Italija pokreće proizvodnju čipova subvencijom od
Vezano uz: Italija pokreće proizvodnju čipova subvencijom od

Trebala je i Hrvatska izlobirati da se sta u Hercegovini otvori.

Nova silicijska dolina na Siciliji :D. Sad cosa nostra ima što reketariti

Briljantna ideja! To što će za par godina tamo 6 mjseci godišnje biti preko 40 u hladu, nema veze. Jedva čekam vidjeti kako će ITevci i inžinjeri pohrliti živjeti u tom vrelom paklu. Ovo me podsjeća na ulaganje u skijališta po Hrvatskoj....

Sicilijska dolina...

Kaze se Silicijska tvornica, ne Sicilijanska tvornica.

Briljantna ideja! To što će za par godina tamo 6 mjseci godišnje biti preko 40 u hladu, nema veze. Jedva čekam vidjeti kako će ITevci i inžinjeri pohrliti živjeti u tom vrelom paklu. Ovo me podsjeća na ulaganje u skijališta po Hrvatskoj....
Bio sam dva puta tamo na letovanju i mislim da ne bih imao problema s klimom. U odnosu na ovo gde sad živim, mislim da bih podneo 3°C više leti i 10°C više zimi.
Više mi je neobičan izbor lokacije zbog toga što se Catania nalazi u podnožju aktivnog vulkana, a fabrike čipova baš i ne vole seizmičku aktivnost.

Pun Bliski istok IT-jevaca. Nije to neki problem.
Više me zanima kako će mafija na to reagirati.

Pun Bliski istok IT-jevaca. Nije to neki problem.
Više me zanima kako će mafija na to reagirati.
Morat će bit firmware koji rudari 20% za njih.

Morat će bit firmware koji rudari 20% za njih.
Zvuči pošteno
Ali da, Intel ima ogromnu fabriku u Izraelu, tako da sama topla klima očigledno nije nespojiva sa ovom delatnošću.

je, cosa nostra je pristojnija od n'draghete a nitko nema "palle" tvornicu posaditi u napulju. konačan rezultat je načelno jednak.

Nedaj Bože da naši granično mentalno retardirani političari uspiju dovuči neku spomena vrijednu investiciju u Hrvatsku. Turizam, turizam, tuuuuuuuuuuuuuuuuuuriiiizam.

Koliko sam ja shvatio iz drugih izvještaja, talijani će tu raditi wafere, a neko drugi će od toga raditi čipove.

Ah, pesak ćemo vaditi u ovoj republici, wafere praviti u toj, litografiju ćemo imati u onoj, "pakovati" ih u ovoj... Zašto mi to zvuči poznato?!

Nedaj Bože da naši granično mentalno retardirani političari uspiju dovuči neku spomena vrijednu investiciju u Hrvatsku. Turizam, turizam, tuuuuuuuuuuuuuuuuuuriiiizam.
To pokazuje kakvo mišljenje imaju o Hrvatima. Mi smo, po njima, jedino dobri za brisanje tuđih guzica.

Kaj ne trosi to malo previse vode za otok?
Ekipa je tam u krizi, najveca susa u zadnjih 20 godina https://www.reuters.com/world/europe/drought-hit-sicily-water-is-gold-2024-02-29/ voda je u rotaciji ko auti u jugi.

Ljudi to vam je tak'. Evropa, Evropska Unija veže svoju sudbinu za jednu stranu, pa se i resursi moraju prebaciti na naše teritorije.
A, ovi kaj plaču da nije niš došlo nama, jednostavno to nije istina.
Kompanija Jabil i njihovi pogoni u industrijskoj zoni Osijeka? Ka je s tim?
Nekada su se i našim prostorima postojale tvornice, industrija, decentralizacija,...., kompanije svjetskoga glasa, Rade Končar, Đuro Đaković,....Međutim, i sami znate kako je to sve završilo.
Prije je bio bolje.
To vam je tak'.

