Ajar sub 12.8.2023 10:30

skrušeno (kupio sam kruh) priznajem kako ne kužim ovo s "organiziranjem promatranja": zuritelje će čuvati murija ("jake snage")? vrtit će se janjci uz nastupe poznatih estradnih i opće opijanje? žrtvovat će djevice? nekakav lokalni šerif će pojavu pripisati zaslugama svoje stranke? 

ihush sub 12.8.2023 11:06

-upravo to.. (ono što ne kužiš..), tako se radi biz, iz ničega-nešto.. landmark, toranj, trg, bilo što od stonehenga nadalje.. to je srž-biza, magnet, perpetuumobile koji generira novac samim time što privlači ljude-mase kao hollywood ili bolji primjer lasvegas (koji bi bio hrpa pijeska..).

-što je npr majica a što majica s nekom slikom.. odjevno je to isti predmet, funkcija.. no ne i cijena, atraktivnost.. pri čemu design same slike teoretski može biti bilo što, od crtić-likova ili nogometnih boja do starwarsa ili metalice.. što je majica, vesta, košulja, s ukrasom ili bez, od narodnih nošnji, od plemenskih vračeva pa i onih koji su skakutali oko stonhengea prije više tisuća godina.. ili današnji crkvenjaci u odorama prošlih stoljeća (kao crvene cipelice koje inače nosi dorothy kad 'leti' u kanzas..) :)

-zašto je ruž za usne crvene boje i zašto žena tad izgleda privlačnije, sretnije.. ne pitati zašto, nego je to tako, priroda u genu, navikama, reflexu.. svi žele u lasvegas, svi žele šljokice, svi bi plesali ko johtravolta i michaeljackson pod svjetlom reflektora.. bez tog, bez reflektora, bez ukrasa ispred kockarnica, bez ajfelovog tornja.. bez tog nemaš 'ništa' .. tj to 'ništa' kao i slika na majici je ono važno-ništa, ono ništa što postaje 'nešto', novac, ideja-biz.

-pa sad.. organizirano promatranje.. tad imaš kao za hodanje-trčanje-treking-fitness.. razne tenisice, majice, znojnike, nije isto za biciklizam kao za ping-pong, nije isto za nogomet kao za košarku ili pikado.. e tako nisu iste očale za sunce kao ni za gledanje pomrčine, kao (fanfare) novonastale za gledanje kiše meteora.. tj kao u svakoj jeftinoj reklami te (izmišljene) naočale će biti uprao za to najbolje, kao i šalica za kavu ili vrč pive ili mac-sendvič s ukusom meteora (kad može cocacola imati pixele..) itd.. ležaljka za sunčanje-plažu, sad postaje promatračnički-ligeštul .. :) .. akcijska cijena 30% off mada je trgovac jućer podigao maržu 300% i naručio šleper jer očekuje grabež kad masa pomahnita a to sve možda za 50-100 godina postane nešto legendarno, kao npr woodstock-koncert .. lenonove naočale ili hlače presliya.. onak, landmark ili majica s tiskom-slikom, to je vrijednost, to je nešto-ništa za razliku od običnog-bezvrijednog ništa..

-takav vrijedan ništa, je pokretač, naravno i jake snage mupa i proglašenje sajmenog dana i o(po)zicijske igre s jeftinim bodovima pred superizbornu godinu .. to je smisao života, ne monthya nego biza, pravi...

-kao btw, žrtvovanje djevica? ok, ak te to pali.. :)) no da, vidi se da si na tragu, pa push u tom smjeru.. to je ono 'the-nešto-ništa'.

Ajar sub 12.8.2023 11:16

imaš pravo: valja napuniti manje staklenke jarunskim kamenčićima i prodavati ih na "organiziranom preomatranju" kao okamenjene suze svetog lorbera - suvenir iz hrvatske. 50 eur "basic" pakiranje (s mašlekom). 90 s certifikatom autentičnosti. verzija "za igrače" 150. 300 s nalijepljenim logotipom načete jabuke. 

ihush sub 12.8.2023 11:50

eto.. tak se to dela, šestinski meteroski kišobrani, srčeko (licitarsko) oblika meteora ili kremšnite-sladoled.. žutomravske cokule spešledišn za kokolindu s meteorom u džonu itd.. dok u backu brunda rimčeva nevera (playback jer nema auspuh..) itd..

ako je onaj stari delorean bio sretstvo za putovanje u nazad-u-budućnost, tad je nevera ona 'crvotočina' za skok u delta-quadrant i spas enterprajz franšize.. itd.

