ihush pet 4.4.2025 08:47

-core biz je ono na čemu se zarađuje.. ne na proizvodnji, naočala, .. nego na eko, ostalo je samo malga-dim-zavjesa.. bizmodel s nula komada funkcionira savršeno, bez znoja i čuvamo prirodu, duplo ako ništa ne radimo. (hint, poticaji-porezi-bespovratno.. dok gradovi s otpadom ne znaji što bi a plastike x-puta više od količina koje se mogu potrošiti pri čemu je proizvodnja nove boce i sirovina jeftinija od skupljanja-recikliranja postojeće čisto na dio reciklaže vs sirovine za proizvodnju..). .. jedino što su 'pretjerali' s ''ručnim radom'' čime žele nešto kao unikatnost-neponovljivost.. tužno-smiješno no na papiru prolazi a to je jedino važno.

jozef pet 4.4.2025 11:03
maximus007 kaže...
Znači worst case scenario - izrada 10000 para potpuno ručno za 10000 usd? Business case da se smrzneš

po cijeni od $1 je bilo samo prvih 100 komada. Još ima neki model po $9, koji bi čovjek čak i uzeo iz zafrkancije da nisu tako gadnog oblika.
Do sad su se obvezali isporučiti 327 komada za 7931 dolara, što znači u prosjeku 24,25 po primjerku. Uz to su dobili i skoro 2000 donacija bez obveza. Nije ne znam kakav posao, ali nije niti debakl.

jozef pet 4.4.2025 16:30
klokan057 kaže...

Zna li itko zašto se otpadna plastika ne usitnjava i ne ubrizgava sa morskom vodom u prazne naftne bušotine?

Taj prostor je ionako već zagađen, skriven , izvan dohvata vodotoka i sl.

1. što bi se time dobilo?
2. to nije besplatno.
3. bušotina je vrijedan resurs, čak i nakon što je iscrpljena, Kod Popovače je iscrpljeno nalazište iskorišteno kao podzemni spremnik plina. Ako je nalazište duboko a u jednom bazenu je više bušotina praktički imaš već pripremljenu infrastrukturu za geotermalnu energiju.

klokan057 pet 4.4.2025 23:32

Koliko sam na brzinu zguglao događa se sljedeće:

Npr. Holding plastiku prikupi.

Predaje se privatnim firmama koje su dužne plastiku zbrinuti u skladu sa zakonom (pređi brigo moja na drugoga).

Te firme dio plastike pretvore u granulat koji se dalje prodaje proizvođačima plastike u Italiji i Njemačkoj koje su dužne koristiti u proizvodnji određeni dio reciklirane plastike.

Uglavnom se radi o PET plastici- posebno mi je super kad kupim fejk kolu u jednom talijanskom lancu i na etketi piše da je od 40% reciklirane plastike.

U dvorištu firme se prikuplja otpadni plastični materijal koji se ne može/preskupo je reciklirati.

Firma odlazi u stečaj - država zbrinjava plastiku (moš mislit).

Od prije par godina firme koje se bave time moraju imati neki polog u postotku iznosa obrađene plastike-za te slučajeve sanacije nakon stečaja.

Kad poduzetnici izvuku svoj dio kolača i institucije prevrnu papire i uzmu koncesionara ide sljedeće:

Plastika se natovari na brod i ode u Afriku ili na istok (opet nekome tko će -majkemi, zbrinut je po najvišim standardima).

Opcije su još navodno dio plastičnog otpada pretvoriti u plin/naftu.

Treća i četvrta opcija su spalit i isfiltrirat ispuh ili hordat na hrpu pa da se polako pretvara u mikroplastiku i ode u vodotok.

I peta ,najbolja, zakopat negdje plitko ispod 2 m zemlje ili pomiješat sa općim otpadom.

Kad bi je upumpao u bušotinu sve ostane zarobljeno pod zemljom odakle je i došlo.

Naravno da košta, znaš neku besplatnu metodu?

Podzemni spremnik plina je zgodna stvar , ali ne vjerujem da za to treba više od , bubam, 20% praznih bušotina.

