Nvidia očekuje nestašicu RTX-a 5080 i 5090
Vezano uz: Nvidia očekuje nestašicu RTX-a 5080 i 5090

Ja ih bojkotirao nesvjesno cijeli život.
Ali da, umjetna nestasica samo da prodaju sta vise je ljigav potez...

Sobzirom na cijhenu od preko 3000 eura kad se jednom pojave u prodaji, svakako ih treba kupiti kampiranjem ispred dućana...ili pričekati par mjeseci i platiti toliko bez kampiranja.
I onda slikat i postat u temu slike mojeg hardvera, ajme kako je to dabar dan za pamćenje.

Dođe baba na plac sa 5 kila jabuka spremnih za prodaju i kaže očekujem nestašicu.

Jel itko zna koliko će koštat 5090 kod nas točno?
Jedva sam prije dvije godine uspio naći Suprim X 4090 (najbolju verziju) i to sa botovima (sam pisao scrapere za nađe dućane).
To je bilo za u pc shop hr i kad sam došao rekli su da su obje koje su tad dobili odmah prodali čim su stavili na web shop.
Hoće li ova nestašica biti gora tako da se opet pripremim ili?

Nestašica je realnost nije ovo nikakvo smišljanje gluposti ili zajebavanje kupaca.
Opet pisem isto kao papiga ne znam kakvo je stanje u RH ali živim i radim u AT i koliko se situacija promjenila od korone (2020) i mining ludila ne bi me cudilo da Nvidia izda samo 150 komada RTX 6090 po cijeni 10K USD, pa tko moze neka kupi tko ne neka gleda.
Pogledajte oko sebe rat u Ukrajini, Kina preuzima tržište,Amerika gubi moć, pa pogledajte samo sto se jučer desilo u jednom danu na burzi sa Nvidiom i sa Deepseek.

U redu je nVidia, DeepSeek je već kupio vaše čipove a ne da tek planira kupiti

To kaj si napisal nema smisla.
Nestasica je realnost pa hrpa nebitnih stvari nabrojena, ali nebi te cudilo da nvidia izda samo 150 6090 pa malo ukrajina, kina i vjecna propast amerike? WTF???
Znaci nvidia namjerno manipulira kolicinom grafa na trzistu kako bi mogla nabijati cijene ili ne? Koje je onda?
Ti kao gastarbajter u Austriji imas preko trenutnog stanja austrijske nacije uvid u kolicine grafi koje ce nvidia proizvest?
Mene isto ne cudi da bi htjeli napraviti samo 150 6090 kad su vec napravili samo 150 komada 5090 i skoro sve ih podijelili recenzentima.
Nvidia je potonula, malo su ih shortali i nikom nis, kad vide cijene 5090 i nedostupnost istih i cijene skalpera na to dionica bu opet otisla u nebo. Spekulacija ko i uvijek. Iako ja navijam za potop moramo biti realni i shvatiti da i kinezi vrte svoj EjAj na nvidiji.

Nece dionica ici u nebo, ovo je više zabrinjavajuće za Nvidiu nego sto si možete zamislit.

Kak se drzi budala u neizvjesnosti?

Bas cudno a 4080 super na šlepere ih ima u svakom kvartu gdje ima neki it ducan! Sad ce bas za 5-10% bolje perf svi odjednom trcati i otimat se

Znaci nvidia namjerno manipulira kolicinom grafa na trzistu kako bi mogla nabijati cijene ili ne? Koje je onda?
teško, nevidija sklapa ugovore za prodaju čipova daleko unaprijed s točno određenom cijenom
msi, giga, powercolor... itd, svi su oni kupili i naručili čipova za neki naredni period po dogovorenoj cijeni
nestašiuca je zato jer 5090 kupuje određeni fond kupaca, nemereš sad naručiti milijun čipova mjesečno i zakupiti proizvodnju za idućih godinu dana na osnovu početne potražnje
što kad se taj fond namiri? da ih nastaviš proizvoditi u milijunima da stoje na polici... nema smisla
to je jednostavno takva roba da na početku mora biti nestašice, isto kao sa plejkom i sličnim stvarima

Dok pošalju samo svim ti silnim youtuberima 5090 za ostale ostanu samo mrvice, nis čudno

Intel je napravio istu stvar sa procesorima isto core ultra 245kf losiji od 14600kf a kada se usporedi cijena glava boli.Jedino Core ultra ima NPU sto je bolje za A.I. na šta se trenutno sve i fokusira.
Edit: Hopala Nvidia -6% danas drzi se ti Archa.
Hahahaha uopće nije isto kao i za 4 seriju.... lansiraš produkt i gledaš kako prodat za višu cijenu od preporučene - kako to riješit - izmisliš fejk problem sa lagerom - bam, problem riješen.
Hvala Nvidia što skalperima omugućavate da i oni nešto zarade a ne samo vi, alturisti u punom smislu!!!!
Fak šta bi dao kad bi bilo moguće bojkotirat kupovinu novih kartica za mjesec dana, pa da vidimo onda kakva bi bila cijena i status lagera?