Ajar pet 20.10.2023 08:19

a što ako nisi mazohist i bio bi zadovoljan samo ekstraktom kapsaicina u, primjerice, tabletama (sirupu, kasulama, za "šmekere" i supozitorijima ...)? mislim, kad se već zna koliko je koristan i unešto ljekovit. postoji nešto "na tržištu" ali se miješa sa svime i svačime, pa kapsaicina ima najmanje. bi li takav ekstrakt (uzet oralno, ne IV ili analno) "polučio" jednak učinak na "opći tonus" (grčovi, agonija, hropac ...) ili bi se ograničio samo na namjenu? 

Stric_Jura pet 20.10.2023 09:19

CR sam probao, čistu, da se izdržati - uzeo sam griz (za 1/4), sažvakao, progutao - problemi su bili:

 

a) jedna krpica paprike mi se zalijepila za ždrijelo i trebalo je dosta da ju sperem u želudac....

 

b) u baratanju paprikom po rukama sam se zaboravio pa je bilo problema kad sam išel pustit pevcu krv...

 

inače, baš mi CR ima neki sukus kao da si papriku ostavio u plastičnoj vrečici na suncu, nešto nelagodno, tako da što kolega veli - jalapeno, tu negdje - su mi najbolje ljute papričice....

 

i općenito, ne razumijem čemu to zaljućivanje do ekstrema...

 

znam priče za lika iz naše švicarske podružnice, koji je navodno bio 5. u Evropi na natjecanju u izjedanju istih, koji "vježba" na dnevnoj bazi, da se jednom u Finskoj obeznanio od žderanja neke ljute paprike u natjecanju toliko da je na -20° izletio van, svukao se i bacio u snijeg, koliko se oznojio, veli gore neg u sauni....

 

dvojica ga navlačila da ne zalegne, ko narkića... nedostaje mu nekih 5-6 sati "filma" te dogodovštine...

nikola pet 20.10.2023 10:03

moja seljancica na placu uzgaja zajebane papricice i to one onako zguzvanog oblika, soseve koje pravim rijetki mogu uzivati - ali okus i miris - milina.

 

primijetio sam da mi ljuto pase kad sam u losoj formi, kad je lijepo i milina, smeta mi i vrtni cili.

 

ali ovo s papricicama, rado sam ih jeo na poslu, kad su se radoznalci gurali da se okusaju i ojunace.

 

ja im narezem sitno i velim: nemojte rukama i ne pipajte se ako ste vec uhvatili rukom.

lega bahati naravno pravo rukom, zvakne junacki i instant se stane se znojit, orosi mu se lice, vrat, probije na celo, zapotise mu se vjedje.

a on onako da ih pobrise - palcem i kaziprstom nakon sto je skinuo naocale. i naravno od suza nije vidio nis, a bez naocala ionako corav.

 

u drugoj firmi, jedan me mladjan vidio kako jedem ljuto pa se dosao pohvaliti kako i on preferira, znalac.

i donesem mu sljedeci dan jednu malu cherry od gore pomenute seljancice. kako se razmetao s nekim komadima, samo mu stavim na stol, mahnem i udaljim se.

i lik pun sebe, prsan, sarmira. i u jednom trenu nonsalantno strpa cherry u usta i zvakne. reakcija je bila ko u crticu - casna pijonirska; lik je usto, uhvatio se za grlo,

glasnice su propustale neki pisak - hropac, sta li je jebem li ga zavodnika i onda se oziro oko sebe da dovati neku vodu. da je bilo vode u vazi s cvijecem, mislim da bi sunuo.

nekako ge je napustio mojo i coolnes...

 

a jednom zgodom me drugi lik svojski uplasio - seceras, a krko je junacki - i svaki put se doziro u trbuh rutinski. kad se on dovatio papricice, samo se ukipio, ono

freeze - CTRL + ALT + DELETE. misljah - jebote, ubio sam legu. srecom, osto je ziv, posrko je svo mlijeko za kavu iz fridza.

 

i da, ljutina je lijepa, ali ukus i miris su daleko vazniji - jedes da das jelu kick, koliko ti pase - ako ti pase.

zvakanje chilija nasuvo radi qrcenja - cista glupost. mogu se mlatiti nogom stolca u zeludac - isti efekt...

 

a za berckog, ajde znak da si ipak ok lik :-) lijepa tema, nisam znao za ovu pricu s patentima i uzgajivacem...

 

 

NEW_MAN pet 20.10.2023 10:03

Ljuto je ok ali nebi isel dalje od Jalapeno papricica jer sve ostalo nadjaca okuse i na kraju nist ne poznas osim ljuto.

