Mael čet 17.4.2025 10:51

Ne znam da li je do mene.. ali ovo više nema smisla. Članci su na razini diskusije u nekoj mentalnoj ustanovi. Evo par citata iz članka:

"a nalazi se u nastanjivoj "zoni Zlatokose", što znači da je na njemu temperatura umjerena, voda se može naći u tekućem obliku, no planet je vrlo vjerojatno sastavom sličniji Uranu ili Neptunu negoli Zemlji. Riječ je vjerojatno o plinovitom mini-Neptunu."

"Podaci su tumačeni kao dokaz vodenog oceanskog planeta s atmosferom bogatom vodikom i od tada se egzoplanet proučava kao potencijalno nastanjiv svijet koji temperaturom nalikuje "plinovitoj Zemlji"."

jozef čet 17.4.2025 11:08
Mael kaže...

Ne znam da li je do mene.. ali ovo više nema smisla. Članci su na razini diskusije u nekoj mentalnoj ustanovi. Evo par citata iz članka:

"a nalazi se u nastanjivoj "zoni Zlatokose", što znači da je na njemu temperatura umjerena, voda se može naći u tekućem obliku, no planet je vrlo vjerojatno sastavom sličniji Uranu ili Neptunu negoli Zemlji. Riječ je vjerojatno o plinovitom mini-Neptunu."

"Podaci su tumačeni kao dokaz vodenog oceanskog planeta s atmosferom bogatom vodikom i od tada se egzoplanet proučava kao potencijalno nastanjiv svijet koji temperaturom nalikuje "plinovitoj Zemlji"."

Ja sam to shvatio kao postojanje trajnih ali amorfnih nakupina vode, kao "blob" koji se kreće ali je uvijek tu. Kao stlačeni oblak koji postaje tekući. Niti "naše" plinovite planete nisu nužno samo plinovite, imaju kišu/snijeg, a možda čak i malu krutu jezgru.

Chayy čet 17.4.2025 22:59

Hej, ne smatram se vjernikom, a grana "znanosti" koja izučava stvari koje niti su opipljive niti imaju ikakav utjecaj na čovječanstvo ili svijet oko nas, me apsolutno ne zanima, kao niti jedna religija.

Ustvari i astronomija bi mogla bit religija:"Gle onaj ti je planet onakav, do one zvijezde ti ima udaljenosti toliko, a svemir ti je star ovolko. Nemam opipljivih dokaza, al radili smo simulacije i gledali kroz povečalo, pa je tome sigurno tako. Ako ne vjeruješ u Alfa Centauri, crna si ovca!"