Veliki Brat čet 23.5.2024 08:14

Naravno da neće, ali niti ne treba.

Ostavimo pravi AI za budućnosti (jer LLM-ovi to nisu i nikada neće biti), ali u međuvremenu će svatko tko si može priuštiti novi telefon auitomatski imati svoju vlastitu tajnicu. Good enough for me.

Već sada postoje izvrsni načini upotrebe LLM-ova, a osobno mislim da je MS na pravom putu guranjem SLM-ova. Čini mi se da baš žele silom izgurati iz igre i Apple (toliki su fokus na AI u spjeli staviti da Apple po prvi puta svoj vlastiti proizvod tretira kao "consumer" uređaj) i Google (ubacujući lokalne SLM-ove na računala, ne bih se čudio da pokrenu i proizvodnju telefona opet, para imaju). Sad je samo pitanje koje su gornje granice mogućnosti tih lokalnih SLM-ova, jer za GPT 4o vidimo što sve može.

Veliki Brat pet 24.5.2024 09:07
gpd kaže...

Ako ne možeš instalirati Win 11 bez interneta, kako ćeš onda instalirati SLM na Win 11 bez interneta?

Malo je nezgodno ovako kada editiraš postove i ne znam zašto me trolaš bezveze al ajmo...

Zašto bi instalirao SLM bez interneta i zašto zbog toga ne bi mogao koristiti SLM oflline naknadno?

Pa ja već sada koristim SLM lokalno, radi potpuno offline, a instaliran je putem interneta.

gpd pet 24.5.2024 09:52
Veliki Brat kaže...
gpd kaže...

Ako ne možeš instalirati Win 11 bez interneta, kako ćeš onda instalirati SLM na Win 11 bez interneta?

Malo je nezgodno ovako kada editiraš postove i ne znam zašto me trolaš bezveze al ajmo...

Zašto bi instalirao SLM bez interneta i zašto zbog toga ne bi mogao koristiti SLM oflline naknadno?

Pa ja već sada koristim SLM lokalno, radi potpuno offline, a instaliran je putem interneta.

Nije da trolam, nego primječujem da SLM na windowsima 11 , ne možeš instalirati bez interneta. (osim ako ne koristiš onaj hack za offline instalaciju)

A zašto bi netko htio instalirati offline windowse 11? zbog sigurnosti. Ako komp nije na internetu , otpada 95% attack surface.

Veliki Brat pet 24.5.2024 10:45

A gle, naravno da je to MS i naravno da ako uspiju u naumu da će sve vezat na cloud ili ti komp uoopće ne radi....

Ali za sada guraju lokalnu inferenciju (link) i jako veliki naglasak stavljaju na sve što ih može izgdignuti iznad najbliže konkurencije (što je i logično).

A što se instalacije tiče, pa treba ti net i za (komotno) instalirati bilo koji linux, pa ga više nikad ne moraš koristiti nakon toga. Bilo bi glupo odreći se jednostavnosti instalacije putem neta.