Nekad sam redovno jel ljuto ali ni to nije zdravo. Savrsen recept za rak debelog crijeva. Jednom na godinu si zgustam extra long chili cheese u BrugerKingu i onda sam opet godinu dana bez brige. Eventualno si doma delam wrapove sa tortiljama pa ubacim par Jalapenjosa.

Hazzard From da Hood pet 20.10.2023 10:27
NEW_MAN kaže...

Ljuto je ok ali nebi isel dalje od Jalapeno papricica jer sve ostalo nadjaca okuse i na kraju nist ne poznas osim ljuto.

Nekad sam redovno jel ljuto ali ni to nije zdravo. Savrsen recept za rak debelog crijeva. Jednom na godinu si zgustam extra long chili cheese u BrugerKingu i onda sam opet godinu dana bez brige. Eventualno si doma delam wrapove sa tortiljama pa ubacim par Jalapenjosa.

 Ja obozavam Jalapenose na pizzu stavljat, narvno pogotovo kad se sa gospodjom porjeckam pa si veceru moram narucit, onda nema veceg gusta..No, i ja ponekad pretjeram s njima do te mjere da pizza vise nema okus tako da se u potpunosti slazem da nije nesto sto bi preporucio svaki dan konzumirat.

quickr pet 20.10.2023 10:29
Hazzard From da Hood kaže...

 Ja obozavam Jalapenose na pizzu stavljat, narvno pogotovo kad se sa gospodjom porjeckam pa si veceru moram narucit, onda nema veceg gusta..No, i ja ponekad pretjeram s njima do te mjere da pizza vise nema okus tako da se u potpunosti slazem da nije nesto sto bi preporucio svaki dan konzumirat.

 Slažem se

Hazzard From da Hood pet 20.10.2023 10:32
quickr kaže...
Hazzard From da Hood kaže...

 Ja obozavam Jalapenose na pizzu stavljat, narvno pogotovo kad se sa gospodjom porjeckam pa si veceru moram narucit, onda nema veceg gusta..No, i ja ponekad pretjeram s njima do te mjere da pizza vise nema okus tako da se u potpunosti slazem da nije nesto sto bi preporucio svaki dan konzumirat.

 Slažem se

 Taj dio obavezno izbjegavat u sirokom luku u svakom slucaju 

bruno1026 pet 20.10.2023 10:46

zanimljivo i niš više. meni su obični podravkini ljuti feferoni dovoljni da jedem ljuto, ali i da i dalje osjećam što jedem iako, recimo, pivkanu promijeni okus. za sve dalje, ljutina postaje cilj, a ne sredstvo, tak da fala lepa.

fredii pet 20.10.2023 10:53
nikola kaže...

moja seljancica na placu uzgaja zajebane papricice i to one onako zguzvanog oblika, soseve koje pravim rijetki mogu uzivati - ali okus i miris - milina.

 

primijetio sam da mi ljuto pase kad sam u losoj formi, kad je lijepo i milina, smeta mi i vrtni cili.

 

ali ovo s papricicama, rado sam ih jeo na poslu, kad su se radoznalci gurali da se okusaju i ojunace.

 

ja im narezem sitno i velim: nemojte rukama i ne pipajte se ako ste vec uhvatili rukom.

lega bahati naravno pravo rukom, zvakne junacki i instant se stane se znojit, orosi mu se lice, vrat, probije na celo, zapotise mu se vjedje.

a on onako da ih pobrise - palcem i kaziprstom nakon sto je skinuo naocale. i naravno od suza nije vidio nis, a bez naocala ionako corav.

 

u drugoj firmi, jedan me mladjan vidio kako jedem ljuto pa se dosao pohvaliti kako i on preferira, znalac.

i donesem mu sljedeci dan jednu malu cherry od gore pomenute seljancice. kako se razmetao s nekim komadima, samo mu stavim na stol, mahnem i udaljim se.

i lik pun sebe, prsan, sarmira. i u jednom trenu nonsalantno strpa cherry u usta i zvakne. reakcija je bila ko u crticu - casna pijonirska; lik je usto, uhvatio se za grlo,

glasnice su propustale neki pisak - hropac, sta li je jebem li ga zavodnika i onda se oziro oko sebe da dovati neku vodu. da je bilo vode u vazi s cvijecem, mislim da bi sunuo.

nekako ge je napustio mojo i coolnes...

 

a jednom zgodom me drugi lik svojski uplasio - seceras, a krko je junacki - i svaki put se doziro u trbuh rutinski. kad se on dovatio papricice, samo se ukipio, ono

freeze - CTRL + ALT + DELETE. misljah - jebote, ubio sam legu. srecom, osto je ziv, posrko je svo mlijeko za kavu iz fridza.

