Gebirgs jučer 11:34

Naravno da ce China iskoristiti otvaranje.

Za Tursku me briga ali tko je ogranicavao EU tehnolosku dominaciju do sada? Tko je ogranicavao EU vojnu dominaciju do sada? Koje su alternative tehnoloskim rjesenjima u EU? Koji su uzroci prave dominacije drugih na "nasem" terenu?

Nije nitko nikada iz SAD-a dosao pistoljem i dao offer you can't refuse i rekao: Moras koristiti Oracle/Adobe/Google or else...

EU ne inovira, nema rizicne fondove koji bi podrzali ideju/koncept, dali injekciju novca od par milijuna/milijardi rizicnog kapitala i omogucili nekoj inovativnoj ideju da se razvije u globalni brand.

Layeri birokracije, pecata, i odobrenja guse pricu, kao i klasicne banke sa svojim zakopcanim procedurama. Nema npr kao u slucaju Andurila da ce neki venture fund doci i prepoznati opportunity i opaliti loptu po golu pa da vidimo kako stvar ide.

Evo npr imamo dron sampiona - Orqu Srdjana Kovacevica iz Osijeka, nova nada za vojnu industriju, koja radi stvari kao sto ih radi i Andurilov Palmer Luckey (headsetove za dronove). "Palmer Luckey, the creator of the virtual reality headset Oculus Rift", covjek je prepoznao opportunity za vojne aplikacije i pokrenuo pricu. Trebao je kapital ofc ali onda slijedi:

"September 2019 funding round, Anduril secured US$120M in funding from various venture capital firms, including Founders Fund, General Catalyst, and Andreessen Horowitz. The company was valued at over US$1 billion at the time, a four-fold increase from its 2018 valuation

In July 2020, Anduril received $200M in funding from venture capital firms including Andreessen Horowitz and Founders Fund for U.S. military projects. A company representative said the company's valuation increased to $2 billion".

Orqa? Opet stvar u EU (Orqa) ne ide bez americkih fondova koji su investirali u projekt "američki fondovi Radius Capital i Decisive Point". 

EU je promasila kompletnu viziju realnosti svijeta i jedno je 30 godina za trenutnim stanjem. Nema inovacije, globalni odljev industrije u Kinu se dogodio prije 30 godina, Amerika i Kina su pokupovale ili iskopirale sto je valjalo u EU davnih dana, Kina je kupila od Volva pa nadalje po EU i sada dolazi da zabije glogov kolac u srce Njemacke auto industrije prokusanim konceptom niskih cijena koje Svabe ne mogu pratiti. Jer su 50 godina spavali i brali ogromne marze. Opet kao s Trumpom nesto nas je uhvatilo na spavanju, pa se budimo u nepoznatom svijetu o kome nismo ni sanjali da se moze dogoditi i gnjevni i nervozni jer nam je neko s necim naudio. Ali nikako mi nismo krivi za to.

Stvarnost je druga a odgovor u ogledalu. Deindustrializirani smo, spori, s nepostojecom natalitetnom politikom i bez vizije. Cak i ovaj zadnji potez EU po pitanju obrane, famoznih 800 mlrd eura koji dolaze iz zaduzivanja, ne postoji jasan plan trosenja, ali ima jasan plan zaduzenja pod nepoznatim uvjetima i planom posezanja za ustedjevinama gradjana EU. Ukoliko se Unija ne ustroji uskoro buducnost je vrlo mracna, a pogotovo mracna za RH.

syncmaster245b jučer 12:37

Bolje ikad, nego nikad, no s obzirom kakvi mediokriteti upravljaju sa EU, sumnjam da ce se ista pomaknuti sa mjesta dok god ova komplertna ergela ne napusti vladajuce pozicije i dodje nova generacija koja nece svoje odluke temeljiti na emocijama predskolskog uzrasta ("rekao si mi ruzno, neces se igrati mojim auticima").

Osobno mislim da ja to necu dozivjeti. Mozda moja djeca ili  unuci hoce, ako do tada EU bude postojala uopce.

Gebirgs  je gore prilicno dobro opisao i skoro da se nema nista vise za dodati.

Ipak, iznijeti cu jos jedan "blast from the past"

Prije 16 godina, napisah na ovom forumu:

syncmaster245b kaže...

I jos jedan aspekt koji je svima promakao, a kojeg sam spomenuo u prvom postu, je ovisnost o jednoj kompaniji. Koliko je to opasno? Kupovati proizvode iz drzave koja ima tendenciju ekonomski pokoriti svijet i na njima temeljiti drzavne poslove, pritom neznajuci sto je sve ukodirano ekstra unutra, pored onog sto je placeno. Dakle OSS ima i tu prednost potpune transparentnosti i nema mjesta nikakvim sumnjama sto je sve unutra.

