Solarna oluja "ubila" 40 od nedavno lansiranih 49
Vezano uz: Solarna oluja "ubila" 40 od nedavno lansiranih 49

Piše ti malo iznad - izgorjet će u atmosferi

Solarna oluja - Free AdBlock !

Da ali da niti jedan njihov dio neće past na zemlju :)

Što će biti dok će imati 10 000 i više njih pa solarna oluja potamani jedno 5-6 tisuća njih. 😁

dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija i desatelitizacija. j.d.o.o., ofkors.

Hvala Svarogu što nas štiti !!!
Odmah ide žrtva ljevanica....

Da ali da niti jedan njihov dio neće past na zemlju :)
Upravo tako. Bas su 2019 redizajnirali satelite da ne sadrze teze metale ciji bi dijelovi mogli stici do povrsine, te da kompletno izgore.

Meni nije jasno da ga j.... odakle njemu toliko para, jer koliko sam gledao cca trošak sa lansiranjem je oko 500t USD/komad što znači da su danas izgubili cca 20m USD!!!!
A mene duša boli samo kad gledam cijene GTx 3090

Meni nije jasno da ga j.... odakle njemu toliko para, jer koliko sam gledao cca trošak sa lansiranjem je oko 500t USD/komad što znači da su danas izgubili cca 20m USD!!!!
A mene duša boli samo kad gledam cijene GTx 3090
Ne znam da li SpaceX plaća premije za tako nešto, ali postoje osiguranja i za ovakve stvari.
Ali da li je danas 20m (ili 50m kako čitam drugdje) uopće puno za ovakve kompanije?
Oni inače trenutno uopće ne zarađuju na Starlinku - gube preko $700 po prodanom terminalu, što je na 1000 korisnika skoro 1m, a trenutno imaju oko 145000 korisnika, znači preko 10m inicijalnog gubitka - doduše ovo se počne isplaćivati kasnije ako ljudi ostanu pretplaćeni dovoljno dugo.

Ma starlink je super stvarca za nekakva ruralna područja na šta oni i ciljaju, i tu jednostavno nemaš šta, ok možda 100 ojra nije malo ali eto nek se nađe par kuća u selu i kad to razdjeliš cjena je smješno mala onda za brzinu o kojoj može sanjat pola balkana.
Slijedom toga, navedenih će 40 satelita morati biti vrlo brzo deorbitirano. SpaceX navodi da ovaj proces neće ugroziti druge satelite u orbiti, neće proizvesti dodatno orbitalno smeće niti će ijedan njihov dio pasti na Zemlju.
A di će onda otić, ako neće ostat u orbiti i neće past na zemlju?