bus pet 2.5.2025 08:21

Ne kuzim, sud je donio odluku da moraju omoguciti vanjsku naplatu i to bez provizije?
Znaci imas svoj ekosistem... da prevedemo apartman koji rentas i moras omogucit neki drugi kanal naplate ali nemozes odrediti cijenu usluge svog apartmana? pa hebate maknite se od appla, odite na android, il napravite svoje nesto od nule 🙃

Thinker pet 2.5.2025 08:47
bus kaže...

Ne kuzim, sud je donio odluku da moraju omoguciti vanjsku naplatu i to bez provizije?
Znaci imas svoj ekosistem... da prevedemo apartman koji rentas i moras omogucit neki drugi kanal naplate ali nemozes odrediti cijenu usluge svog apartmana? pa hebate maknite se od appla, odite na android, il napravite svoje nesto od nule 🙃

Krivo si povezao činjenice. Da prevedem, najmoprimac u tvom apartmanu od tebe kupi frižider jer je to jedini način da dođe do njega makar ti zadržavaš 30% novca, a ti mu uvjetuješ da kupnja posude za povrće koja je dodatna oprema frižidera ide isto preko tebe i da i na tu kupnju zadržiš 30% novca. Proizvođač frižidera se pobunio jer smatra da je 30% tvoje provizije previše, pogotovo što proizvođač može prodati posudu po nižoj cijeni ili po punoj cijeni bez tvoje provizije.

EDIT: ispravio "majnoprimac" u "najmoprimac", vražja disekslija  

flash6 pet 2.5.2025 10:26
Thinker kaže...
bus kaže...

Krivo si povezao činjenice. Da prevedem, majnoprimac u tvom apartmanu od tebe kupi frižider jer je to jedini način da dođe do njega makar ti zadržavaš 30% novca, a ti mu uvjetuješ da kupnja posude za povrće koja je dodatna oprema frižidera ide isto preko tebe i da i na tu kupnju zadržiš 30% novca. Proizvođač frižidera se pobunio jer smatra da je 30% tvoje provizije previše, pogotovo što proizvođač može prodati posudu po nižoj cijeni ili po punoj cijeni bez tvoje provizije.

ne bih se slozio, analogija bi isla ovako:

imam web trgovinu u kojij spajam klijenta sa proizvodjacem. od svake transakcije uzimam 30%, jer imam hosting, logistiku, bazu klijenata, operativu, security, i moze mi se. odjednom proizvodjac stavi cijenu frizidera vrijednog 500€ na 1€. medjutim, u stvarnosti 1€ kosta pakiranje tog frizidera. da bi dobio cijeli funkcionalan frizider moras uplatiti 499€, ali ih uplacujes proizvodjacu direktno na racun i zaobilazis mene i moju proviziju.

znaci moja trgovina, hosting, logistika i baza u tom slucaju ne vrijede nista, jer poizvodjac je sudski dobio nalog da ja moram i dalje drzati tog proizvodjaca na svojoj web trgovini, te da su moje marze, u mojoj trgovini, prema mojoj bazi kupaca prevelike, odnosno proizvodjac kaze da ja njemu uzimam preveliki dio kolaca aza sto? samo zato sto mu nalazim kupce preko moje trgovine, mojih servera, mojeg web sucelja, hostinga, mojih djelatnika koji to odrzavaju, upravljaju i brinu za sigurnost i udobnost koristenja svega?

buraz, moj prijedlog je suck it in, ili kupi prnje i izgradi svoj ekosustav preko kojeg ces uzimati svih 100%. posteno?

ok, mozda sam to malo prenaglasio, ali svakako je analogija puno bliza realnom stanju od ove tvoje gore.

Thinker pet 2.5.2025 11:02
flash6 kaže...

ne bih se slozio, analogija bi isla ovako:

imam web trgovinu u kojij spajam klijenta sa proizvodjacem. od svake transakcije uzimam 30%, jer imam hosting, logistiku, bazu klijenata, operativu, security, i moze mi se. odjednom proizvodjac stavi cijenu frizidera vrijednog 500€ na 1€. medjutim, u stvarnosti 1€ kosta pakiranje tog frizidera. da bi dobio cijeli funkcionalan frizider moras uplatiti 499€, ali ih uplacujes proizvodjacu direktno na racun i zaobilazis mene i moju proviziju.