Nekada su se i našim prostorima postojale tvornice, industrija, decentralizacija,...., kompanije svjetskoga glasa, Rade Končar, Đuro Đaković,....Međutim, i sami znate kako je to sve završilo.
Prije je bio bolje.
To vam je tak'.
opet mitomanija... ne, nije bilo bolje, nego je bilo u drukčijim uvjetima
radilo se na zatvorenom tržištu i planskoj privredi koja je prema političkoj direktivi morala proizvoditi sve, bilo konkurentno ili ne
da je jugo industrija nastupila na otvorenom tržištu, pola bi ih propalo jer nisu bili konkurentni
trenutno je industrijski output hrvatske veći nego ikad, ali uz drukčije uvjete i industrija je drukčija, investira se u ono gdje možemo biti konkurentni i za što imamo infrastrukturu, uključujući i broj radnika, nemereš se uspoređivat s rumunjskom koja ima 20 milijuna stanovnika ili poljskom sa 40 milijuna i gdje možeš pokrenuti industrijsku proizvodnju većeg obima - otkud nama tisuće stručnih radnika da bi mogao otvoriti nekakvu veću tvornicu?
ako te neće država subvencionirati kako je juga subvencionirala sve one koji su bili nekonkuretni, kako ćeš proizvoditi sve što se proizvodilo kad ovisiš o konkurentnosti
europa se brodogradnje počela rješavat prije 50 godina, škotska je imala najveća svjetska brodogradilišta, sad ih nema niti jedno, njemačka brodogradnja je spala na 20% nekadašnje, a kod nas se i dalje plače za 'starim vremenima' i brodogradnjom koja jednostavno nije u europi bila održiva, osim one specijalizirane u manjem obimu
a turizam raste isto tako prema trendovima tržišta, isto tako otvorenog
u vrijeme juge niti venecija nije pomišljala na ograničenje broja posjetitelja, apartmanizacija mediteranskih obala tek je krenula i u grčkoj i u španjolskoj
tek sad, kao i mi, shvaćaju da je došlo do točke pucanja, jer je turizam prebujao, pa se i italija i španjolska i grčka bore s tim, a turistički output im je daleko veći nego prije 30-40 ili 50 godina
ostavite se mitomanije

Ne kaže

opet mitomanija... ne, nije bilo bolje, nego je bilo u drukčijim uvjetima
radilo se na zatvorenom tržištu i planskoj privredi koja je prema političkoj direktivi morala proizvoditi sve, bilo konkurentno ili ne
da je jugo industrija nastupila na otvorenom tržištu, pola bi ih propalo jer nisu bili konkurentni
trenutno je industrijski output hrvatske veći nego ikad, ali uz drukčije uvjete i industrija je drukčija, investira se u ono gdje možemo biti konkurentni i za što imamo infrastrukturu, uključujući i broj radnika, nemereš se uspoređivat s rumunjskom koja ima 20 milijuna stanovnika ili poljskom sa 40 milijuna i gdje možeš pokrenuti industrijsku proizvodnju većeg obima - otkud nama tisuće stručnih radnika da bi mogao otvoriti nekakvu veću tvornicu?
ako te neće država subvencionirati kako je juga subvencionirala sve one koji su bili nekonkuretni, kako ćeš proizvoditi sve što se proizvodilo kad ovisiš o konkurentnosti
europa se brodogradnje počela rješavat prije 50 godina, škotska je imala najveća svjetska brodogradilišta, sad ih nema niti jedno, njemačka brodogradnja je spala na 20% nekadašnje, a kod nas se i dalje plače za 'starim vremenima' i brodogradnjom koja jednostavno nije u europi bila održiva, osim one specijalizirane u manjem obimu
a turizam raste isto tako prema trendovima tržišta, isto tako otvorenog
u vrijeme juge niti venecija nije pomišljala na ograničenje broja posjetitelja, apartmanizacija mediteranskih obala tek je krenula i u grčkoj i u španjolskoj
tek sad, kao i mi, shvaćaju da je došlo do točke pucanja, jer je turizam prebujao, pa se i italija i španjolska i grčka bore s tim, a turistički output im je daleko veći nego prije 30-40 ili 50 godina
ostavite se mitomanije
Upravo tako. Nadodao bi da danas hrvatska ima više industrijske proizvodnje (u postocima, udio BDP-a) nego Njemačka primjerice. Naravno ne gledamo količinski output, ali to ionako nije realna mjera.
Tako da i ja ne razumijem te fantazije o Jugoslaviji gdje su tvornice bile na svakom uglu i gdje smo bili mega proizvodna sila. Ali kad pogledaš brojeve, statistiku i povijest, sve pada u vodu. Pogotovo kad se sjetimo nestašica osnovnih proizvoda i slično.

Hm da, super je ta današnja hrvatska industrijska proizvodnja - mahom u stranom vlasništvu, plaće mizerne tako da naši rade u Njemačkoj a u tzv. hrv. industriji rade Nepalci.. Takav je slučaj npr. u Đuri Đakoviću. A prije nego je došlo do te situacije na čelna mjesta postavljen je katastrofalan menadžment (za nas bar) koji radi u interesu banaka i stranih korporacija tako da je ta ista industrija dovedena na rub opstanka a kako bi onda bila od stranaca kupljena za male pare. Tako da i taj BDP možeš okačit mačku o rep, to nije realni pokazatelj stanja za prosječnog čovjeka, sigurno ne Hrvata, pogotovo Slavonca.