Ovo sa geotermalnom energijom mi se čini kao samo još jedna revolucionarna metoda koja još ne znamo izvesti kak treba, i "bit će spremna svakog trenutka".

Ako sam u krivu za geotermalnu en. iz prazne bušotine molim baci neke brojke koji postotak u tome trenutno crpe najvještiji u tome , te rok otplate takve instalacije, jel nalazim samo studije te neke testne projekte.

Kao problem je sa korozijom , vrstom tla-gubitkom topline.

Uglavnom još jedna tehnologija u koju treba zdrobiti brdo love i desetljeća-dva da bude isplativa(možda).

Santana sub 5.4.2025 05:06

Postoje i kod nas firme koje se samo s tim bave i iz toga naprave sirovinu za ponovno koristenje. Nije to nesto što rade jer se mora nego je isplativo jer je jeftinije od friške sirovine. Prije koju godinu kila tog regenerata je bila 5kn dok je LDPE bila oko 11kn.

Problem je kaj se taj regenerat ne moze koristit svagdje. Vecinom se koristi za nekakve jednokratne poljoprivredne ili građevinske folije i slicno gdje kvaliteta nije tolko bitna.

Kad bi plastika bila bolje sortirana dala bi se bolje iskoristit, al tko ce to radit.

Zato ovo ima smisla jer uzimaju čepove koji su vecinom od iste vrste plastike PP ili HDPE i imaju dobro obojenje.

Jedino kaj moraju po bojama sortirat.

Al slicno je i sa drugim sirovinama. Reciklirani papir ide za karton, a ne za fini bijeli printer papir.

Puno proizvoda ima barem mali dio reciklirane plastike u sebi samo ne koriste svi to u svrhe marketinga

Sirotanovic jučer 08:23

Planiram kupiti , baš mi trebaju jedne jeftine čale za auto . A ove em su reciklirane , em je domaći proizvođač 👏👏

Mi kao ekstremno jalan narod , umjesto da budemo sretni kad se neka firma unas otvori , i još od našeg čovjeka mi to ispljujemo na najjače.
Zamislite samo kako je to malom čovjeku, ti mali poduzetnici koji imaju dobre ideje za posao , ulažu često svu svoju imovinu i riskiraju. To je često iznos sa kojim je mogao živjeti godinu dana bez brige . I tada čak i oni koji su ih mjesecima smarali "kad otvarate , jao jedva čekam..." , okrenu mu leđa i pljuju , naslađuju se i jedva čekaju da čovjek propadne, čast rijetkim iznimkama.
Meni je taj mentalitet toliko odvratan. A svi se busaju "za domovinu spremni"... koji dom, koju domovinu, ako ne podržavaš svoje ljude i siliš ih da rade za minimalac u trgivini ili da moraju ići u Irsku. Hoće stoka sitnog zuba ikad shvatiti domovina to su ljudi , a ne kamen , krš i maslina.

ihush jučer 08:48
Sirotanovic kaže...
... Hoće stoka sitnog zuba ikad shvatiti domovina to su ljudi , a ne kamen , krš i maslina.

-a ti da ljude nazivaš stokom?

-u temi o .. jer eto tebi smeta kritika umjesto oduševljenja?

-razmisli malo.. problem često nisu 'oni drugi' nego sam ''ti'', želiš nešto drugo, počni od sebe.

Sirotanovic jučer 08:57

Iz mog komentara se da vrlo lako isčitati da sam naveo "čast iznimkama" a ostali koji su jalni na malog ćovijeka koji pokušava promijeniti nešto i jesu samo stoka sitnog zuba.

Kolega @ihush otvorio sam firmu nedavno i vrlo dobro znam o čemu pišem. Kritika je pozitivna uvijek ali pljuvanja , blaćenje, lažno i nepromišljeno ismijavanje... mnogi su me bližnji razočarali . Stoga svi poduzetnici koji imaju hrabrosti i muda da otvore svoju tvrtku trebali bi biti cijenjeni u društvu. Nek stoka sitnog zuba proba otvoriti svoju tvrtku pa da vidi koliko je teško i koji je to stres i koji financijski rizik. Pa još kad se nađe par idijota koji ti ugroze posao sa lažima i klevetama.

wyks jučer 09:47
pravi_covijek kaže...