znaci moja trgovina, hosting, logistika i baza u tom slucaju ne vrijede nista, jer poizvodjac je sudski dobio nalog da ja moram i dalje drzati tog proizvodjaca na svojoj web trgovini, te da su moje marze, u mojoj trgovini, prema mojoj bazi kupaca prevelike, odnosno proizvodjac kaze da ja njemu uzimam preveliki dio kolaca aza sto? samo zato sto mu nalazim kupce preko moje trgovine, mojih servera, mojeg web sucelja, hostinga, mojih djelatnika koji to odrzavaju, upravljaju i brinu za sigurnost i udobnost koristenja svega?

buraz, moj prijedlog je suck it in, ili kupi prnje i izgradi svoj ekosustav preko kojeg ces uzimati svih 100%. posteno?

ok, mozda sam to malo prenaglasio, ali svakako je analogija puno bliza realnom stanju od ove tvoje gore.

Kriva ti je analogija jer kod Applea ne postoje "drugi webshopovi", tj. kupac je prisiljen kupovati sve preko tvog webshopa jer drugi webshopovi ne postoje. Tebe kao vlasnika boli briga je li vrijednost proizvoda stavljena 1 euro ili 500 eura jer ja za uplaćenu vrijednost moram dobiti ono što je oglašeno i uplaćeno, nema tu 1 euro za frižider i 499 eura za ambalažu jer je to zavaravanje kupaca i kažnjivo je djelo. Ti dobiješ 30% od onog što je plaćeno i tu je kraj prve priče. A posudu za frižider mogu kupiti direktno od proizvođača frižidera te je i tu opet kraj druge priče.

Veliki Brat pet 2.5.2025 14:27
bus kaže...

Pa da.

Pa nek se Apple makne iz svih država koje imaju problem s njegovim poslovnim modelom (dakle minimalno EU i USA, za ostale ne znam).

I nek si onda zajedno sa svim dragovoljcima (nije da vas nema) napravi vlastitu državu u kojoj će imati svoja pravila i svoj ekosustav i zarađuje kvantilijarde.

Old Iggy pet 2.5.2025 14:39
bus kaže...

Ako ti imaš apartman, ne možeš meni uvjetovati kakav kupaći i ručnik imam za plažu. Kao ni da li ću i kako koristiti tvoje ručnike, šampone, sol i papar, klima uređaj, TV ili ću uzeti svoje.

Stoja pet 2.5.2025 15:00
Mutombo Dikembe kaže...
Recimo odes u hotel i nezelis uzet kolu iz minibara nego odes u ducan i kupis jeftinije i onda ti hotel naplati provoziju na to.

Nije ti dobra analogija. Zamisli da si ti (krajnji korisnik u hotelu - gost) i da u prostoru hotela postoji kafić koji ti prodaje Colu. Taj kafić nije vlasništvo hotela, već je to neki poduzetnik koji hotelu plaća najam (100$ godišnje košta apple developer pretplata) i sa tom cijenom hotel mu je dao poslovni prostor, riješio struju, vodu, režije, plaćanje (transakcije), knjigovodstvo, distribuciju proizvoda, tehničku podršku ali i potencijalne kupce koji dolaze odsjesti u njihov lanac hotela (koji su btw na top lokacijama u svijetu koje posjećuje cca 1.5 milijarda gostiju godišnje ). Međutim svu colu koju taj poduzetnik prodaje unutar kafića koji je unutar hotela, hotelu mora platiti proviziju za to (15% ako ti je prihod od cole manji od milijun $, 30% ako je iznad). To su uvjeti koje hotel traži.

Poduzetnik je sada odlučuo izigrati hotel tako da za šankom nudi gostima svoj POS terminal i uzima transakcije direktno na svoj račun a ne preko hotela (kako su se u ugovoru dogovorili), i sada je hotel kriv što je rekao kako će raditi rutinske inspekcije lokala i provjeravati ako poduzetnik koristi svoje POS terminale i ukloniti ih ako ih uoči.

Koje su opcije poduzetnika?

Može prihvatiti uvjete koje mu hotel nudi i nastaviti poslovanje.

Može otkazati najam u hotelu i svoj kafić otvoriti negdje drugdje.

