Nintendo otkrio sve o Switchu 2, uključujući datum
Vezano uz: Nintendo otkrio sve o Switchu 2, uključujući datum

Jer su dosad cijene bile puno niže...

To je realnost za sve platforme u narednoj godini. Živio PC i torrenti.

Na pcu/ps5/xbox su igre često na popustima 50% i vise.
Kada je nintendo stavio zeldu i slicne na vise od 20%?
I fizicke igre postaju im kod za download...

Novost je i da će konzola stići s 256 GB interne memorije, što je veliki skok...
mda, veliki skok u odnosu na prijašnju generaciju, no u odnosu na tržište memorije gdje je danas ssd od 256gb opskurna kategorija, to je drek na šibici
ali u proizvodnji svakih par desetaka centi ušteđenih na koncu, kad knjigovodstveno povučeš crtu, donosi desetke milijuna uštede, pa onda od tih milijuna uštede odvojiš parsto tisuća na marketing i 90% kupaca ostane očarano napretkom sa 32gb na 256gb, umjesto da na prvu kažu - koji kujac, samo 256gb pohrane?!

Mali ispravak kolega Gemmy, 33% je najveći popust na njihove ekskluzive, ali slažem se definitivno da bi mogli podebljati popuste za starije first party igre.

LCD zaslon je totalna glupost po meni. Vjerojatno će po starom receptu kroz koju godinu izbaciti OLED model da ne ispadne da nisu ništa radili ali opet. Rekao bih da u Nintendu još jedino valjaju developeri koji su uspjeli napraviti zeldu da se vrti na onom starom hardveru.

Jer su dosad cijene bile puno niže...
A bile su. 50-60€ max za Switch 1, fizičke.

A bile su. 50-60€ max za Switch 1, fizičke.
Ali ako gledaš generalno, već imamo igara koje koštaju 80, 90, 100€. Razno razne deluxe edicije u kojima ne dobiješ ništa posebno. 3 day early access i slične gluposti. Pa mikrotansakcije i razno razni ostali načini za mužnju para. Mi gameri smo najbolji kupci jer nama ama baš ništa ne smeta. Niti grafičke za 2000€, niti konzole po 800€ bez disk drivea, a sigurno nam neće smetati ni igre po 100€. Nije da već nismo za neke igre plaćali toliko makar tako ne izgleda. Tak da ne kužim baš otkud toliki šok.
GTA VI teško da će biti ispod 90€. To me više smeta kad nemam mogućnost preprodati igru. Osim ako i Nintendo tu nešto ne zmulja.

Koliko god bile skupe, najmanje novaca sam izgubio kod Nintendovih igara.
Ako je nova bila 60 eura, rabljena je bila 40/45 na Njuškalu i Fejsu i vrlo brzo se prodalo, osobito ako je riječ o popularnijim naslovima. Upravo takva politika bez puno popusta omogućila je Nintendu da drži cijene i da nema puno gubitaka.
Iako mislim da je 90 eura previše, čini mi se da je to novo normalno koje je trebalo stići još prije, jer se dobro sjećam da sam za PSP igre prije više od 15 godina plaćao neki ekvivalent 40/50 eura....

Novost je i da će konzola stići s 256 GB interne memorije, što je veliki skok...
mda, veliki skok u odnosu na prijašnju generaciju, no u odnosu na tržište memorije gdje je danas ssd od 256gb opskurna kategorija, to je drek na šibici
ali u proizvodnji svakih par desetaka centi ušteđenih na koncu, kad knjigovodstveno povučeš crtu, donosi desetke milijuna uštede, pa onda od tih milijuna uštede odvojiš parsto tisuća na marketing i 90% kupaca ostane očarano napretkom sa 32gb na 256gb, umjesto da na prvu kažu - koji kujac, samo 256gb pohrane?!
Greška ti je u pretpostavci da su switch igre iste veličine kao na pc ili ps5.. Igre na switchu zauzimaju par giga max. Čak i tih bijednih 32GB nije bilo lagano napuniti. Ako budu i 4 puta veće na switchu 2, opet solidna količina pohrane.

