stirko55 uto 15.4.2025 16:31

Ja bi rekao da je u ovoj situacije vrijeme na strani Europe, jer Amerika lagano gubi konce. Trump mozda ima konacnu ideju gdje zeli biti ali to ukljucuje da svi igraci naprave ono kako je on zamislio, a trenutno ne moze razumiti zasto se to ne dogada. Mislio je da samo zato sta je Amerika velesila ce svi raditi tocno kako im se nacrta zbog straha, ali cini se da svi imaju neke granice. Sad jedini potezi ostaje "oslobodenje" drzava koje mu prkose.

Indestructible uto 15.4.2025 17:47
Gallu kaže...
Dok razvijamo svoje, kupovati malo američko, malo kinesko. Trebamo se čim prije riješiti navike bacanja svih jaja u isti koš. Tako smo samo izloženi ucjenama.

to je tako prije funkcionisali, vise ne.

sad dodje tata amer i kaze mi smo izbacili mreznu opremu od huaweija, izbacite i vi, i tako evropa slusa ko ćukica sta mu amer naredi.

Svakakav uto 15.4.2025 18:36

Pitanje je zašto Europa već nije uvela carinu na američke digitalne usluge obzirom da već plaćamo 10% "baseline" tarifu orangutanu.

0% tarife sa SADom je pipedream koji EU birokrati pokušavaju prodati biračima dok zahtjevi MAGAraca u međuvremenu sve više jačaju.

Europa je pod pritiskom trumpove administracije.. Trump je bully i što prije EU to shvati (i promjeni politiku prema prdonji) to bolje za sve nas

Indestructible uto 15.4.2025 18:57
Gallu kaže...
Krivo. To je bilo prije. Danas su izgubili svaki kredibilitet da bi nam mogli tako naređivati i da ih mi slušamo.

ne bih se slozil. evropa i dalje nije ujedinjena, te ne znaju bil prvo pisali ili kakili.

procice jos mnogo ljeta dok se nazovi ih tako, lideri nasih zemalja jednom ne dogovore kako treba.

ovo sto malo macron, von der leyen izadje sa nekim nastupom da ce ostro odgovoriti americi, to okaci macku od rep.

Gallu uto 15.4.2025 19:27

Ujedinjena koliko je ujedinjena. Sigurno ujedinjenja nego prije godinu dana.
I treba ih udariti, ali pametno. Cariniti ono što i sami dovoljno proizvodimo i inzistirati na € za međunarodnu trgovinu.

Old Iggy uto 15.4.2025 20:24
Indestructible kaže...
Gallu kaže...
Krivo. To je bilo prije. Danas su izgubili svaki kredibilitet da bi nam mogli tako naređivati i da ih mi slušamo.

ne bih se slozil. evropa i dalje nije ujedinjena, te ne znaju bil prvo pisali ili kakili.

procice jos mnogo ljeta dok se nazovi ih tako, lideri nasih zemalja jednom ne dogovore kako treba.

Europa je danas "ujedinjenija" nego ikad u povijesti.

Matty uto 15.4.2025 21:15
Old Iggy kaže...
Indestructible kaže...
Gallu kaže...

Slažem se, no ipak ne dovoljno ujedinjena da može parirati velikim igračima.

Nadam se da će sve što se izdešavalo u zadnjih pet godina konačno u EU dovesti nekoga na vlast tko nije samo populist i demagog, nego tko bi nešto i radio - tko bi mogao napraviti MEGA (Make Europe Great Again) - u smislu da se Europa vrati "europskim vrijednostima", da se proizvodnja i razvoj ne prebaciva u druge zemlje, da se ulaže smisleno u obrazovanje novih generacija, itd.

Zvono za buđenje je odzvonilo, pitanje je hoće li se konačno "ustati iz kreveta".

danko99 sri 16.4.2025 15:48

Ček..zakaj žuti forsira da se kompanije sele u Ameriku kad nije nikakva konkurencija jeftinijim rješenjima iz Kine?

