guslac jučer 14:53

Ja ne kužim te znanstvenime. Do kad će se držati te mantre da je ldl štetan? Danas je na tisuće znanstvenika koji su i u studijama dokazali da nije stvar u samom ldl-u, nego u subtipu ldl-a, "small dense ldl" česticama koje nastaju glikacijom, oksidacijom i kontaminacijom bakterijskim ostacima (lps) koji su u krvotok ušli kroz  "leaky gut". postoje već i napredne lipidne pretrage gdje se točno može vidjeti količina svih tih subtipova, no ja ju recimo u Hrvatskoj nikako ne uspijevam promaći. Nekad imaš osjećaj da je medicina ko Titanik, ne mozeš ga dkrenuti s kursa kilometrima.

mbaksa jučer 22:23
guslac kaže...

postoje već i napredne lipidne pretrage gdje se točno može vidjeti količina svih tih subtipova, no ja ju recimo u Hrvatskoj nikako ne uspijevam promaći.

Ne treba ti to (osim ako sam sebi ne želiš nešto dokazati). Bitno ti je da ti je HDL na dobroj razini (znači, da nije nizak) i da su ti trigliceridi niski i ako je to slučaj, pogotovo ako su ti i inzulin i glukoza dobri, vrlo vjerojatno imaš relativno malo sdLDL-a te ne moraš brinuti o tome, čak i ako ti je LDL "povišen". Kad se opterećuješ s LDL-om, igraš njihovu igru.

guslac kaže...

Nekad imaš osjećaj da je medicina ko Titanik, ne mozeš ga dkrenuti s kursa kilometrima.

Iako vjerujem da je dobar dio liječnika dobronamjeran i savjestan, medicina kao grana u SAD-u nije više "do no harm", nego je vrlo profitabilni biznis. Znači, cilj medicine je da donosi novac. I to je sve što čovjek mora znati. Kod nas to nije nužno toliko izraženo jer ipak većinu usluga možemo "dobiti" "preko zdravstvenog", ali protokoli se prepisuju od SAD-a pa...