mpapec ned 20.4.2025 13:00

Razina ugljicnog otiska je odlicna na Marsu, i ostalim mjestima bez zivota, blisko net zero, i ima nacina da se postigne (mozda ne sasvim eticnim pristupom) pa su umjetna jaja, meso, itd gubljenje vremena na bedastoce.

Doc Berecki ned 20.4.2025 22:19
Milka30 kaže...

Jedno jaje u sebi sadrži sve što je potrebno za razvijanje života, onda mi netko kaže daje ono nezdravo

I jedna bakterija u sebi sadrži sve što je potrebno za razvijanje života, ali može biti ne samo nezdrava već i smrtonosna.

Proteini u jajetu namijenjeni su za stvaranje kokošjeg života i načelno su ljudskom organizmu vrlo strani i nepoznati, pa alergije na jaja (prvenstveno za bjelanjak) nisu rijetkost.

A tko god je samo jednom nazočio anafilaksiji, žestokoj i po život opasnoj alergiji, nikada neće apriorno ustvrditi da jaje ne može biti nezdravo.

Tako da ipak sve treba uzimati 'sa zrnom soli'.
Pa i kajganu, jel'te...

Milka30 pon 21.4.2025 07:02
Doc Berecki kaže...

I jedna bakterija u sebi sadrži sve što je potrebno za razvijanje života, ali može biti ne samo nezdrava već i smrtonosna.

Berecki, razumijem što želiš reći – naravno da jaja mogu izazvati alergijske reakcije kod određenih ljudi i da to treba ozbiljno shvatiti. I sam sam imao dijete koje je bilo alergično na bjelanjak, s dva ozbiljna anafilaktička napada, tako da vrlo dobro znam o čemu se radi. No to ne mijenja činjenicu da je jaje po sastavu izuzetno bogato i vrijedno – posebno za one koji nemaju problema s alergijama. Isto vrijedi i za druge namirnice poput jagoda, kikirikija ili oraha – za nekoga su teški alergeni, ali to ne znači da nisu zdrave. Poanta mog komentara bila je istaknuti koliko je jaje složeno i funkcionalno u prirodnom smislu, a ne tvrditi da je apsolutno zdravo za svakoga u svakom kontekstu.

Sirotanovic pon 21.4.2025 09:10

Griota se tucati jajima , s hranom se ne igra, mene učili stari.

Ajme što sam jaja u životu izija. Ove subote sam pojeo 11 komada, blizu svog rekorda 💪
Ono kad ne znaš što jesti metnem u tavu 4- 5 🍳

Sve ove zamjenske veganske kopije/alternative na kraju ispadnu skuplje a vjv. da se radi o nekoj većoj količini imalo bi i veći otisak na okoliš .