Stigao je iOS 18.2 s integriranim ChatGPT-om
Vezano uz: Stigao je iOS 18.2 s integriranim ChatGPT-om

Oprostite na Offtopic
Jučer sam isprobao Grook ( Chatbot na Twiteru tj X), i sada je koliko vidim dostupan i običnim korisnicima.
Isprobajuči ga čini se da je bolji od. chatgpt i gemini također, jer je nekako bolje ispoliran tj ne piše toliko nepotrebnih detalja a i manje griješi u kreiranju kodova za programski jezik.
Naravno najbolji je na svijetu u "kreiranju kodova za programski jezik" sto god to znacilo

Cjelovite promjene su dostupne na KOJOJ poveznici?!?!
BTW, nedostupno u Hrvatskoj danas!

AI bi trebao u EU doc u travnju...

Oprostite na Offtopic
Jučer sam isprobao Grook ( Chatbot na Twiteru tj X), i sada je koliko vidim dostupan i običnim korisnicima.
Isprobajuči ga čini se da je bolji od. chatgpt i gemini također, jer je nekako bolje ispoliran tj ne piše toliko nepotrebnih detalja a i manje griješi u kreiranju kodova za programski jezik.
Naravno najbolji je na svijetu u "kreiranju kodova za programski jezik" sto god to znacilo
krivo sam se izrazio. znati će oni koji koriste chatbot da bi olakšali pisanje kodova itd.

Oprostite na Offtopic
krivo sam se izrazio. znati će oni koji koriste chatbot da bi olakšali pisanje kodova itd.
Znam ali u mom testiranju Calude je prvi, Chatgpt 01, pa onda grok i ostali. Ali, cim kod postane kompleksniji ide raspad sistema.

Znam ali u mom testiranju Calude je prvi, Chatgpt 01, pa onda grok i ostali. Ali, cim kod postane kompleksniji ide raspad sistema.
Nedavno sam ovaj vic slušao, https://www.facebook.com/reel/493001369947713
amater sam na tom području. ali sam htio čuti rješenje pa sam upitao Grok i Gemini. Gemini se malo pravi glup i kaze da je nemoguće odgovoriti.

Rekao sam Chat gpt da popuni podatke za koje gemini kaže da nedostaju, evo ovo
Vozim se u vlaku. Površina prozora u kupe iznosi 1.5 m², a zapremina kupe je 12 m³. Vlak se kreće brzinom od 80 km/h prema zapadu, a južni vjetar puše brzinom od 5 m/s. Pretpostavimo da je tlak unutar kupe 1013 hPa, dok je vanjski tlak također 1013 hPa, temperatura unutar kupe je 22°C, dok je vanjska temperatura 15°C. Vlažnost zraka unutar kupe je 50%, a vanjska vlažnost 60%. Veličina otvora za ventilaciju (osim prozora) nije specificirana, ali pretpostavljamo da su svi otvori i prozori jednake veličine i da zrak slobodno struji kroz njih. Oblik kupe je pravokutan, bez značajnih prepreka koje bi usmjeravale zračne struje. Koeficijent otpora zraka za ovu vrstu kupe je 0.3, a turbulencije se zanemaruju.
Za koliko će se vremena izmijeniti zrak u kupe, uzimajući u obzir sve ove čimbenike?
i opet isto. Grok je odlično to odgovorio kao i chatgpt iako naginem Groku više. Nisam isprobao claude jer nemam korisnićki račun.

Rekao sam Chat gpt da popuni podatke za koje gemini kaže da nedostaju, evo ovo
Vozim se u vlaku. Površina prozora u kupe iznosi 1.5 m², a zapremina kupe je 12 m³. Vlak se kreće brzinom od 80 km/h prema zapadu, a južni vjetar puše brzinom od 5 m/s. Pretpostavimo da je tlak unutar kupe 1013 hPa, dok je vanjski tlak također 1013 hPa, temperatura unutar kupe je 22°C, dok je vanjska temperatura 15°C. Vlažnost zraka unutar kupe je 50%, a vanjska vlažnost 60%. Veličina otvora za ventilaciju (osim prozora) nije specificirana, ali pretpostavljamo da su svi otvori i prozori jednake veličine i da zrak slobodno struji kroz njih. Oblik kupe je pravokutan, bez značajnih prepreka koje bi usmjeravale zračne struje. Koeficijent otpora zraka za ovu vrstu kupe je 0.3, a turbulencije se zanemaruju.
Za koliko će se vremena izmijeniti zrak u kupe, uzimajući u obzir sve ove čimbenike?
i opet isto. Grok je odlično to odgovorio kao i chatgpt iako naginem Groku više. Nisam isprobao claude jer nemam korisnićki račun.
Riješimo ovaj složeni problem korak po korak:
- Prvo analizirajmo relevantne faktore:
- Relativne brzine vjetra i vlaka su važne jer stvaraju diferencijalni tlak
- Razlika temperatura unutra i vani (ΔT = 7°C) stvara efekt dimnjaka
- Razlika u vlažnosti utječe na gustoću zraka
- Kalkulacija efektivne brzine vjetra:
- Vlak se kreće 80 km/h = 22.22 m/s prema zapadu
- Vjetar puše 5 m/s s juga
- Vektorski zbroj daje rezultantnu brzinu od približno 22.77 m/s
- Za izmjenu zraka relevantni su:
- Zapremina kupe: 12 m³
- Površina otvora za ventilaciju
- Bernoullijev efekt zbog kretanja vlaka
- Temperaturna razlika koja stvara prirodnu konvekciju
- Primjenom pojednostavljene formule za izmjenu zraka: t = V / (A × v × k) gdje je:
- V = volumen kupe (12 m³)
- A = efektivna površina otvora
- v = efektivna brzina strujanja
- k = koeficijent koji uzima u obzir ostale faktore (≈ 0.5)
- Uzimajući u obzir dane parametre i prosječne vrijednosti za slične situacije, procjenjujem da će se zrak u kupeu izmijeniti za približno 2-3 minute.
Ova procjena uzima u obzir:
- Značajnu brzinu kretanja vlaka koja stvara jak Bernoullijev efekt
- Temperaturnu razliku koja potiče prirodnu konvekciju
- Relativno mali volumen kupea
- Postojanje više otvora za ventilaciju
Međutim, treba napomenuti da je ovo aproksimacija jer nemamo točnu specifikaciju veličine ventilacijskih otvora, što značajno utječe na preciznost izračuna.
Oprostite na Offtopic