
Kemičar u kući (#40): kurkuma – ukusna i zdrava bo
Vezano uz: Kemičar u kući (#40): kurkuma – ukusna i zdrava bo


Koliko kurkumina ima u kurkumi teško je reći jer to ovisi o zrelosti biljke, načinu prerade praha itd., no i o metodi analize (eskrakcije), no može se okvirno reći da ga ima nešto više od 5 %.

Sad je samo pitanje koliko je kurkumska industrija platila ovaj članak.

Evo nešto za vlasnike pasa. Nemam mačku, možda ima nešto i za njih.

super je znanstvenik koji vjeruje u izlijecenje kurkumom i medom. fali jos samo zahvala isusu na kraju...

Ništa ja ne vjerujem, to su činjenice. Liječenje ljekovitim biljkama priznaje suvremena medicina i farmakologija, a mnogi lijekovi vode porijeklo od ljekovitih biljaka (salicilna kiselina, aspirin), pa i drugih organizama (pencilin, streptomicin...). Nije problem u ljekovitosti ili neljekovitosti nego u pravoj upotrebi ljekovitih biljaka - znati što se s njima može, a što ne može postići.

jel bi mogao jedan članak o nimu? to i kurkumu si trpam u sir i vrhnje, tak da bude zelenije i žuće. ne znam jesu li tako ljekoviti (nim na ranu je zakon - dezinfincira i ubrza zarastanje nemilice) no ne žalim se na nuspojave. i dobro se držim za svojih 60. rekle bi žeme: "starac, a more."

jel bi mogao jedan članak o nimu? to i kurkumu si trpam u sir i vrhnje, tak da bude zelenije i žuće. ne znam jesu li tako ljekoviti (nim na ranu je zakon - dezinfincira i ubrza zarastanje nemilice) no ne žalim se na nuspojave. i dobro se držim za svojih 60. rekle bi žeme: "starac, a more."
Nim se koristi u biovrtlarstvu kao insekticid: https://www.biovrt.com/primjena-neema-u-biovrtlarstvu/
Ne znam točno mehanizam djelovanja i ima li kakvih tu podudarnosti s ljudskim metabolizmom, ali iz tog razloga možda bi bilo oprezno izbjegavati primjenu nima kod trudnica.

Sad je samo pitanje koliko je kurkumska industrija platila ovaj članak.
Ma strani plaćenik - cijela Indija se isprsila i skupila pare za promociju indijske kuhinje. 🤑

na kurkuminu su već jamili neki znanstvenici:
Bharat Aggarwal (US), a former Ransom Horne, Jr. Distinguished Professor of Cancer Research at the University of Texas MD Anderson Cancer Center,[8] resigned his position after fraud was discovered in 65 papers published by him in the area of curcumin as a treatment for cancer.[9] As of 2020 Aggarwal has had 29 of his research papers retracted, ten others have received an expression of concern, and 17 others have been corrected.[10][11]
...
Researchers at St. Jude Children's Research Hospital retracted a 2012 paper published in Surgery in 2016 after an internal investigation determined that an image used in the paper was fabricated. The investigation was sparked by other scientists who questioned the paper's claim to have presented the molecular underpinnings of how a form of curcumin could reduce the growth of neuroblastoma.[270] The official retraction stated, "The irregularities in Figure 3E have been investigated by the co-authors and St. Jude Children's Research Hospital, and the investigation concluded that the image was fabricated. We therefore retract the publication."[271]

Koliko znam, lijek za leukemiju je došao od biljke.

super je znanstvenik koji vjeruje u izlijecenje kurkumom i medom. fali jos samo zahvala isusu na kraju...
Si tacuisses, philosophus mansisses...

super je znanstvenik koji vjeruje u izlijecenje kurkumom i medom. fali jos samo zahvala isusu na kraju...
Si tacuisses, philosophus mansisses...
Zato se čini da je na svijetu više budala. Oni ne šute.

super je znanstvenik koji vjeruje u izlijecenje kurkumom i medom. fali jos samo zahvala isusu na kraju...
Si tacuisses, philosophus mansisses...
Zato se čini da je na svijetu više budala. Oni ne šute.
i, kako se ti sa svojim komentarom uklapas u to?

@gmit
U članku nije napisano da liječi ljudsku glupost ali u tvom slučaju ja bih probao. Ko zna...

Koliko kurkumina ima u kurkumi teško je reći jer to ovisi o zrelosti biljke, načinu prerade praha itd., no i o metodi analize (eskrakcije), no može se okvirno reći da ga ima nešto više od 5 %.
znači teško sam failao...

super je znanstvenik koji vjeruje u izlijecenje kurkumom i medom. fali jos samo zahvala isusu na kraju...
Si tacuisses, philosophus mansisses...
Zato se čini da je na svijetu više budala. Oni ne šute.
i, kako se ti sa svojim komentarom uklapas u to?
Kao i ostale budale.