Dolaze li pametne klupe uz narudžbu?

Treba vidjeti kako je prošao pokušaj "tužbe" izumitelja pametne klupe protiv grada Dubrovnika za pogodovanje onima koji su se drznuli kopirati njegov dizajn.

Klupe su mu na kraju postavljene na Srđ, ne znam jesu li još tamo, da li ih je u nepunih par mjeseci do kraja pojela hrđa, jer su već nakon prve jeseni do pola bile nagrižene hrđom, ili su ih odnjeli sakupljači otpada da pretvore u naočale.

ihush jučer 09:57
Sirotanovic kaže...
Iz mog komentara se da vrlo lako isčitati da sam naveo "čast iznimkama" a ostali koji su jalni na malog ćovijeka koji pokušava promijeniti nešto i jesu samo stoka sitnog zuba.

Kolega @ihush otvorio sam firmu nedavno i vrlo dobro znam o čemu pišem. Kritika je pozitivna uvijek ali pljuvanja , blaćenje, lažno i nepromišljeno ismijavanje... mnogi su me bližnji razočarali . Stoga svi poduzetnici koji imaju hrabrosti i muda da otvore svoju tvrtku trebali bi biti cijenjeni u društvu. Nek stoka sitnog zuba proba otvoriti svoju tvrtku pa da vidi koliko je teško i koji je to stres i koji financijski rizik. Pa još kad se nađe par idijota koji ti ugroze posao sa lažima i klevetama.

-i dalje ništa ne razumiješ.. tj radiš isto-gore od onog protiv čega deklarativno želiš biti, no ne stvarno, jer kvaka-22.. tj ako su svi ostali kritičari zapravo jalni, jednako ti griješiš kad sve proglasiš stokom, dok svoje stresove-šokove riješavaj sam, tj ako ti biznis donosi stres, pecaj, zatvori, promijeni nešto.. zaposli se kod šefa koji s tim hendla i plaća dok ćeš ti biti bezbrižan u krdu sitnozubih.. :) ... ili kvaka22, dok ne progledaš i primjetiš da radiš-isto-gore lošim bijesom, nekritičkom kritikom kritičara, što je možda previše minusa u formuli da bi pratio promjenu predznaka i rezultat koji može biti razlika ili zbroj ovisno o tome koliko minusa ubacimo u formulu.

-posljednja rečenica služi samo potrošnji kisika, kao ono brojanje do deset.. a možda tad mozak proradi i počneš 'čitati' .. uz razumijevanje, ne samo isti jal prema 'onim drugima', jer su za sve oni drugi krivi, sitnozubi ili uhljebi.. a 'najača' rečenica-doskočica je 'probaj ti otvoriti biz.'.. ono, ne kaki... pecaj ili odskakući.

Sirotanovic jučer 11:37

@ihush sve ja razumijem , kritika je dobrodošla , no gdje je tu kritika , ja vidim samo pljuvačnicu oko sebe.
Evo npr. tvoj komentar (na kojega se nisam osvrnuo u komentaru o stoki sitnog zuba , zapravo niti jedan komentar ovdje nije jalan , to sam se osvrnuo općenito i na svoj osobni slučaj za otvaranje firme, svakako sam naveo čast iznimkama u komentaru pa eto tko se gdje našao nisam kriv) :

"core biz je ono na čemu se zarađuje.. ne na proizvodnji, naočala, .. nego na eko, ostalo je samo malga-dim-zavjesa.. bizmodel s nula komada funkcionira savršeno, bez znoja i čuvamo prirodu, duplo ako ništa ne radimo. (hint, poticaji-porezi-bespovratno.. dok gradovi s otpadom ne znaji što bi a plastike x-puta više od količina koje se mogu potrošiti pri čemu je proizvodnja nove boce i sirovina jeftinija od skupljanja-recikliranja postojeće čisto na dio reciklaže vs sirovine za proizvodnju..). .. jedino što su 'pretjerali' s ''ručnim radom'' čime žele nešto kao unikatnost-neponovljivost.. tužno-smiješno no na papiru prolazi a to je jedino važno."

