učo pon 10.4.2023 09:47
Zaporožac kaže...

Baš te briga.

Ti uvijek možeš reći da si tehničar.

A zanisli tek sreće biti veliki tehničar.On topic - u svezi glede oscilacija, sjetio sam se uništenja mosta zbog vjetra, koji je fino pogodio rezonantnu frekvenciju mosta i lijepo ga zanjihao, oscilacije su bile sve jače i na kraju se most srušio. Njegova rastezljivost više nije mogla pratiti opterećenje i došlo je do loma. Tražio sam na YT, ali nisam našao kratku verziju, zato nisam stavio nikakvu poveznicu. Ukratko, hvala Dariju na dobrom tekstu, dovoljno stručno i dovoljno jednostavno objašnjenom, da ga i slabiji poznavatelji fizike mogu pratiti bez problema.

Zaporožac pon 10.4.2023 10:27
učo kaže...
 A zanisli tek sreće biti veliki tehničar.On topic - u svezi glede oscilacija, sjetio sam se uništenja mosta zbog vjetra, koji je fino pogodio rezonantnu frekvenciju mosta i lijepo ga zanjihao, oscilacije su bile sve jače i na kraju se most srušio. Njegova rastezljivost više nije mogla pratiti opterećenje i došlo je do loma. Tražio sam na YT, ali nisam našao kratku verziju, zato nisam stavio nikakvu poveznicu. Ukratko, hvala Dariju na dobrom tekstu, dovoljno stručno i dovoljno jednostavno objašnjenom, da ga i slabiji poznavatelji fizike mogu pratiti bez problema.

Zbog toga stotinjak vojnika ne smije prelaziti mostom "strojevim korakom" dakle sinkrono ...ono leva, leva..leva  

goran022 pon 10.4.2023 11:21

Dobar članak, pročavao sam baš tu temu. Nikako da dokučim odgovor. Mislim da je čovjek vibrira isto na određenoj frekvenciji. Zato neki ljudi poput sportaša , umjetnika, znanstvenika, višim razinam svijesti osječaš se ugodnije pokraj njih kao i pokraj bebe jer nisu iskvarene ovim svijetom. Uglavnom o čemu razmišljaš to privlačiš zato treba kontrolirat svoje misli i emocije. Ako razmišljamo o nekim stvarima onda stalno nailazimo na te stvari samo treba obratit pozornost na takve sitnice. Npr. razmišljam o klima uređaju i onda po cijelom gradu vidim oglase o klimama ili u letku nekom ili na tv programu. I tako bilo o čemu priroda se trudi dat nam odgovor, zašto je to tako ne znam i kako funkcionira neobjašnjivo je. Samo znam otkad sam počeo čitat knjige tipa moć sadašnjeg trenutko i jo dispenzu počele su mi se dešavat neobične stvari. Plus meditidram i vježbam. Npr. sjedim na kavi i mislim si o nekoj knjizi koju sam na netu našao da je dobra i tom trenutku idem do knjižnice podignut je i baš je neka gospođa uzima prije mene. Plus osjetila su mi se pojačala 10 puta, osjećam jako kad je netko tužan, kad laže jer jednostavno kao da si se probudio i više ništa nije isto ko prije. mislim da ljudi imaju i telpatske sposobnosti misliš o nekoj osobi i u tom trenutku ti stiže poruka te osobe. mislim da smo svi poput rutera imamo svoju neku frekvenciju koju odašiljemo premu svijetu i koju primamo od drugih, Zato je bitno mijenjat sebe nabolje jer činimo ovaj svijet boljim mjestom za život 

ihush pon 10.4.2023 11:46
Zaporožac kaže...
..

Zbog toga stotinjak vojnika ne smije prelaziti mostom "strojevim korakom" dakle sinkrono ...ono leva, leva..leva  

-ne samo strojevi (korak).. auto-sinkronizacija, tj sve međusobno djeluje i sustav se sam sinkronizira, pa i ljudi koji šeću mostom jer nekako refleksno prate ritam osoba ispred-iza.. dok sitim vibracijama na sve djeluje povratna sprega koja ih tad sinkronizira (da ne tražim primjere-linkove...) zgodna 'fora' ..

Stric_Jura pon 10.4.2023 12:55
učo kaže...
Zaporožac kaže...

Baš te briga.

Ti uvijek možeš reći da si tehničar.

Pozdrav,

mislim da je ovo najkraći video mosta preko tjesnaca Tacoma:

https://www.youtube.com/watch?v=XggxeuFDaDU