guslac čet 3.4.2025 08:15

Meni je fascinantno kako ljudi mogu paralelno raditi stvari koje su u suprotnosti jedna drugoj. Recimo, kontracepcijske pilule pune hormona i kojekakve kemije masovno se koriste, a poslije se čudimo zašto je ženama sve teže zatrudnijeti. Prvo troše brdo love da ne zatrudne, a poslije su im svi krivi i traže medicinsku skrb koja debelo košta da uspiju zatrudniti. Pa onda kojekakve skupe metode umjetne oplodnje dolaze na red. Nitko me ne može uvjeriti da prtljanje po reproduktivnom sustavu s kojekakvim umjetnim hormonima nema utjecaja na metaboličke procese i nekoliko godina kasnije. Isto i sad s ovom muškom "pilulom". A kad bi se ljudi malo educirali, ali stvarno malo, vidjeli bi da ti tijelo sve govori o ženinoj plodnosti i plodnim danima. Čak ima i hrpa uređaja koji umjesto tebe analiziraju vaginalnu sluz, ali lakše je kupovati i trošiti kemiju nego par dana u mjesecu suzdržavati se. Zato smo tu gdje jesmo.

SimeKZ čet 3.4.2025 08:22
guslac kaže...

Meni je fascinantno kako ljudi mogu paralelno raditi stvari koje su u suprotnosti jedna drugoj. Recimo, kontracepcijske pilule pune hormona i kojekakve kemije masovno se koriste, a poslije se čudimo zašto je ženama sve teže zatrudnijeti. Prvo troše brdo love da ne zatrudne, a poslije su im svi krivi i traže medicinsku skrb koja debelo košta da uspiju zatrudniti. Pa onda kojekakve skupe metode umjetne oplodnje dolaze na red. Nitko me ne može uvjeriti da prtljanje po reproduktivnom sustavu s kojekakvim umjetnim hormonima nema utjecaja na metaboličke procese i nekoliko godina kasnije. Isto i sad s ovom muškom "pilulom". A kad bi se ljudi malo educirali, ali stvarno malo, vidjeli bi da ti tijelo sve govori o ženinoj plodnosti i plodnim danima. Čak ima i hrpa uređaja koji umjesto tebe analiziraju vaginalnu sluz, ali lakše je kupovati i trošiti kemiju nego par dana u mjesecu suzdržavati se. Zato smo tu gdje jesmo.

Ne da ima veze sa reproduktivnim sustavom, vec ima veze i sa kemijom mozga. Zene kada prestanu pit hormonsku terapiju znaju postati sasvim druge osobe pa se veze raspadaju. Petljanje po hormonalnom sustavu nije bez posljedica.

Ivan(4) čet 3.4.2025 10:14
guslac kaže...

Zašto me ne čudi što je apsolutni ekspert koji ženama može sve objasniti o njihovom reproduktivnom zdravlju istovremeno i ekspert za apstinenciju?

picajzla0707 čet 3.4.2025 10:28
Punti kaže...

Kondom glavu cuva... Generalno, nije biom svake vagine dobar za moju prostatu.

podsjećaš me na moju kolegicu čistunicu koja je sa 40 godina djevica - pušenje?!, fuj - bakterije, urin, debljanje...

biom vagine su ambrozija i nektar za nas muške, dakle samo deri koliko god možeš, kondom je isključivo preventiva za spolne bolesti i neželjenu trudnoću

Santana čet 3.4.2025 14:32
guslac kaže...

Ta "pilula" ti se ne daje samo zenama koje ne zele zatrudnjet nego ima i drugih funkcija.

Gebirgs jučer 03:46
pr0n_addict kaže...

Mora biti da tako nešto već imaju u Južnoj Koreji:

.

Mislim da je vise problem, kao i kod nas polako, u digitalizaciji zivota i guranja ideje tog nekog osobnog komfora. Osobno imam 3 komada, i zrtva je to i puno rada, ali jednom kada se dignu i zadovoljstvo. Kada ostaris mozda i nadjes veselje u mackama ili sl zanimacijama. Stvar osobnog izbora ali i odluke, zadatak drzave da motivira odrzivost nacije a ne krka bez razmisljanja razne medijske agende mladim populacijama itd.

Ivan(4) jučer 10:24

Ovo je sada polu-offtopic, ali svuda (bukvalno svuda na kugli Zemaljskoj) globalni pad nataliteta ide ruku pod ruku sa urbanizacijom. Imaš seosko domaćinstvo? Više dece - više ruku (koje rade za stan i hranu), više obavljenog posla, prosperitetnije domaćinstvo. Živiš u gradu? Nemaš tu motivaciju. To je srž tog dela "tradicionalnih vrednosti" i zašto je dobrim delom napušten. Individualni slučajevi su individualni slučajevi, globalni trend celokupnog čovečanstva je takav kakav jeste.

ministar jučer 12:09
Ivan(4) kaže...

Ovo je sada polu-offtopic, ali svuda (bukvalno svuda na kugli Zemaljskoj) globalni pad nataliteta ide ruku pod ruku sa urbanizacijom. Imaš seosko domaćinstvo? Više dece - više ruku (koje rade za stan i hranu), više obavljenog posla, prosperitetnije domaćinstvo. Živiš u gradu? Nemaš tu motivaciju. To je srž tog dela "tradicionalnih vrednosti" i zašto je dobrim delom napušten. Individualni slučajevi su individualni slučajevi, globalni trend celokupnog čovečanstva je takav kakav jeste.

nije samo stvar motivacije u gradu.. malo je nezgodno imati 5ero djece u 30 kvadrata

Zaporožac jučer 13:00

Jedan prosječni poljoprivrednik kojem je najbliži grad udaljen 30 ak kilometara ne može svu djecu (petero djece npr.) ni poslati u grad u srednju školu.

Jedno ili dvoje djece ide , troje ili četvero ostane na osnovnoj školi.

Ako ne žele u poljoprivredu, nakon 18e  godine, gdje će raditi bez ikakve škole, kakva im je društvena perspektiva ?

Idu u Minken, Nemačka, na bauštelu.

ivan dragi jučer 13:36
Zaporožac kaže...

Jedan prosječni poljoprivrednik kojem je najbliži grad udaljen 30 ak kilometara ne može svu djecu (petero djece npr.) ni poslati u grad u srednju školu.

Jedno ili dvoje djece ide , troje ili četvero ostane na osnovnoj školi.

Ako ne žele u poljoprivredu, nakon 18e  godine, gdje će raditi bez ikakve škole, kakva im je društvena perspektiva ?

Idu u Minken, Nemačka, na bauštelu.

U RH 98% mladih završava srednju školu. U općoj populaciji starijih od 25 godina oko 80% ima završenu srednju (sa 70% - 2011. dakle ovi mlađi od 50-60 su većinom školovani).

Gdje to točno prosječni poljoprivrednik ne može 3/5 ili 4/5 djece školovati? Irak?

Odakle insinuacija da za poljoprivredu ne treba srednja škola? Ili da poljoprivreda ne nudi "društvenu perspektivu"?

Kakve veze ima broj djece i muška kontracepcija s time svime?