I Intel najavio poskupljenje svojih čipova
Vezano uz: I Intel najavio poskupljenje svojih čipova

Onda tko se premišlja bolje da kupuje odmah.

Daklle vraćamo se u vrijeme Penituma 2 Deshuthesa gdje su cijene bile enormno skupe jer su te proceosre (zajedno sa ostalim komponmentama) kupovali samo informatički enzuijazmisti.
Iskreno - imam neku nostalgiju prema tom vremenu.

Malo me ovo podsjeća na: "K'o led ledena, k'o med medena!".
Je da, moš mislit, puše im AMD za vratom, a oni će se bahatiti i povećavati cijene, aha, je je, baš!

Malo me ovo podsjeća na: "K'o led ledena, k'o med medena!".
Je da, moš mislit, puše im AMD za vratom, a oni će se bahatiti i povećavati cijene, aha, je je, baš!
Pa de malo čitaj sa razmišljanjem: "Ranije su podizanje cijena za čipove najavili veliki proizvođači poput TSMC-a, UMC-a i Samsunga"- Pa tko proizvodi čipove AMD-u?

A ništa, morat će i grafičke poskupjeti. Jer po ovim cijenama njihova proizvodnja je na rubu isplativosti.

Kuku lele :)

Slažem se samo ima mali problem u toj logici s obzirom na intelovu dosadašnju politiku cijena kada je kompariramo s AMD-ovom tj. tko je to do sada proizvodio čipove intelu s obzironm na razliku u cijeni?!

Nisam intelov CPU mijenjao već 9-10 godina. Eto, taman kad sam krenuo razmišljati o apgrejdu... :(

Evo prilike Končaru da se uključi u igru

Dobro došli u kapitalizam. Sve raste, inflacija, ovo ono. Osim plate(ne one mesne 😅).
Pitanje je vremena kad će krenut raspad.

Ni mesna plata ne raste samo umjesto mesa stave vise krumpira

A u socijalizmu dok smo imali i po 1000% inflaciju je bilo super. Dok ne nađemo bolji sustav, kapitalizam je još uvijek najbolji. Izvukao je iz siromaštva stotine milijuna ljudi. Socijalizam i slični rade suprotno.

Ići će to još gore budući da Amerika tjera sve da sankcioniraju Kinu. A kad Kina uđe u rat pa se sankcionira i uvoz rijetkih zemalja i svega ostalog možemo očekivati i nestašice novih čipova, između ostalog.

A u socijalizmu dok smo imali i po 1000% inflaciju je bilo super. Dok ne nađemo bolji sustav, kapitalizam je još uvijek najbolji. Izvukao je iz siromaštva stotine milijuna ljudi. Socijalizam i slični rade suprotno.
Daj mojne me kako je to tebi bilo loše u socijalizmu? Išao si u školu i radio što te volja jedino nisi smio govoriti protiv Tita.
Hoćeš reći da si ti bio siromašan za vrijeme Juge?

Daj mojne me kako je to tebi bilo loše u socijalizmu? Išao si u školu i radio što te volja jedino nisi smio govoriti protiv Tita.
Hoćeš reći da si ti bio siromašan za vrijeme Juge?
da povučemo paralelu sa hardverom...
kupiš majnersku grafu i prva tri mjeseca se jebeš s driverima i biosima, fps minimalan, onda mjesec dana gejmaš sve u šesnaest, da bi zadnjih pet dana krepivala i na kraju crkne
i onda kak ti nije bilo dobro, pa gejmao si, radio što te volja... (druga ćemo izostaviti u paraleli)

Nikad u zivotu nisam kupio intelov procesor i nvidia graficku 😄
Appleov M1 je cudo

Nebitno koji je sustav. Cijena ide samo gore, novac sve manje i manje vrijedi.
Dajte neki primjer gdje su cijene pale i ostale jedno duže vrijeme na toj razini, a da nije bio popust/rasprodaja.
Ne postoji nešto što je tip top najbolje, pa tako ni kapitalizam ni socijalizam nije dobar u potpunosti. Jednostavno se kapitalizam temelji na pohlepi i to onda postane gadno kako imamo prilike vidjeti.
Valjda će onaj fosil odlepršat pa će se stvari normalizirati koliko toliko.

valjda znaju kako će podizanjem cijena još manje ljudi raditi upgrade i krećemo u neku vrstu hardwarske recesije, oni dižu cijene kako bi pokrili troškove/više zaradili,a ljudi sve manje kupuju osim apsolutno najnužnije...još kad u obzir uzmemo tečaj dolara cijene lete u nebo

Ma kakav kapitalizam, ovo je moderni robo-kapitalizam.
Gdje ima da za jednog Jeffrey Bezos, radnici u Amazonu nemaju 30 sekundi pauze da odu u toalet. Ima cijeli dokumentarac o tome. Dakle 950.000 ljudi samo u USA radi da bi on ima 230 MLRD USD. A takvih primjera je more jedno.
Ili 20 naj razvijenih država bogatiji od ostalih 200.

Ništa čudno da bosanci plaču za socijalizmom. Davno "prevaziđena" tema.
Nisam se ja nigdje deklarisao kao bosanac. Ja sam jednostavno državljanin BiH. I ne plačem za socijalizmom (nisam toliko star).. upravo suprotno: imam dodatnu firmu (obrt) gdje radim klime.
Kolegi kojem plaćam max 30% od instalcije jedne klime a sebi uzmem 70% tko je tu više zadovoljan. To je vrlo softificirano pitanje što njemu znači tih 30% a meni 70%. Možda je on sretniji sa tim 30% od jedne instalacije klime nego ja koji "pokupim svo vrhnje". On uzme tih 30 ili čak manje procenata i završio je svoj dan. A ja sam odgovaran kada me za pola godine ili godinu netko zove na servis pa imam dodatni trošak.
U životu su ti najbitnije dvije stvari: Zdravlje i Sreća... koliko je on zdrav i sretan - ne znam, a ne zna ni on koliko sam ja zdrav i sretan. Ja nisam u njegovoj koži niti je on u mojoj. A niti zdravlje niti sreća ne ovise o novcu koji zarađujemo. Znaju to najbolje ljudi koji novca imaju na pretek. Toliko o kapitalizmu.

ne sekiraj se, što neki trolaju.
mrze te jer znaš što valja, a to je Intel...
Intel i treba poskupiti, jer je vrhunaravno kvalitetan, a ne samo zbog nestašice sirovina..
Amen !
eo, pun sam empatije za njih. poznato je kako se silicij kopa u ukrajini, odakle dolaze i nogice za čipove (ukrajinske stonoge). plastika i poklopci jednako se, endemski, vade u ukrajinskim rudnicima i tankerima se preko ukrajine prevoze do kine i tajvana pa do ognjene zemlje i kopnom, na magarcima i lamama, do amerika. nestašica je i afričkih lastavica, koje su prije iz ukrajine nosile naramke dioda i kondenzatora. krv, znoj i suze se liju. hardverski je kruh, kao što mu i naziv sugerira, s najmanje 7 nanometara.