Entry Point ned 2.3.2025 12:34

Pa možda jer statistiku i vjerojatnost razumijemo, te su LLM-ovi na kraju krajeva u daleko većem udjelu software-ski i matematički problem, a hardware je tu da podupire taj problem, dok su kvantna računala fizikalni problem za koje znanost još uvijek treba naći rješenja, a software nije sad ni bitan toliko.

Ukratko AI hype (balon) koji nam guraju u facu na svakom koraku nije ni blizu kompleksan u ovom obliku kao kvantna računala. 

Artem ned 2.3.2025 13:37
SupremeCommander kaže...

Za AI znamo u kojem smjeru idemo i sto zelimo postici, jer nesto slicno vec postoji u prirodi.

S druge strane...

Kvantna racunala su prodavanje magle. 

Upravo suprotno priroda funkcoiniše na osnovu kvantne mehanike...

Macumba ned 2.3.2025 15:12

Skeptičan sam u vezi s kvantnim računalima.
Tehnološke i inženjerske prepreke su ogromne i slutim da neće brzo biti riješene (ako ikad i budu dovoljno isplative).
Sve mi to pomalo sliči na fuziju o kojoj već puno desetljeća govore "evo samo što nije".

Macumba pon 3.3.2025 12:10
guslac kaže...
Pitam se što bi kvantno računalo, pa da samo jedno naprave, prouzročilo na polju kriptovaluta? Koliko vremena bi mu trebalo da izrudari preostale bit i ostale coinove?

Ako bi radilo prema obećanjima, bilo bi gotovo u trenu. 

Samo, ne zadržavaj dah. Puno vode će proteći ispod mosta do tada.

guslac pon 3.3.2025 12:27

Nije da je priželjkujem kvantna računala zbog kriptovaluta, ali samo sam to postavio kao možda i razlog da se ona baš ne razviju prebrzo. Kako su stvari u svijetu krenule, sve više sumnjam da je želja za dobrobiti čovječanstva glavni pokretač razvoja :)

Macumba pon 3.3.2025 13:09
guslac kaže...

Nije da je priželjkujem kvantna računala zbog kriptovaluta, ali samo sam to postavio kao možda i razlog da se ona baš ne razviju prebrzo. Kako su stvari u svijetu krenule, sve više sumnjam da je želja za dobrobiti čovječanstva glavni pokretač razvoja :)

Nikad želja za dobrobiti nije ni bila glavni pokretač razvoja (osim kod nekolicine idealista kao što je bio Tesla). Profit i moć - to je glavni pokretač. 

Uzmi samo kao primjer svemirsku utrku (put na Mjesec). Tamo šezdesetih glavni poriv je bila premoć između SAD-a i SSSR-a. I zato su umpupali silne milijarde u svemirski program. Kad je to prošlo, više od 50 godina nismo ni blizu ponovnom letu na Mjesec. 

pr0n_addict pon 3.3.2025 13:11
Macumba kaže...

Nikad želja za dobrobiti nije ni bila glavni pokretač razvoja (osim kod nekolicine idealista kao što je bio Tesla). Profit i moć - to je glavni pokretač. 

Uzmi samo kao primjer svemirsku utrku (put na Mjesec). Tamo šezdesetih glavni poriv je bila premoć između SAD-a i SSSR-a. I zato su umpupali silne milijarde u svemirski program. Kad je to prošlo, više od 50 godina nismo ni blizu ponovnom letu na Mjesec. 

Mjesec je passé, idemo na Mars!