Za zdravlje, ne jedite noću!
Vezano uz: Za zdravlje, ne jedite noću!

Znaci ak radis nocnu smjenu trebali bi spavat ujutro pa onda se najest nakon toga i onda bi trebali cijelo radno vrijeme izdrzat bez da se išta pojede ? Pod tim mislim da osoba zbilja radi po noci.
Popodne bi trebo u sebe utovarit dovoljno kalorija za cijeli dan ?

Primijetio sam i ja da se bolje osjećam tijekom ljetnog solsticija u lipnju kad se nakrkam u 21 sat, vani još dan, meni ništa. Istu stvar napravim zimi, odmah mučnina.

OK, ima smisla i da cirkadijalni ritam koji je direktno vezan za trajanje dana tj. obasjanosti Suncem, ima pomake, ali baš ni po ljeti ne volim jesti iza 19:00 h...
ne znam kako bi preživio 2-3 tjedn Španjolske gdje je krkač'na iza 23:00 po ljeti...

Ako priije spavanja ne krknem bar red mađarica iz Lidla, a stoje u frižideru, od muke i brige nemogu zaspat do 2 ujutro. Rok trajanja taman za pokrit tjedan. Slično je i sa čvarcima i ostalim slasticama sa kratkim rokom trajanja. 20 eura kila pa ti spavaj, mirno. Unervozim se odmah. Uzročno posljedične reperkusije su globalne.
Primjerice, da nema vlažnog toalet papira nebi kupovo Bug časopis. Čitanje Buga na toaletu navodno povećava rizik od hemoroida, al kako violeta vlažni smanjuje, svemir je u balansu.

ne znam kako bi preživio 2-3 tjedn Španjolske gdje je krkač'na iza 23:00 po ljeti...
ja sam tako krkao cijeli život, najdraži obrok onaj iza 23 sata i spavao ko beba
tek zadnjih par godina mi je kao i tebi, išta konkretno i nema spavanja
a zanimljivo, do prije par godina sam imao oko 85 kila, sad sam na 100-110, a jedem manje nego kad prije
doduše i krećem se manje nego ikad prije

Dragi Ivane dobar komentar 😅 slažem se da je griota bacati ranu.
Ali tu se više radi o ovisnosti , tko god ne može spavati dok ne pojede nešto slatko to je ovisnost . Nisi jedini , doduše to je danas nešto normalno da ljudi se bude po noći da bi pojeli 100g čokolade i onda spavaju kao bebe .
LjuCki evolucijski je normala da gladni idemo na počinak pa čak i da ne jebemo... hoću reći , da ne jedemo svaki dan bi trebalo biti nešto normalno .

OK, ima smisla i da cirkadijalni ritam koji je direktno vezan za trajanje dana tj. obasjanosti Suncem, ima pomake, ali baš ni po ljeti ne volim jesti iza 19:00 h...
Za tako nešto bi ti trebala jedna dobra conchita, da pomogne ako zatreba oživljavanje

Mene ako uhvati glad prije nego zaspim, moram nešto staviti u želudac jer se inače osjećaj gladi samo pojačava

"Mene ako uhvati glad prije nego zaspim, moram nešto staviti u želudac jer se inače osjećaj gladi samo pojačava"
To ti je samo navika nas "dobrostojećih" , tko redovno trenira glad ili post , recimo sirotinja , oni nemaju takvih problema, njima je problem što su gladni po danu.

Ako priije spavanja ne krknem bar red mađarica iz Lidla, a stoje u frižideru, od muke i brige nemogu zaspat do 2 ujutro. Rok trajanja taman za pokrit tjedan. Slično je i sa čvarcima i ostalim slasticama sa kratkim rokom trajanja. 20 eura kila pa ti spavaj, mirno. Unervozim se odmah. Uzročno posljedične reperkusije su globalne.
Primjerice, da nema vlažnog toalet papira ne/bi kupovo Bug časopis. Čitanje Buga na toaletu navodno povećava rizik od hemoroida, al kako violeta vlažni smanjuje, svemir je u balansu.
Odlično !
Ekipa na gastroenterologiji te čeka.
Nije pitanje hoće li ti popustiti sfinkter , već kada.
Gerb je tvoj, ne želim ti nešto gore.

što je noća?

noc racunamo kao.....pao je mrak? ili od nekog vremena?
logicno sto je covjek stariji, teze mu pada teska hrana kasno navecer, no, postoji jednostavni prirodni lijek - ako jedes janjetinu u 23 sata, ne idi spavati prije 4 ujutro.
voila, problem rjesen. dodjes na isto kao da si jeo u 19 i otisao spavati u ponoc

noc racunamo kao.....pao je mrak? ili od nekog vremena?
logicno sto je covjek stariji, teze mu pada teska hrana kasno navecer, no, postoji jednostavni prirodni lijek - ako jedes janjetinu u 23 sata, ne idi spavati prije 4 ujutro.
voila, problem rjesen. dodjes na isto kao da si jeo u 19 i otisao spavati u ponoc
Problem solved,zatvaraj temu !

Kao i obicno nitko ne cita clanak nego prica kak jedu prije spavanja, a clanak uopce nema veze sa spavanjem

pa mislim da je i to povezano, već dugo nisam morao nešto raditi preko noći, ali i kad sam radio - nisam jeo po noći...
po ljeti još više, kad čekaš istovar pšenice nakon 20 km drndanja, nije ti do jela, samo voda i natrag...
cirkadijalni ritam nam je duboko usađen i metabolizam je prilagođen njemu, tu su šire društvane implikacije ljudskog napretka (struja i rasvjeta te s njom povezan smjenski rad) koje su u direktnom sukobu s našom prirodom kao jedinki...

Imao veze ili ne imao, to ti mene ne dira. Radim 2 dana ujutro, 2 popodne, 2 noci. Prilagodavam si vecinom prehranu, na primjer svjezi kupus i tuna nocu. Piletina i cikla. Povremeno krumpir pecen u ljusci u rolu. Najvise u cijelom zivotu cijenim san. Neki dan sam cuo 25 sati, medutim ne prakticiram to cesto. Imam 28, moram mjenjat sve u zivotu jer od krvnog tlaka mi znaju popucat kapilari u nosu, a to je alarmantni znak da je vrijeme za promjene. Osobno ne zelim zivjet, samo mi je iznimno vazno da ne postanem "kripl" veci nego sto jesam.
pa izgleda da je ona stara, da si ljudi sami kopaju grob žlicom, vilicom i nožem istinita...
a da prisnažim:
ako pojeden nešto konkretno (sendvič, nikakvo obžderavanje) iza 19:00, treba mi vremena da zaspim i općenito lošije spavam...
nakon mraka eventualno neko voće ili šalica jogurta/kefira...