Ovaj hotel nije jedini hotel na svijetu (apple sada u EU ima alternativne app store-ove) i poduzetnik može otvoriti kafić u drugim hotelima, ili može se fokusirati na drugi lanac hotela (android) i prestati biti dostupan u oba lanca hotela. Poduzetnik to ne želi napraviti zato jer zna da onda gubi potencijalnih 1.5 milijardi gostiju koji redovno posjećuju apple lanac hotela.

Po sudu, apple je kriv jer ima uspješni lanac hotela, i naređeno im je da moraju pustiti vlasnicima kafića da drže svoje POS terminale na šanku i sami biraju kako će naplačivati colu gostima.

Nije mi cilj skroz braniti apple u ovoj priči (i ja imam firmu i svoju aplikaciju na app store-u i isto tako mi uzimaju 15% proviziju) ali ne vidim problem da unutar aplikacije ne smijem otvoreno oglašavati korisnicima da kliknu na vanjski link gdje mogu kupiti identičnu uslugu, koju mogu kupiti kroz aplikaciju. Mene to ne spriječava da ja svojim korisnicima to komuniciram kroz druge kanale (email, reklame, društvene mreže, DM, itd...) ali ne smijem to raditi unutar same aplikacije.

Old Iggy pet 2.5.2025 15:02
Stoja kaže... 

Po sudu, apple je kriv jer ima uspješni lanac hotela, i naređeno im je da moraju pustiti vlasnicima kafića da drže svoje POS terminale na šanku i sami biraju kako će naplačivati colu gostima.

Točno, hotel se mora namiriti iz najma, ne i provizije na pića.

Pixel pet 2.5.2025 15:03
Mutombo Dikembe kaže...
Recimo odes u hotel i nezelis uzet kolu iz minibara nego odes u ducan i kupis jeftinije i onda ti hotel naplati provoziju na to.

Pa ne baš, ako je popiješ izvan hotela  koga briga, ako je popiješ u hotelu onda je to druga stvar.

Ili bolja analogija, odi na večeru u restoran i probaj donesti svoje piće kako bi izbjegao skupa pića restorana gdje gazda uzima debelu proviziju  ?

Što misliš kako ćeš se provesti ?

Ako ti ne paše ne ideš u restoran, tj ne koristiš apple infrastrukturu.

To je kapirtalizam, ponuda i potražnja, ako apple previše uzme izgubit će klijente, pasti će profit pa će razmisliti isplati li se tako. 

Kako je gore napisano, s obzirom na infrastrukturu i bazu  korisnika , 30% i nije tako puno. 

Stoja pet 2.5.2025 15:22
Old Iggy kaže...

Točno, hotel se mora namiriti iz najma, ne i provizije na pića.

Pa ne mora ako su tako odlučili napraviti poslovni model? Znači nije da si prvo plaćao samo najam, pa su onda odjednom preko noći promijenili ploču. Od samog početka suradnje si znao uvjete. Na tebi je da prihvatiš ili odbiješ ili pregovaraš uvjete.

U svijetu franšiza i retail trgovine općenito to odavno postoji zovu se royalty fee. Ako imaš svoj proizvod (colu) i odlučiš je prodavati unutar Konzuma, konzum traži određenu proviziju na svaku prodanu colu. Ti možeš pregovarati oko tog postotka sa Konzumom, ali ako ti se njihovi uvjeti ne sviđaju, nećeš plasirati colu u konzumu, nego negdje drugdje.

Sada kada se vratimo u konkretan slučaj. Kako u digitalnom svijetu fiksno naplatiti troškove održavanja i biti fer?

Evo primjera:

moja aplikacija na store-u ima 83MB-a

Fortnite ima preko 10GB (sama instalacija ima 8GB a ostatak se skine nakon instalacije)

Moju aplikaciju je preuzelo 200 ljudi = 16.6GB prometa opterećenja na apple-ove servere

Fortnite aplikaciju preuzelo 73 milijuna ljudi (vijest iz 2020 godine) = 584 milijuna GB prometa (584.000 TB)

Da li moja aplikacija i njihova aplikacija jednako troši Apple-ove resurse? Ne. Da li je ok da oboje plaćamo jednaki iznos za održavanje našeg proizvoda na appstore-u (moje mišljenje je da nije ok). Da li je Apple u startu iskomunicirao svoj model monetiziranja i meni i Epic Games-u? Je. Jesmo li oboje prihvatili njihove uvjete. Jesmo.

