Gebirgs pon 21.4.2025 22:28

Next lvl stvar. I dobro i lose ovoga plana.

Znaci automatiziras proces obrazovanja i sustav vjerojatno radi analizu ucenika i prepoznaje dobre i lose strane ucenika, radi i psihoanalizu korisnika, stavlja ga u odredjenu grupu, i radi personalizirani plan obrazovanja da od njega napravi najkorisniju mogucu jedinku, skuladnu njegovim pozitivnim karakteristikama. Super. Nikada necu zaboraviti na faxu, vec smo bili u RH, da smo i dalje morali uciti neke statistike o YU i stvari koje ne da su nepotrebne, nego uvreda bilo kojem razumnom curriculumu, retardacija sustava.

S druge strane ocito jedinku od malih nogu navikavas na velikog brata, kamere gdje cuci anailticko oko koje prati svaki pokret, da je svaki pokret i potez pod okom sustava. Od kojeg nema bijega, laganja, izmotavanja itd. Svaki zadatak ili potez je ocijenjen i gledan u %. 

Samo brine da ako radis to na tako velikom uzorku/velikoj naciji, sto ako eksperiment poluci psihoze, poremecaje osobnosti ili sl devijacije?

Wayto XD pon 21.4.2025 23:00
Gebirgs kaže...

Next lvl stvar. I dobro i lose ovoga plana.

Znaci automatiziras proces obrazovanja i sustav vjerojatno radi analizu ucenika i prepoznaje dobre i lose strane ucenika, radi i psihoanalizu korisnika, stavlja ga u odredjenu grupu, i radi personalizirani plan obrazovanja da od njega napravi najkorisniju mogucu jedinku, skuladnu njegovim pozitivnim karakteristikama. Super. Nikada necu zaboraviti na faxu, vec smo bili u RH, da smo i dalje morali uciti neke statistike o YU i stvari koje ne da su nepotrebne, nego uvreda bilo kojem razumnom curriculumu, retardacija sustava.

S druge strane ocito jedinku od malih nogu navikavas na velikog brata, kamere gdje cuci anailticko oko koje prati svaki pokret, da je svaki pokret i potez pod okom sustava. Od kojeg nema bijega, laganja, izmotavanja itd. Svaki zadatak ili potez je ocijenjen i gledan u %. 

Samo brine da ako radis to na tako velikom uzorku/velikoj naciji, sto ako eksperiment poluci psihoze, poremecaje osobnosti ili sl devijacije?

Na tako velikom broju ljudi raznih psihoza i devijacija ce sigoro biti pozmasen broj,jednostavno ljudski mozak se nagonski odupire totalnoj kontroli što lako dovodi do raznih lakših i težih poremecaja

Tkozna pon 21.4.2025 23:17

Kao i u poslu, tako i u skolovanju, onaj tko koristi AI je efikasniji i ima kvalitetniji rezultat, naravno uz dobro poznavanje materije.

Da zaglupljuje, definitivno da, ali to nas starije generacije (koji smo odrasli bez AIa, dakle svi na forumu vise manje) nece affectat puno, dok ovi mladji mogu postat idioti koji se nece znat izjasnit ukoliko je potrebno opisati kompleksniju terminologiju.

Nisam programer, strojar sam, ali trebao sam azurirati VBA kod koji koristimo u CADu, donekle se snalazim, ali AI uz moje requirmente je to napravio odmah, dok bi ja sigurno zdrobio koji sat.

Pa sad nek netko kaze da je AI sranje.

Svakakav uto 22.4.2025 02:02

Preružičasto se gleda na AI.

Algorithmic bias i educational bias su vrlo stvarni problem(i) ako će AI određivat smjer edukacije. 

A što se "prednosti" onog tko koristi AI tiče, to je samo prelazno (jedna generacija i "prednost" nestaje). Razlog; tzv. "free intelligence" i zamjena ,a ne augmentacija ljudske inteligencije strojnom.

Čim dođe AGI slijedi knowledge obsolescence i zatupljivanje.

Onako kako se danas malo tko razumije u automobile ista sudbina čeka IT sektor, zapravo već je u tijeku (klinci sa palčevima tipkaju po tipkovnici danas, zoomeri neznaju koristiti office alate, neki tjedan čitam "gen a struggling to read" i "gen alpha iq drop" ..)

