Još se nada pronalasku izgubljenih bitcoina: "Kupu
Vezano uz: Još se nada pronalasku izgubljenih bitcoina: "Kupu

Eeeee, da je izgubljen, ali bačen. Toliko potrage i muke, a šta ako ga je neko našo u smeću i davnih godina formatiro i koristio ga u svom kompu, a bitcoina nema već duuuuugo.

Ako ikada nađe taj hard disk treba odmah snimiti film po toj priči...

-disk u priči uopće ne mora ni postojati.. važna je sama priča-legenda. Za 'sve' priče klase pepeljuga-petarpan-starwarsi.. uopće ne postoji kriterij postojanja-činjenica i sl. i funkcioniraju kao franšize najnormalnije.

Podsjeća me na seriju Prosjeci i sinovi i kopanju one Fatine jame...

Čak i da stvarno postoji taj hard disk na odlagalištu. Vlaga bi ga uništila

Pa ne traži on disk da ga nakon pronalaska ušteka u računalo već da ga rastavi i izvuče ploče iz njega.
Vlaga je uništila elektroniku koja je izložena, ploče su zabrtvljene, ako nije bilo kemijskog ili magnetskog utjecaja postoji velika vjerovatnost da će do zapisa uspjeti doći.
Točka tališta kobalta je 1495C tako da čak i da je gorio ne bi bio problem osim da se rastope brtve pa da nakon toga aktivno ulazi voda u komore sa pločama.

Pa ne traži on disk da ga nakon pronalaska ušteka u računalo već da ga rastavi i izvuče ploče iz njega.
Vlaga je uništila elektroniku koja je izložena, ploče su zabrtvljene, ako nije bilo kemijskog ili magnetskog utjecaja postoji velika vjerovatnost da će do zapisa uspjeti doći.
Točka tališta kobalta je 1495C tako da čak i da je gorio ne bi bio problem osim da se rastope brtve pa da nakon toga aktivno ulazi voda u komore sa pločama.
Kakve brtve, si ti kada rastavio hard disk? Magnet ne moraš rastopiti da izgubi magnetičnost. Sve što si napisao nema smisla.

Nek ga sad nađe. Koliko je siguran da zna lozinku novčanika

Eto sad je bar naučio da ne baca ispravni hdd u smeće.

I ja također sumnjam da i ga nađe, bi uspio sta sa njime. A vjerujem da je taj hdd odavno išao na prešu i nestao sa lica zemlje

Pod hrpom otpada, sama težina otpada oznad njega ga spreša. Čak i da je zabrtvljen mislim da nema od njega koristi. Moj hdd nisam ga koristio par godina, uštekam ga u komp pa me traži da ga formatiram, a bio je dobro skladišten.
Mislim da je to izmišljena priča nekog novinara, da bi skupio preglede svojih objava

Kakve brtve, si ti kada rastavio hard disk? Magnet ne moraš rastopiti da izgubi magnetičnost. Sve što si napisao nema smisla.
Rastavljao, prodavao dijelove istih, osposobljavao glave koje su zapele, slao dio diskova u InfoLab na recovery za tvrtke u kojima sam radio itd...
Brtva (Sealant) se nalazi na gornjem pokrovu sa donje strane (1:05)
https://www.youtube.com/watch?v=jiMFQhSpms8
Ne moraš rastopiti, magnetičnost diska može preživjetu uredno 10+ godina.

Dobro što se dogodi kada vlasnik bitcoina umre, jel se nasljeđuje ili tko nađe zaporku?

Dobro što se dogodi kada vlasnik bitcoina umre, jel se nasljeđuje ili tko nađe zaporku?
Ako BTC nikad nije bil na burzi, onda vjerovatno niti ne postoji KYC, znači nezna se vlasnik.
U tom slučaju ko nađe, njegovo.
Netko iz familije bude sigurno imal pristup kompu mrtvaka, ali ak neznaš kaj tražiš vjerujem da nečeš niti nač kripto novčanik.

Hoćeš reći da voda ne može ući kroz ovu rupu?
Naravno da može, nije airtight, ali nije isto nešto poljevati kapima kiše ispod 10-20 metara metara naslaga otpada i kada je nešto uronjeno u kanti vode, postoji velika vjerovatnost da ako ga nađe disk će biti bolje sačuvan nego da je bio negdje na površini upravo zbog manjeg utjecaja razlike temperature i vlage.

Na smetlištu ono što je zakopano kuha i može doći do metanskih eksplozija i požara. Zato na zakopanim deponijama smeća ukopaju cijevi koje služe kao odušak i odzračnik da ne eksplodira. E sad tko bi to rovario u tom opasnom i kancerogenom okruženju i za koji iznos i kako dobiti dozvolu za kopanje i to je ne preglediva količina smeća.
I pitanje koju temperaturu trpi disk.

Ako BTC nikad nije bil na burzi, onda vjerovatno niti ne postoji KYC, znači nezna se vlasnik.
U tom slučaju ko nađe, njegovo.
Netko iz familije bude sigurno imal pristup kompu mrtvaka, ali ak neznaš kaj tražiš vjerujem da nečeš niti nač kripto novčanik.
Nisam u tome, ali koliko znam Bitcoina ima 21 milijun i u teoriji za 30-40 godina kada vlasnici krepucnu ako se krenu gubiti, bude ih još manje...ono, ostane ih 10 milijuna. 😁

Profesionalci

Hoćeš reći da voda ne može ući kroz ovu rupu?
Ne znam sjećaš li se poplave u cvelferiji 2014 godine...
server u Gunji, upaljen... poplavilo ga, dva tjedna bio pod vodom. Kad mi je došao u ruke... samo izvadio diskove, prvo ih oprao od blata običnom vodom, pa ispiranje destiliranom vodom pa malo čiščenja alkoholom. Onda dva tjedna sušenja na suncu i kad sam ih ubacio u drugi server radili bez greške, poslije se izmješali sa drugim diskovima tako da se nije znalo gdje su na kraju završili... ali su se vratili u produkciju.

Mogao si u pećnici na 40 stupnjeva i bilo bi daleko brže.
Uz uslov dva osjetnika koja će isključiti grijanje ako temp. poraste više od 50° u određenom vremenu.
Već početkom 90tih godina uspješno sam sušio sam par matičnih s tim da nije bilo blata i išla je samo destilirana voda.

Mogao si u pećnici na 40 stupnjeva i bilo bi daleko brže.
Uz uslov dva osjetnika koja će isključiti grijanje ako temp. poraste više od 50° u određenom vremenu.
Već početkom 90tih godina uspješno sam sušio sam par matičnih s tim da nije bilo blata i išla je samo destilirana voda.
Nije mi se nikud žurilo... radilo se o serveru iz pošte koja više nikad nije otvorena a i za podatke je bilo "ako se šta izvuče izvuče"... pa je onda bilo "ajmo polako"...
Reko sam ja da ce ovaj prolupati i da mu je taj izgubljeni hard disk unistio zivot.