nikonja sri 9.2.2022 14:08

Slijedom toga, navedenih će 40 satelita morati biti vrlo brzo deorbitirano. SpaceX navodi da ovaj proces neće ugroziti druge satelite u orbiti, neće proizvesti dodatno orbitalno smeće niti će ijedan njihov dio pasti na Zemlju.

A di će onda otić, ako neće ostat u orbiti i neće past na zemlju?

F10EXX sri 9.2.2022 19:38
nikonja kaže...
izith kaže...

Piše ti malo iznad - izgorjet će u atmosferi

Da ali da niti jedan njihov dio neće past na zemlju :)

Upravo tako. Bas su 2019 redizajnirali satelite da ne sadrze teze metale ciji bi dijelovi mogli stici do povrsine, te da kompletno izgore.

nikonja sri 9.2.2022 21:02

Meni nije jasno da ga j.... odakle njemu toliko para, jer koliko sam gledao cca trošak sa lansiranjem je oko 500t USD/komad što znači da su danas izgubili cca 20m USD!!!!

A mene duša boli samo kad gledam cijene GTx 3090 

PaleRider čet 10.2.2022 10:15
nikonja kaže...

Meni nije jasno da ga j.... odakle njemu toliko para, jer koliko sam gledao cca trošak sa lansiranjem je oko 500t USD/komad što znači da su danas izgubili cca 20m USD!!!!

A mene duša boli samo kad gledam cijene GTx 3090 

Ne znam da li SpaceX plaća premije za tako nešto, ali postoje osiguranja i za ovakve stvari.

Ali da li je danas 20m (ili 50m kako čitam drugdje) uopće puno za ovakve kompanije?

Oni inače trenutno uopće ne zarađuju na Starlinku - gube preko $700 po prodanom terminalu, što je na 1000 korisnika skoro 1m, a trenutno imaju oko 145000 korisnika, znači preko 10m inicijalnog gubitka - doduše ovo se počne isplaćivati kasnije ako ljudi ostanu pretplaćeni dovoljno dugo.

nikonja čet 10.2.2022 18:42

Ma starlink je super stvarca za nekakva ruralna područja na šta oni i ciljaju, i tu jednostavno nemaš šta, ok možda 100 ojra nije malo ali eto nek se nađe par kuća u selu i kad to razdjeliš cjena je smješno mala onda za brzinu o kojoj može sanjat pola balkana.