Hm da, super je ta današnja hrvatska industrijska proizvodnja - mahom u stranom vlasništvu, plaće mizerne tako da naši rade u Njemačkoj a u tzv. hrv. industriji rade Nepalci.. Takav je slučaj npr. u Đuri Đakoviću. A prije nego je došlo do te situacije na čelna mjesta postavljen je katastrofalan menadžment (za nas bar) koji radi u interesu banaka i stranih korporacija tako da je ta ista industrija dovedena na rub opstanka a kako bi onda bila od stranaca kupljena za male pare. Tako da i taj BDP možeš okačit mačku o rep, to nije realni pokazatelj stanja za prosječnog čovjeka, sigurno ne Hrvata, pogotovo Slavonca.
ništa čudno, i njemačka je prije 50-60-70 godina primala strane investitore i radnike, to tako ide
strani vlasniik jednako plaća porez u hrvatskoj i neće tvornicu ponijeti sa sobom u njemačku, to što se bogati stranac umjesto nekog domaćeg, nama radnicima je tako i tako svejedno, jedni i drugi završit će na bahamima, a mi s nogama u lavoru

Ovo da više proizvodimo je vjerojatno točno, ali to ne znači da je bolje.
Stari je za vrijeme Juge radio u Đuri, isključivo se radila 1. smjena, i od njegove plaće je sasvim solidno živjela četveročlana obitelj. Sjećam se da smo kao djeca krajem svake godine išli u Đuru gdje je Djed Mraz djelio poklone. Dakle, cijenio se radnik i njegova obitelj.
Đuro danas? Evo nedavno još jedan kolega iz Đure ode za Njemačku. Ima ženu i samo jedno dijete, žena je također zaposlena ali eto nije dovoljno. U Đuri je radio i 3. smjene i subote za nešto manje od 1000 EUR, djeda Mraza ne da nema nego da se pojavi vjerovatno bi ga sterao u pm.
Više se radi/proizvodi, manje se ima.

Đuro već desetljećima ne postoji kao integralna cjelina, najveći dio je pretvoren u niz privatnih poduzeća, ĐĐ Grupa je još iznad vode, možda Česi uspiju nešto.
Kao cjelina odavno ne bi opstao, kao ni niz drugih poduzeća u RH koji su nakon socijalizma morala biti gadno transformirana, na stranu što je dio njih bio u totalno nekonkurentnim granama.
BDP je realni pokazatelj, samo je teško prosječnom čovjeku to shvatiti, nije sve u dimnjacima i bučnim pogonima.

to je istina, nažalost
iz juge smo trebali prenijeti dobre stvari, a loše odbaciti
nažalost, prenijeli smo ono loše, a ono dobro nismo, među tim i odnos prema radnicima
umjesto nekakve vrste socijalno osjetljivog kapitalizma poput onog u skandinavskim zemljama, dopao nas je onaj divlji kapitalizam
a nije da nismo u jugi imali dobre osnove regula i odnosa prema radnicima, tu je država/politika podbacila i prepustila nas divljem kapitalizmu

Zapravo, Jugoslavija nije imala baš klasičnu plansku privredu po sovjetskom principu. Samoupravna preduzeća su dobrim delom samostalno odlučivala da li će zaradu uložiti u povećanje plata, razvoj novih proizvoda, povećanje kapaciteta itd.
Što se tiče industrijske proizvodnje, cela Evropa je prošla deindustrijalizaciju, a i ne samo Evropa, pošto je 80-ih bila globalna industrijska kriza. Sad je veliko filozofsko pitanje da li je to dobra strategija i za zemlje kao što su naše, kao i da li je uopšte bila dobra strategija za bilo koga, pošto u svim razvijenim zemljama vidimo barem razmatranje ideje da se povećaju industrijski kapaciteti kako bi se smanjila zavisnost od zemalja koje su nastavile da proizvode industrijsku robu, pre svega od Kine.
Vezano za socijalizam, neko je skoro dobro rekao da si u SSSR-u bio "udobno siromašan", u smislu da nisi morao da brineš da li ćeš biti gladan i da li ćeš ostati na ulici, i imao si pristup zdravstvenom i obrazovnom sistemu. Na to (ako zanemarimo "ružičaste naočare") mnogi misle kada kažu da je to vreme bilo bolje, nisi se bojao za fundamentalne stvari i nisi na njima osećao toliku nejednakost. Ako uzmemo u obzir to da je u Jugoslaviji standard življenja bio daleko iznad onog u SSSRu, razumljivo je da mnogi imaju lepa sećanja na taj period. Postoji još jedan dodatan faktor. Porodični prijatelji su pre 10-ak godina posetili Jordan i jedan od utisaka sa kojim su se vratili je da ih je podsetio na Jugoslaviju 70-ih po tome što su svuda osetili određeni optimizam jer, iako standard življenja apsolutno gledano možda i nije tako visok, imaš jedan stalni trend nagore, tako da osećaš da danas živiš bolje nego juče i očekuješ da će sutra biti bolje nego danas. Mislim da danas ljudi to ne osećaju, da većini više izgleda da se sve nekako vrti u krug, danas ti poraste plata, za tri meseca shvatiš da je sve poskupelo, ove godine nam poraste GDP, sledeće se desi nešto zbog čega sve stagnira...
Znači tamnica naroda je bila...s obzirom na EI Niš...sad 6 plemena može mahati zastavama i kupovati chipove made in komunjarska kina