Bez znoja , ovo je za plakat 🙄 Kolega opet razmisli ili probaj otvoriti svoju firmu , probaj ostaviri taj famozni poticaj od države i vidi koje uvjete moraš ostvariti da bi dobio taj poticaj i računaj da ćeš još toliko novca i živaca potrošiti i da ćeš morati čekati taj poticaj nekoliko mjeseci pa ti preživi -posudi - stvori novac nekako dok se to sve ostvari i ako dobiješ poticaj. Ja pričam o malom čovjeku poduzetniku uostalom to i je tema , koji sam kreće u posao a ne kao ti o Apple , Amazonu i Tesli i HDZ uhljebu kojemu je sve sređeno (bez znoja) i još se nađeš uvrijeđen da vas ja nazivam stokom a van teme pišeš i uopće nisi tema mog prvog komentara ali očito si se našao prozvan.
I što su slagali za ručni rad po tvome , i sam imam talijanske naočale ručni rad zato što ih ručno obrađuju.

I gdje je tu kritika u tvom komentaru koju spominješ?

Za ono što si napisao za moju tvrtku i moje probleme, pa baš ti hvala i kao kolegi i čovjeku. To je baš kritika po tvom standardu očito.

Svaki normalan čovjek bi trebao cijeniti kad se nešto otvori u njegovom kraju što će doprinijeti kvaliteti življenja , ako ne drugačije onda barem porezom ta firma popunjava proračun tog mjesta i mještani imaju korist uvijek, što zapošljava ljude i novac ostaje u tom mjestu.
Ali očito nije svima to u interesu , treba ostati zatucan u bijedi i bacati zle "kritike".

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Kritika
Amy Carmichael :
„Neka se ništa ne govori o nikome ako ne prođe kroz tri sita: Je li istina? Je li ljubazno? Je li potrebno?“

Eto još jednom oprosti ako si se našao uvrijeđen za jalnu stoku sitnog zuba no nek se zna da nisi bio ta u prvotnom komentaru.

Sirotanovic jučer 11:44

@wyks kolega jesam jedini koji je gore na Srđu punio mobitel 😅
OK je ono bežično punjenje, metneš mob. i puni se. Ali to kako je nenatrkiveno i od običnih materijala koji hrđaju i kad sam vidio na "pametnoj klupi" USB utor iz kojeg curi hrđa... teška greška dizajna , tu se ne bih usudio uštekati neki uređaj.

ihush jučer 15:45
Sirotanovic kaže...
@ihush sve ja razumijem , kritika je dobrodošla , no gdje je tu kritika , ja vidim samo pljuvačnicu oko sebe.
Evo npr. tvoj komentar (na kojega se nisam osvrnuo u komentaru o stoki sitnog zuba , zapravo niti jedan komentar ovdje nije jalan , to sam se osvrnuo općenito i na svoj osobni slučaj za otvaranje firme, svakako sam naveo čast iznimkama u komentaru pa eto tko se gdje našao nisam kriv) :

"core biz je ono na čemu se zarađuje.. ne na proizvodnji, naočala, .. nego na eko, ostalo je samo malga-dim-zavjesa.. bizmodel s nula komada funkcionira savršeno, bez znoja i čuvamo prirodu, duplo ako ništa ne radimo. (hint, poticaji-porezi-bespovratno.. dok gradovi s otpadom ne znaji što bi a plastike x-puta više od količina koje se mogu potrošiti pri čemu je proizvodnja nove boce i sirovina jeftinija od skupljanja-recikliranja postojeće čisto na dio reciklaže vs sirovine za proizvodnju..). .. jedino što su 'pretjerali' s ''ručnim radom'' čime žele nešto kao unikatnost-neponovljivost.. tužno-smiješno no na papiru prolazi a to je jedino važno."

