Testirali smo upravo lansirani AMD Ryzen 9 7900X i
Vezano uz: Testirali smo upravo lansirani AMD Ryzen 9 7900X i

Negdje 2000. g bio sam na jednom IT druženju u Zagrebu za oko dvadesetak sudionika. Glavni gost bio je prof. Vrsalović, naš čovjek s FER-a koji se bio otisnuo u privatni business u Ameriku. U to je vrijeme bio Vice President u Intelu, mislim daleko najviše pozicioniran Hrvat u svijetu IT-a globalno.
Bilo je to vrijeme Pentiuma na 1 GHz.
Pričao je o uskorom dolasku procesora na 3-4 GHz te eksperimentima u labu na skoro 30 GHz.
Intervju s njim objavljen je u tadašnjem Info Trendu.
20+ godina kasnije jasno je da se ta predviđanja nikad neće ostvariti.
Sve više jezgri, sve manje nanometara i bitka s potrošnjom energije, a takt i dalje na 3-4 GHz.
Procesori su očito skrenuli drugim putem.

Baš šteta. Ovako za života budem obavio manje posla na računalu zbog tog prokletog takta!

P3, 333MHz, Clamath je kostao oko 1000 DM bez poreza kada se tek pojavio (cini mi se '97 ili '98). Cijena novih AMD procesora je sitnica u odnosu na to.
Od pojave Celerona i nize klase procesora, proizvodjaci prave cpu za prosumere i entuzijaste sa znatno visom cijenom od mainstream cpu-a Istu taktiku koriste u principu za kamere, telefone, graficke...

Pričao je o uskorom dolasku procesora na 3-4 GHz te eksperimentima u labu na skoro 30 GHz.
Sve više jezgri, sve manje nanometara i bitka s potrošnjom energije, a takt i dalje na 3-4 GHz.
Gigaherci nisu mjerilo performansi različitih procesora. Takt nije više 3-4 Ghz, nego je 5-6 Ghz za high end. Ima pomaka u brojci, ali sadašnji procesor na 3 Ghz je puno jači nego 3 Ghz procesor prije 15 godina

Sve je to točno.
Ali, očito je da razvoj ne ide kako su zamišljali.

Ja znam jednog uvaženog profesora s FER-a koji je svašta nešto po americi radio i drži neke patente. Tvrdio nam je (prije nešto više od 10 godina) kako nikad CPU-ovi neće imati više od 8 jezgri jer je kompleksnost prevelika.

Ja znam jednog uvaženog profesora s FER-a koji je svašta nešto po americi radio i drži neke patente. Tvrdio nam je (prije nešto više od 10 godina) kako nikad CPU-ovi neće imati više od 8 jezgri jer je kompleksnost prevelika.
Pa prije 10-ak godina smo imali 4c/8t procesore i to je bio high end. Kasnije u 2014. je i7-5960X 8c/16t procesor bio najsnažniji cpu koji možeš kupiti u normalnom dućanu. Sad cpu s toliko jezgri košta oko 300€, a onda 1000€. Uskoro izlazi i9 13900k koji bude 24c/32t. Tehnologija naglo ide naprijed i ne znamo 100% što slijedi.

Usprkos svom napretku tehnologije, AMD i Intel su debelo iznad 100W TDP-a:
- x86 u usporedbi s kombinacijom Apple/ARM je skoro mrtav, pitanje je samo vremena.
- AMD je u mrtvoj utrci s vremenom, s jedne strane golem rizik kojeg nosi TSMC i potencijalna Kineska invazija Tajvana, s druge goleme investicije Intela u vlastitu proizvodnju i pogone, kao i gore navedeni zid x86 tehnologije.
Došla su vremena kad si ni gornja srednja klasa ne može priuštiti top end modele.
Ma da skoro mrtav, prošlost

Procesori zamišljeni da se bore sa intel 12000 serijom. Za gamere će izgleda ipak biti bolje da pričekaju neki i5 ili i7 iz 13000 serije. I to govorim kao netko tko godinama koristi samo ZEN procesore. Vrlo je dobro da su intel i AMD stalno tu negdje po performansama kako bi se natjecali.

Prema ovom 2 slabija cipa i nisu tolko brza naspram prosle generacije. Raptor lake ima sansu da ih preskoci.

A čim raptor izađe na tržište AMD odmah izbacuje 3D V-cache verziju...

- x86 u usporedbi s kombinacijom Apple/ARM je skoro mrtav, pitanje je samo vremena.
- AMD je u mrtvoj utrci s vremenom, s jedne strane golem rizik kojeg nosi TSMC i potencijalna Kineska invazija Tajvana, s druge goleme investicije Intela u vlastitu proizvodnju i pogone, kao i gore navedeni zid x86 tehnologije.
Došla su vremena kad si ni gornja srednja klasa ne može priuštiti top end modele.
Zanimljivo, u jednom statementu x86 je mrtav prema Appleu,
U drugom statementu, AMD je mrtav zbog Tajvana.
A zaboravio si da Apple sve svoje čipove proizvodi upravo u Tajvanu a gadgete sklapa u Kini.

Zato i grade tvornicu u Arizoni, građevinski dio je gotov pa bi proizvodnja trebala krenuti 2024.

Ajd reko nakon dugo godina predjem sa intela na amd. Kupim 5800x i procesor mi rikne za mjesec dana! Intel nikada nije riknio niti nece. Samo Intel

Da, kaze covjek koji drzi jedan od poznatijih nasih webshopova da puno vise AMD procova umire.. A sad za ovu generaciju kazu da su napravljeni da rade 24/7 na 95C, mos mislit...

Prema ovom 2 slabija cipa i nisu tolko brza naspram prosle generacije. Raptor lake ima sansu da ih preskoci.
Raptor lake je isto sranje od upgrade-a u odnosu na Alder, tako da ovaj put sansu za preskakanje imaju najvise kupci...

Da, kaze covjek koji drzi jedan od poznatijih nasih webshopova da puno vise AMD procova umire.. A sad za ovu generaciju kazu da su napravljeni da rade 24/7 na 95C, mos mislit...
Skandalozno! A na koliko beše throttlaju jači procesori 12. generacije? BTW, AMD dozvoljava ručno podešavanje maksimalne temperature nonvih procesora u određenom opsegu. Taj opseg ide do 115°C. Najzad kompjuter koji mi može skuvati kafu.
EDIT: Blago mi je retardirano što su stavili debeo IHS da bi očuvali kompatibilnost sa starim hladnjacima. Jesu se potrudili da ga zaleme za pločicu i to je sve super, ali der8auer je delidom dobio 20°C što otprilike duplo više nego što je uobičajeno (tj sa valjda bilo kojim drugim procesorom). => previše je izolacije između pločice CPU-a i hladnjaka. Ako su već hteli da insistiraju na kompatibilnosti hladnjaka, tih pola milimetra su mogli da ukradu na jedno 5 manje glupih mesta. Ili nisu, ali u tom slučaju je trebalo da odustanu. 10°C su bacili kroz prozor. To je i trajnost pločice i potrošnja i...

Previše su ih napucali po defaultu pa će sad biti zanimljivije down~ nego nekad overclockanje :).
Po ovim testovima https://www.club386.com/amd-ryzen-9-7950x-vs-intel-core-i9-12900k-at-125w-and-65w/
ispada da 7950X na 125W daje 90% performansi a ni na 65W nije loš. Treba pričekat da Friday komentira eco-mode :)