Ogromna očekivanja od Gen AI-ja
Vezano uz: Ogromna očekivanja od Gen AI-ja

Vidim ja da trenutni AI može bez problema zamjeniti barem 60% uhljeba već danas.

AI već danas može zamijeniti novinare, sumarizacijom teksta, agregiranjem tekstova s više izvora. Na nekoliko subreddita postoje jako dobri text summarization botovi već godinama. Za to radno mjesto bih se prvo bojao

Da, AI je tu sa nama,. Naučimo to koristiti da AI/ML prilagodimo svojim potrebama.
Nedavno je bio objavljen vrlo dobar intervju vezano za ovu temu sa strane BUG-a.
Isto kao u prijevozna sredstva.
Komentari iz gore linkanog texta, objašnjava poantu.
Poruka koju vam pokušavam prenijeti jest da ne brinete o tome hoće li vam AI modeli oteti posao – umjesto toga, radije naučite kako funkcioniraju

Vecina se ne mora bojati za svoj posao. Nece vodoinstalateru ili elektricaru AI jos dugo uzet posao. Ali ovi sto samo sjede i tipkaju, novinari, developeri,njih ce vecina brzo u penziju.

Volim takve optimistične članke koji pričaju kako će nam AI pomoći da budemo kreativniji, pomoći u dizajnu, arhitekturi, medicini, programiranju itd itd. Sve što ja vidim (iz dosadašnjeg iskustva s ljudskom rasom) da će ljudi biti gluplji, ljeni i kompletno nesposobni za osnovne životne zadatke. Jednostavno su ljudi takvi. 99% njih.
Drugo, ne neće tako skoro AI zamjeniti, ni programere ni nikog drugog. Svatko tko se malo pozabavio trenutno hiperpopularnim ChatGPT-om, izvan okvira hajpa, je shvatio da je to vrlo korisna interaktivna wikipedija sposobna ljepiti tekst koji je netko drugi napisao. I da je daleko neaposobniji napisati bilo kakav komad koda dalje od boilerplate primjera koji su izvučeni iz dokumentacije i stackoverflowa.
Neće zamjeniti programere ni ljude tako brzo jer od kud će učiti? To je i dalje machine learning model a ne umjetna inteligencija. Nije sposoban samostalno razmišljati niti radit nešto kreativno. Previše olako se ljepe etikete kodu sa mason podataka i servera u pozadini. Kao da je čovjek nešto vrlo jednostavno za zamjeniti.
Well, how yes no...
Sad ću navesti jedan seksistički vic [nije ni u kom slučaju moje mišljenje ili stav], čisto u svrhu definiranja modela po kojem bi AI trebao rješavati probleme bolje od ljudi:
- Znanstvenici su nakon 30 godina proučavanja što žena želi odustali od izdavanja knjige jer se dotična u zadnji tren predomislila...