Zaporožac pon 4.11.2024 12:48

Igor je opet sve lahko objasnio, onako , nije baš udario prestručnom med. terminologijom, da se pogubimo..

 

Nego, nešto me muči;

 

*Dokazi prikupljeni u novijim istraživanjima sugeriraju da osobe s višim razinama mokraćne kiseline imaju statistički niži rizik od nastanka i razvoja neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove i Alzheimerove.

 

Što sad, kako izbalansirati, treba li biti u referentnim vrijednostima Urata u nalazu krvi, ili ga bar malo natjerati iznad referentnih ?

Ako netko ima sklonost naslijediti Parkinsa ili Zaboravka, možda je dobro riskirati giht, rizik da ti otkaže bubreg zbog kristalića u njima. 

 

Zbunjen sam.

Doc Berecki pon 4.11.2024 20:52
Zaporožac kaže...

Nego, nešto me muči;

 

*Dokazi prikupljeni u novijim istraživanjima sugeriraju da osobe s višim razinama mokraćne kiseline imaju statistički niži rizik od nastanka i razvoja neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove i Alzheimerove.

 

Što sad, kako izbalansirati, treba li biti u referentnim vrijednostima Urata u nalazu krvi, ili ga bar malo natjerati iznad referentnih ?

Ako netko ima sklonost naslijediti Parkinsa ili Zaboravka, možda je dobro riskirati giht, rizik da ti otkaže bubreg zbog kristalića u njima. 

 

Zbunjen sam.

 Neće svatko s visokim uratima u krvi dobiti giht (kao što neće svatko tko jede slatko dobiti dijabetes, niti će svaki pušač duhana oboljeti od karcinoma pluća). Mora postojati i nekakva genetska predispozicija, povećana sklonost nastanku gihta.