Potraga za savršenim kubitom: Zašto kvantno računa
Vezano uz: Potraga za savršenim kubitom: Zašto kvantno računa

Za AI znamo u kojem smjeru idemo i sto zelimo postici, jer nesto slicno vec postoji u prirodi.
S druge strane...
Kvantna racunala su prodavanje magle.

Za AI znamo u kojem smjeru idemo i sto zelimo postici, jer nesto slicno vec postoji u prirodi.
S druge strane...
Kvantna racunala su prodavanje magle.
Upravo suprotno priroda funkcoiniše na osnovu kvantne mehanike...

Skeptičan sam u vezi s kvantnim računalima.
Tehnološke i inženjerske prepreke su ogromne i slutim da neće brzo biti riješene (ako ikad i budu dovoljno isplative).
Sve mi to pomalo sliči na fuziju o kojoj već puno desetljeća govore "evo samo što nije".

Pitam se što bi kvantno računalo, pa da samo jedno naprave, prouzročilo na polju kriptovaluta? Koliko vremena bi mu trebalo da izrudari preostale bit i ostale coinove?

Ako bi radilo prema obećanjima, bilo bi gotovo u trenu.
Samo, ne zadržavaj dah. Puno vode će proteći ispod mosta do tada.

Nije da je priželjkujem kvantna računala zbog kriptovaluta, ali samo sam to postavio kao možda i razlog da se ona baš ne razviju prebrzo. Kako su stvari u svijetu krenule, sve više sumnjam da je želja za dobrobiti čovječanstva glavni pokretač razvoja :)

Nije da je priželjkujem kvantna računala zbog kriptovaluta, ali samo sam to postavio kao možda i razlog da se ona baš ne razviju prebrzo. Kako su stvari u svijetu krenule, sve više sumnjam da je želja za dobrobiti čovječanstva glavni pokretač razvoja :)
Nikad želja za dobrobiti nije ni bila glavni pokretač razvoja (osim kod nekolicine idealista kao što je bio Tesla). Profit i moć - to je glavni pokretač.
Uzmi samo kao primjer svemirsku utrku (put na Mjesec). Tamo šezdesetih glavni poriv je bila premoć između SAD-a i SSSR-a. I zato su umpupali silne milijarde u svemirski program. Kad je to prošlo, više od 50 godina nismo ni blizu ponovnom letu na Mjesec.

Nikad želja za dobrobiti nije ni bila glavni pokretač razvoja (osim kod nekolicine idealista kao što je bio Tesla). Profit i moć - to je glavni pokretač.
Uzmi samo kao primjer svemirsku utrku (put na Mjesec). Tamo šezdesetih glavni poriv je bila premoć između SAD-a i SSSR-a. I zato su umpupali silne milijarde u svemirski program. Kad je to prošlo, više od 50 godina nismo ni blizu ponovnom letu na Mjesec.
Mjesec je passé, idemo na Mars!

Mjesec je passé, idemo na Mars!
To je mantra onog luđaka Elona.
No, nekako mislim da je i to na dugom štapu, bez obzira što govorili.
Pa možda jer statistiku i vjerojatnost razumijemo, te su LLM-ovi na kraju krajeva u daleko većem udjelu software-ski i matematički problem, a hardware je tu da podupire taj problem, dok su kvantna računala fizikalni problem za koje znanost još uvijek treba naći rješenja, a software nije sad ni bitan toliko.
Ukratko AI hype (balon) koji nam guraju u facu na svakom koraku nije ni blizu kompleksan u ovom obliku kao kvantna računala.