LG 65QNED913PA - Ulazak u svijet Mini LED-a
Vezano uz: LG 65QNED913PA - Ulazak u svijet Mini LED-a

jedina pozitivna stvar je što su kontrast IPS panel-a digli na 6000:1, no cijena mi je pored OLED-a blesava..
tko se boji oled.a prije će kupiti Samsungov 65ˇ VA QLED s kontrastom 7000:1 i 120 hz za upola nižu cijenu.

Ovo je suluda cijena za jedan "OK" televizor. Čak i konkurencija ima daleko bolje panele po daleko nižim cijenama. Staviti jedan LED LCD TV u isti cjenovni rang kao i LG C1 je suludo. Da ne spominjem da se moglo kupiti i fantastični LG G1 sa EVO panelom po daleko nižoj cijeni od te prošla 2 tjedna.

Vezano za burn-in, koliko je OLED osjetljiviji na pojavu od Plazmi nekada?
Imam plazmu doma vec 11 godina i nisam imao tih problema...i iskreno slika na tom tv-u je i danas savršena...
Ovisi o generaciji OLED panela, tehnologijama anuliranja burn-ina kojima konkretan televizor raspolaže, te načinu korištenja. Imam u okolini dva OLED-a, LG CX s preko 5000 sati rada i C1 s oko 1000 sati rada (kombinacija TV programi/Netflix/HBO/Plex/YouTube/ostalo), nijedan zasad nema ni najmanje natruhe burn-ina. Otuda zadnja rečenica iz mojeg opisa; stava sam da burn-in u 2021. godini više nije nešto čime se treba zamarati, barem kad su u pitanju izuzetno kvalitetni televizori, kao što je LG C1.
Ovo je suluda cijena za jedan "OK" televizor. Čak i konkurencija ima daleko bolje panele po daleko nižim cijenama. Staviti jedan LED LCD TV u isti cjenovni rang kao i LG C1 je suludo. Da ne spominjem da se moglo kupiti i fantastični LG G1 sa EVO panelom po daleko nižoj cijeni od te prošla 2 tjedna.
Ne čak u isti rang kao C1, nego dobrano iznad njega Slažem se, to nije dobro. Tehnologija Mini LED trenutačno je u nepovoljnoj situaciji, jer je nova, ne proizvodi se na jednako velikoj skali kao OLED, te zbog toga ima višu cijenu od OLED-a, što je upravo suprotno od prvotnih najava, koje su govorile da će cijena biti jedna od prednosti Mini LED panela pred OLED-ima. To će se s vremenom vjerojatno izbalansirati, ali dok se to ne dogodi, predviđam da će Mini LED televizori ostati lošiji, a skuplji od OLED-a.

Čeka se MicroLED, gdje će svaki podpixel biti jedna LEDica. Ovo je ni vrit ni mimo.
Meni je na OLEDu u zamračenoj prostoriji bijela već presvijetla, pa ne vidim svrhu dodatne svjetline. Ono što me smeta je gubitak detalja u tamnim nijansama.
Burn-in se rijetko vidi na normalnom programu (samo kada je stvarno grozan), ali može se uočiti ako se prikazuje jedna boja preko cijelog ekrana (isprobati sa svim bojama plus bijela i siva). Obično je u donjem dijelu gdje su titlovi i po kutovima od logotipa. Nevjerojatno da HTV i dalje drži veliki 254/254/254 logo umjesto da ga malo ublaži prozirnošću. I onda još stave PG logo, pa 'Budimo odgovorni'. Ekran izgleda kao odijelo vozača F1.
'Peglanje' burn-ina se izvodi jednolikim trošenjem ekrana, tj. ostatak ekrana se 'potroši' (smanji mu se osvjetljenje) i time se dovede na razinu 'izgorenog' dijela. Tako da to i nije neka sreća, jer onda je cijeli ekran loš umjesto samo manjeg dijela.

microLED će imati kvalitetu boja kao OLED, bez opasnosti burn ina i većom dugotrajnosti LED-ica. Stoga će vjerovatno biti i u monitorima.

