Sirotanovic pon 17.2.2025 21:35

Ajme meni, ima li još koji fanatik među vama da je uz jutarnju kavu upalio civilizaciju i do mraka se nije pomaknu sa stolice ? Niti jesti nisam morao 😱

Mislim da nije tako strašno ne završiti, ipak se radi o epskoj partiji, pa ako pogriješiš nekad odustaneš pošto nisi zadovoljan i neda ti se ispočetka.

To sam izbjegavao čestim sejvanjem  svakih par rundi i onda load game na sejf čekpojnt pa drugi put odigram bolje/pametnije i iskusnije.

Veliki Brat pon 17.2.2025 23:39

Stari nam je nabavio komp početkom devedesetih, 486-icu sa 17" Sony trinitron monitorom. Čudo jedno! Komp je naravno išao u dnevnu sobu, uz obrazloženje kako bi se buraz i ja non-stop samo igrali na njemu.

Uglavnom, prva osoba koja je ostala budna cijelu noć je bila - stari, naravno! I ujutro je uredno otišao na posao... Igra (opet naravno), Civ2. Nakon toga, sve nam je bilo dozvoljeno :)

overhaul uto 18.2.2025 01:37
Veliki Brat kaže...

Stari nam je nabavio komp početkom devedesetih, 486-icu sa 17" Sony trinitron monitorom. Čudo jedno! Komp je naravno išao u dnevnu sobu, uz obrazloženje kako bi se buraz i ja non-stop samo igrali na njemu.

Uglavnom, prva osoba koja je ostala budna cijelu noć je bila - stari, naravno! I ujutro je uredno otišao na posao... Igra (opet naravno), Civ2. Nakon toga, sve nam je bilo dozvoljeno :)

E da tako je... na 486ici sam kao mladac igrao tu neku civilizaciju i nekakav UFO, neznam koji. Paralelno na atariju xenon2, i na amigi lemingse... potrgalo se dosta joysticka al su bili neki jeftini no name plastikaneri. 

picajzla0707 uto 18.2.2025 09:04
overhaul kaže...

E da tako je... na 486ici sam kao mladac igrao tu neku civilizaciju i nekakav UFO, neznam koji. Paralelno na atariju xenon2, i na amigi lemingse... potrgalo se dosta joysticka al su bili neki jeftini no name plastikaneri. 

ja sam sastavljao frankeštajne od quickshota i još nekog, od jednog donji dio - od drugog dršku, popravljao mikrosvičeve koji bi pukli itd.

popravljao sam i amigu kojoj je crknuo ulaz za napajanje, svašta se izvodilo samo da bi se igralo

Old Iggy uto 18.2.2025 09:16
Veliki Brat kaže...

Igram je i dan danas, jedino ne znam kako je riješiti na Win11.

Ako netko ima ideju, pravi recept...

Stric_Jura uto 18.2.2025 09:34

To je veliki problem strateških igara, jer te mogu zamoriti, a ako igraš napreskokce, treba ti vremena da se ufuraš i budeš pobjednički raspoložen  - budimo iskreni, nitko ne voli gubiti...

Sjećam se potkraj '80-ih sam igrao na CPC-u neku stratešku igru oko krajnje faze kampanje u S. Africi, nakon Operacije Torch. Uglavnom, krekana igra, nije sa dalo snimiti poziciju...

I jedne ljetne noći, vratim se doma cca  1 iza ponoći, legnem, ne spava mi se, pa CPCa na balkon, bocu vode natočil i oderi... do kraja trebalo mi je nekih 4 h igre, ali sam malo prije 6 bio u krevetu, sretan jer sam stavio kvačicu na još jedna izvršen zadatak...

Ali to je bila jednostavna igra spram kasnijih, recimo Total War serijala, koje možeš igrati na različitim nivoima težine, s različitih polaznih (nacionalnih) točaka, koje uvjetuju i tehnološki razvoj ali i diplomatske naglaske (recimo u Medievalu 2 - katolici ne smiju gnjaviti katolike, jer te Papa izopći pa si lovina za sve, ali prije svega katoličke strane)...

I naravno, tu govorimo o ljubiteljima strateških igara, koji em imaju interes za neku (povijesnu) temu, em dovoljno širine znanja da koliko-toliko sagledaju širu sliku, nije to za TikTok 15 sec. generaciju...

Old Iggy uto 18.2.2025 09:50
Stric_Jura kaže...

