Apple Mac Studio (2025): Snaga i cijena u kompaktn
Vezano uz: Apple Mac Studio (2025): Snaga i cijena u kompaktn

Kompaktan, malen, iznimno jak - odličan i cjenovno opravdan ALI ne bih to nazvao "za profesionalce" ,čak i da grafika nije u pitanju, zato što ,ne daj Bože, da vam što rikne, napuni se prašine , i sl .. Tad doslovno imate istog posla kao sa laptop računalima, t.j. ne možete BRZO reagirati i sami donijeti zaključak što je točno otišlo, te i sami to zamijeniti kao u velikim kučištima. Ovdje ste jednog lijepog dana, ili sata osuđeni za svaki kvar - na servis što se Apple-u itekako isplati ALI vama i profesionalcima sigurno NE ..
aha, a ti mislis da su svi profesionalci inace i serviseri i razumiju se u hardver pa si sami riješe problem s pc-em?
imam 3-4 frenda, ferovaca, vrhunskih programera, da im rikne graficka jedva bi znali otvorit kuciste, a detaljnije da ne pricam.
ja npr zmirecki u 3 ujutro sastavim pc od dijelova, ali sto se softvera tice tu me pojedu za dorucak.
a da ne pricam o ekipi koja se bavi obradom videa, fotografija ili slicno, pa takva ekipa radno racunalo zna upalit i to je to. prije 20 godina su profesionalci bili vise all around nego danas, a i pravi profesionalac ako ne moze cekat servis da mu rijesi problem pobrinut ce se da ima backup stroj na kojem moze odradit posao. Ljudi koje ja znam da se bave ovakvim poslovima imaju barem 2 racunala, a nerijetko i vise od 2.

Danas i malo dijete ZNA rastaviti PC / Workstation , ili što već .. pa postoje čak i igre na tu temu , obilno pomaže i AI - ako treba, youtube savjeti , .. sramotu tih ljudi - ne bih komentirao .. :) .. :) ..

Ljudi su i dan danas, slično kao prije 20-30 godina, kompjuterski nepismeni. Jednostavno zato što ih ne zanima. Njima je bitno da radi.
Moja bolja polovica zna da joj je mob Samsung, koji je model ona ne zna. Nit je ne zanima. Tak je i sa kompjuterima.

Imam M1 Max verziju. Radi besprijekorno, bez ikakvih problema. Sve je brzo i jednostavno. Nečujan je. Često ga seljakam jer radim remote.
Zato se uopće dvoumim je li vrijedan nadogradnje.
Koristim ga za grafiku, ilustracije, Photoshop i app/web dizajn. Ponekad odigram neke igrice (civ 7 npr radi top).

Ne vidim uopće što bi se na takvoj mašini kvarilo osim eventualno diskova.
Sve ostalo bitno je u samom Soc-u (Cpu, gpu, npu, shared ram) a nisam još čuo da im silicij crkava.
Ako baš parne ploča iz nekog razloga izvan garancije, već si stroj do tada trebao više puta isplatiti. Točno tome ova mašina i služi. Da odradi posal.
Ne vidim to kao igračku za surfanje i kućne zajebancije. Za to je mac mini pogodniji, pogotovo sad kad se može ssd nadograditi i mimo apple-a.

Kompaktan, malen, iznimno jak - odličan i cjenovno opravdan ALI ne bih to nazvao "za profesionalce" ,čak i da grafika nije u pitanju, zato što ,ne daj Bože, da vam što rikne, napuni se prašine , i sl .. Tad doslovno imate istog posla kao sa laptop računalima, t.j. ne možete BRZO reagirati i sami donijeti zaključak što je točno otišlo, te i sami to zamijeniti kao u velikim kučištima. Ovdje ste jednog lijepog dana, ili sata osuđeni za svaki kvar - na servis što se Apple-u itekako isplati ALI vama i profesionalcima sigurno NE ..
Vidi, u cca 25 godina i poprilican broj raznih mac kompova krepalo je ili se pokvarilo razno NULA uređaja. Vrhunska kvaliteta, i sve od jednog proizvođača.. pa je vjerojatnost da ce nesto krepati dosta mala.
Iako ce se nekom i desiti da krepa, ali hej, imas stroj za posao, kad prođe garancija, ti si taj stroj vec par puta otpatio... i dolaze novi bolji, brzi, pa bi i ovako zamjenio. Iako imam i 20 stari komp koji radi, za ozbiljne stvari je zastario.

Vidi, u cca 25 godina i poprilican broj raznih mac kompova krepalo je ili se pokvarilo razno NULA uređaja. Vrhunska kvaliteta, i sve od jednog proizvođača.. pa je vjerojatnost da ce nesto krepati dosta mala.
Iako ce se nekom i desiti da krepa, ali hej, imas stroj za posao, kad prođe garancija, ti si taj stroj vec par puta otpatio... i dolaze novi bolji, brzi, pa bi i ovako zamjenio. Iako imam i 20 stari komp koji radi, za ozbiljne stvari je zastario.
Viš ja sam na PC izmjenio 50 procesora, 30 ploca, 200 grafickih kartica, 1gpu riknuo i 1 ploca, vrhunska kvaliteta moram priznati iako je to ništa naspram tvoje nule.
Mek je odlicno napravljen tu se nema kaj pricati, izrada komponenti i pcb im je topčina no kvare se kao i sve, znam iz prve ruke jer sam imao "tečaj" u jednom apple servisu
Proizvod za odredene ljude pogotovo taj rang, da su preskupi jesu no tko voli i moze njegov izbor.