Kućne solarne elektrane od početka 2026. bit će ma
Vezano uz: Kućne solarne elektrane od početka 2026. bit će ma

Pljutz

Meni u srijedu bili provjeriti kuću i to sve, pretpostavljam da rade na projektu od onda ili će uskoro. Šta to sada točno znači za mene? Jel ostajem u 10 prijelaznih godina ili ništa od toga, jer po ovome ako padne isplativost na 55% i ne isplati mi se baš, jer zimi ne mogu dobiti dovoljno struje, a ljeti ću imati viška na bacanje.

Meni u srijedu bili provjeriti kuću i to sve, pretpostavljam da rade na projektu od onda ili će uskoro. Šta to sada točno znači za mene? Jel ostajem u 10 prijelaznih godina ili ništa od toga, jer po ovome ako padne isplativost na 55% i ne isplati mi se baš, jer zimi ne mogu dobiti dovoljno struje, a ljeti ću imati viška na bacanje.
Ako sam dobro skužio po tekstu kolega, ulaziš u 10 prijelaznih godina ako projekt započne do 31.12.2025. Ne znam kakva je trenutno situacija, ali kada sam ja stavljao panele na svoju kuću 2021., od početka izrade projekta do ugradnje elektrane je trebalo cca. 4-5 mjeseci.
p.s. Jel ideš na ongrid ili offgrid? Jer ako ideš na ongrid, što je kod mene slučaj, onda ti HEP ugrađuje dvosmjerno brojilo kojim prati tvoju proizvodnju i potrošnju (btw i za to sam čekao 2 mjeseca). Sav višak proizvedene energije tijekom ljetnih mjeseci koji šalješ u HEP-ov sustav "ne baca se", već stoji na tvojem saldu kod njih i trošiš ga u mjesecima kada je potrošnja veća od proizvodnje (kod mene u Slavoniji obično u periodu 11.-2. mjeseca). Ukratko ja proizvedem godišnje kroz sve mjesece oko 750 eura električne energije sa 5.3kw elektranom, a potrošnja mi je oko 900 eura. Znači platim godišnje struje HEP-u 150 eura i isplaćujem svoju elektranu koja je koštala 6000 eura za cca. 8 godina (sada sam otprilike na pola puta). Da sam ugradio koji kw elektrane više, imao bi višak proizvodnje i onda bi mi HEP uplatio taj višak na tekući račun koji je do iznosa od cca. 1300 eura neoporeziv. Inače ja sam tarifni model Plavi kod HEP-a (mogao sam potpisati ugovor i sa nekim drugim otkupljivačem tada, ne znam kakva je trenutna situacija) i po sadašnjoj tarifi dobijem 0,063530 € za svaki više proizvedeni KW/h u obračunskom razdoblju/mjesecu. Nadam se da će ti nešto od ovih informacija biti korisno.

