Raspberry Pi 5: višestruko brži od prethodnika i n
Vezano uz: Raspberry Pi 5: višestruko brži od prethodnika i n

No sve se bojim da je vrijeme pregazilo Rpi. RockPi i BananaPi imaju daleko snažnije čipove za ne puno više novca, te nikad nije bio problem s nabavom. Naravno, velika je razlika u softverskoj podršci i bugovima.
Pa softverska podrška i jest sve. Džabe ti uređaj s kojim ne možeš raditi pola stvari jer nema softvera za to a očekivati da će biti je prdac u prazno (pričam iz mnogostrukog iskustva naručivanja egzotike koja nije bila mainstream i zbog toga je, unatoč svom hardverskom potencijalu, izumrla). Mainstream stvari su pravi put, sve ostalo je patnja

Upravo sam htio da nabavim RPi 4 i citam vijesti o izlasku RPI 5 :-). Imam namjeru da ga koristim za Agent DVR. Da li neko ima iskustva sa RPI & Agent DVR? Koliko kamera moze pratiti RPi 4?
Edit: Mislim na IP a ne lokalne kamere.

zar je toliko nebitan headphone jack bio na malini da se niko ne zali sto je isti uklonjen sa pi5?

Moj prvi Raspi je bio Zero W, kupio sam ga prije više godina po normalnoj cijeni, prije nego su počele nestašice. Skineš image, kopiraš na SD-karticu, umetneš i sve radi iz prve. Poučen tim iskustvom odvažio sam se slijedeći put uzeti Bananu M2 Zero, jer su cijene Raspija bile nenormalne. E s tim sam se dobro namučio. Službena podrška (i image-i) je brzo istekla, pa sam ih morao tražiti po nekim neslužbenim serverima. U više navrata sam bio u iskušenju baciti je u smeće.Tek četvrti imiage koji sam instalirao je manje-više funkcionirao. Od kad sam je upogonio nisam se niti jednom usudio instalirati update, jer postoji dobra šansa da nešto više neće raditi.
Što se tiče članaka i foruma, Raspi je neusporedivo bolje pokriven - za svaki problem se brzo naše rješenje. Onima koji nisu spretni sa Linuxom (sam spadam u tu grupu), svakako bih preporučio Raspija.
Četvorku sam naručio prošli petak. Prošli. Petak. Stigla prije 3 dana. Da sam se mogao strpiti, kupio bi peticu. Primarna namjena mi je za NAS tako da bi novi model bio taman, ali eto, što je tu je.
Za samo 5€ više, dvostruko brzi prijenos podataka i 2-3 puta brži čip.
No sve se bojim da je vrijeme pregazilo Rpi. RockPi i BananaPi imaju daleko snažnije čipove za ne puno više novca, te nikad nije bio problem s nabavom. Naravno, velika je razlika u softverskoj podršci i bugovima.