Old Iggy pet 2.5.2025 15:31
Stoja kaže...

Evo primjera:

moja aplikacija na store-u ima 83MB-a

Fortnite ima preko 10GB (sama instalacija ima 8GB a ostatak se skine nakon instalacije)

Moju aplikaciju je preuzelo 200 ljudi = 16.6GB prometa opterećenja na apple-ove servere

Fortnite aplikaciju preuzelo 73 milijuna ljudi (vijest iz 2020 godine) = 584 milijuna GB prometa (584.000 TB)

Da li moja aplikacija i njihova aplikacija jednako troši Apple-ove resurse? Ne. Da li je ok da oboje plaćamo jednaki iznos za održavanje našeg proizvoda na appstore-u (moje mišljenje je da nije ok). Da li je Apple u startu iskomunicirao svoj model monetiziranja i meni i Epic Games-u? Je. Jesmo li oboje prihvatili njihove uvjete. Jesmo.

Iz kojeg razloga aplikacija mora biti skinuta s Apple servera?

Na koji način si pregovarao o uvjetima?

Ako Apple odluči promijeniti uvjete, na koji način odbiješ i dalje radiš po starom?

Stoja pet 2.5.2025 16:01
Old Iggy kaže...

Ako Apple odluči promijeniti uvjete, na koji način odbiješ i dalje radiš po starom?

1. Ovo je kao da sada pitaš zašto cola koju prodaješ u konzumu se mora nalaziti u njihovom skladištu? Zašto nije u tvom lokalnom skladištu? Primjer tko to radi je amazon. Imaš opciju kao trgovac da su tvoji proizvodi u amazonovim skladištima, ali onda vjerojatno moraš prihvatiti uvjete koji ti oni daju (potencijalna provizija, koliko komada mjesečno im moraš isporučiti i sl.) ali onda mogu kupcima (korisncima) garantirati da u roku x dana mogu isporučiti proizvod. U slučaju kada trgovac sam rješava distribuciju (mi smo u firmi di sam radio tako imali proizvod na amazonu), sami smo slali pakete i onda su ljudi po mjesec i više dana čekali da im dođe (jer smo slali običnom poštom). Amazon nudi takvu opciju i odriču se djela odgovornosti, apple ne nudi. Apple želi dobro korisničko iskustvo i aplikacija mora biti na njihovom serveru (također to je povezano sa samim način testiranja, provjeravanja i odobravanja aplikacija kao dio sigurnosti)

2. Ovaj dio se slažem, oni imaju svoje uvjete, pa se svodi na "our way or highway". Apple nije jedini koji tako "pregovara". Jako puno biznisa danas nažalost na ovakav način posluje (od banki, do telekoma pa sve do mikro poduzeća kao mojeg gdje i ja u svojim općim uvjetima korištenja mogu navesti kako mogu promijeniti uvjete kad god to poželim). Sa druge strane, epic games je možda i mogao otvoriti pregovaranje sa apple-om s obzirom da su veliki igrač. Postoji mogućnost da velike firme koje su na appstoreu imaju niže provizije ako su se dogovorili sa apple-om.

3. Ovo je isto veliki problem sa kojim se slažem, mi kao krajnji korisnici (u ovom slučaju developeri) nemamo izbora. Ako netflix promijeni uvjete - što ti kao korisnik možeš napraviti? Ili otkazati uslugu ili prihvatiti uvjete. Mislim da bi po tom pitanju mjenjanja uvjeta trebali biti bolji zakoni koji korisnicima trebali dati veću zaštitu od takvih izmjena protiv kojih korisnik ne može apsolutno ništa napraviti. Neke firme nekada i naprave nekakav grace period, pa kažu stari korisnici će još x mjeseci/godina imati ovaj paket, ili će imati aktivne uvjete dok oni ne naprave neke izmjene, ali nažalost firme nisu obavezne to raditi. Google je primjer toga koji je imao legacy paket koji je koštao par dolara za google workspace, i onda su dali nekih godinu dana rok kada će se taj paket ukinuti, što je firmama dalo neko vrijeme da ukoliko ne žele plaćati skuplju uslugu, stignu na vrijeme naći alternativu i migrirati podatke. U firmi di sam radio smo bili na tom legacy paketu, ali smo odlučili nastaviti i dalje koristiti google workspace i nakon toga su nam se računi utrostručili (sa nekih 3-4€ / useru na 14€/useru)

Old Iggy pet 2.5.2025 16:10
Stoja kaže...
Old Iggy kaže...