Šačica eksperata i to je to (da klinci će "znat" služit se sa AI-jem onako kako se danas znaju služit sa recimo iphonom ili ipadom na faxu -razina retardus) 

Microsoft AI CEO Mustafa Suleyman, “These tools will only temporarily augment human intelligence,”

Bill Gates: Within 10 years, AI will replace many doctors and teachers—humans won’t be needed ‘for most things’

U članku Gates spominje AI koji ima znanje odlikaša u srednjoj (baš se pitam koliko ćemo trebat čekat da AI postane pametan kao najbolji akademici)

Tko će za 10tak g. zaposlit (i vjerovat) osobi kad je AI pametniji, brži i praktički besplatan naspram average radnika?

https://www.cnbc.com/2025/03/26/bill-gates-on-ai-humans-wont-be-needed-for-most-things.html

PaleRider uto 22.4.2025 14:25
warhammer kaže...

AI je koristan alat ali treba ga ograničiti  u osnovnom obrazovanju jer od djece će stvorit  intelektualno zakržljale debilčiće koji neće uspijeti razviti svoju kreativnost  .

AI je alat, kao i kalkulator. Ono što guši kreativnost nisu alati ili njihova neograničena uporaba nego valoriziranje ustaljenih obrazaca i destimulirajuće okruženje za kreativu. Dapače, kreativnima isti alati mogu pomoći da brže/lakše ostvare svoje zamisli. Istina jest da uporabom alata mozak gubi određene sposobnosti ali zar je trebalo, na primjer, ograničiti korištenje motike za kopanje onda kada je izmišljena jer se time gubi efikasnost kopanja rukama? Nikom danas ne pada na pamet kopati rukama a i motiku su mnogi zamijenili strojevima i ne znam nikog tko žali zbog toga. Kad govorimo o kreativnosti, srž problema definitivno nije u alatima. Čitav političko-akademski sustav sve manje cijeni kreativnost a sve više valorizira poslušne karijeriste. Sa AI-jem se to potencira ali ne samom uporabom AI-ja nego time što isti umanjuje cijenu originala. I AI i čitava akademija počivaju, i treniraju se, na originalnim radovima kreativaca no nijedno zapravo ne cijeni niti diže cijenu originalnih radova, upravo suprotno. Prosječan mozak se mijenja u skladu s onim što mu osigurava opstanak a to je danas sve više nekakav kotačić u mašini nego netko tko misli svojom glavom. Dugoročno, naravno, fleksibilnost i inovativnost obično osiguravaju opstanak pa zato imamo cikluse rasta i propadanja civilizacija/carstava/sistema.

Sirotanovic sri 23.4.2025 01:32

Baš danas pogledah film Logans run, [spojler] :

i na kraju filma oni sretni i slobodni , junački zadovoljni što su uništili distopijski svijet, koji je potpuno upravljan od UI, koji je prema njima kao zla maćeha ali im kruha dade kao i svo zadovoljstvo života bez brige. A oni zapravo ništa ne znaju već generacijama , žive samo radi užitka života.

I sad si ja mislim jbt. pa grozan kraj , iz distopije u okrutnu realnost gdje će se pojaviti borba za opstanak, pa što bi jeli , kako bi preživjeli takvi nesposobni bez UI.

Da poanta jest da bi UI trebao biti samo alat a ljudi bi trebali sačuvati svo znanje da ne postanemo nesposobni . Ali ako pogledamo povijest , već vidimo da smo potpuno izgubili umijeće pravljenja npr. piramida , ručnim alatom oblikovanja granita,... za neke slične stvari uopće nemamo ideju kako smo to napravili.

Na osobnoj razini , nekad sam znao dosta telefonskih brojeva napamet ali ti telefoni više se ne koriste, dok danas jedva znam svoj broj mobitela napamet , ostale pamti mobitel pa ja ne moram , znači ne mogu zapamtit brojeve mobitela, zapravo ne mogu se natjerati da ih zapamtim jer ne moram.

Tako da bit će u budućnosti mnogo nesposobnih da žive.

Gebirgs sri 23.4.2025 12:28

Mucenje u zivotu i nije losa stvar. Tjera nas da se dovinemo rjesenju, tjera evoluciju naprijed, komfor = nazadovanje, nekoristenje potencijala = zakrzljavanje.

Uvijek se sjetim Matrixa, jos jednog filma na temu i izjave kako su prve verzije Matrixa iako su pruzale sve podobnosti ljudima zavrsavale neuspjehom, jer su bile prenezahtjevne.

Idealan scenarij bi bio koristenje AI za neke kljucne projekte, zdravstvo, planiranje, tehnoloske projekte, kolonizaciju drugih planeta, neke stvari gdje ljudski mozak "ne prati" ili nema kapacitet da prati.