Impresivna NASA-ina animacija prikazuje stvarnu ve
Vezano uz: Impresivna NASA-ina animacija prikazuje stvarnu ve

Pored svake crne rupe piše ime galaksije gdje se nalazi.
Tako sam ja skužio.

Ne znam jel ja ne kužim nešto dobro, ili sam glup, ali omjeri u prizori u ovoj animaciji meni nemaju nikakvog smisla... prikazuju se orbite planeta, pa unutar njih nekakve galaksije, kakve to veze ima s ičim???
Kakve galaksije? Prikazuju se veličine crne rupe u usporedbi sa sunčevim sustavom pa je tako posljednje prikazana crna rupa veća od cijelog sunčevog sustava.

Ne znam jel ja ne kužim nešto dobro, ili sam glup, ali omjeri u prizori u ovoj animaciji meni nemaju nikakvog smisla... prikazuju se orbite planeta, pa unutar njih nekakve galaksije, kakve to veze ima s ičim???
Očito.

Orbite (iako samo prikazane kao kružnice) su ti samo za ilustraciju veličine.
S obzorom da je mjerna jedinica uzeta ovdje masa Sunca, a time je relevantna i veličina Sunca. Veličinu Sunca, planeta i orbite planeta u sunčevom sustavu ljudi (neki barem) mogu pojmiti donekle.
Pa ti to prikazuju kao referencu za dalje u smislu veličine crnih rupa, a masa istih je u tekstu. Time možeš vidjeti da je neka crna rupa, npr. velika kao orbita Zemlje oko Sunca, ili veća od toga i toga, itd...

ma zbunile su me ove galaksije, očito da su samo stavljene da prikažu koja crna rupa je u kojoj galaksiji

U sredini najveće crne rupe je devil himself, pazi što ti kažem. A u ovim drugima su njegovi sluge demončići. Ne može crna rupa biti bez zlikovca.

ovaj je napis svima nama dobronamjerno upozorenje: ne približavajte se crnim udarnim rupčagama "stvarne veličine", pa makar bile udaljene samo miljarde svjetlosnih godina, bez opravdanog razloga. i nemojte poslije da vas nitko nije upozorio i štatigajaznam.

Strašno za usporediti, no nisam anksiozan zbog toga...
Brinu me budale na planetu Zemlji.

U sredini najveće crne rupe je devil himself, pazi što ti kažem. A u ovim drugima su njegovi sluge demončići. Ne može crna rupa biti bez zlikovca.
A gdje je onda đizs?

Ova zadnja je strašna. Baš me zanima kolko je prošlo vremena od njenog nastanka po "njenom" vremenu... Bit će pet minuta 😁

Ako se dobro sjećam nekih detalja iz astrofizike, vrijeme na horizontu događaja (ili iza) stane.