Muška pilula bez hormona ulazi u klinička ispitiva
Vezano uz: Muška pilula bez hormona ulazi u klinička ispitiva

Meni je fascinantno kako ljudi mogu paralelno raditi stvari koje su u suprotnosti jedna drugoj. Recimo, kontracepcijske pilule pune hormona i kojekakve kemije masovno se koriste, a poslije se čudimo zašto je ženama sve teže zatrudnijeti. Prvo troše brdo love da ne zatrudne, a poslije su im svi krivi i traže medicinsku skrb koja debelo košta da uspiju zatrudniti. Pa onda kojekakve skupe metode umjetne oplodnje dolaze na red. Nitko me ne može uvjeriti da prtljanje po reproduktivnom sustavu s kojekakvim umjetnim hormonima nema utjecaja na metaboličke procese i nekoliko godina kasnije. Isto i sad s ovom muškom "pilulom". A kad bi se ljudi malo educirali, ali stvarno malo, vidjeli bi da ti tijelo sve govori o ženinoj plodnosti i plodnim danima. Čak ima i hrpa uređaja koji umjesto tebe analiziraju vaginalnu sluz, ali lakše je kupovati i trošiti kemiju nego par dana u mjesecu suzdržavati se. Zato smo tu gdje jesmo.

Meni je fascinantno kako ljudi mogu paralelno raditi stvari koje su u suprotnosti jedna drugoj. Recimo, kontracepcijske pilule pune hormona i kojekakve kemije masovno se koriste, a poslije se čudimo zašto je ženama sve teže zatrudnijeti. Prvo troše brdo love da ne zatrudne, a poslije su im svi krivi i traže medicinsku skrb koja debelo košta da uspiju zatrudniti. Pa onda kojekakve skupe metode umjetne oplodnje dolaze na red. Nitko me ne može uvjeriti da prtljanje po reproduktivnom sustavu s kojekakvim umjetnim hormonima nema utjecaja na metaboličke procese i nekoliko godina kasnije. Isto i sad s ovom muškom "pilulom". A kad bi se ljudi malo educirali, ali stvarno malo, vidjeli bi da ti tijelo sve govori o ženinoj plodnosti i plodnim danima. Čak ima i hrpa uređaja koji umjesto tebe analiziraju vaginalnu sluz, ali lakše je kupovati i trošiti kemiju nego par dana u mjesecu suzdržavati se. Zato smo tu gdje jesmo.
Ne da ima veze sa reproduktivnim sustavom, vec ima veze i sa kemijom mozga. Zene kada prestanu pit hormonsku terapiju znaju postati sasvim druge osobe pa se veze raspadaju. Petljanje po hormonalnom sustavu nije bez posljedica.

Kondom glavu cuva... Generalno, nije biom svake vagine dobar za moju prostatu.

Zašto me ne čudi što je apsolutni ekspert koji ženama može sve objasniti o njihovom reproduktivnom zdravlju istovremeno i ekspert za apstinenciju?

Kondom glavu cuva... Generalno, nije biom svake vagine dobar za moju prostatu.
podsjećaš me na moju kolegicu čistunicu koja je sa 40 godina djevica - pušenje?!, fuj - bakterije, urin, debljanje...
biom vagine su ambrozija i nektar za nas muške, dakle samo deri koliko god možeš, kondom je isključivo preventiva za spolne bolesti i neželjenu trudnoću

Kaže kondom na sudu: "nisam ja kriv, navukli su me..!"

Kad se čovjek nauči jeb** onda su ovakve gluposti nepotrebne.

Ta "pilula" ti se ne daje samo zenama koje ne zele zatrudnjet nego ima i drugih funkcija.

Samo snaznim kemijama protiv populacije. To je jedini put u bolje sutra!

@picajzla deder nam to objasni , znam samo da kad ljudi prestanu pušiti da više jedu pa se debljaju i eto sad ti pišeš da pušenje deblja ... nešto tu ne štima 🤔

Samo snaznim kemijama protiv populacije. To je jedini put u bolje sutra!
Mora biti da tako nešto već imaju u Južnoj Koreji:

Mislim da je vise problem, kao i kod nas polako, u digitalizaciji zivota i guranja ideje tog nekog osobnog komfora. Osobno imam 3 komada, i zrtva je to i puno rada, ali jednom kada se dignu i zadovoljstvo. Kada ostaris mozda i nadjes veselje u mackama ili sl zanimacijama. Stvar osobnog izbora ali i odluke, zadatak drzave da motivira odrzivost nacije a ne krka bez razmisljanja razne medijske agende mladim populacijama itd.

Ovo je sada polu-offtopic, ali svuda (bukvalno svuda na kugli Zemaljskoj) globalni pad nataliteta ide ruku pod ruku sa urbanizacijom. Imaš seosko domaćinstvo? Više dece - više ruku (koje rade za stan i hranu), više obavljenog posla, prosperitetnije domaćinstvo. Živiš u gradu? Nemaš tu motivaciju. To je srž tog dela "tradicionalnih vrednosti" i zašto je dobrim delom napušten. Individualni slučajevi su individualni slučajevi, globalni trend celokupnog čovečanstva je takav kakav jeste.

Ovo je sada polu-offtopic, ali svuda (bukvalno svuda na kugli Zemaljskoj) globalni pad nataliteta ide ruku pod ruku sa urbanizacijom. Imaš seosko domaćinstvo? Više dece - više ruku (koje rade za stan i hranu), više obavljenog posla, prosperitetnije domaćinstvo. Živiš u gradu? Nemaš tu motivaciju. To je srž tog dela "tradicionalnih vrednosti" i zašto je dobrim delom napušten. Individualni slučajevi su individualni slučajevi, globalni trend celokupnog čovečanstva je takav kakav jeste.
nije samo stvar motivacije u gradu.. malo je nezgodno imati 5ero djece u 30 kvadrata

Jedan prosječni poljoprivrednik kojem je najbliži grad udaljen 30 ak kilometara ne može svu djecu (petero djece npr.) ni poslati u grad u srednju školu.
Jedno ili dvoje djece ide , troje ili četvero ostane na osnovnoj školi.
Ako ne žele u poljoprivredu, nakon 18e godine, gdje će raditi bez ikakve škole, kakva im je društvena perspektiva ?
Idu u Minken, Nemačka, na bauštelu.

Jedan prosječni poljoprivrednik kojem je najbliži grad udaljen 30 ak kilometara ne može svu djecu (petero djece npr.) ni poslati u grad u srednju školu.
Jedno ili dvoje djece ide , troje ili četvero ostane na osnovnoj školi.
Ako ne žele u poljoprivredu, nakon 18e godine, gdje će raditi bez ikakve škole, kakva im je društvena perspektiva ?
Idu u Minken, Nemačka, na bauštelu.
U RH 98% mladih završava srednju školu. U općoj populaciji starijih od 25 godina oko 80% ima završenu srednju (sa 70% - 2011. dakle ovi mlađi od 50-60 su većinom školovani).
Gdje to točno prosječni poljoprivrednik ne može 3/5 ili 4/5 djece školovati? Irak?
Odakle insinuacija da za poljoprivredu ne treba srednja škola? Ili da poljoprivreda ne nudi "društvenu perspektivu"?
Kakve veze ima broj djece i muška kontracepcija s time svime?

Ak je tebi 5 dana u mjesecu apstinencija, onda se nikad u životu nisi nečega odrekao.
Kako stvari idu, još malo i neće to uopće biti potrebno: https://edition.cnn.com/2022/11/18/health/sperm-counts-decline-debate/index.html