Bez znoja , ovo je za plakat 🙄 Kolega opet razmisli ili probaj otvoriti svoju firmu , probaj ostaviri taj famozni poticaj od države i vidi koje uvjete moraš ostvariti da bi dobio taj poticaj i računaj da ćeš još toliko novca i živaca potrošiti i da ćeš morati čekati taj poticaj nekoliko mjeseci pa ti preživi -posudi - stvori novac nekako dok se to sve ostvari i ako dobiješ poticaj. Ja pričam o malom čovjeku poduzetniku uostalom to i je tema , koji sam kreće u posao a ne kao ti o Apple , Amazonu i Tesli i HDZ uhljebu kojemu je sve sređeno (bez znoja) i još se nađeš uvrijeđen da vas ja nazivam stokom a van teme pišeš i uopće nisi tema mog prvog komentara ali očito si se našao prozvan.
I što su slagali za ručni rad po tvome , i sam imam talijanske naočale ručni rad zato što ih ručno obrađuju.

I gdje je tu kritika u tvom komentaru koju spominješ?

Za ono što si napisao za moju tvrtku i moje probleme, pa baš ti hvala i kao kolegi i čovjeku. To je baš kritika po tvom standardu očito.

Svaki normalan čovjek bi trebao cijeniti kad se nešto otvori u njegovom kraju što će doprinijeti kvaliteti življenja , ako ne drugačije onda barem porezom ta firma popunjava proračun tog mjesta i mještani imaju korist uvijek, što zapošljava ljude i novac ostaje u tom mjestu.
Ali očito nije svima to u interesu , treba ostati zatucan u bijedi i bacati zle "kritike".

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Kritika
Amy Carmichael :
„Neka se ništa ne govori o nikome ako ne prođe kroz tri sita: Je li istina? Je li ljubazno? Je li potrebno?“

Eto još jednom oprosti ako si se našao uvrijeđen za jalnu stoku sitnog zuba no nek se zna da nisi bio ta u prvotnom komentaru.

-klasično, krenimo unazad :)

-osobno? ne.. upravo suprotno, ti ljude nazoveš stokom. .. i daš primjer kvalitetne kritike, jel to potrbno? pitaj sebe u tom postu, do tad me ne zanima, kao ni ostatak priče. ok?

-pitaj se možeš li isto reći a da pri tome ne vrijeđaš nikog? ako možeš, čemu tad taj dio? višak? .. oče to kad su svi za nešto krivi, kad si ljut.. odnosno tako otkrivamo da prolaziš klasične porođajne muke, .. biznis, .. no to me ne zanima, .. osim što mogu pametujući dodati, u posao se ide svojim kapitalom-resursom, bilo novcem-zanjem-nečim.. ne tuđim, tad ne ovisiš o npr kreditu.. uspiješ ili propadneš.. kao za kocku, ne idi u to ako nisi spreman, ako ne možeš izgubiti ulog-uloženo i nastaviti, bilo za posao ili kocku, ostalo je tvoj izbor pa i malo sreće .. osim kumstva, nepotizma, političarenja-veza.. pa nekima ide, nekima ne.. itd.

-kolege? nismo.. ja sam ovčar, čoban.

-kuknjava o problemima, poslu.. radi što želiš, ne zanima me, teško-lako.. i plaćati poreze, uf-uf.. misliš da si jedini ili da su tvoje brige najveće? sugestija, ne pretpostavljaj što čoban s druge strane radi, misli.. čitaj napisano u temi i to je to..

-pljuvačnica, jer takve poslove dobije 'netko'.. npr ne ti-ja, nije ti jasno? čepovi, u mladosti sam radio i s plastikom, znam ponešto, znam i što se (ne)isplati u toj branši i čemu služi skupljanje boca-čepova. .. npr da su čepovi bijele boje, bilo bi bolje-iskoristivije, ovako je problem boja, sortiranje, platiti radnika 8h uz radno mjesto, staž.. dok je sama sirovina jeftina-dostupna a za ovakvo skupljanje stvar sreće-statistike pa hoće li biti neke boje manje-više .. i to samo ako gledamo boju proizvoda, ne ostale detalje... nikako isplativo, tj da je biz s izradom plastičnih okvira isplativ, bio bi i bez reklame o reciklaži, a kad je to naglasak tad je to glavni dio biza, poticaji-subvencije i kao svi ostali fondovi, mada služe nama na dobrobit, teoretski, u praksi imaš zloporabe, malverzacije .. pa i to da je core biz lupiti neku reklamu i pokupiti novac, no to ne možeš ti, ja.. može nečije kumče, tj mada smo pravno jednaki, nismo baš itd.