Istina, upis je bio vezan uz Dejanovicevu kolumnu, open source i tadasnji ugovor koji je potpisala drzava sa Microsoftom, no znakovi potencijalnog problema (ovoga na kojega komentiramo ovdje) su odavno bili vidljivi svima koji su htjeli samo malo podici pogled.

ante_etna jučer 12:51
Gebirgs kaže...

Naravno da ce China iskoristiti otvaranje.

Za Tursku me briga ali tko je ogranicavao EU tehnolosku dominaciju do sada? Tko je ogranicavao EU vojnu dominaciju do sada? Koje su alternative tehnoloskim rjesenjima u EU? Koji su uzroci prave dominacije drugih na "nasem" terenu?

Nije nitko nikada iz SAD-a dosao pistoljem i dao offer you can't refuse i rekao: Moras koristiti Oracle/Adobe/Google or else...

EU ne inovira, nema rizicne fondove koji bi podrzali ideju/koncept, dali injekciju novca od par milijuna/milijardi rizicnog kapitala i omogucili nekoj inovativnoj ideju da se razvije u globalni brand.

Layeri birokracije, pecata, i odobrenja guse pricu, kao i klasicne banke sa svojim zakopcanim procedurama. Nema npr kao u slucaju Andurila da ce neki venture fund doci i prepoznati opportunity i opaliti loptu po golu pa da vidimo kako stvar ide.

Evo npr imamo dron sampiona - Orqu Srdjana Kovacevica iz Osijeka, nova nada za vojnu industriju, koja radi stvari kao sto ih radi i Andurilov Palmer Luckey (headsetove za dronove). "Palmer Luckey, the creator of the virtual reality headset Oculus Rift", covjek je prepoznao opportunity za vojne aplikacije i pokrenuo pricu. Trebao je kapital ofc ali onda slijedi:

"September 2019 funding round, Anduril secured US$120M in funding from various venture capital firms, including Founders Fund, General Catalyst, and Andreessen Horowitz. The company was valued at over US$1 billion at the time, a four-fold increase from its 2018 valuation

In July 2020, Anduril received $200M in funding from venture capital firms including Andreessen Horowitz and Founders Fund for U.S. military projects. A company representative said the company's valuation increased to $2 billion".

Orqa? Opet stvar u EU (Orqa) ne ide bez americkih fondova koji su investirali u projekt "američki fondovi Radius Capital i Decisive Point". 

EU je promasila kompletnu viziju realnosti svijeta i jedno je 30 godina za trenutnim stanjem. Nema inovacije, globalni odljev industrije u Kinu se dogodio prije 30 godina, Amerika i Kina su pokupovale ili iskopirale sto je valjalo u EU davnih dana, Kina je kupila od Volva pa nadalje po EU i sada dolazi da zabije glogov kolac u srce Njemacke auto industrije prokusanim konceptom niskih cijena koje Svabe ne mogu pratiti. Jer su 50 godina spavali i brali ogromne marze. Opet kao s Trumpom nesto nas je uhvatilo na spavanju, pa se budimo u nepoznatom svijetu o kome nismo ni sanjali da se moze dogoditi i gnjevni i nervozni jer nam je neko s necim naudio. Ali nikako mi nismo krivi za to.

Stvarnost je druga a odgovor u ogledalu. Deindustrializirani smo, spori, s nepostojecom natalitetnom politikom i bez vizije. Cak i ovaj zadnji potez EU po pitanju obrane, famoznih 800 mlrd eura koji dolaze iz zaduzivanja, ne postoji jasan plan trosenja, ali ima jasan plan zaduzenja pod nepoznatim uvjetima i planom posezanja za ustedjevinama gradjana EU. Ukoliko se Unija ne ustroji uskoro buducnost je vrlo mracna, a pogotovo mracna za RH.

Zato jer EU i nije jedinstveni kulturopolitički entitet, preko trećine političkih stranaka ima u programu konfrontaciju s Briselom i pokazivanje "srednjeg" na rubu izlaženja i tako pobiru slavu doma. Ne djeluje mi EU kao uspavana nego se jednostavno prihvatio taj svjetski poredak u kojem Kina radi fizikaliju, USA postavlja trendove i radi pametne stvari, svi ih slušamo, bogate EU članice tu i tamo isto nešto petljaju, a mi siromašni im dajemo more. radimo im u fušu i tako se uz njih šlepamo. Natalitetnu politiku nema nitko od bogatih nego se jednostavno propusti dio ljudi iz trećeg svijeta jer kapitalizam voli sirotinju koja je sretna raditi za minimalac i koja se maknula iz svojih rupa. Nitko nije predviđao da će USA odjednom reći, gle, mi nismo više zajedno niti promoviramo neke vrijednosti nego ćemo se dogovoriti sa Staljinom neka on tamo nateže za uši slabije u svojoj blizini i neka gleda na drugu stranu kad mi možda zaželimo pripojiti kakvu pustopoljinu. 