1. Ovo je kao da sada pitaš zašto cola koju prodaješ u konzumu se mora nalaziti u njihovom skladištu? Zašto nije u tvom lokalnom skladištu? Primjer tko to radi je amazon. Imaš opciju kao trgovac da su tvoji proizvodi u amazonovim skladištima, ali onda vjerojatno moraš prihvatiti uvjete koji ti oni daju (potencijalna provizija, koliko komada mjesečno im moraš isporučiti i sl.) ali onda mogu kupcima (korisncima) garantirati da u roku x dana mogu isporučiti proizvod. U slučaju kada trgovac sam rješava distribuciju (mi smo u firmi di sam radio tako imali proizvod na amazonu), sami smo slali pakete i onda su ljudi po mjesec i više dana čekali da im dođe (jer smo slali običnom poštom). Amazon nudi takvu opciju i odriču se djela odgovornosti, apple ne nudi. Apple želi dobro korisničko iskustvo i aplikacija mora biti na njihovom serveru (također to je povezano sa samim način testiranja, provjeravanja i odobravanja aplikacija kao dio sigurnosti)

2. Ovaj dio se slažem, oni imaju svoje uvjete, pa se svodi na "our way or highway". Apple nije jedini koji tako "pregovara". Jako puno biznisa danas nažalost na ovakav način posluje (od banki, do telekoma pa sve do mikro poduzeća kao mojeg gdje i ja u svojim općim uvjetima korištenja mogu navesti kako mogu promijeniti uvjete kad god to poželim). Sa druge strane, epic games je možda i mogao otvoriti pregovaranje sa apple-om s obzirom da su veliki igrač. Postoji mogućnost da velike firme koje su na appstoreu imaju niže provizije ako su se dogovorili sa apple-om.

3. Ovo je isto veliki problem sa kojim se slažem, mi kao krajnji korisnici (u ovom slučaju developeri) nemamo izbora. Ako netflix promijeni uvjete - što ti kao korisnik možeš napraviti? Ili otkazati uslugu ili prihvatiti uvjete. Mislim da bi po tom pitanju mjenjanja uvjeta trebali biti bolji zakoni koji korisnicima trebali dati veću zaštitu od takvih izmjena protiv kojih korisnik ne može apsolutno ništa napraviti. Neke firme nekada i naprave nekakav grace period, pa kažu stari korisnici će još x mjeseci/godina imati ovaj paket, ili će imati aktivne uvjete dok oni ne naprave neke izmjene, ali nažalost firme nisu obavezne to raditi. Google je primjer toga koji je imao legacy paket koji je koštao par dolara za google workspace, i onda su dali nekih godinu dana rok kada će se taj paket ukinuti, što je firmama dalo neko vrijeme da ukoliko ne žele plaćati skuplju uslugu, stignu na vrijeme naći alternativu i migrirati podatke. U firmi di sam radio smo bili na tom legacy paketu, ali smo odlučili nastaviti i dalje koristiti google workspace i nakon toga su nam se računi utrostručili (sa nekih 3-4€ / useru na 14€/useru)

Apple želi zaradu, ne dobro korisničko iskustvo. Kao što mu i monopolistički položaj omogućuje sve to, na stranu izbjegavanje lokalnih zakona, a na kraju i odluka sutkinje. zato i je pop****la.

Niti jedna od ovih točaka nije problem ukoliko Apple ne želi nametati svoju volju. Kao da ti npr. proizvođač vozila uvjetuje isključivo servis u svojem servisu inače vozilo ne radi.

flash6 pet 2.5.2025 16:10
Thinker kaže...