I naravno, tu govorimo o ljubiteljima strateških igara, koji em imaju interes za neku (povijesnu) temu, em dovoljno širine znanja da koliko-toliko sagledaju širu sliku, nije to za TikTok 15 sec. generaciju...

Kad moja djeca vide da istu partiju igram tjednima...

Macumba uto 18.2.2025 11:13
Stric_Jura kaže...

Zanimljivo je da moj sin (uskoro će biti 16) najviše voli komplicirane strateške i survival igre. Što kompliciranija, to bolje. Igra i Civilizaciju 6, ali i još njih kojima ne znam nazive. Neke su povijesne, a neke futurističke (svemir, ...).

Zbog ekipe ponekad još zaigra i Fortnight (ali nije baš oduševljen). I ne zanima ga TikTok.

Čudan tinejdžer, je li ? 

Macumba sri 19.2.2025 09:05
stirko55 kaže...
Vec sam dugi niz godina na ovom forumu i fascinira me ovaj prijelaz di sada sve vise ljudi spominje svoju dicu za neke anegdote a ne svoja osobna iskustva. Mozda sam stvarno ostarija

Tko će samnom ostati mlad ako svi ostarite 

Jbg, očito nas ima sve više starih. Neki od nas čitaju Bug od prvog broja i generacijski smo vezani uz ekipu koja ga proizvodi (Rosandić, Maštruko, Galić, nešto mlađi Petric, ...). Tako da nije neobično da spominjemo i djecu. Svi smo mi tu negdje na pogrešnoj strani pedesetih. 

stirko55 sri 19.2.2025 14:58
Stric_Jura kaže...

a ne kolega...

veli se: druge strane polovice stoljeća...

da stavimo stvari u perspektivu....

Ja cu samo rec da sam vise godina svog zivota provea registriran na bug forum nego sta nisam, tako da sam daleko (naravno ovo je relativan pojam) od tih vasih godina :) 

Macumba sri 19.2.2025 15:34
stirko55 kaže...

Ja cu samo rec da sam vise godina svog zivota provea registriran na bug forum nego sta nisam, tako da sam daleko (naravno ovo je relativan pojam) od tih vasih godina :) 

Eh, možemo te poslat po šibice, klinac. 

Bichanich sri 19.2.2025 15:45
wyks kaže...

Pratimo summit G7, hoće li ti veliki igrači uspjeti dovršiti Civilizaciju.

Ono što znamo je da EU ganja diplomatic victory, al su još daleko od cilja. Rusija ide na domination victory, sa dva konjanika i jednim topom, SAD vodeća u culture victory, al odustaju od toga i više im se sviđa domination. S druge strane cijeli bliski istok ganja religion victory, a svi su kolektivno odustali od science victoryija. 

wyks sri 19.2.2025 20:31
Bichanich kaže...
wyks kaže...

Pratimo summit G7, hoće li ti veliki igrači uspjeti dovršiti Civilizaciju.

Ono što znamo je da EU ganja diplomatic victory, al su još daleko od cilja. Rusija ide na domination victory, sa dva konjanika i jednim topom, SAD vodeća u culture victory, al odustaju od toga i više im se sviđa domination. S druge strane cijeli bliski istok ganja religion victory, a svi su kolektivno odustali od science victoryija. 

Sve ok dok ne počne ovo:

https://www.youtube.com/watch?v=ZgyEGAukuE0

overhaul pon 24.2.2025 20:26
Macumba kaže...
stirko55 kaže...
Vec sam dugi niz godina na ovom forumu i fascinira me ovaj prijelaz di sada sve vise ljudi spominje svoju dicu za neke anegdote a ne svoja osobna iskustva. Mozda sam stvarno ostarija

Tko će samnom ostati mlad ako svi ostarite 

Jbg, očito nas ima sve više starih. Neki od nas čitaju Bug od prvog broja i generacijski smo vezani uz ekipu koja ga proizvodi (Rosandić, Maštruko, Galić, nešto mlađi Petric, ...). Tako da nije neobično da spominjemo i djecu. Svi smo mi tu negdje na pogrešnoj strani pedesetih. 

Forum kao forma je valjda i ostao jedino nama "starcima" privlačan za komunikaciju. Možda ima, kako kažu; "genZ" članova, ali mislim da smo mi neka jezgra koja to "organski" prati i održava a životu.