ESA će izraditi svemirski detektor gravitacijskih
Vezano uz: ESA će izraditi svemirski detektor gravitacijskih

Zato jer je ovo specijalan trokut - "...u formaciju jednostraničnog trokuta..."😂. Obični trokuti imaju tri kuta i tri stranice.
Tetraedar bi za laike bio najlogičniji izbor za detekciju gravitacijskih valova iz bilo kojeg smjera, ali možda je satelite teško postaviti da ostanu u takvoj prostornoj konfiguraciji?

Stvar je u gravitaciji i Langrangeovim točkama.
Sve točke moraju biti u istoj ravnini prema suncu i onda kruže oko sunca zajedno sa zemljom.
Drugačije mislim da ne ide

Ovdje se praktički radi o anteni a nema potrebe da antena bude trodimenzionalna.
Gravitacijski valovi su linearne kombinacije dva oblika transverzalne polarizacije ( + i x), zato su dovoljna dva kraka na LIGO detektoru a zato je i ovdje dovoljan trokut.
Budući da cijeli sklop orbitira ako Sunca, a uz to i rotira, mogu se detektirati valovi iz različitih smjerova.
Inače, neće ni udaljenost između satelita tokom orbitiranja biti konstantna, ona će se precizno mjeriti i uzeti u obzir. Dodavanje još jednog satelita bi sve zakompliciralo a ne bi značajno pridonijelo misiji. Ono što je bitno jest da misijia proširuje spektar detektabilnih valova a zbog prilične izotropije i homogenosti svemira oni će dolaziti iz svih smjerova pa ne moramo baš "gledati" u svakom smjeru, bitnije je koliko dugo gledamo.
Zanimljivo je i da, budući da su mase unutar satelita u bestežinskom stanju ovaj eksperiment ima mogućnost po prvi puta detektirati permanentnu gravitacijsku memoriju (gdje tijelo izbačeno iz ravnoteže ostaje u novom položaju).

Zato jer su 3 senzora dosta za mjerenje valova u 3D. Za mjerenje u 2D su dosta 2 senzora... Da ih je 4 u tetraedru bilo bi tehnički puno teže izvedivo zbog Lagrangeove točke, jedan satelit bi trebo biti dalje/bliže od Sunca te bi njegova orbita bila brža ili sporija od ostala 2 te se ne bi mogla osigurati ista udaljenost bez stalne korekcije brzine/putanje (treba puno goriva). Može se napraviti i sa 4, ali bi oni morali biti postavljeni u kvadrat.

Ovo je lijepa vijest!
Ima netko ovdje tko meni laiku može reći, zašto samo tri (trokut, 2D), a ne četiri (piramida, 3D), satelita?
U odnosu na dosadašnje zemaljski 1D mjerne istrumente je ovaj plan već veliki korak, ali nekako bi mi bilo logično hvatati "valove" u 3D.
Zemaljski su isto 3D jer ih ima više raspoređeno po Zemlji pa oni zajedno detektiraju 3D profil gravitacionog vala. Da i još jedna stvar, senzori na Zemlji i u ovi koji će biti u Lagrangeovoj točci se stalno gibaju velikom brzonim oko Sunca (njihova relativna udaljenost je stalna) tako da bez problema rade 3D sliku. To je ko da fotoaparatom (2D) slikate objekt s više tisuća slika s različitih strana i na kraju dobijete 3D objekt.
Ovo je lijepa vijest!
Ima netko ovdje tko meni laiku može reći, zašto samo tri (trokut, 2D), a ne četiri (piramida, 3D), satelita?
U odnosu na dosadašnje zemaljski 1D mjerne istrumente je ovaj plan već veliki korak, ali nekako bi mi bilo logično hvatati "valove" u 3D.