Baš je žalosno da na forumu IT časopisa hrpa neinformiranih, zlobnih, neostvarenih i nezahvalnih budala negativno komentira viziju osobe i samu osobu koja im je podarila PayPal (financijsku sigurnost kupovine), Teslu (ekologija i slobodan pristup patentima kako bi se jačala konkurencija i dalje razvijala tehnologija), Space X (izuzetno pristupačne svemirske letove), Twiter/X (zaštitio slobodu govora), Starlink (globalnu pokrivenost jeftinim mobilnim internetskim signalom, globalna komunikacija putem vlastitog mobilnog uređaja u skoroj budućnosti), spasio dvoje napuštenih astronauta itd.

Dosta vas ima zemljački mentalitet. Npr Geliptera muči što bi zabio američku zastavu dok istovremeno svatko na planetu Zemlji, uključujući i Geliptera, čim se ekonomski ostvari, pokušava živjeti američki stil života okružen sa valjda 100% stvari proizašlih iz SADa.

Jedan član Mense iz komentara navodi da bi trebalo prvo teraformirati Zemlju! 😂

Mungos navodi da su to gluposti jer je Mars nedokučiv jer eto u ljudskim genima nije da istražuje i nalazi rješenja na teškoće na putu nego je svijet i dalje ravna ploča kao u doba Columba. Po logici ako sam ja nesposoban i intelektno i radno ljen i nemam nikakvu znatiželju niti istraživački, pionirski poriv u sebi, netko tko je od mene bolji u svemu zaslužuje od mene samo klip pod noge.

Jedan lumen misli da je bolje uložiti novac u jahte nego u budućnost. Nisam upoznat da takvi vlasnici/unajmljivači jahta imaju takav globalni utjecaj niti volju za poboljšanjem života. Na tim jahtama obično imaš mlade cure i nešto za šmrkanje. Kada ti vlasnici provode vrijeme sa mladim curama, nisu previše koncentrirani na tvoj boljitak. Misli da Space X ustvari ima dvije radne jahte koje služe za prikupljanje raketa.

U moru glupih komentara jedan Mizantrop piše o tome kako Musk uzima državni novac 🤣. Komentar kroz prizmu hrvatske politike/svakodnevice. Znam da je Musk jednom prilikom dobio pozajmicu od SADa i da ju je vratio kao prioritet prije roka. Novac koji će dobiti od države i investitora je višestruko manji od dobitka/finacijske koristi koju će ti ulagači i mi koji nećemo uložiti cent dobit zazvrat. Razina i vizija na kojoj vi operirate i razina na kojoj ti ljudi rade, za vas je SF.

Ova komentatorska pljuvačnica odraslih ljudi koji vlastito mišljenje baziraju na vijestima iz filijala cnna, cbsa, msnbca i sl trebala bi stvarno ući u anale.

Stvarno sramota!

ante_etna sri 7.5.2025 23:12
viciousone kaže...
Baš je žalosno da na forumu IT časopisa hrpa neinformiranih, zlobnih, neostvarenih i nezahvalnih budala negativno komentira viziju osobe i samu osobu koja im je podarila PayPal (financijsku sigurnost kupovine), Teslu (ekologija i slobodan pristup patentima kako bi se jačala konkurencija i dalje razvijala tehnologija), Space X (izuzetno pristupačne svemirske letove), Twiter/X (zaštitio slobodu govora), Starlink (globalnu pokrivenost jeftinim mobilnim internetskim signalom, globalna komunikacija putem vlastitog mobilnog uređaja u skoroj budućnosti), spasio dvoje napuštenih astronauta itd.

Dosta vas ima zemljački mentalitet. Npr Geliptera muči što bi zabio američku zastavu dok istovremeno svatko na planetu Zemlji, uključujući i Geliptera, čim se ekonomski ostvari, pokušava živjeti američki stil života okružen sa valjda 100% stvari proizašlih iz SADa.

Jedan član Mense iz komentara navodi da bi trebalo prvo teraformirati Zemlju! 😂

Mungos navodi da su to gluposti jer je Mars nedokučiv jer eto u ljudskim genima nije da istražuje i nalazi rješenja na teškoće na putu nego je svijet i dalje ravna ploča kao u doba Columba. Po logici ako sam ja nesposoban i intelektno i radno ljen i nemam nikakvu znatiželju niti istraživački, pionirski poriv u sebi, netko tko je od mene bolji u svemu zaslužuje od mene samo klip pod noge.

Jedan lumen misli da je bolje uložiti novac u jahte nego u budućnost. Nisam upoznat da takvi vlasnici/unajmljivači jahta imaju takav globalni utjecaj niti volju za poboljšanjem života. Na tim jahtama obično imaš mlade cure i nešto za šmrkanje. Kada ti vlasnici provode vrijeme sa mladim curama, nisu previše koncentrirani na tvoj boljitak. Misli da Space X ustvari ima dvije radne jahte koje služe za prikupljanje raketa.

U moru glupih komentara jedan Mizantrop piše o tome kako Musk uzima državni novac 🤣. Komentar kroz prizmu hrvatske politike/svakodnevice. Znam da je Musk jednom prilikom dobio pozajmicu od SADa i da ju je vratio kao prioritet prije roka. Novac koji će dobiti od države i investitora je višestruko manji od dobitka/finacijske koristi koju će ti ulagači i mi koji nećemo uložiti cent dobit zazvrat. Razina i vizija na kojoj vi operirate i razina na kojoj ti ljudi rade, za vas je SF.

Ova komentatorska pljuvačnica odraslih ljudi koji vlastito mišljenje baziraju na vijestima iz filijala cnna, cbsa, msnbca i sl trebala bi stvarno ući u anale.

Stvarno sramota!

Postoji hrpa materijala u kojima se obrađuje Mars kao objekt observacije ili u malo slobodnijim razmišljanjima kao moguće odredište za kolonizaciju. Svi se slažu u tome da su Sahara i Antarktik čisti raj i omogućavanje masovnijeg prisustva ljudi tamo je skoro pa besplatno u usporedbi s Marsom. Dao si sebi malo ihushstičkog truda ali nisi puno argumentirao zašto je skoro naseljavanje Marsa izgledno nego više djeluješ ogorčeno što se netko usudi proturječiti vođi kulta

tipa Jim Jones čiji sljedbenici na njegovu naredbu trenutno čine samoubojstvo.

Pitanje: kada bi Elon govorio kako planira kolonizirati Pluton, bi li malo revidirao takve planove ili bi

na kritiku takvih planova odgovorio s "kud bi Kolumbo došao da je bio takva kukavica kao vi"?