Je li rudarenje bitcoina postalo potpuno neisplati
Vezano uz: Je li rudarenje bitcoina postalo potpuno neisplati

Ja sam samo stari dedek koji možda i ne kuži cijelu ovu priču oko bitcoina, ali za nešto uloženo (energija, hardver, rad) dobiješ zapravo - ništa. Bitcoin ima vrijednost, ali ako ga pokušaš pretvoriti u živu lovu, vrijednost pada. Znam da sam prije 20+ godina kada je započela ova priča oko bitcoina bio zainteresiran, čak sam imao računalo koje je u to vrijeme bilo "Stroj" za bitcoine, ali se ipak nisam upuštao u to. Je li mi žao? I da i ne. Nisam dobio, ali nisam ni izgubio. Svijet bi bio malo zelenije mjesto da se goleme količine struje ne bacaju u vjetar rudareći bitcoine. Našao članak iz BUGa prije malo manje od dvije godine;https://www.bug.hr/istrazivanja/skriveni-ekoloski-troskovi-kako-rudarenje-bitcoina-utjece-na-klimu-vodu-i-36191

Lako za zarade minera, pa čak i za ekološki utjecaj, ali što će sam bitkonj ako stvarno nestane interesa za rudarenje?
Čitav sustav pada u vodu.
Ili se reorganizira na potpuno drugim temeljima.
No onda to više nije to.
Nije li to glavna opasnost neisplativosti rudarenja?

Ova vijest je nebitna za uobičajene korisnike chaina. Vrlo teško je napraviti 51% napad i ako je puno manji hashrate od trenutnog. Već se događalo u povijesti da bitcoin rudarenje u određenom trenutku nije bilo isplativo i onda je nakon toga narasla cijena. U praksi ako hashrate dovoljno padne rudarenje bitcoina se može ponovo raditi sa običnim PC procesorima a u ekstremnom slučaju čak i sa olovkom i papirom. https://www.youtube.com/watch?v=y3dqhixzGVo.

Meni lično je retardirano zvati rudarenjem nešto što apsolutno nikakve veze nema sa tim. Posao rudara je prljav, težak i opasan, dok ovo mlaćenje prazne slame nije ništa od tog.

Ja sam samo stari dedek koji možda i ne kuži cijelu ovu priču oko bitcoina, ali za nešto uloženo (energija, hardver, rad) dobiješ zapravo - ništa. Bitcoin ima vrijednost, ali ako ga pokušaš pretvoriti u živu lovu, vrijednost pada. Znam da sam prije 20+ godina kada je započela ova priča oko bitcoina bio zainteresiran, čak sam imao računalo koje je u to vrijeme bilo "Stroj" za bitcoine, ali se ipak nisam upuštao u to.
Slabo ti pratiš rudare.
Pročitaj kad je počela priča s Bitcoinima, a to je dosta manje od 20+ godina , od kad ti "znaš" za to.
Posebno u Hrvatskoj.

Sto je manje rudara, rudarenje je isplativije tako da nema brige.
BTC ce rasti i mislim da je samo pitanje vremena kada ce preci 1 000 000... po meni, to bi moglo biti vec za 5-6 godina tj. godinu dvije nakon sljedeceg halvinga.

Ja sam samo stari dedek koji možda i ne kuži cijelu ovu priču oko bitcoina, ali za nešto uloženo (energija, hardver, rad) dobiješ zapravo - ništa. Bitcoin ima vrijednost, ali ako ga pokušaš pretvoriti u živu lovu, vrijednost pada. Znam da sam prije 20+ godina kada je započela ova priča oko bitcoina bio zainteresiran, čak sam imao računalo koje je u to vrijeme bilo "Stroj" za bitcoine, ali se ipak nisam upuštao u to.
Slabo ti pratiš rudare.
Pročitaj kad je počela priča s Bitcoinima, a to je dosta manje od 20+ godina , od kad ti "znaš" za to.
Posebno u Hrvatskoj.
Lako je moguće da sam se prevario za koju godinu, nije mi bila namjera ulaziti u neku veliku dubinu, pa zato 'ajdemo ovako: kada su se prve priče o Bitcoinu pojavile u BUG-u ja sam to pročitao, jer pratim BUG od broja 12, a i prvih 11 sam naknadno nabavio. Sve što je tamo bilo o bitcoinu i ostalim kriptovalutama sam pročitao, tako da sam barem osnovno upoznat sa tom tehnologijom, nisam se zamarao točnim datumima. Ali interesantno je (sudeći prema članku kojega si linkao) da cijela priča ima korijene još u 1982. godini, i da, bitcoin se pojavljuje 2008., tu si u pravu. Hvala na ispravci netočnog navoda, ali nakon puno godina i stvari koje se u međuvremnu dogode, lako se zeznuti za koju godinu.
Bacanje resursa u vjetar.