Kriva ti je analogija jer kod Applea ne postoje "drugi webshopovi", tj. kupac je prisiljen kupovati sve preko tvog webshopa jer drugi webshopovi ne postoje. Tebe kao vlasnika boli briga je li vrijednost proizvoda stavljena 1 euro ili 500 eura jer ja za uplaćenu vrijednost moram dobiti ono što je oglašeno i uplaćeno, nema tu 1 euro za frižider i 499 eura za ambalažu jer je to zavaravanje kupaca i kažnjivo je djelo. Ti dobiješ 30% od onog što je plaćeno i tu je kraj prve priče. A posudu za frižider mogu kupiti direktno od proizvođača frižidera te je i tu opet kraj druge priče.

apsolutno si u krivu, samo to ocito nisi u stanju shvatiti ili ne zelis priznati.

imas alternativu! ne moras koristiti zli apple.

ovo  za frizider ti je analogija free nefunkcionalnom appu i pro verziji koja kosta. realno free app je neupotrebljiv ili demo tjedan dana, za dalje plati nama mimo apple-a... a ti si uplatio 1€ koliko je ambalaza, ostatak te ceka kad uplatis...kakva zavaravajuca praksa, karikiram kao i ti sa posudama, samo sto tvoja analogija nema nikakvog smisla...

flash6 pet 2.5.2025 16:17
Old Iggy kaže...

Apple želi zaradu, ne dobro korisničko iskustvo. Kao što mu i monopolistički položaj omogućuje sve to, na stranu izbjegavanje lokalnih zakona, a na kraju i odluka sutkinje. zato i je pop****la.

Niti jedna od ovih točaka nije problem ukoliko Apple ne želi nametati svoju volju. Kao da ti npr. proizvođač vozila uvjetuje isključivo servis u svojem servisu inače vozilo ne radi.

naravno da zeli zaradu, i ima je...  jobs je imao filozofiju zarade kroz dobro korisnicko iskustvo koja mu je definitivno donijela zaradu.

proizvodjac vozila ti uvjetuje iskljucivo servis u njegovom lancu ovlastenih servisa ako zelis jamstvo, ako ne zelis, izbor je tvoj...

apple namece svoju volju jer je njegova usluga. dok korisnicima to odgovara ostaju u apple ekosistemu, kad to ne bude tako, ili apple ili korisnici ce nesto mijenjati.

Kant pet 2.5.2025 16:41
flash6 kaže...
Old Iggy kaže...

naravno da zeli zaradu, i ima je...  jobs je imao filozofiju zarade kroz dobro korisnicko iskustvo koja mu je definitivno donijela zaradu.

proizvodjac vozila ti uvjetuje iskljucivo servis u njegovom lancu ovlastenih servisa ako zelis jamstvo, ako ne zelis, izbor je tvoj...

apple namece svoju volju jer je njegova usluga. dok korisnicima to odgovara ostaju u apple ekosistemu, kad to ne bude tako, ili apple ili korisnici ce nesto mijenjati.

....ali samo dok je sve po zakonu

Stoja pet 2.5.2025 16:55
Old Iggy kaže...

Slažem se za ovaj dio da je Apple šak što su dobili presudu da moraju otvoriti vrata i dozvoliti linkove na vanjsko plaćanje, a nisu to implementirali, i u tom aspektu slažem se za odluku suda i njihovu reakciju.

Moji komentari su više išli na cijeli koncept prije sudske odluke i temelje tužbe epic games-a gdje mislim da je Apple ipak bio u pravu. Ali ako je sud odlučio da nisu u pravu, i da to više ne smije biti praksa za njih, onda je gotova priča (a ja idem u aplikaciji spamat linkove na moj web da ne plate kroz in-app purchase i izgubim 15% apple harača)

wyks pet 2.5.2025 18:04

Kao što su Hrvati veći katolici od pape, tako su i veći ulizivaci Applea od samog Apple.

U presudi vam stoji da su I Schiller i Cook znali da krše zakon, a da je Cook poslušao drugo mišljenje.

Kako je sutkinja rekla "Cook choose poorly".

Čuditi će me jedino ako Schiller ostane u firmi jer je ovo bilo protivno njegove odluke.

Piše čak da je Schiller rekao da Apple treba poštovati prijašnju odluku Suda, dok je Cook odlučio poslušati VP financija znajući da je ovaj lagao pod prisegom i znajući da sve što rade je protuzakonito.

Svima kojima je okej ova praksa neka mi se jave da ih ja prevarim, za zakon vas ionako nije briga, pa me nećete tužiti jelda?

Kakvi kmetovi, ovi znaju da vas lažu i o tome vide sastanke znajući da rade krivično djelo, a vi ih branite za džabe i jos sa užitkom plaćate proviziju 😂

zzib pet 2.5.2025 20:11
flash6 kaže...