totalno nebitno, ja sam u svoj ubacio SD karticu od 512gb za 45 eura, imam hrpu igara, i još jedno 350 gb slobodno

Greška ti je u pretpostavci da su switch igre iste veličine kao na pc ili ps5.. Igre na switchu zauzimaju par giga max. Čak i tih bijednih 32GB nije bilo lagano napuniti. Ako budu i 4 puta veće na switchu 2, opet solidna količina pohrane.
Cyberpunk 2077 Will Take Up 25% of Switch 2 Internal Storage, It's a 64GB Install

Ja sam svoj modificirao i sin je odigrao hrpu igara besplatno. Preskupi su ne dam.
Uvijek bi skupio ekipu i igrali bi zajedno nije bilo potrebe za online igru.

Cyberpunk 2077 Will Take Up 25% of Switch 2 Internal Storage, It's a 64GB Install
Nebitno, ne uzima se switch za takve igre vec za nintendo ekskluzive i indie igre, od kojih velika vecina zauzima od 100MB do par giga.

90€ za igru. Suludo.
Nije da pravdam i po meni je isto suludo ali koliko vidim to je samo Mario Kart, druge igre su jeftinije. Recimo novi Donkey Kong kojeg su najavili je jeftiniji, a isto first party Nintendo igra
Sad što je razlog tome treba vidjeti. Može biti da će budući Mario Kart content i DLCovi biti besplatni s obzirom na višu početnu cijenu od ostalih igara. Zadnji Mario Kart je dobivao razne dodatke godinama.

Ma to je cijena samo za bundle Mario Kart da se proda u sto vise primjeraka...ostale igre ce biti 70/80 eura.

PC igre su 90tih bile redovno 400tinjak kuna (prije 30 godina), prodavale se u stotinama tisuća (one uspješnije možda i milijun/dva) primjeraka, ali su zato koštale mali djelić onoga koliko koštaju za izradit danas.

Sve je to relativno i teško za odrediti cijenu. A povećanje uvijek revoltira milijune ljudi, koje si jedva odgojio da ne piratiziraju.
Činjenica je da su neke igre danas kompleksnije, inflacija je veća, ali je isto i činjenica da ih je danas puno lakše razvijati, alati su napredniji, tehnika je bolja, hardver je gotovo standardiziran i sl.
A na kraju bolje igre ispadnu one jeftine ili čak besplatne, a ne razvikani blockbusteri.
Iskreno se nadam da igre neće biti po 90€ jer ih po toj cijeni sigurno neću nikad kupiti. Pogotovo ove za Switch.

Na kraju dana kao i većina, preorder-at ćete. :D

Switch 2 ću svakako preorderat, možda čak i 2-3 komada ako će se moći. Igre ionako kupujem na akcijama.

Evo prva konzola u životu da sam je preordao, a igram se na njima od PS1 skoro 30 godina. Ali pazi sada ovu logiku kolega. Pošto smo na informatičkom forumu, baš sam gledao prije koji mjesec ovdje da si sastavim PC konfiguraciju za igranje pošto sam poklonio stari PS5 i imam samo "jadni" Switch na kojem se igram i prastari gaming laptop iz 2019. Kad ono šok i nevjerica, nemoš' sastaviti solidan gaming PC sa novim komponentama, koji bi trajao par godina sa AMD 7900XT ili NVIDIA ekvivalentnom karticom ispod 1500 eura. Na kraju odlučim uzeti ponovno praktički novi PS5 sa disk pogonom i sada ovaj Switch 2 za sve skupa cca. 900 eura. I sada sam osiguran za igranje godinama sa ekstra budžetom od barem 600 eura za igre, a pošto uglavnom kupujem polovne fizičke igre koje u većini slučajeva prodam kada ih odigram, budžet je i veći. Ne znam više što reći na ovakve komentare

Ne znam koliko ih je lakše danas razvijati, ali vrijeme izrade je nekoliko puta duže nego prije, i to uz puno veće timove (otud na kraju i veći troškovi) ljudi. Ne opravdavam povećanje cijena igara, ali s obzirom da Nintendo nema neku gamepass/ps plus alternativu, njima itekako je bitno prodat igru, a budimo realni, oni nemaju bas svojih besplatnih ekskluziva.