Radnici u mojoj firmi u Kini imaju satnicu 3 dolara. Zašto da se ja selim u Ameriku di moram dat minimalac 16 dolara?

Nije žuti glup..ima tu nešto u pozadini kaj mi neznamo.

Indestructible sri 16.4.2025 18:13
Matty kaže...
Old Iggy kaže...
Indestructible kaže...
Gallu kaže...

Slažem se, no ipak ne dovoljno ujedinjena da može parirati velikim igračima.

Nadam se da će sve što se izdešavalo u zadnjih pet godina konačno u EU dovesti nekoga na vlast tko nije samo populist i demagog, nego tko bi nešto i radio - tko bi mogao napraviti MEGA (Make Europe Great Again) - u smislu da se Europa vrati "europskim vrijednostima", da se proizvodnja i razvoj ne prebaciva u druge zemlje, da se ulaže smisleno u obrazovanje novih generacija, itd.

Zvono za buđenje je odzvonilo, pitanje je hoće li se konačno "ustati iz kreveta".

Evropljani su do sada barem 5 puta zasjedali ili barem se doticali situacije u BiH i govorili kako je gospodin Dodik glavni krivac za trenutno stanje u BiH. I opet jedno veliko nista, kao da se sastaju po kafam i pricaju u prazno, a nikakve akcije niti djelovanja.

I o cemu pricamo, oni u svome dvoristu ne mogu stvari dovesti u red, a kamoli na vecoj sceni.

Europa je ujedinjena oko zabrinutosti gdje svi sad imaju isti problem, i to je sve. Ovoj evropi jednostavno treba nova i svjeza krv, pro evropski orijentisanja i ekonomskom i geopolitickom smislu.

Zbog toga ja njima trenutno ne vjerujem, barem ne dok su ovi trenutni politicari na vlasti.

Indestructible čet 17.4.2025 10:36
Gallu kaže...
Bih je Europi najmanji problem i zbog toga ni nema nekog stava, ali kao i što si sam napisao. Amerika nam je predstavila kudikamo veći problem. I to nas je ujedinilo.

Najmanji problem sigurno nije, dosta faktora utice na nestabilnost citavog regiona. Da je prvi problem koji treba rjesavati, to nije, ali da je jedan od mnogih, to jeste.

Evropa nije uspjela rijesiti problem 90tih u BiH, i to su ucinili amerikanci.

Vidjecemo sta ce Meloni napraviti tamo.

Old Iggy čet 17.4.2025 10:52
Indestructible kaže...
Gallu kaže...
Bih je Europi najmanji problem i zbog toga ni nema nekog stava, ali kao i što si sam napisao. Amerika nam je predstavila kudikamo veći problem. I to nas je ujedinilo.

Najmanji problem sigurno nije, dosta faktora utice na nestabilnost citavog regiona. Da je prvi problem koji treba rjesavati, to nije, ali da je jedan od mnogih, to jeste.

Tehnički, Europa ni nije mogla "riješiti problem". I tu je bio uključen NATO na zahtjev UN, ne samo ameri.

A stvarno završno rješavanje je bilo nakon Oluje i početka operacija HV u Bosni.

Indestructible čet 17.4.2025 11:21
Old Iggy kaže...
Indestructible kaže...
Gallu kaže...

Tehnički, Europa ni nije mogla "riješiti problem". I tu je bio uključen NATO na zahtjev UN, ne samo ameri.

A stvarno završno rješavanje je bilo nakon Oluje i početka operacija HV u Bosni.

Tehnicki, problem se mogao dosta ranije zavrsiti ukidanjem embarga hrvatskoj i bih. ali to je vec za druge teme.

Gallu čet 17.4.2025 12:20
Indestructible kaže...
Gallu kaže...

U BIH se ne mogu unutar države međusobno dogovoriti, kako da se onda to riješi izvana? Ne postoji rješenje da dvi budu zadovoljni i dok ih se prisiljava na bratstvo i jedinstvo, tamo nema sreće...

ante_etna čet 17.4.2025 13:05

Dok ovog tjedna leti za Washington, talijanska premijerka pokušat će uvjeriti američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne uvede nove carine koje bi zadale težak gospodarski udarac Europi— i potencijalno koban talijanskim izvoznicima.