 

i da, ljutina je lijepa, ali ukus i miris su daleko vazniji - jedes da das jelu kick, koliko ti pase - ako ti pase.

zvakanje chilija nasuvo radi qrcenja - cista glupost. mogu se mlatiti nogom stolca u zeludac - isti efekt...

 

a za berckog, ajde znak da si ipak ok lik :-) lijepa tema, nisam znao za ovu pricu s patentima i uzgajivacem...

 

 

 

 

Ja sam dobio od poznanika prije jedno 6 godina Trinidad Scoripion. Do 2014 je bila broj 1 po ljutini.

 

I reko idem ja poslije kave jesti i probati to. Zagrizem ja slučajno sjemenku... Jebao sam si sve samome do petog koljena, koliko sam ja kašljao i hvatao se za zrak.

 

Ali idemo reko dalje do kraja.

 

Izvadim ja sebi ćufte, nasjećem papričicu, pojedem ja cijelu. Izvadim drugu porciju, pojedem i drugu porciju. 

 

Sreća moja pa sam odradio sa girjama, inače bih ujutro ima porod. To je mene toliko znoj pekao, da to nije bilo normalno.

 

Ja ovome javim, da sam pojeo obje.

On: ŠTA OBJE???????????

Ja: Da, reko obje sam pojeo.

On. Kako obje?????

Ja: Pa reko jebote jedna papričica po porciji.

On: IDIOTE, TREBAO SI 1/5 PO PORCIJI, NE JEDNU PO PORCIJI!!!!!!!! Imati ćeš ujutro porod.

Ja sutradan ujutro: Ej samo je malo peklo, dobro pa sam odvježbao poslije jela.

 

Iskreno nisu mi bile baš neki okus, ali evo Jalapu sam si naručio, nakon vaših postova, pa da probamo. 

Ivan(4) pet 20.10.2023 11:20

Meni je jalapeno prilično blag, barem ovaj koji obično nalazim. Nije da sam ekstremista. Ovde gde sam trenutno lokalcima tražim da mi spremaju blaže, pa mi bude onako, taman ili na granici, a oni jesu poreklom Indijci, ali kad odu tamo, ne mogu da jedu od ljutine.

60nine pet 20.10.2023 11:28

ove poznatije i nama dostupnije papričice (tipa jalapeno) je skroz jednostavno uzgojiti na balkonu/u vrtu, samo treba malo brige, dosta sunca i strpljenja (jer im treba sto godina da narastu :) )

sjemenki ima za kupiti u svakom našem shopu specijaliziranom za ljute stvari (tipa Spicy Days)

 

al nema veće sreće ubrati ih, ukiseliti za zimu ili jesti onakve svježe i netretirane pesticidima...

Ajar pet 20.10.2023 18:52

kako dan odmiče, po ludari mi se vrzma preko nekoliko zamisli o podvaljivanju ovakvih plodova antipatičnim njuškama. još u gimnaziji smo neopreznima na pizuu podvaljivali tabasco u paradajz te bijaše unešto veselo. no karma je prašta. meni je davno vjenčana kuma (rastavi nije kumovala, to sam morao sam) - mađarica porijeklom - podvalila "punjene mesne okruglice". punjene, jasno, nečim ovakvim, sušenim i mljevenim. i prešućenim u opisu. zagrizem ja, naivac (a gladan) i ... nikad prije ni za volanom nisam toliko svetaca poskidao u jednoj baraži. otad su jedini začini koji dodajem ičemu sol (cum grano salis), oregano pizzama te bosiljak i mažuran restanom krumpiru. ostalo - štanga (sve salate bez ičega, primjerice, samo oprane). posebno mi kečke narastu kad mi netko spomene "pikantno". kako bi efektno poentirao jedan moj poznanik: "f mom selu se i za manje noži vadiju". 

notloB pet 20.10.2023 19:58
NEW_MAN kaže...

Savrsen recept za rak debelog crijeva.

 Prvi put čujem i mislim da je pogrešno, otkud ti ovo?

Negdje sam pročitao upravo suprotno da ljuto reducira rak debeloog crijeva, kapsaicin aktivira neki receptor na debelom crijevu što rezultira manjim rizikom za nastanak raka.

