Nemon uto 28.1.2025 09:54
Entry Point kaže...

Deepseek će pomesti pod sa Nvidiom i njezinim precjenjenim, preskupim hardware-om. Zamisli, ne trebaš toliko resursa za overhyped statistički model.

Nvidia proizvodi hardware - koji isti taj Deepseek koristi. Isto tako Deepseek je koristio puno vise GPU-ova nego su to sluzbeno napisali (informacije su 50.000+).

Plus - Deepseek je i te kako koristio drugi open soruce da bi napravili svoj model, tako da bez NVIDIA + milijarde potrosene za prijasnje modele, ne bi bilo "Deepseek-a".

Tvoj komentar nema smisla, osim ako Deepseek ne pocne koristiti neki svoj custom / vlastiti hardware - ovako ti je komentar na nivou za Hrvatsku repku par minuta prije tekme "Ma pomest cemo pod sa njima!" - a pojma nista ne kuzis. 

stirko55 uto 28.1.2025 10:27

A mislin da ce u globalu bit pitanje koliko njih potrosnja resursa kosta u odnosu na americke modele, jer virujem da se u konacnici bar jos neko vrijeme za slicne rezultate kolicina resursa nece drsticno razlikovat, ali ukupni troskovi za DeepSeek u Kini mogu biti drasticno manji. A na kraju dolazi i sama implementacija jer model kao takav i nema pretjeranog ucinka, al ako ga mogu dobro iskoristit i uz to dobit podrsku drzave mislim da mogu ozbiljno konkurirat. Ali onda opet kad gledas da je OpenAI sad sklopija ovaj deal sa Apple-om, na razini krajnjeg korisnika vjerojatno ce vecina koristit ono sta im je najprakticnije, ali ne i nuzno najbolje. Poetncijalno laganje u svrhu prikupljanja strateskih partnera mi isto nema bas smisla, kad vecina zemalja ne zeli suradivat sa kinezima pa su opet donekle limitirani na svoje trziste.

bus uto 28.1.2025 14:00
Nemon kaže...
Entry Point kaže...

Deepseek će pomesti pod sa Nvidiom i njezinim precjenjenim, preskupim hardware-om. Zamisli, ne trebaš toliko resursa za overhyped statistički model.

Nvidia proizvodi hardware - koji isti taj Deepseek koristi. Isto tako Deepseek je koristio puno vise GPU-ova nego su to sluzbeno napisali (informacije su 50.000+).

Plus - Deepseek je i te kako koristio drugi open soruce da bi napravili svoj model, tako da bez NVIDIA + milijarde potrosene za prijasnje modele, ne bi bilo "Deepseek-a".

Tvoj komentar nema smisla, osim ako Deepseek ne pocne koristiti neki svoj custom / vlastiti hardware - ovako ti je komentar na nivou za Hrvatsku repku par minuta prije tekme "Ma pomest cemo pod sa njima!" - a pojma nista ne kuzis. 

Hm, da, ako zelis komplet sve ucitati, ali ekipa je na lokalnom racunalu isto radila, pod M2 od appla.. 

evo, negdje oko 19min.... djeluje ko zahebancija 🫣

https://youtu.be/xCQXyZkMsbs

bmw_power uto 28.1.2025 21:51

xi je žestoko krenuo na ono okupljanje velike mage i bilijarderske kreme ... a milijarde izgorjele, pitanje što će sada biti s nuklearkama za ai, što s iskrcavanjem na marsu, što s radnicima koje deportiraju, možda da ih ipak vrate na bušotine, inače će morati kupiti radne robote od xi-a

Gajotres sri 29.1.2025 06:34
pravi_covijek kaže...
Gajotres kaže...

Uspio sam napokon i stvarno je fenomenalan. 

U cemu?

Recimo probaj na chatGPT pitat da ti napravi reddit bot. Onda moraš izokola s njim da ti ga napravi, tipa logiraj mi se u reddit, claude.ai ti čak ni to ne želi napraviti. Dok recimo DeepSeak odmah napravi bez natezanja i traženja izokola. 

Makar sinoć sam ga pitao kako napraviti meth i ne želi mi reći pa sam opet razočaran malo.  

Nemon čet 30.1.2025 10:55
bus kaže...
Nemon kaže...
Entry Point kaže...

Hm, da, ako zelis komplet sve ucitati, ali ekipa je na lokalnom racunalu isto radila, pod M2 od appla.. 

evo, negdje oko 19min.... djeluje ko zahebancija 🫣

https://youtu.be/xCQXyZkMsbs

Nisam siguran da li razumijes razliku izmedju "treniranje modela" (da ga napravis) i hardware koji koristis lokalno da ga "koristis" ?

Da li sam te dobro razumio ili pricas nesto drugo?