Spiridon ned 13.8.2023 07:58
ddarknessfairyy kaže...

Najvažniji uvjet za glednje je ostati dovoljno dugo budan. Što je u mom slučaju SF samo takav. Lijepo kad kokice idu na spavanje odoh i ja.  

Baš si kokica. 😁 To bude oko 23 h...

ddarknessfairyy ned 13.8.2023 08:29
Spiridon kaže...
ddarknessfairyy kaže...

Najvažniji uvjet za glednje je ostati dovoljno dugo budan. Što je u mom slučaju SF samo takav. Lijepo kad kokice idu na spavanje odoh i ja.  

U 23h ja već pavam ko klada. 21:30 mi je zadnji rok...ako se dobro potrudim i stavim čačkalice na oči 

Spiridon ned 13.8.2023 08:32
ddarknessfairyy kaže...
Spiridon kaže...
ddarknessfairyy kaže...

U 23h ja već pavam ko klada. 21:30 mi je zadnji rok...ako se dobro potrudim i stavim čačkalice na oči 

Tebe čovjek ne može pozvati u svatove... 🤣🤣

Ajar ned 13.8.2023 09:51

mene pas svakonoćno mučki ustane u pol 3 i uskoro smo vani, u skitnji. kažu kako se ti perzeide ne vide ako ne gledam u nebo. jebga. jabba i vedrine, kad je pas opsjednut ježevima (kojih je noću trešnjevka prepuna i da - dolje su, još uvijek; on sjedne pokraj i zuri nemilice, oduševljen pojavom) pa ga moram navlačiti dalje. do sljedećeg, 20 m dalje. propala astronomija. 

ddarknessfairyy ned 13.8.2023 12:54
Ajar kaže...

mene pas svakonoćno mučki ustane u pol 3 i uskoro smo vani, u skitnji. kažu kako se ti perzeide ne vide ako ne gledam u nebo. jebga. jabba i vedrine, kad je pas opsjednut ježevima (kojih je noću trešnjevka prepuna i da - dolje su, još uvijek; on sjedne pokraj i zuri nemilice, oduševljen pojavom) pa ga moram navlačiti dalje. do sljedećeg, 20 m dalje. propala astronomija. 

I onda govance nakon uspješno obavljenog ježoganjalačkog posla sretno zakrmi i spava pola jutra, a ti ko zombi sjediš sa jutarnjom kavom u rukama i pokušavaš se oduprijeti porivu da od njega napraviš toplu kapicu i šal za zimu. Been there, done that. 

Vampir001 sri 23.8.2023 02:47

Za prosječan puk, uz svjetlosno onečišćenje, teško.

Inače, s nazivom suze svetog Lovre ne slaže se Korado Korlević:, "To naziv koji ne postoji, koji su vazelinski novinari 90-tih godina prenijeli da bi se ulizivali vlasti i crkvi, to je pogrdni naziv koji su anglikanci izmislili za Perzeide da bi napakostili katolicima u irskoj. Inače pravi hrvatski naziv je nebeske krijesnice i to je najpoetičniji naziv od svih naziva u svijetu. Nama s istoka iz ruskog i srpskog dolaze zvijezde padalice, iz češkog proleutše, iz međunarodnog, iz grčkog meteori, ali pravi hrvatski naziv koji je skoro nestao su nebeske krijesnice. I Virginia Louise Trimble, astrofizičarka i ekspert za nazive rekla je da je to najpoetičniji naziv za meteore koji je ikad čula."

https://www.youtube.com/watch?v=Ffdm0Gn-be8

Edit, sad vidim da je Miro već stavio link.