Ako sam dobro skužio po tekstu kolega, ulaziš u 10 prijelaznih godina ako projekt započne do 31.12.2025. Ne znam kakva je trenutno situacija, ali kada sam ja stavljao panele na svoju kuću 2021., od početka izrade projekta do ugradnje elektrane je trebalo cca. 4-5 mjeseci.
p.s. Jel ideš na ongrid ili offgrid? Jer ako ideš na ongrid, što je kod mene slučaj, onda ti HEP ugrađuje dvosmjerno brojilo kojim prati tvoju proizvodnju i potrošnju (btw i za to sam čekao 2 mjeseca). Sav višak proizvedene energije tijekom ljetnih mjeseci koji šalješ u HEP-ov sustav "ne baca se", već stoji na tvojem saldu kod njih i trošiš ga u mjesecima kada je potrošnja veća od proizvodnje (kod mene u Slavoniji obično u periodu 11.-2. mjeseca). Ukratko ja proizvedem godišnje kroz sve mjesece oko 750 eura električne energije sa 5.3kw elektranom, a potrošnja mi je oko 900 eura. Znači platim godišnje struje HEP-u 150 eura i isplaćujem svoju elektranu koja je koštala 6000 eura za cca. 8 godina (sada sam otprilike na pola puta). Da sam ugradio koji kw elektrane više, imao bi višak proizvodnje i onda bi mi HEP uplatio taj višak na tekući račun koji je do iznosa od cca. 1300 eura neoporeziv. Inače ja sam tarifni model Plavi kod HEP-a (mogao sam potpisati ugovor i sa nekim drugim otkupljivačem tada, ne znam kakva je trenutna situacija) i po sadašnjoj tarifi dobijem 0,063530 € za svaki više proizvedeni KW/h u obračunskom razdoblju/mjesecu. Nadam se da će ti nešto od ovih informacija biti korisno.
-post koji potvrđuje sadržaj članka.. tj ono bitno, srž, sniženje otkupne cijene 20% uz ostatak uvjeta koji se mijenjaju i ono 'zašto?'..
prvo jednostavna matematika, zašto je u planu baš 20%, ne 10, ne 30, ne 22.. pa zato jer je to plan, pa idu nabacane-okrugle brojke, a računica iz posta potvrđuje da je to oko 20%, tj ako je godišnje oko 900€, ako po obračunu proizvede oko 750 i plati još 150, s rokom otplate 8god, uzmimo da je solarka proizvela-zaradila 500-600€ godišnje, pa sad hep od tog 'cjenkanjem' jednostavno želi-uzme pola, za sustav..
-odnosno sve računice isplativosti, samo-isplativosti prosječne investicije i kredita unutar 5-10 god, se sad kreditno duplaju, 10-20god.. uz trošak, kvarove po isteku jamstva itd.. tj nestaje profitabilnost, dok je ostali uvjeti dodatno nagrizu, tj po novom je i nula već teško dostižna, ne biti u minusu, naravno ni blizu zaradi-plusu.
-a zašto? pa zato jer je hep proizvođač, trgovac, .. naravno da će konkurentu-proizvođaču cjenkanjem dati lošije uvjete, odnosno profit treba oporezovati, kao što i sustav treba zaštititi.. tj da teoretski sad trenutno imamo beskonačni izvor el.energije, đabe-free-čist-.. da je sama cijena struje ili proizvodnje nula-ništa-đabe, opet je sustav onaj koji je trošak i koji mora stvarati biznis-profit, jer netko to mora održavati, popravljati.. neće samo od sebe, a za to od strane hepa mora postojati profit, primamljiv, veći.. ne manji.. tj šbb-kbb, što da svi korisnici imaju ovaj solarni sustav ili bilo koji drugi, da ne troše, da su u plusu ili oko nule.. kako bi hep bio u plusu? jer to je ista vaga-klackalica, zakon spojenih posuda ili o očuvanju energije.. ne možeš uzeti s jedne strane a da na drugoj ne fali, banalno-jednostavno. Mora postojati elektro sustav, mora ga netko održavati.. nije stvar u proizvodnji nego distribuciji i održavanju.
-no to se znalo i prije, nije to topla voda, već je mlaka.. :) tj do sad nas je država kao poticala, eko-zeleno-obnovljivo... i plan investicije, isplativosti je bio izračunat-građen s jednim brojkama, koje sad mijenjamo.. a oni koji su mislili da se to neće mijenjati su kratkovidni-naivni.. jer ne postoji sustav da bi oni zarađivali nego hep, tj onaj tko će to održavati, distribuirati, .. i to je ok.
-tj zamislite sad da nije uopće stvar u količini struje, da je npr nula, ne trošiš ništa.. opet takav korisnik plaća paušal, plaća trošak sustava, mora plaćati nešto, tj kad je potrošnja glavni dio tad je to lako obračunati po kilowatu ili po litri za gorivo, ostalo.. no kad se ne troši, kad je potrošnja nula kao npr vikendice za komunalije, tad onaj tko to radi ima problem, .. nema prihod, ne samo zaradu-profit, nego nema ni za pokriće troška-rentabilnost-održivost posla.. tj ideja korištenja obnovljivih izvora, održivost.. je i dalje tu, jer i posao mora biti održiv, uključujući distribuciju-održavanje same mreže, kao i odvoz-zbrinjavanje smeća, vodovod, ostalo..