-samo nek se nešto radi.. bilo bi dobro-točno, da nema suprotnih primjera, ne samo domaćih, na nivou eu je poznat slučaj palermo, regija pod mafijom, siromašna.. eu fondovi za razvoj, naravno mafija pokupi novac, a kad se otkrije tad nepovratna sredstva moraju vratiti građani, jer eu ne financira kriminal pa nepovratno postane povratno.. i sad ista siromašna regija još plaća tuđu krađu.. nek se nešto radi? mora se raditi dobro, ne nešto.. tad može biti koristi, u suprotnom šteta itd.

-razni projekti, gradovi, smeće, promet, stupićgrad, .. tjedan kante za plastiku-papir stoje pune, ne odvoze.. sortiramo, slažemo, .. odvoza nema. .. možda im trebaju ove očale?

-glavni fičer novih čepova je da su 'zavezani' za bocu.. ono, neš ti ekološke svijesti.. neće se čep zagubiti, plutat će zajedno s bocom jadranom .. umjesto tog, mogli su zadati plastičnoj ambalaži-proizvođačima naredbu da proizvode čepove iste boje, bijele, kako bi se olakšala reciklažna upotreba, kako barem boja plastike ne bi bila kriterij eliminacije iskoristivosti.. no eto, eu je smislila čep koji je vezan na bocu.. pa ti sad za ovu reciklažu treba jači radnik ili škare za rezanje.. dok će zg plaćati penale jer nije ispunio zadne količine.. i opet plaćat ćemo mi, koji plaćamo i sve ostalo, građani, mada je to sve za naše dobro, kao i ekologija.. onak, odskakućite svi od mojeg dobrog interesa jer mi je od takve brige društva-eu sve gore..

-no srećom! eto, nakon mog početnog jala, što si uočio, progledah .. i da, zahvalan sam na ovakvom brižnom zbrinjavanju i recikliranju plastičnih čepova, dvostruka korist jer tad i ćorav progleda (da su dioptrijske).. dok se od one usb-kupice rade metalizirane? .. :) .. ili što bi reko mrle (let3).. kurcem u čelo, a ako želiš u dupe naći će se netko i za to.. no mrle nema dlaku na jeziku :)) ..

wyks jučer 16:34
Sirotanovic kaže...
@wyks kolega jesam jedini koji je gore na Srđu punio mobitel 😅
OK je ono bežično punjenje, metneš mob. i puni se. Ali to kako je nenatrkiveno i od običnih materijala koji hrđaju i kad sam vidio na "pametnoj klupi" USB utor iz kojeg curi hrđa... teška greška dizajna , tu se ne bih usudio uštekati neki uređaj.

Vjerojatno jesi, ti i možda neki turist.

Treba mi netko objasniti koja je korist od ičega što ta klupa nudi, kad klupa za sjedenje koja je ista još od cara Franca Josefa stoji 250€ i treba ju pofarbati jednom u 5 godina i zamjeniti dasku jednom u 7?

Te pizdarije od "pametnih" klupa nit imaju svrhu kao klupa - jer se nikome ne sjedi na hladnom ili vrućem staklu, beskorisne su u hladu, jaš manje na suncu, beskorisne su nakon kiše - jer se voda skuplja na staklu, i koštaju nemalih 5-10 000€.

Umjesto da se za cijenu dvije-tri klupe uredi zelena površina i postavi 5 ovih AustroUgarskih i 2 stola za piknik.

Puniti ionako više nitko ne treba, a ergonomija je toliko očajna da je bezveze sjediti dok se puni na bežičnom, a USB utori su svi napunjeni ćikovima i žvakaćim gumama u roku 5 minuta od postavljanja.

Video nadzor ionako ne smiju postavljati, mjerenje vremena i kvalitete zraka obavi mjerna stanica - opet daleko jeftinija.

