mGT sub 20.1.2024 11:12
HCMAA kaže...

laser ide brzinom svjetlosti

U vakuumu da; al kad ispaljuješ sa površine kroz atmosferu ide malo sporije, a treba još tu puno varijabli uračunat za uspješan pogodak.

ajimerej sub 20.1.2024 12:08

Fotoni i svjetlost putuju brzinom svjetlosti to znamo ali ne mijenja činjenicu da nešto što se vrti i putuje velikom brzinom na tako velikoj udaljenosti možeš s laserom pogoditi. A u tekstu se dade zaključiti da planiraju i usporiti to smeće, što bi značilo da tijelo veličine 10cm pogode u prednji kraj 🙏👏

gpd sub 20.1.2024 14:11

EOS Space trenutno isporučuje laserske sustave oružja za uništavanje dronova, ali laseri velike snage imaju i druge primjene. No, laseri dizajnirani za uklanjanje svemirskog otpada nisu isti kao laseri za oružja.

Znamo mi jako dobro te priče, ...

jozef ned 21.1.2024 09:36

Radi se o ogromnoj udaljenosti kroz različite slojeve atmosfere koji imaju različitu propusnost i refleksiju pa ne postoji optimalna frekvencija. Mislim da je ludo što je nekome uopće pala na pamet ideja korištenja lasera u ti svrhu. To bi morala bit neka abnormalna snaga. Nije nemoguće, ali je jako teško.

učo ned 21.1.2024 15:28

Tko zna, možda bi bilo dovoljno da laserom smanje brzinu tog otpada, a da sve ostalo odradi stara dobra gravitacija i otpad sruši u atmosferu gdje će izgoriti sve osim najvećih komada.

UniqueBug ned 21.1.2024 23:24

@Nuklearna baterija... gdje početi? Koliko je to 15 x 15 x 5 kubičnih milimetara?? 😎
Kapacitet pohranjivanja (valjda proizvodnje??) od 3300 megavata (ja neuk mislio da bi tu trebali biti Wh ili MWh) u GRAMU!? Da ne gledamo na slabljenje zbog poluraspada radioaktivnih elemenata, kroz 50 godina to je preko palca 7534 W po satu iz grama aktivne smjese (valjda ima toliko u bateriji i još par g izolatora i pakiranja?? ). Ako u bateriji nema toliko materijala, zašto jednostavno ne naprave bateriju s 1g, od 7.5KW/h (27mJ?), kontinuirano? Ni prevoditelj ne može napraviti takvu zbrčku s brojevima i jedinicama, to je nadrealizam. 😜