Giorgia Meloni napokon ima priliku pokazati da je prijateljstvo s nestalnim stanarom Bijele kuće vrijedilo truda.

Prethodni pokušaji drugih europskih lidera da utječu na predsjednika — laskavim riječima, prijetnjama ili obećanjima o kupnji više američkog plina — nisu dali rezultate. Melonijin posjet u četvrtak prilika je da se pokaže kako Europljani još uvijek mogu poslovati s Trumpom —pod uvjetom da pokažu odgovarajuću razinu podložnosti.

Gallu čet 17.4.2025 13:19
ante_etna kaže...

Dok ovog tjedna leti za Washington, talijanska premijerka pokušat će uvjeriti američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne uvede nove carine koje bi zadale težak gospodarski udarac Europi— i potencijalno koban talijanskim izvoznicima.

Giorgia Meloni napokon ima priliku pokazati da je prijateljstvo s nestalnim stanarom Bijele kuće vrijedilo truda.

Prethodni pokušaji drugih europskih lidera da utječu na predsjednika — laskavim riječima, prijetnjama ili obećanjima o kupnji više američkog plina — nisu dali rezultate. Melonijin posjet u četvrtak prilika je da se pokaže kako Europljani još uvijek mogu poslovati s Trumpom —pod uvjetom da pokažu odgovarajuću razinu podložnosti.

Ako nije Netanyahua šljivio, što Meloni ima tražiti. Bilo kakva podložnost je put ka uništenju. Stvoriti će još veću ovisnost što dovodi do još većih ucjena.

wyks čet 17.4.2025 17:06

Jučer su i Trumpova glavna državna odvjetnica i prije toga glasnogovrnica Bijele Kuće na svoju ruku iznjele neke informacije koje uopće prije nitko nije ni rekao, čini se da su te informacije izmislile na licu mjesta i to o slučaju kojeg je već jednoglasno presudio Vrhovni sud.

I onda će 450 naučnika, novinara, analitičara ekonomista i prije svega forumaša danima govoriti o "strategiji" i "što to Trump točno želi i planira".

Čovjek ne planira ništa, sve redom je dnevni vibe kako da se lik osjeća bolje i koji od 450 nacista okolo njega taj dan ima malo više utjecaja na njega.

Isto kao i sa Muskom koji je kakti od "ekološkog ratnika" zbog pažnje koju je dobivao jedino od neonacista postao Nacist pa je totalno prolupao u ideje nacističke demografije i sad vrbuje žene po Tviteru da mu rode djecu. Eto, danas natjerao svoje podanike da ugase poruke u Tviteru jer ih je jedna od nesuđenih maternica pokazala novinarima.

Svi koji pametuju u biti projeciraju svoje deluzije i iluzije na ovu dvojcu, očito ne znajući što je patološki lažov i kako je lako pasti u stupicu vjerovanja osoba s kojom pričaš dijeli ikakve vrijednost s tobom.

Oba imaju čudovišnu potrebu borbe protiv "neprijatelja", a povijest je višestruko puta pokazala da se takvi sa 100% sigurnošću pretvore u fašiste - jer oni i percipiraju najviše štetočina i neprijatelja te imaju najniže kriterije razuma.

Povežemo li to sa činjenicom da oba imaju i čudovišnu potrebu istaknuti se kao "problem solver" lako je zaključiti zašto i kako su se uključili u politiku i kako su - gle čuda - oba završila na istom mjestu.

Pa čak i empatičniji imaju problem shvaćanja kompleksnih problema, pa se i oni ne libe posezanjem za najbržim rješenjem, pa nije nikakvo čudo da se dvojac koji ne mari ni za vlastiti izrod - ili selektivno mari - svim silama gurnuo u poziciju da će baš oni rješiti "probleme".