Što se tiče ovisnosti, pa svi smo bili sretni da ovisimo o Amerima i Windowsima, na jednoj temi gdje je školarac dobio jedinicu jer nije napravio prezentaciju u Microsoftovom alatu većina je popljuvala i maloga i njegovog tatu s njihovim "priglupim" open-nešto alternativama. Nikakav privatni subjekt nije mogao tome konkurirati, a Minheni su uvijek bili isticani kao loš pokušaj odmicanja od velikog Tate. Mi smo globalizaciju prihvatili i ona nam je bila svetinja, sad ti isti koji su je izmislili nam dolaze s tezom kako je to fuj, bljak, woke. Vjerojatno će i ishod svega ovoga ovisiti o velikom tati jer oni su EU i postavili na noge, pa će je i razbucati ako treba, a mi ćemo navijati za karizmatičnog Tatu dok ćemo se po tko zna koji puta međusobno klati. 

Gebirgs jučer 14:02
ante_etna kaže...

Zato jer EU i nije jedinstveni kulturopolitički entitet, preko trećine političkih stranaka ima u programu konfrontaciju s Briselom i pokazivanje "srednjeg" na rubu izlaženja i tako pobiru slavu doma. Ne djeluje mi EU kao uspavana nego se jednostavno prihvatio taj svjetski poredak u kojem Kina radi fizikaliju, USA postavlja trendove i radi pametne stvari, svi ih slušamo, bogate EU članice tu i tamo isto nešto petljaju, a mi siromašni im dajemo more. radimo im u fušu i tako se uz njih šlepamo. Natalitetnu politiku nema nitko od bogatih nego se jednostavno propusti dio ljudi iz trećeg svijeta jer kapitalizam voli sirotinju koja je sretna raditi za minimalac i koja se maknula iz svojih rupa. Nitko nije predviđao da će USA odjednom reći, gle, mi nismo više zajedno niti promoviramo neke vrijednosti nego ćemo se dogovoriti sa Staljinom neka on tamo nateže za uši slabije u svojoj blizini i neka gleda na drugu stranu kad mi možda zaželimo pripojiti kakvu pustopoljinu. 

Što se tiče ovisnosti, pa svi smo bili sretni da ovisimo o Amerima i Windowsima, na jednoj temi gdje je školarac dobio jedinicu jer nije napravio prezentaciju u Microsoftovom alatu većina je popljuvala i maloga i njegovog tatu s njihovim "priglupim" open-nešto alternativama. Nikakav privatni subjekt nije mogao tome konkurirati, a Minheni su uvijek bili isticani kao loš pokušaj odmicanja od velikog Tate. Mi smo globalizaciju prihvatili i ona nam je bila svetinja, sad ti isti koji su je izmislili nam dolaze s tezom kako je to fuj, bljak, woke. Vjerojatno će i ishod svega ovoga ovisiti o velikom tati jer oni su EU i postavili na noge, pa će je i razbucati ako treba, a mi ćemo navijati za karizmatičnog Tatu dok ćemo se po tko zna koji puta međusobno klati. 

Par odlicnih pointa na koje ukazujes.

“Zato jer EU i nije jedinstveni kulturopolitički entitet, preko trećine političkih stranaka ima u programu konfrontaciju s Briselom i pokazivanje "srednjeg" na rubu izlaženja i tako pobiru slavu doma. Ne djeluje mi EU kao uspavana nego se jednostavno prihvatio taj svjetski poredak u kojem Kina radi fizikaliju, USA postavlja trendove i radi pametne stvari, svi ih slušamo, bogate EU članice tu i tamo isto nešto petljaju, a mi siromašni im dajemo more.”

Odlicno i bez protesta. Napravio bi korak nazad i nazvao stvari kakvim jesu. Europa nakon WW2 do danas nije slobodna i njom vecinom nisu, ili barem zemljama djelovima koji su sada EU, upravljali ljudi koji su imali njen interes u vidu. Njemacka zasigurno nije jer je bila tiho okupirana i u totalnom brainwashu s upumpavanjem nevjerojatnih kolicina stranaca. Ostatak Europe je ili post komunisticka ekipa navikla na dominaciju medzeda s Istoka ili obozavaju SAD ili viziju koja im se prodaje iz Hollywooda u filmovima iz 80-ih.

