mbaksa sub 17.2.2024 16:57

Čim vidiš sliku u članku, odmah iskoči red flag - zašto koriste različite mjerne jedinice za različite makronutrijente? Zašto piše 3890 mg proteina, a 48.35 g ugljikohidrata? Ajmo to staviti pod istu jedincu:

 

48,35 g ugljikohidrata

3,89 g proteina

0,15 g masnoća

 

Znači, posve beznačajan udio masnoća i vrlo nizak udio proteina. OK, možda je 8% viši od klasične riže, što je pozitivno, no ukupno gledano to je i dalje vrlo loš izvor proteina.

 

Također, postavlja se pitanje s kojom "običnom" rižom su radili usporedbu. Ako čovjek izgugla rice nutritional facts 100g, dobije ovo:

130 kalorija

28 g ugljikohidrata

2,7 g proteina

0,3 g masnoća

 

Prema tim podacima, obična bijela riža zapravo ima duplo više masnoća od ove laboratorijske (što je i dalje beznačajna količina), ima manje proteina, ali ima i daleko manje ugljikohidrata. Ako se pogleda odnos proteina i ugljikohidrata, ispada da je obična bijela riža zapravo bolja od ove laboratorijske, jer za istu količinu kalorija dobiješ više proteina (okvirno 4,6 g naspram 3,89 grama proteina, ako ćemo računati prema omjerima)! Ako su svi ovi podaci točni, zapravo ti je bolje jesti običnu bijelu rižu nego laboratorijsku!

 

T700 ned 18.2.2024 09:31

to već rade sada i dugo.

Primjerice mlijeko. Iz njega izvuku svu masnoču i od toga rade druge proizvode kao i vrhnje itd.

Da mlijeko nebi bilo slabo, oni ubacuju zamjenu u obliku biljne masnoče.

danen ned 18.2.2024 12:01

Kaj se snebivate?! Tehnologija čini čuda, koja objeručke prihvaćamo, no kad ta čuda čini u prehrambenoj tehnologiji onda je užas - jer hoćemo jesti prirodno. Tko bi nahranio toliko svijeta (8 milijarda) da sve što jedemo bude "prirodno"?

ministar ned 18.2.2024 12:59
danen kaže...

Kaj se snebivate?! Tehnologija čini čuda, koja objeručke prihvaćamo, no kad ta čuda čini u prehrambenoj tehnologiji onda je užas - jer hoćemo jesti prirodno. Tko bi nahranio toliko svijeta (8 milijarda) da sve što jedemo bude "prirodno"?

kakva čuda? predstavljaju ovo kao nekakvu zamjenu za govedinu, a proteina ni na vidiku

ihush ned 18.2.2024 19:44
danen kaže...

.. Tko bi nahranio toliko svijeta (8 milijarda) da sve što jedemo bude "prirodno"?

 -nije problem nahraniti populaciju... problem je interes-profit. .. prehraniti se može nekoliko puta više ljudi s postojećim resursima od čega barem 50% dnevno bacimo, pa čak i kao način održavanja svjetskih cjena npr žita (nekad, sad zabranjeno, bacanje u more i sl... no klasični biz kriterij, ponuda-potražnja-interes.. pri čemu je važna razlika, kupac-potrošač, onaj tko robu plaća, ne gladan bez novca... koji samo jede hranu..).

-takve teorije, stavovi spadaju pod 'opasne'.. znce fašizma-rasizma-tehnokratizma-bizizma.. (tj i biz-kompanije su postale 'carstva', pa tako i ono što rade, kao globalni porez odnosno utaja istog..).

memulica ned 18.2.2024 21:05
danen kaže...

Kaj se snebivate?! Tehnologija čini čuda, koja objeručke prihvaćamo, no kad ta čuda čini u prehrambenoj tehnologiji onda je užas - jer hoćemo jesti prirodno. Tko bi nahranio toliko svijeta (8 milijarda) da sve što jedemo bude "prirodno"?

Ovo nije tehnologija, već najobičnije smeće koje je u rangu sa eksperimentima srednjevjekovnih nadriliječnika ili alkemičara. Takve treba izbaciti iz znanosti i dat im motiku u ruke. Imamo hrane za više od duplo populacije od današnje, ali uvijek se nađe netko tko nasjedne na ovakve gluposti o manjku hrane. 

 

Nije problem manjak hrane, već preraspodjela iste !

 

 

 

https://www.vecernji.hr/vijesti/ima-nas-7-6-milijardi-hrane-ima-za-20-milijardi-a-ipak-gladuje-821-milijun-ljudi-1272136