Jelash13 sub 21.10.2023 12:35

Nije da baš mogu jesti nešto preljuto, iako volim - i Bolton dobro kaže, što više jedeš ljuto, to postaješ sve "otporniji", a prestaneš li jesti na neko vrijeme da tolerancija opada - no jalapeno...ne. Preslabo. Imam osjećaj da jedem kiseli krastavac.

notloB sub 21.10.2023 12:43
NEW_MAN kaže...
Manje doze stite a vece potenciraju.

Kak i sve u zivotu, ovisi koliko konzumiras.

 Ipak bi te molio izvor ukoliko je moguće, interesira me o kojim količinama se radi, što točno znači "veće doze".

Jelash13 sub 21.10.2023 13:06

 Iz linka:

While there have been studies that suggest capsaicin can act as a cancer preventive agent, and frequent consumption protects against the risk of gastrointestinal cancers, there are also researches that show that a high dose of capsaicin allows it to act as a carcinogen in our body. 

 

Znači, ili-ili.

U prijevodu, konzumiraj umjereno i jedi iz gušta, a ne da dokažeš koliko možeš i koliko si otporan.

notloB sub 21.10.2023 13:40
Jelash13 kaže...

 Iz linka:

While there have been studies that suggest capsaicin can act as a cancer preventive agent, and frequent consumption protects against the risk of gastrointestinal cancers, there are also researches that show that a high dose of capsaicin allows it to act as a carcinogen in our body. 

 

Znači, ili-ili.

U prijevodu, konzumiraj umjereno i jedi iz gušta, a ne da dokažeš koliko možeš i koliko si otporan.

 Iz teksta, ljuto je dobro za debelo crijevo, ne valja za žuč, želudac i jednjak, zaključak (ne iz teksta), ljuto bi trebalo konzumirati analno.

 

Striček Jura je iznad odmah pravilno zaključio način konzumacije...

Jelash13 sub 21.10.2023 14:24

Gle. Sto ljudi, sto čudi. Ne vole svi iste stvari. Ja sam lud za slatkišima i šećerom**, ali ne volim baš sol i nastojim ju što manje trošiti. Već godinama na krastavac, papriku, luk i još neke biljke ne stavljam sol jer mi uništi okus. Zato nikad neću jesti hranu koju spremi Gordon Ramsey. On možda je planetarno popularan i poznat, ima restoran za zvjezdicama kompanije koja proizvodi automobilske gume, ali lik na hranu stavlja samo sol i papar i ja to odbijam takvo jesti.

(**ironično, u instant kavu stavim svega pola žlice šećera i mlijeka samo da dobije boju, a pijem ili Nescafe Classic ili Nescafe Black Roast koji je većini odvratan i gorak)

 

S druge strane kužim ekipu kojoj ja živce idu ljubitelji ljute hrane, jer ti pred očima imaju one što na kamerama zagrizu ljutu papriku i suznih očiju pokušavaju sve uvjeriti da su ok. Ili ovo što je kolega Ajar spomenuo, da mu je ženska uvalila ljutu hranu, a on zagrizao. Ja u svom životu nikad nisam niti nikad budem napravio takvo nešto.

nikola pon 23.10.2023 09:46
Ajar kaže...

kako dan odmiče, po ludari mi se vrzma preko nekoliko zamisli o podvaljivanju ovakvih plodova antipatičnim njuškama. još u gimnaziji smo neopreznima na pizuu podvaljivali tabasco u paradajz te bijaše unešto veselo. no karma je prašta. meni je davno vjenčana kuma (rastavi nije kumovala, to sam morao sam) - mađarica porijeklom - podvalila "punjene mesne okruglice". punjene, jasno, nečim ovakvim, sušenim i mljevenim. i prešućenim u opisu. zagrizem ja, naivac (a gladan) i ... nikad prije ni za volanom nisam toliko svetaca poskidao u jednoj baraži. otad su jedini začini koji dodajem ičemu sol (cum grano salis), oregano pizzama te bosiljak i mažuran restanom krumpiru. ostalo - štanga (sve salate bez ičega, primjerice, samo oprane). posebno mi kečke narastu kad mi netko spomene "pikantno". kako bi efektno poentirao jedan moj poznanik: "f mom selu se i za manje noži vadiju". 

 svaka cast kumi koja ti je bacila magyarsku mesnu bombu od 10 bala-tona ;-)

 

oni su nam, mnijem prenijeli tu manitu kulturu kuvanja fisha po slavoniji i sire - sto je po meni suludo. njezna meka i podatna ribetina i onda natovare dva bagerohvata ljutog da se krcka sve dok "sheflja nemre potonuti" - kad zagrizes, molis boga da se nabodes na roblju kost da ti smetne s uma sto ne osjecas usta, desni, zdrijelo - sve negdje do sfinktera....