nikonja čet 27.3.2025 09:08

Mislim da su 80te zadnje godine kad je svijet sa zavisti gledao američko razbacivanje, kurč...e i bezgranični hedonizam, i od tada njihov svjetski ugled samo tone i tone. Ali ovo što žutoglavi radi više nije jasno ni onima koji su ga izabrali a kamoli ikome drugom u svijetu - i što je najluđe doslovno cijelom svijetu pravi uslugu jer EU će konačno pomaknit guzicu i napravit ono što su trebali prije 20 godina, a Kinezi su ionako na pragu da preuzmu većinu svjetske ekonomije sa svojim elegantnim "kupovanjem" država po Africi, srednjoj Americi....

ATJLučko čet 27.3.2025 09:27

Već prvom rečenicom u tekstu mi je došlo podne, ako ovako razmišlja Trump kao trgovac, ekonomista, ekonomičnost mu nije forte! 

U ovom slučaju, on je zaboravio, namjerno previdio kako su ti Europljani, konkretno Hrvat (pokušat ću pronaći podatak tko) učinio od njihovih "kreveta koji kao da plutaju po valovima" konačno tutače sa normalnim ovjesom, za početak! 
Kao drugu činjenicu, on (a to ne mogu ali apsolutno nikako shvatiti kako i zašto) ne vidi da je lim na europskim autima za aneričansko tržište tanji za makar 35% od europskih modela, pa od tuda donekle i razlog zakaj su preko bare takvi autići "jeftiniji"! 

Krajnji Pedro budu svakako Amerikanci njegovi vjerni birači! Stvarno me zanima, uz dvanaesto svjetsko čudo, tko će njega birati za treći mandat ?!?! 

Gallu čet 27.3.2025 10:35

he Tariff Act of 1930 (codified at 19 U.S.C. ch. 4), commonly known as the Smoot–Hawley Tariff or Hawley–Smoot Tariff, was a law that implemented protectionist trade policies in the United States. Sponsored by Senator Reed Smoot and Representative Willis C. Hawley, it was signed by President Herbert Hoover on June 17, 1930. The act raised U.S. tariffs on more than 20,000 imported goods.

The act and tariffs imposed by U.S.'s trading partners in retaliation were major factors in the reduction of American exports and imports by 67% during the Great Depression.

Economists and economic historians have agreed that the passage of the Smoot–Hawley Tariff worsened the effects of the Great Depression.

Amerikanci su tu gdje jesu zbog dolara. Zadužuju se jer to mogu zbog statusa dolara kao rezervne valute. Prodaju dug u domaćoj valuti vani. To zaduživanje im omogućuje enormnu domaću potrošnju koju kao vjerovnici financiraju kupci njihovog duga. Trump bi da ti vjerovnici dodatno ne dobivaju zauzvrat ništa i da se taj njihov novac troši na kupnju domaćih proizvoda. Želi da ih se financira i da se još kupuju US proizvodi.

Gebirgs čet 27.3.2025 13:18
nikonja kaže...

i što je najluđe doslovno cijelom svijetu pravi uslugu jer EU će konačno pomaknit guzicu i napravit ono što su trebali prije 20 godina, a Kinezi su ionako na pragu da preuzmu većinu svjetske ekonomije sa svojim elegantnim "kupovanjem" država po Africi, srednjoj Americi....

Bravo. To je point i zato ga gledam blagonaklono (Trumpa) jer moze biti kakav hoce, indirektno, tjera nas na budjenje koje nam hitno treba. 

Hrpa NPC-a ovdje samo grakcu "Trump bad, Elon bad". Boli te smoki za Trumpa. Sto radimo mi?

EU ne napreduje. Nema vizije, nema vodstva, samo ekonomsko poniranje, odumiranje i servilan odnos prema SAD-u zadnjih 70 god. Polusuverenost. Merkel s otvorenim granicama koje nam sada svima izlaze na nos. Ne radjajte, kome treba obitelj, uvest cemo ljude izvana. A sada panika, dragi Nijemci, javite se u vojsku. Hitno po mogucnosti. Evo ti prst. 

RH. Usli smo u Uniju i pustili uzde. "Bit ce kako drugi kazu", i fokusirali se na lovu iz fondova. Stanovnistvo se razbjezalo zbog korupcije (Auf Wiedersehen by AP), nataliteta nema, zemlja na Balkanu si dozvolila 30 godina neulaganja u vojsku. Ekonomija se svela na konobarenje jer smo privatizirali preko prijatelja i rodbine.

A onda samar. Pao dron. A mi u NATO-u. A nemamo s cime odgovoriti i da smo ga vidjeli.