-kao i to da za sve kao komunalije vrijedi isto pravilo, tj nije važno iz kojeg razloga korisnik-potrošač ne troši, ne plaća, račun nula.. npr za vikenicu je dovoljno da nije tamo pa normalno ne troši, nema smeća, nema potrošnje.. a solarka čak ide u plus zarađuje jer je tad sve višak.. tj za smeće ne plaća smetlar nama ako nemamo smeća, plaćao bi nam da mi to smeće zbrinjavamo umjesto njega, kao što bi nam teoretski zet plaćao da prevozimo putnike busom tj da radimo njihov posao pa čak da smo zaposlenici tih firmi-biza, hep-zet-otpad-vodovoda.. no jasno nam je da sustav koji zarađuje nulu, koji nije u plusu, ne minusu, samo ako nema zarade, tad nema ni posla, ključ u bravu.. tj netko na kraju priče mora platiti ceh, pa ako bi hep bio gubitaš, tad ili ključ u bravu ili plaća država porezima.. saniranje, npr brodogradilišta, poznato? ..
-što time dobijemo? pa opet problem, tj izmještanje problema, pri čemu bi svi plaćali ceh dok bi pojedinac stvarao dobit za sebe.. mada ne daje ništa u sustav osim same struje, tj trošak sustava .. a tad ako taj korisnik želi biti pravi proizvođač, tad nek bude, pravi.. tad registriraj firmu, plaćaj poreze .. i održavaj sustav, mrežu-žice-trafo, imaj interventni tim za popravke kad dalekovod pukne.. budi hep... tj ili si potrošač koji plaća račun i time profit ili si proizvođač, konkurent, suprotna strana.. iste one vage-klackalice i zatvorenog sustava spojenih posuda i očuvanja energije-mase gdje se svaki pomak s jedne strane reflektira na drugu-suprotnu.
-zato. .. i to je ok, a oni koji su vjerovali drugačije su naivni, dok oni koji su ih navlačili na takve projekte su naprosto prodavači magle.. pa i sama država koja je stajala iza tih promo akcija, poticaja, svega.. no to je tako u politici, bizu.. tj naivno je vjerovati da sustav postoji da bi mi-ostali zaradili .. postoji samo ako ona druga strana zarađuje, ne 'ja' s ove strane žice-pipe-potrošač.. jer to ne može tad funkcionirati, ne funkcionira s nulom, funkcionira samo kad je zarada i to veća, ne manja.. kad je manja tad svi spakuju kofer i odu, u njemačko-irsku ili drugi posao-granu.. prodavati bureke, nešto profitabilno, zakoni fizike i tržišta, a prkositi tim zakonima se može samo dok netko ulaže dodatnu 'energiju-sredstva-novac'.. dok sponzorira tu drugu stranu, klasična navlakuša, kao prvi šut drogdilera..
-zato.
-u svakom poslu, nije važna sama proizvodnja, može biti i đabe, važna je cijena, prodajna, važna je razlika troška tj zarada, a tu zaradu kako god postavimo formulu na kraju mora netko plaćati, potrošač ili građani porezima.. pravednije je da plaća potrošač po potrošnji, no za to mora biti potrošač, ne proizvođač.. i izmjenama ga se gura upravo tako tj da mu svaki benefit proizvodnje postane manji, čime će naravno izgubiti razlog-želju biti proizvođač no postoji razlog 'za', a to je samodostatnost, samoodrživost tj smanjenje ovisnosti iz koje utičnice-izvora struja dolazi, iz krškog, iz eu, iz nafte-ugljena.. ako se izvor izmjesti-zamjeni, ako se ovisnost o tom izvoru eliminira, to je već pozitivno za nas sve kao građane i potrošače, no da bi sustav bio 'sretan' (profitabilan) tad i računica-obračun moraju biti takvi da mu to osiguraju.. zato.
-zamislimo da sad nema struje, iz utičnice.. nije važan razlog, prekid.. tad je lijepo imati npr dizel-generator, zar ne? .. upališ i radi, imaš, samodostatan.. no trebaš dizelgenerator i dizel ili gorivo.. no imaš struju.
-prekid u isporuci može doći iz bilo kojeg razloga, npr potres-poplava, ratovi.. lijepo je imati samodostatnost, neovisnost, no da bi bila puna-prava mora biti i neovisnost o resursima kao nafta, a to je ono što ova tranzicija radi, tj izvor kao solar-vjetar zamjenjujemo umjesto nafte-ostalih.. i to je super u toj priči, na stranu eko-zeleni, zanemarmo ih jer za biz-profit je važno samo novac.. tj profit je glavni resurs, pokretač svega, tj ako je to pokretač biza tad je to jednako važan resurs, važnij od nafte i sl.
-tad se ovakvom tranzicijom samo eliminira ovisnost o npr putinu ili saudijcima, nafti, ostalo.. no i dalje se mora plaćati 'jednako'.. tj količina novca koji kroz neki mjesečni račun ide u npr hep kao sustav mora ostati ista, ne manja, može veća.. jer pad dovodi do gašenja-minusa-ključ u bravu, dok rast ili barem jednako do održavanja-nastavka.. a sustav je taj koji mora postojati, mreža-distribucija.. tad nam i neki generator kojeg teoretski možemo imati nije korist-zarada nit ga tako gledamo, tj generator imamo zato da bi imali struju, ne da bi zarađivali ili da bi hep zaradio manje.. zato potrošač 'ne smije' zarađivati time što ima vlastiti izvor nego i dalje na tome mora zarađivati hep, odnosno u početku je mamac takav da nešto malo daje, kasnije to uzme-ugasi .. kao prvi šut, plaćaj.
-tako to mora biti, bez tog bi kršili razne zakone fizike i tržišta-biza, dok se kršenje zakona u bizu riješava tako da netko drugi-ostali plaća ceh, zato.

