ajimerej uto 14.11.2023 22:13

Hvala na štivu, predobro!
Čuo sam od baba da je špinat otrovan ako se podgrijava drugi put nakon kuhanja.
Ali sve do sada nisam znao, a možda ni babe da je to ta kiselina, koja stvara bubrežni kamenac. Jesu li babe bile i ovaj put u pravu 😁 Dali je jednaka količina te kiseline kad se konzumira svjež špinat i kuhan ili se količina kiseline podiže samo kasnijim podgrijavanjem ili i kuhanjem?

Bilo bi lijepo saznati i kada će se krenuti u tu novu obećavajuću reciklažu litija iz baterija, jer od dosadašnje reciklaže imamo pretežno gomilanje na reciklažnim dvorištima kao i u slučaju plastike.

Zaporožac sri 15.11.2023 06:05
ajimerej kaže...

Čuo sam od baba da je špinat otrovan ako se podgrijava drugi put nakon kuhanja.
Ali sve do sada nisam znao, a možda ni babe da je to ta kiselina, koja stvara bubrežni kamenac. Jesu li babe bile i ovaj put u pravu 😁 Dali je jednaka količina te kiseline kad se konzumira svjež špinat i kuhan ili se količina kiseline podiže samo kasnijim podgrijavanjem ili i kuhanjem?

Ma da, svi su pocrkali od podgrijanog špinata i svi su dobili bubrežni kamenac. 

 

Uvijek se kod otrova i drugih tvari koje mogu naštetiti organizmu radi o količini, kojega u podgrijanom špinatu nema dovoljno da bi ti naškodio u bilo kojem obliku.

Sigurno ne jedeš pet kilograma podgrijanog špinata svaki dan da bi možda osjetio nekakve posljedice.