Samsung NEO QLED je VA panel, što znači bolji kontrast, a i osvjetljenje je jače. Uz to jeftiniji.
Hisense ima model sa zanimljivim Dual Cell panelom.
Bilo bi zanimljivo vdjeti Sony sa Mini LED panelom jer oni i sa nekoliko desetaka zona i dalje imaju ponajbolju kvalitetu.
Ali OLED je i dalje tata mata za sve i bit će tako ubuduće.

Burn in je danas doveden na minimum, sto nije kao sto je bio slucaj prije.. Dakle, to stvarno moras biti mazohist da bi doveo do burn ina na TVu-- OLED je zakon, ne zato sto ga ja imam, nego i inace.. Stvarno je besmisleno danas strasiti ljude burninom, jer svaki tv moze imati nekakve greske, kao mrtvi pixeli i sl.. Nista onda nije savrseno, ako cemo kod toga :)

Burn in je danas doveden na minimum, sto nije kao sto je bio slucaj prije.. Dakle, to stvarno moras biti mazohist da bi doveo do burn ina na TVu-- OLED je zakon, ne zato sto ga ja imam, nego i inace.. Stvarno je besmisleno danas strasiti ljude burninom, jer svaki tv moze imati nekakve greske, kao mrtvi pixeli i sl.. Nista onda nije savrseno, ako cemo kod toga :)

burn in nije problem jedino za one koji gledaju isključivo filmove, ostali kojima CMC, crtići, FM tuner po cijele dane stoji na TV-u OLED nikako nije opcija.
da je OLED toliko dobar nebi LG više radio LCD panele...#pametnomdosta :)

burn in nije problem jedino za one koji gledaju isključivo filmove, ostali kojima CMC, crtići, FM tuner po cijele dane stoji na TV-u OLED nikako nije opcija.
Hmmm LG prestaje proizvodnju LCD panela.

Da, ali ne zato što svi kupuju OLED nego zato što nemogu cjenovno konkurirati kinezima/tajvancima koji štancaju pristojne LCD panele u pol cijene.
Isto se desilo japancima prije deset godina, samo što su tada koreanci štancali u pol cijene.

Da, ali ne zato što svi kupuju OLED nego zato što nemogu cjenovno konkurirati kinezima/tajvancima koji štancaju pristojne LCD panele u pol cijene.
Isto se desilo japancima prije deset godina, samo što su tada koreanci štancali u pol cijene.
Ruku na srce, LG-eva LED LCD ponuda i nije nešto. OLED-i su vrhunski ali kod LED LCD-a se većinom drže IPS-a ko pijani plota i realno ne mogu po kvaliteti slike parirati konkurenciji sa VA panelima (makar ih i oni koriste u nekim "lijevim" dimenzijama).
Koliko čitam razvijaju i vlastite MicroLED MAGNIT panele pa vjerojatno sele fokus na OLED i MicroLED. Uostalom, oni su jedini proizvođač OLED panela za televizore pa vjerujem da posao ionako cvijeta u tom segmentu. Da kupujem LED LCD TV ne bi niti razmatrao LG. Da (opet) kupujem OLED, gledao bi jedino LG i Sony.

Nažalost, burn-in je i dalje bitna činjenica kod OLED-a. Imam cca dvije godine stari Oled 55B7 i jako vidljiv burn-in u donjem dijelu ekrana.( vidi se logo netflixa i tragovi titlova...😞)

Nažalost, burn-in je i dalje bitna činjenica kod OLED-a. Imam cca dvije godine stari Oled 55B7 i jako vidljiv burn-in u donjem dijelu ekrana.( vidi se logo netflixa i tragovi titlova...😞)
Vidi se pri gledanju normalnog programa? Možda imaš prejako postavljeno svjetlo u postavkama. Koliko sati dnevno je upaljen?
Vezano za burn-in, koliko je OLED osjetljiviji na pojavu od Plazmi nekada?
Imam plazmu doma vec 11 godina i nisam imao tih problema...i iskreno slika na tom tv-u je i danas savršena...
Sjecam se u zabi u Paromlinskoj (odavno nije vise tamo) su imali one info displaye s rednim brojevima od pionera (predpostavljam da je plazma bila) i tamo se taj burn-in jako vidio.
Mislim da se to fakat samo u ekstremnim situacijama dogadja.
Za plazme je bio jedan od savjeta s vremena na vrijeme pustiti kanal bez signala, snijeg, da ga sfriška malo...