Provjerite valjanost osobnih dokumenata, proglašen
Vezano uz: Provjerite valjanost osobnih dokumenata, proglašen

Pa putovnica vrijedi i unutar RH ako si recimo izgubio osobnu, pokidala ti se i slično onda se možeš i sa putovnicom legitimirati okolo. Na taj dio se misli da je i dalje vrijedila.

Osobna karta mora uvijek biti važeća. Prilično sam uvjeren da ju putovnica ne može zamijeniti. Napokon, putovnica ne sadrži mnoge podatke koje osobna karta sadrži.

Odakle ti to za putovnicu? Ja to ne vidim u članku, jesi ga ti barem pročitao?
Piše samo ovo:
Građani *nisu u obvezi* produžiti valjanost vozačke dozvole ili putovnice, ako se njima *ne namjeravaju koristiti*, no dužni su posjedovati valjanu osobnu iskaznicu.

Ako se to pitanje za mene, referiram se na ovo: "Tada, naime, prestaju važiti sve u međuvremenu istekle osobne iskaznice, jednako kao i putovnice te vozačke dozvole."
Iz toga proizlazi da su, prema našem MUP-u, istekle putovnice i vozačke dozvole vrijedile i dalje. Jedno je njihova valjanost, a drugo je (ne)postojanje obaveze da ih se zamijeni.
I dok MUP Hrvatske može priznavati valjanost istekle vozačke dozvole ako to želi, nijedan dokument ne mora, ako mu je istekao rok, priznavati strana država, što se posebno odnosi na putovnicu kojoj je ako ne jedina, a ono primarna svrha da dokaže državljanstvo osobe u drugoj zemlji. Štoviše, mnoge države ne priznaju ni putovnice koje nisu istekle ako im je rok valjanosti prekratak ili u njima ima, prema njihovom mišljenju, premalo praznih stranica za vize (uključujući i samo potvrde ulaska i izlaska iz zemlje). Neke ne priznaju putovnice u kojima se nalaze dokazi o boravku u nekim trećim državama (npr. ako je netko ishodio rusku vizu za posjetu Krimu, neće s tom putovnicom smjeti ući u Ukrajinu).

Pa onda isto tako moze vrijediti i za vozacku, odes u drugu drzavu autom i sto onda?

Da prema MUP-u su ti istekli dokumenti i dalje vrijedili na podrucju RH, stim da se u neke susjedne drzave moglo uci i sa isteklom OI (ako se dobro sjecam BIH) zbog raznoraznih sporazuma izmedu drzava. A sto se tice dokaza drzavnosti putem putovnice to nije tocno mozes to isto i sa OI. U SRB bez ikakvih problema ides sa OI i ne treba ti putovnica tako i za zemlje EU/EGP

pa ko ide preko granice taj je moro produžit, jednostavno. Ovi što im dokumenti ne vrijede ne idu preko granice... Dobro, neki su možda išli sa isteklim vozačkim jer dok ne dođe do nekog sranja niko te ne pita.

Odluka počinje vrijediti od dana objavljivanja odluke VladeRH u Narodnim novinama...
(to ne piše)

na dosta mjesta možeš vidjeti da traže broj osobnog dokumenta i pri tome možeš birati jel koristiš osobnu ili putovnicu tako da... u dobrom dijelu slučajeva putovnica može zamjeniti osobnu...

Znači čipiranju je došao kraj...tko se čipirao nije... magarac

Može li mi netko objasniti kako MUP Hrvatske može reći da istekla putovnica vrijedi i dalje? Valjda policija u zemlji u koju se putuje može reći priznaje li istekle putovnice ili ne. Ne vrijede odluke hrvatskih vlasti u drugim državama ni obratno.
Nikad MUP ni nije rekao da vani važe. To je bio "problem" od početka sa svim dokumentima.
Jedino, onaj tko je bio pametan zamijenio je dokumente za vrijeme pandemije, bile su ipak manje gužve.