Po meni, ovo je Velika prilika za EU, da se izmakne iz dominacije, jer pod njom tonemo sve dublje i brze, jer se ne razvijamo kao samostalan entitiet, nego nesto sto je stvoreno da bude dominirano i pruza ekonomsku korist drugome (SAD-u). SAD radi lom rezima/bombardira po Bliskom Istoku, EU prima izbjeglice, SAD i Rusija (da se ne lazemo) vode proxy rat u Ukrajini, EU zavrsi s ogromnim cijenama energenata i izbjeglicama. Natalitetna politika je nepostojeca jer se zadnjih 50 godina promoviraju druge stvari i sistematski potkopava ideja nuklearne porodice. Sto ovih dana isto dozivljava slom, napokon. Jer kada bude stani-pani, neces zvati Mohammada u Bundeswehr, jer se nece odazvati. Da mu je bilo do rata, ostao bi u Siriji. Zanima ga rasplod i djecji doplatak, ove druge stvari nisu bitne, jer je turist. Ista situacija i s RH tj ovime sto se kuha kod nas. Trebamo najmanje 2-tier drzavljanstvo, jer na jedan dio stanovnistva mozes racunati na sve, a za drugi dio, bas i neces.

No to je dio za buducnost. Za ovo sada, nitko nece odgovarati za stetu koja je nanesena ljudima, sulude ideje Mutti Merkel, zapravo lutke nekih drugih igraca, koja je otvarala granice i pustala sve unutra, a dio toga ce zavrsiti u RH.

Za kraj, ovo sto spominjes, “dok ćemo se po tko zna koji puta međusobno klati “, se isto slazem. Ova cijela epizoda s Ukrajinom, svezana s promjenom politike u SAD-u moze zavrsiti jednim zescim ratom, za koji RH nije spremna.

ihush jučer 14:05
syncmaster245b kaže...

..

Istina, upis je bio vezan uz Dejanovicevu kolumnu, open source i tadasnji ugovor koji je potpisala drzava sa Microsoftom, no znakovi potencijalnog problema (ovoga na kojega komentiramo ovdje) su odavno bili vidljivi svima koji su htjeli samo malo podici pogled.

-kojeg problema? koje su posljedice ms-dominacije desktop osa? rat? energenti? primjećuješ li argumentaciju kako ti odgovara, pa ako se sutra na nebu pojavi sunce, možeš jednako reći da je to znak i potvrda bogova da si u pravu.. jer su istu metodu koristili vračevi-prevaranti pri čemu baš nikakve kauzalnosti nema ili je nisi naveo-dokazao. Upravo suprotno, biti protiv win-osa il ms-a samo zato jer navijaš za drugi klub je besmisleno, dinamo-hajduk.. sport služi zabavi, ne da na temelju rezultata utakmice donosimo zaključke koji ni sa čim veze nemaju .. :) ..

-odnosno, kako je taj 'citat' ms-win ovisnosti o osu povezan s plinom-energentima? ili će prst u more biti pandan povezanosti svega sa svime, .. onak, smisao i besmisleno? :)

-odnosno, tad si mogao njemačkoj državi sugerirati da im je oslanjanje na ruski plin loša strategija, dugoročno, da im je još gora zelena agenda zatvaranje nukearki.. i eto nas točnije švaba u situaciji gdje ovise o pipi na plinu, dok ujkosem uskače kao spasioc i prodaje isto to ali duplo skuplje.. tj u toj usporedbi nije bila ovisnost o usa-plinu i ujkasemu, upravo suprotna strana i rezultat trentuno, dok se 'sutra' nekim teoretskim budućim primirjem i ugovorima opet može nastaviti planirana idila na jeftinom ruskom plinu ili nešto deseto..

-biti ovisan o bilo čemu je loše, sama riječ ovisnost je negativnog značenja.. kao za drogu-alkohol. .. no ne treba biti 'nostardamus' tj prikazivati se tako na nečem što se dogodi, na što nemamo utjecaj, npr izvlačenje loto brojeva ili kog će velesila zveknuti toljagom, tj jedini recept je biti jači-najjači pa tad takve opasnosti nema, no tad ta opasnost postoji za one ostale, tj da je eu najjača, tad bi se rusi-ameri bojali eu i postoji vrlo realna šansa da bi eu tad to zloporabila, kao što je u povijesti npr afrike i amerika, azije.. zapravo čitavo vrijeme globalno, osim par prodora atile-mongola i otomana..