KIKI3ooo pon 13.12.2021 10:26

Ova elektrifikacija vozila možda nema toliki ekološki utjecaj, šta je ono rečeno na forumu, zbog neekološke proizvodnje struje (iako po mojoj racunici koja obuhvaća idealne uvjete koje imam za posjedovanje električnog vozila, vozia bi se ultra povoljno, a da ne govorim o električnom motoru, gdje se tako reć voziš besplatno...), ali ovi elektrificirani gadgeti, uključujući električne bicikle... 10km od kuće do ureda, iz predgrađa u grad, u 20 min. Znači imam auto samo zato što imam obitelj a da sam momak ima bi auto zbog cure - ali osim toga ne vidim nikakav drugi razlog za imat auto više. Više od dobrog romobila ne treba u gradu. 

I samo pratim razvoj ovih gadgeta. Jedan dan će se kao bicikla moći tako iznajmit putnički dron pa malo prozujat. 

File32 pon 13.12.2021 10:46

Zašto baš tih 1.6 km prijeći  romobilom , a ne električnim ATV om ili nekim drugim homologiranim sredstvom. Naposljetku i hodanjem.

Zamisli koje uštede u energiji, zdravlju i sl. možemo ostvariti hodanjem ta 1.6 km.

Očito se radi o romobilskom lobiju.

PaleRider pon 13.12.2021 18:08

Najveći problem auta je što se ljudi masovno njima voze na posao a u prosjeku u jednom autu se vozi jedan čovjek (a neki od njih čak imaju i više auta).

Idealno zamjensko vozilo za auto bi za takve slučajeve bio nekakav jednosjed s krovom i mjestom za prtljagu.

Električni romobil je zamjena za bicikl ili motor a ne auto. A u tom slučaju, ekološki, bolji je bicikl.

sirka666 uto 14.12.2021 16:58
PaleRider kaže...

Najveći problem auta je što se ljudi masovno njima voze na posao a u prosjeku u jednom autu se vozi jedan čovjek (a neki od njih čak imaju i više auta).

Idealno zamjensko vozilo za auto bi za takve slučajeve bio nekakav jednosjed s krovom i mjestom za prtljagu.

Električni romobil je zamjena za bicikl ili motor a ne auto. A u tom slučaju, ekološki, bolji je bicikl.

Ovo bi bila zamjena za auto za većinu ljudi... da ne košta toliko mnogo.

ihush uto 14.12.2021 17:55

-zanimljive studije koje imaju želju nešto promovirati.. i kao u pravilu oni koji izračunavaju 'previde' par sitnica-faktora.. 'slučajno' da ne pokvare željene rezultate..

-npr, ova studija, .. -kad je rađena? hint, pandemija? što kad u godini pandemije i lockdowna, rada od kuće (time smanjen gradski promet, auti-cesta-gužve).. vs da nema pandemije i povezanih posljedica?

.. što ako je rezultat smanjenja zagađenja, co2 i sl. jednostavno rezultat pandemije, zabrana-ograničenje kretanja + tjedan su bili bez goriva (već zaboravljeno).. kakvi bi rezultati bili bez pandemije? Realni? Kakvi su tad ovi rezultati? .. -> željeni ili studije rade naivci koji svaki put previde 'sitnice', ''slučajno''.. kao mali perica u prvom razredu kad piše zadaću ili test. Jesu li samo naivni, uzimaju li s-bez razloga neke faktore kao što ih ispuštaju-previđaju?

-što da pandemije nema i da je razlika recimo zanemariva? što bi to značilo za politiku poticanja-poreza eko + stranke koje drmaju tim fondovima? .. naravno da tad takav neželjeni rezultat studija neće dati, neovisno jesu li ispustili neki važan kriterij iz formule slučajno ili namjerno.. previše interesa-biznisa u svemu da bi se slučajno stvari tako događale. Nema slučajnosti u biznisu, interesima.. tj eliminira se koliko je moguće.