Nisam ja komentirao cijenu i prodavanje muda pod bubrege gdje za fizičku igru dobiš kutiju i digitalno kod. Sve što si naveo kolega je jako lijepo, samo na PC-u, PS5 u usporedbi sa Nintendom je u suštini poprilično drugačija lista igri. Ja ne znam zbog čega odnosno koje igre bi kupio Nintendo, a što se tiče samog PC-a recimo zbog koje američke woke gluposti bi dao 1-2+k za gpu. Na kraju dana nekako "najmanje" gubim sa PS-om, a uskoro niti to neće imati smisla s obzirom na "kvalitetu" igara, a možda je i samo do mog lošeg ukusa na kraju dana.

pc komponente(grafe) su preskupe, ali nemas online preplate i mozes piratizirati sadrzaj
ps5 ima vecinom remastered igre, i sve igre dolaze na pc nakon 6 mjeseci
xbox ima gamepass koji je ok, ali to se moze i na kompu igrat
switch2 ima zastarjelu tehnologiju, i sada preskupe igre, koje idu na sicusne popuste tu i tamo. takoder su igre ciljane za mladu populaciju.
na kraju nema predobre solucije, samo moras izabrati neki od izbora koji ti vise pase, i po mjeri s novcanikom
meni ce biti zao djece koji nemaju svoje novce, i zicaju starce da kupe neku igru od 100e, te ce biti imamo vec zeldu/marija/DK kod kuce jer im je ova preskupa

Nisam ja komentirao cijenu i prodavanje muda pod bubrege gdje za fizičku igru dobiš kutiju i digitalno kod. Sve što si naveo kolega je jako lijepo, samo na PC-u, PS5 u usporedbi sa Nintendom je u suštini poprilično drugačija lista igri. Ja ne znam zbog čega odnosno koje igre bi kupio Nintendo, a što se tiče samog PC-a recimo zbog koje američke woke gluposti bi dao 1-2+k za gpu. Na kraju dana nekako "najmanje" gubim sa PS-om, a uskoro niti to neće imati smisla s obzirom na "kvalitetu" igara, a možda je i samo do mog lošeg ukusa na kraju dana.
Na kraju se slažemo kolega da je odabir platforme i igara stvar ukusa, ali i da gaming postaje sve skuplji i skuplji sport kako je kolega Hexfire ranije spomenuo.

Ma to nije istina. To vrijedi samo za par studija koji rade megalomanske igre koje na kraju uglavnom flopnu.
Mogu se dobre i kvalitetne igre (pogotovo za konzole) napraviti i s malim timovima i ne preskupo.

Na kraju se slažemo kolega da je odabir platforme i igara stvar ukusa, ali i da gaming postaje sve skuplji i skuplji sport kako je kolega Hexfire ranije spomenuo.
A igre u suštini sve lošije i lošije.

Ja sam jedino obratio pozornost da su pokazali hollow knight - Silksong, i da bi ove godine trebao doći na switch (nadam se i na jedinicu isto) I jedva čekam ga odigrati.

Je, ali isto tako je bio i "najavljen" za 2024 na jednom Xbox showcaseu. Samo je pisalo 2024 bez ikakvih drugih informacija. Sad je ista situacija ovdje samo su stavili 2025 :D.
Ne znači da ne bude ove godine, ali već je pomalo smiješna situacija s tom igrom.
90€ za igru. Suludo.