Nije točno. Vlasnik vozila nije dužan servisirati auto u ovlaštenom servisu prema Uredbi o skupnom izuzeću sporazuma o distribuciji i servisiranju motornih vozila iz 2011. godine.

"Kada je riječ o redovnom održavanju vozila (npr. zamjena ulja, pregledi, zamjena potrošnih dijelova), vlasnik vozila ima slobodu izbora gdje će obaviti te usluge, bilo da je to ovlašteni ili neovisni servis. Garancija ne smije biti uvjetovana time da se redovni servisi obavljaju isključivo u ovlaštenim servisima, sve dok se koriste dijelovi i usluge koje zadovoljavaju specifikacije proizvođača".

"Važno je istaknuti da, kada se radi o popravcima koji su pokriveni garancijom (npr. otklanjanje kvarova koji su rezultat tvorničkih grešaka), proizvođači imaju pravo zahtijevati da se ti popravci obavljaju u ovlaštenim servisima i da se koriste isključivo dijelovi koje isporučuje proizvođač jer u tom slučaju proizvođač snosi trošak tih popravaka pa želi osigurati da se popravak obavi prema njegovom standardu kvalitete".

flash6 sub 3.5.2025 01:12
zzib kaže...
flash6 kaže...

Nije točno. Vlasnik vozila nije dužan servisirati auto u ovlaštenom servisu prema Uredbi o skupnom izuzeću sporazuma o distribuciji i servisiranju motornih vozila iz 2011. godine.

"Kada je riječ o redovnom održavanju vozila (npr. zamjena ulja, pregledi, zamjena potrošnih dijelova), vlasnik vozila ima slobodu izbora gdje će obaviti te usluge, bilo da je to ovlašteni ili neovisni servis. Garancija ne smije biti uvjetovana time da se redovni servisi obavljaju isključivo u ovlaštenim servisima, sve dok se koriste dijelovi i usluge koje zadovoljavaju specifikacije proizvođača".

"Važno je istaknuti da, kada se radi o popravcima koji su pokriveni garancijom (npr. otklanjanje kvarova koji su rezultat tvorničkih grešaka), proizvođači imaju pravo zahtijevati da se ti popravci obavljaju u ovlaštenim servisima i da se koriste isključivo dijelovi koje isporučuje proizvođač jer u tom slučaju proizvođač snosi trošak tih popravaka pa želi osigurati da se popravak obavi prema njegovom standardu kvalitete".

probaj, molim te, pa se onda javi..vidjet ces da ti servis ne zadovoljava specifikacije proizvodjaca...

zzib sub 3.5.2025 02:28
flash6 kaže...probaj, molim te, pa se onda javi..vidjet ces da ti servis ne zadovoljava specifikacije proizvodjaca...

Nemam šta probat. Odavna servisiram drugdje jer je ovlašteni servis izgubio licencu. Varanje, naručivanje nepotrebnih dijelova u garantnom roku ih je dovelo pred zid.

wyks sub 3.5.2025 09:18

Znači ponavljamo:

1. Apple je znao da krži zakon, sam Phill Schiller koji je uz Jobsa i stvorio Apple, je bio protiv odluke.

2. VP finacija koji je Cooku predložio da krše zakon je lagao pred prisegom

3. Provizija na Apple storeu utječe na kupca jer developer to nakači na svoju cijenu; ali utječe i na prodaju, jer ako si developer moraš staviti tih 30% marže htio-nehtio.

I nađu se neki koji nisu Tim Cook - kojem jedino ovisi novac o tome - i neki koji plaćaju 30% za apsolutno ništa - i brane tu odluku?

Tko će mi doći obavljati 30% blowjoba za džabe, trebam 4 ljudi i imam više nego dobar blowjob?

wyks sub 3.5.2025 09:22
Stoja kaže...
Old Iggy kaže...

Čovječe, za besplatno pišeš nebuloze u korist Applea, koje ni milijardama plaćeni odvjetnici ne mogu progurati na sudu, opravdavaš monopolističke prakse koje ni na sudu ne prolaze, a koje su zabranjene još od Rima, jer su i tad znali da monopol na žitom ili ključnim resursima vodi društvo u propast. Samo što je kazna za monopol tada bila smrt.

Tvoj argument, oprosti na izrazu, je da jedeš govna jer te i drugi tjeraju da jedeš govna, pa što ne bi jeo i Appleova? Pa u presudi ti piše da sam Apple zna da ti ne smiju dati da jedeš govna a ti ih i dalje jedeš?