Godišnji proračun jednog društvenog centra od 500m2 koji radi svakodnevno osim nedjeljom i praznicima je manji od cijene 4 ovih skupljih klupa.

Pa sad reci mi što je korisnije za društvo? Da jedna osoba u 5 mjeseci napuni mobitel na klupi na kojoj nitko ne sjedi, koja se uništi u mjesec dana, ili da se 50ak djece svakodnevno uči, obrazuje, odgaja, zabavlja i druži na toplome uz brigu odgajatelja i lokalnih udruga?

Sirotanovic jučer 21:39

@ihush kaže: ti ljude nazoveš stokom. .. i daš primjer kvalitetne kritike, jel to potrbno?

Da, iznimno potrebno je istaknuti da je većina ljudi jalna i zavidna i ne žele ti dobro, nazvah ih s razlogom stoka sitnog zuba . Ne bi vjerovao koliko je postotak ružan kad se pokažu i osjetiš to na svojoj koži i to boli. Još ću dodati izreku od pokojnog Kenedyja "petina ljudi se uvijek protivi i svemu se protivi bez razloga" , samo da shvatiš o čemu pričam . Nitko ne vrijeđa ljude koji su na mjestu, (u ovom slučaju koji su kroz život naučili mudrost i cjene hrabrost i upornost od ideje do proizvoda, zato što to rijetki završe happy end), svaka čast takvim ljudinama ! Eh kako bi svijet bio divan da je takvih lavova više koji će te podržati ( sada posebno cjenim takve pošto su se pokazali i zato ove kontra nazivam s razlogom stokom) , ali takvih je malo nažalost, puno više ima stoke.

Ne shvaćaš ni ono što sam napisao da lokalne tvrtke su korisne za lokalnu zajednicu. Pogotovo za manja mjesta i da manja mjesta imaju koristi i zato bi se trebalo radovati otvaranju firme i novim idejama zato što udahnu život zajednici (a možda je ljepše nekome gledati kako sela i gradovi umiru).

Opet spominješ te "hdz firme", mafiju ... nije tema i neću uopće o tome , nego o malom čovjeku koji se bori pošteno za svoju firmu . Kako si sad tu uopće ubacio kocku ...jbt. usporediti kocku sa otvaranjem firme ... Zar nije dovoljno napisati poslovni rizik a ne kocka. Posao otvaraš kad vidiš tu profit i kad si ispitao tržište ili radiš dobro na crno i ide ti pa želiš legalizirati posao ... kakva kocka ćovijeće ;)

Da kolege smo po forumu neš vjerovati ;)
I sit sam "kritika" tipa frtalj istine a tri frtalja trača, konstruktivna kritika je poželjna uvijek ali recimo navesti za ove hrabre ljude što su pokrenuli biznis s naočalama iz reciklirane plastike iz mora da će kao omastiti brk sa poticajima bez znoja i da je dim-magla posao u pitanju, i da ne rade ručno naočale nego lažu i da je to tužno -smiješno, je ne kritika nego je u najmanju ruku trač ako ne i laž, za te laži bi te mogli i tužiti za klevetu.
Ali da to je kritika po tvom sudu pa si se ogradio.

PzKpfw jučer 21:52

Đozle su fora. Od otpadne plastike, nastaje pravi modni detalj na faci, te nosi humanu poruku. Spašavamo planet Zemlju.

Mogu postati hit, a opet ne moraju. Uvijek se treba truditi.

Sa kritičarima-negativistima ne ulaze u rasprave. Nema potrebe za tim. Puno bolje je u životu bježati od izvora toxičnosti, nego ulaziti u konfrontaciju sa njima.

Ta, kopaš temelje za kuću, pa opet nekima smeta. Primjerice, po najgorem Suncu, prebacuješ cijeli dan 10 kubika šljunka sa jedne strane na drugu, pa opet ljudima preko međe smeta.

Ti sretan sa osmjehom na licu, padaš od umora, a oni isfrustirani u hladu. Neprijateljima najviše smeta vaš osmjeh na licu. Meni je drago raditi stvari u životu, pogotovo kada znam da to smeta neprijateljima.

Podrška za ovu stvar.