Upravo suprotno - baca se i to skupo. Nevjerojatno je da HEP "akumulira" tvoju struju pa ju ti trošiš po zimi - najveća glupost ikad. Ne samo da se struja ne akumulira nego se nekome plaća da ju troši jer je ljeti ima previše.

Upravo suprotno kolega. U periodu srpanj-listopad imamo manjak el. energije u Hrvatskoj, kada se ona najviše uvozi. Evo jedan članak na tu temu sa konkretnim podacima ovdje. Inače HEP ne "akumulira" moju proizvedenu el. energiju, nego ona ulazi u energetski sustav i odmah se troši. Saldo koji imam kod njih je samo broj na ekranu/papiru koji znači da sam u plusu ili u minusu. Ne znam gdje je nastao nesporazum kolega?

To je tako kad panjinje sjede u saboru i donose odluke koje ni sami ne kuze. Umjesto da max. Poticu ugradnju solara jer smo okupani suncem, bar na obali i otocima i smanjimo uvoz i kupnju struje vanka. Al ni ne ocekujes nesto pametno od AP i ekipe u saboru.

Ovaj put nije do njih,direktiva i uskladjenje sa Eu

To je tako kad panjinje sjede u saboru i donose odluke koje ni sami ne kuze. Umjesto da max. Poticu ugradnju solara jer smo okupani suncem, bar na obali i otocima i smanjimo uvoz i kupnju struje vanka. Al ni ne ocekujes nesto pametno od AP i ekipe u saboru.
To ti je ideja EU birokrata. Proračun se mora puniti na sve načine. Ne daj bog da negdje propuste ti nabiti porez, taksu, rentu, naknadu, nagradu i slično.

cijene električne energije preko dana.
primjetite da je energija, kada ju vlasnici solara štancaju, najjeftinija, a kada ju ti isti vlasnici požele navečer potrošiti, hep ju mora nabaviti po višoj tarifi.
za one koji ne kuže, hep uzima "solarnu" energiju kada je električna energija najeftinija na tržištu, a onda ju naknadno mora isporučiti natrag kada je ona najskuplja. ajde da vidim logku koja će to obraniti...
..uopće ideja da potrošači financiraju zelene proizvođače energije - pametnom dosta.
Ili imaš održiv poslovni model ili nemaš, a ne gradit poslovno carstvo na grbači naroda (neki su se masno obogatili na povlaštenoj otkupnoj cijeni)
Jedan eko reket manje.