Na svakom članku o nekoj realnoj nepravdi redaju se komentari ljudi koji bi taj - realan i ozbiljan problem - promptno rješili jednako čudovišnom odmazdom. Problem je što je taj najčešće trenutni izlijev nemoći i bijesa kod većine normalnih članova ljudi danas postala službena politika u kojoj više nema političkog spektra niti ikakve ideologije već je sve dnevni osjećaj pretvaranja bijesa u poteze tj. odmazde bez trunke razmišljanja o posljedicama.

Imali smo susjeda koji bi za ručkom tepao mamici kako je lijepa i grlio ju i mazio i slušao, da bi na igralištu vitlao metalnom štangom od metra i pol i mlatio mlađu djecu. I onda nas je ta mama uvjeravala da je njeno dijete zlato.

Eto, to je nivo Trumpa i Muska, a osoba koje vas uvjerava u "strategije" je debil koji pokušava biti pametan, a u konačnici je naivčina i kreten ko što je i ta mama bila kreten.

Kill Frenzy čet 17.4.2025 17:34

Pustimo amere kojiu su glasali za trumpa i koji imaju njegovu zastavu na terasi. Gdje su sad svi oni naši sugrađani koji su se divili trumpu i govorili kako je on odličan i kako će napokon netko rasturit deep state. Gdje su sad oni? Šute ko pičke.

Još odavno se moglo vidjeti o kakvom se patološkom lažovu,narcisoidnom manijaku radi. Oduvijek sam to govorio ali nekako pred izbore sam poželio da narančasti dođe na vlast čisto da se tim istim njegovim navijačima u mom društvu mogu naslađivati i govoriti kakvi ste moroni bili. Sad to radim i guštam dok orangutan piša po svima i vodi nas tko zna gdje.

Indestructible čet 17.4.2025 21:31
Gallu kaže...
Indestructible kaže...
Gallu kaže...

U BIH se ne mogu unutar države međusobno dogovoriti, kako da se onda to riješi izvana? Ne postoji rješenje da dvi budu zadovoljni i dok ih se prisiljava na bratstvo i jedinstvo, tamo nema sreće...

ko ce se dogovoriti? likovi koji rade na razbijanju drzave, koji zive stoljecima tu a svojataju druge zemlje kao matice i jos takvima daš vlast.

syncmaster245b čet 17.4.2025 21:57
Kill Frenzy kaže...

Pustimo amere kojiu su glasali za trumpa i koji imaju njegovu zastavu na terasi. Gdje su sad svi oni naši sugrađani koji su se divili trumpu i govorili kako je on odličan i kako će napokon netko rasturit deep state. Gdje su sad oni? Šute ko pičke.

Još odavno se moglo vidjeti o kakvom se patološkom lažovu,narcisoidnom manijaku radi. Oduvijek sam to govorio ali nekako pred izbore sam poželio da narančasti dođe na vlast čisto da se tim istim njegovim navijačima u mom društvu mogu naslađivati i govoriti kakvi ste moroni bili. Sad to radim i guštam dok orangutan piša po svima i vodi nas tko zna gdje.

Mene vise brine gdje su oni nasi sugradjani koji ce pronaci, podrzati i  izabrati naseg "EU Trumpa"

Pun kos mi je ove ne izabrane birokracije koja nas gura u propast.

Zelim nekoga koji ce jasno reci "EU first" a ne biti podguzna muha Amerikancima ili Kinezima.

Idemo ovako reci.

Zelim MEGA kanditata (Make Europe Great Again, you heard it here first, hvala lijepa)

Gallu pet 18.4.2025 07:42
syncmaster245b kaže...
Gallu kaže...
Bilo bi divno. Samo da nije bezidejni napuhanko kao onaj preko puta.

Cuj 2016. sam i ja mislio o njemu puno gore nego da je napuhanko.

2025. skoro da bi ..... prodao da mi na nivou EU imamo jednog takvog.

Stvarno nam ne treba neko baš kao on. Osoba s deluzijom grandijoznosti koja povlači poteze na razini onsovnoškolca. Ali da treba netko tko će se stvarno, na realan način zauzeti za EU, da, takav bi nam trebao.