Jedino, onaj tko je bio pametan zamijenio je dokumente za vrijeme pandemije, bile su ipak manje gužve.
Hvala na komplimentu, gospodine
P.S. i još uvijek sam pametan, da se razmemo

Ako se to pitanje za mene, referiram se na ovo: "Tada, naime, prestaju važiti sve u međuvremenu istekle osobne iskaznice, jednako kao i putovnice te vozačke dozvole."
Iz toga proizlazi da su, prema našem MUP-u, istekle putovnice i vozačke dozvole vrijedile i dalje. Jedno je njihova valjanost, a drugo je (ne)postojanje obaveze da ih se zamijeni.
I dok MUP Hrvatske može priznavati valjanost istekle vozačke dozvole ako to želi, nijedan dokument ne mora, ako mu je istekao rok, priznavati strana država, što se posebno odnosi na putovnicu kojoj je ako ne jedina, a ono primarna svrha da dokaže državljanstvo osobe u drugoj zemlji. Štoviše, mnoge države ne priznaju ni putovnice koje nisu istekle ako im je rok valjanosti prekratak ili u njima ima, prema njihovom mišljenju, premalo praznih stranica za vize (uključujući i samo potvrde ulaska i izlaska iz zemlje). Neke ne priznaju putovnice u kojima se nalaze dokazi o boravku u nekim trećim državama (npr. ako je netko ishodio rusku vizu za posjetu Krimu, neće s tom putovnicom smjeti ući u Ukrajinu).
Ako neka država priznaje dokument izdan u drugoj državi, zašto ne bi priznala dokument kojemu je ta ista država produžila rok trajanja. Zar to nije isto kao da je izdan novi dokument?

I dok MUP Hrvatske može priznavati valjanost istekle vozačke dozvole ako to želi, nijedan dokument ne mora, ako mu je istekao rok, priznavati strana država,
Ako neka država priznaje dokument izdan u drugoj državi, zašto ne bi priznala dokument kojemu je ta ista država produžila rok trajanja. Zar to nije isto kao da je izdan novi dokument?
Nije. Svaka država ima svoja pravila, na stranu što većina zemalja traži dodatne stvari (tipa, ne možeš ući s važećom putovnicom ako traje još manje od npr. 6 mjeseci).

sto mu dabrova ontaria! zamijenio sam osobnu staro-za-novo (uz nadoplatu) u jeku koronarija, jer mi je postojeća istekla. pojma nis imal da zapravo vrijedi dok se špica ne odvrti na kraju. a gužve su uvijek bile. to je dio folkloranih običaja i starih navada.

pojma nis imal da zapravo vrijedi dok se špica ne odvrti na kraju.
O tome se pisalo i pričalo tisućama puta. Doslovno.

Dakle ljudovi ako nekome istekne dokument u vrijeme pandemije proglasene u toj doticnoj zemlji ciji je gradjanin dokument vazi do isteka pandemije i moram se obnoviti u roku 30 dana od proglasenja kraja pandemije u NN. Dakle meni je prije nesto manje ili skoro 2 godine istekla vozačka dozvola te ista na teritoriju HR vrijedi i dalje a ako zelim napustiti vozilom teritorij HR tada ista ne vrijedi jer je istekla. Prema tome to je vrlo jasno jer svaka drzava propisuje odredjena prava na svome teritoriju za i nakon prestanka pandemije a posebno ako se radi o posebno zaraznim bolestima za koje tada se time smanjuje mogucnost nepotrebne zaraze i ugroze pucanstva cekanjem na produzenje nekih manje potrebnih dokumenata ako pojedinac ne napusta teritorij maticne zemlje.
Može li mi netko objasniti kako MUP Hrvatske može reći da istekla putovnica vrijedi i dalje? Valjda policija u zemlji u koju se putuje može reći priznaje li istekle putovnice ili ne. Ne vrijede odluke hrvatskih vlasti u drugim državama ni obratno.