Stoja sub 3.5.2025 10:48
wyks kaže...

Čovječe, za besplatno pišeš nebuloze u korist Applea, koje ni milijardama plaćeni odvjetnici ne mogu progurati na sudu, opravdavaš monopolističke prakse koje ni na sudu ne prolaze, a koje su zabranjene još od Rima, jer su i tad znali da monopol na žitom ili ključnim resursima vodi društvo u propast. Samo što je kazna za monopol tada bila smrt.

Tvoj argument, oprosti na izrazu, je da jedeš govna jer te i drugi tjeraju da jedeš govna, pa što ne bi jeo i Appleova? Pa u presudi ti piše da sam Apple zna da ti ne smiju dati da jedeš govna a ti ih i dalje jedeš?

Napisao sam u idućem postu i apsolutno se složio da je Apple govno jer su dobili presudu i nisu se držali odluke i nisam ni malo na njihovoj strani. Ono što sam ja komentirao je bila sama osnova za tužbu i temelj iste gdje sam htio prikazati drugu stranu priče kako neke stvari ipak drže vodu kada ih idemo dublje razmotriti (kao što i vidimo u drugim industrijama gdje su iste/slične prakse potpuno normalne i ne pokreću se sudski sporovi). Nikako ne branim apple da nakon presude nastave sa istom praksom, pogotovo jer su svjesno donijeli te odluke. 

wyks sub 3.5.2025 12:45
Stoja kaže...
wyks kaže...

Napisao sam u idućem postu i apsolutno se složio da je Apple govno jer su dobili presudu i nisu se držali odluke i nisam ni malo na njihovoj strani. Ono što sam ja komentirao je bila sama osnova za tužbu i temelj iste gdje sam htio prikazati drugu stranu priče kako neke stvari ipak drže vodu kada ih idemo dublje razmotriti (kao što i vidimo u drugim industrijama gdje su iste/slične prakse potpuno normalne i ne pokreću se sudski sporovi). Nikako ne branim apple da nakon presude nastave sa istom praksom, pogotovo jer su svjesno donijeli te odluke. 

Kolega,

Oni su sjeli u salu za sastanke i odlučili da će krasti od svojih partnera i kršiti zakon - ne postoji NIKAKVA priča osim da su lopovi i da trebaju u zatvor.

Ne postoji "druga" strana priče - postoje lopovi i oni koji nisu lopovi.

Ne razumijem kakav sklop imaš u glavi, pa jebote zašto ne dijeliš 30% svoje zarade po cesti? Ispadaš naivac, ili u gorem slučaju osoba koja podržava lopovluk.

Lopovi su i EOD - svaki zuc preko toga - možeš birati jesi li naivac, kreten ili lopov.

Znači živim na otoku, prije 20 godina je bila jedna benzinska pumpa - da su digli cijene 30% jer su realno i mogli, slijedeća pumpa je 50km, ti bi stao ispred pumpe i meni govorio, znaš da tamo netko prodaje potpuri i čaj on laniglanga i isto krade?

Opet - ikakav zuc od tebe ili ikog na ovoj temi, osim da kažeš da je Apple lopov - možeš birati jesi li naivac, kreten ili lopov.

Old Iggy sub 3.5.2025 12:51
flash6 kaže...
zzib kaže...

Nije točno. Vlasnik vozila nije dužan servisirati auto u ovlaštenom servisu prema Uredbi o skupnom izuzeću sporazuma o distribuciji i servisiranju motornih vozila iz 2011. godine...

probaj, molim te, pa se onda javi..vidjet ces da ti servis ne zadovoljava specifikacije proizvodjaca...

Danas nije nikakav problem, prvih par godina je bilo. Brdo ljudi servisira u multibrand servisima bez ikakvih problema.

Naravno, svi dijelovi, ulja i slično moraju biti provjereni, ne s Alija ili ulje iz Zvijezde.

Meni je super kako je izvedeno u SAD - svaki certificirani servis može odraditi, dođeš, vide broj šasije, kilometražu, računalo ispiše što se sve mijenja, za 15 - 30 min sve gotovo. Na stranu što najveći broj ozbiljnih problema s vozilima ni nije podložan klasičnim servisima održavanja - elektronika, SW, senzori, itd.