Von der Leyen nije odgovor, trenutna politicka struktura nema veze s vezom. Birokrati nisu vodje. Mediji guraju neke globalisticke price koje su proslost otkako je Trump sjeo u fotelju. Kina gradi Afriku i osigurava pristup nevidjenim bogatstvima. EU se gura u rat za kojeg nema kapaciteta s lovom koju nema. Euro ce nam vrijediti kao Talijanska Lira za koju godinu ako krenemo u kredite "za naoruzavanje".

Perspektiva? Zanimljiva :) No EU je i dalje najbolja stvar koja nam se dogodila.

Gallu čet 27.3.2025 13:36
Gebirgs kaže...
nikonja kaže...

i što je najluđe doslovno cijelom svijetu pravi uslugu jer EU će konačno pomaknit guzicu i napravit ono što su trebali prije 20 godina, a Kinezi su ionako na pragu da preuzmu većinu svjetske ekonomije sa svojim elegantnim "kupovanjem" država po Africi, srednjoj Americi....

Bravo. To je point i zato ga gledam blagonaklono (Trumpa) jer moze biti kakav hoce, indirektno, tjera nas na budjenje koje nam hitno treba. 

Hrpa NPC-a ovdje samo grakcu "Trump bad, Elon bad". Boli te smoki za Trumpa. Sto radimo mi?

EU ne napreduje. Nema vizije, nema vodstva, samo ekonomsko poniranje, odumiranje i servilan odnos prema SAD-u zadnjih 70 god. Polusuverenost. Merkel s otvorenim granicama koje nam sada svima izlaze na nos. Ne radjajte, kome treba obitelj, uvest cemo ljude izvana. A sada panika, dragi Nijemci, javite se u vojsku. Hitno po mogucnosti. Evo ti prst. 

RH. Usli smo u Uniju i pustili uzde. "Bit ce kako drugi kazu", i fokusirali se na lovu iz fondova. Stanovnistvo se razbjezalo zbog korupcije (Auf Wiedersehen by AP), nataliteta nema, zemlja na Balkanu si dozvolila 30 godina neulaganja u vojsku. Ekonomija se svela na konobarenje jer smo privatizirali preko prijatelja i rodbine.

A onda samar. Pao dron. A mi u NATO-u. A nemamo s cime odgovoriti i da smo ga vidjeli.

Von der Leyen nije odgovor, trenutna politicka struktura nema veze s vezom. Birokrati nisu vodje. Mediji guraju neke globalisticke price koje su proslost otkako je Trump sjeo u fotelju. Kina gradi Afriku i osigurava pristup nevidjenim bogatstvima. EU se gura u rat za kojeg nema kapaciteta s lovom koju nema. Euro ce nam vrijediti kao Talijanska Lira za koju godinu ako krenemo u kredite "za naoruzavanje".

Perspektiva? Zanimljiva :) No EU je i dalje najbolja stvar koja nam se dogodila.

A kako se Švicarska osigurala da je ne ugnjetavaju i da danas bude tu gdje je kao jedna od najuređenijih zemalja svijeta? Tako da se naoružala ili tako da je pustila kome god da je je** kako god hoće?

Koja nam je alternativa? Kupovati američko oružje?

Vojna industrija, vjerovao ili ne, potiče razvoj tehnologije, povećava broj zaposlenih i BDP.

Old Iggy čet 27.3.2025 13:39
Gebirgs kaže...

Dron je više problem NATO-a nego nas.

A investicija u industriju naoružanja bi mogao biti prvi pravi investicijski ciklus EU u par desetljeća. Oružja na svjetskom tržištu uvijek nedostaje, a zadnji potezi SAD, loši rezultati ruskog uružja i skepsa prema Kini bi mogla biti jak vjetar u leđa.

Obelix pet 28.3.2025 08:58
ATJLučko kaže...

Već prvom rečenicom u tekstu mi je došlo podne, ako ovako razmišlja Trump kao trgovac, ekonomista, ekonomičnost mu nije forte! 

U ovom slučaju, on je zaboravio, namjerno previdio kako su ti Europljani, konkretno Hrvat (pokušat ću pronaći podatak tko) učinio od njihovih "kreveta koji kao da plutaju po valovima" konačno tutače sa normalnim ovjesom, za početak! 
Kao drugu činjenicu, on (a to ne mogu ali apsolutno nikako shvatiti kako i zašto) ne vidi da je lim na europskim autima za aneričansko tržište tanji za makar 35% od europskih modela, pa od tuda donekle i razlog zakaj su preko bare takvi autići "jeftiniji"! 

Krajnji Pedro budu svakako Amerikanci njegovi vjerni birači! Stvarno me zanima, uz dvanaesto svjetsko čudo, tko će njega birati za treći mandat ?!?! 

Inače samo za informaciju ovo mu je zadnji mandat po sadašnjem ustavu. (svatko se može kandidirati samo 2x) Osim ako ne promijeni i to... kako je krenulo sve je moguće... no jedan moj poznanik kaže: "Nadam se da će priroda odraditi svoje na vrijeme"