Kemičar u kući (#68): tajne vrele vode
Vezano uz: Kemičar u kući (#68): tajne vrele vode

-evo načina kako će eu smanjiti energetsko-plinsku (ne)ovisnost.. za ciljanih 15%, osim nižom temp grijanja, poklopcem, dok poznato staro pravilo kaže da svaki lonac ima poklopac.. :)
-no ideja, revolucionarna! turbo! treba staviti dva poklopca! duplo efikasnije, čak i višak (ono kad idemo preko 100% mogućeg..).. kao s dimenzijama (ne gaća-kuća nego multidimenzionalni prostor-matrica, preko 3..), matematički na papiru se sasvim dobro drži a za eu direktive i uštede 15% savršeno (papirnato, lijepi font i prezentacija..).
-dodao bi i dodatnu uštedu na grijanju, toploj vodi i sl.. zašto stati na 21c? svaka 3-5c nova ušteda, idemo dalje (licitacijom u minus) na 18c, 15c.. sve do nule, kad zapravo ne grijući imamo višu temperaturu i dobijemo povratnu spregu, .. no to razumni laici i čitatelji ne mogu razumjeti samo ja (genijalac .. pomalo lucidan ali tek povremeno) .. :)) ..
-idem odmah predložiti eu parlamentu tu-takvu uštedu, možda u par koraka, ne odmah na nulu, nego kako se žaba kuha, postupno, u koracima po 3c .. ispod 12c više nećemo imati trošak struje za recimo frižidere, ispod 9c će svaki stan postati kvlaificirani vinski podrum (6-7c) ili sirana-mesnica-hladnjača.. a s čarobnim trenutkom plribližavanju nuli dolazi i ta extaza, nirvana, supravodljivost i vegeterijanstvo.. više biće, energetski neovisno, duhom-tijelom, riječju i djelom (osim propusta.. no ne možemo baš sve..) :) itd.
-dovoljno za nedjeljnu kavicu i kontemplaciju dok se u mislima krčka sarma...

A zašto neka voda ima tako puno kamenca, a neka nema, papa Štrump? I je li takva voda zdravija ili štetnija?

A zašto neka voda ima tako puno kamenca, a neka nema, papa Štrump? I je li takva voda zdravija ili štetnija?
-čista voda ili pitka voda.. voda bez minerala i elektorlita.. je i dalje=voda, nužna za život, no nužni su i ostali dijelovi-sastojci, pa bez soli opet imaš rezultat smrt (krvotok-tlak itd.. kao i minerali u tragovima)..
.. čista voda je tad = smrt, mada je tehnički-kemijski ispravna, nije samo voda, sve je dio života... tad je ona s kamencem zaprvo 'zdravija' tj potrebna organizmu, čak po rizik da ima i štetnih tvari npr živa-olovo.. tj ako je čista i ako nekim drugim načinom ne nadoknadimo potrebne minerale-soli-ostalo.. tad ćemo sigurno umrijeti i tad je i zatrovana voda 'bolja' pod uvjetom da preživimo trovanje .. paradox-sarkazam-mix.. :)

Minerali su vodi su uglavnom magnezijev i kalcijev hidrogenkarbonat i sulfat, sve skupa bezopasno, čak i tijelu potrebno. Grijanjem vode se samo dio minerala istaloži (kamenac), naime hidrogen(karbonati).

To mojoj dragoj jos nisam uspio objasniti. Padne mi mrak na oci kad vidim serpicu na sporetu kako kljuca bez poklopca dok se jelo kuha.

A gledaj, nekad treba reducirat. Pogotovo kada volis dodat puno vina kao ja

Žene... -.-
Ista stvar kod mene.

Znači, ništa se nije promijenilo od 1881.

A kako ćeš primjerice napraviti rižoto u poklopljenom loncu? Rižoto moraš konstantno miješati kako bi se otpustio škrob iz riže a isto tako dodavati temeljca/vodu dok se krčka koju će riža upiti i dijelom ispariti, ima mnogo jela koja zahtjevaju redukciju, rajčica i mnogo sličnog voća/povrća je krcato vode koja treba ispariti za umak, prilog itd.
a što mogu učiniti brđani (jodl-edi-hiiii) tj. kekeci, kojih ima određen broj na forumu (još i više izvan njega, jer nema interneta a starlink je podbacio), a zagrijavaju vodu na rjeđem (te stoga dragocjenijem) zraku? zašto njima brže prekipi iznad oblaka? zbog čega ni s vrelištem vode nema jednakosti i pravde?