jel bi mogao jedan članak o nimu? to i kurkumu si trpam u sir i vrhnje, tak da bude zelenije i žuće. ne znam jesu li tako ljekoviti (nim na ranu je zakon - dezinfincira i ubrza zarastanje nemilice) no ne žalim se na nuspojave. i dobro se držim za svojih 60. rekle bi žeme: "starac, a more."
Moram priznati da nisam još papao Neem. Koristim ga za izradu paste za zube i što je kolega spomenuo kao eko pesticid za zaštitu povrtnjaka i voćnjaka. U svakom slučaju budi oprezan sa konzumacijom da ne pretjeraš jer mislim da bubrezi ne bi bili presretni.
jel bi mogao jedan članak o nimu? to i kurkumu si trpam u sir i vrhnje, tak da bude zelenije i žuće. ne znam jesu li tako ljekoviti (nim na ranu je zakon - dezinfincira i ubrza zarastanje nemilice) no ne žalim se na nuspojave. i dobro se držim za svojih 60. rekle bi žeme: "starac, a more."
Nim se koristi u biovrtlarstvu kao insekticid: https://www.biovrt.com/primjena-neema-u-biovrtlarstvu/
Ne znam točno mehanizam djelovanja i ima li kakvih tu podudarnosti s ljudskim metabolizmom, ali iz tog razloga možda bi bilo oprezno izbjegavati primjenu nima kod trudnica.
Upravo to. Mi ga isto koristimo za izradu sredstva s kojim prskamo biljke. Kombinira se sa češnjakom i čilijem. Neem navodno utjeće na apetit štetnih nametnika, neće ih ubiti, ali će im ubiti želju za žderanjem povrća i voća u vašem vrtu. Uz to nema efekt na korisne životinje poput pčela, bumbara, bubamara...
Kad smo kod kurkume, evo i recept, kod nas se taj napitak redovito konzumira.
https://minimalistbaker.com/5-minute-vegan-golden-milk/
Pošto ćete teško pronaći light kokosovo mlijeko, moj savjet je koristiti samo biljno ili klasično mlijeko. Osobno ne pijem kravlje mlijeko, samo kozje povremeno i biljno redovito.
Ako radite sa klasičnim kokosovim mlijekom dobiti ćete napitak koji je jako "masan" i težak za piti. Uz to bi trebalo i izbjegavati namirnice iz limenki.

Kakvo je to biljno mlijeko? Nešto kao drveno željezo?
Riječi bi trebale imati neko značenje, a ne upotrebljavati se kako nekome paše. Kad mi žena donese iz dućana 'biljno vrhnje' za šlag leti kroz prozor van.

Riječi bi trebale imati neko značenje, a ne upotrebljavati se kako nekome paše. Kad mi žena donese iz dućana 'biljno vrhnje' za šlag leti kroz prozor van.
Kolega slabo pratiš trendove.
Isto kao i životinjsko samo je napravljeno od plodova biljke, a ne dobiveno izlučivanjem mliječnih žlijezdi sisavaca. Radim ga sam tako da znam što je unutra. Kupovna baš i ne bi preporučio jer su skupa i obično imaju dodan šečer, razne aditive i zgušnjivače.
Biljna mlijeka = bademovo mlijeko, konopljino mlijeko, kikiriki mlijeko, lješnjak... da ih sad ne nabrajam sve.
Prave se vrlo jednostavno, večer prije se orašasti plodovi potope u vodu i ujutro se procijede i ubace u blender sa novom vodom i zblendaju. Po želji se može dodati koja datulja, cimet, med, kakao prah... kako tko što voli.
Nakon toga se mlijeko procijedi i to je to.
Prednosti nad običnim kupovnim kravljim mlijekom su višestruke.
Konopljino mlijeko sadrži sve esencijalne amino-kiseline, omega-3, omega-6...

Sve divno i krasno, ali to nije mlijeko. Mlijeko je samo ono što izađe iz mliječne žlijezde.
Označavanje proizvoda lažnim nazivima bi trebalo biti kažnjivo, jer zavarava kupca.
Ako se domaći vinjak ne smije zvati konjakom, ni 'rum' rumom onda se ni 'sir' od biljnih masnoća ne smije zvati sirom. To govno ja nikad ne bih kupio, ali ga danas svi stavljaju u pizzu i onda nemaš više izbor. Slično je sa šlagom, pa se s konobarima moram deset minuta raspravljati imaju li pravi šlag ili od biljnih masnoća, jer oni ne kuže razliku.
Zato postoji propis o specifikaciji sastava nekog proizvoda, koji pada u vodu ako ćemo sastojke nazivati proizvoljnim imenima. Ako piše da je u pizzi sir, onda to mora biti sir od pravog mlijeka, a ne nešto deseto što netko kolokvijalno zove sirom.

Označavanje proizvoda lažnim nazivima bi trebalo biti kažnjivo, jer zavarava kupca.
Ako se domaći vinjak ne smije zvati konjakom, ni 'rum' rumom onda se ni 'sir' od biljnih masnoća ne smije zvati sirom. To govno ja nikad ne bih kupio, ali ga danas svi stavljaju u pizzu i onda nemaš više izbor. Slično je sa šlagom, pa se s konobarima moram deset minuta raspravljati imaju li pravi šlag ili od biljnih masnoća, jer oni ne kuže razliku.
Zato postoji propis o specifikaciji sastava nekog proizvoda, koji pada u vodu ako ćemo sastojke nazivati proizvoljnim imenima. Ako piše da je u pizzi sir, onda to mora biti sir od pravog mlijeka, a ne nešto deseto što netko kolokvijalno zove sirom.
Nepotrebno picajzlaš, mislim da je svima poznata definicija mlijeka.
Evo ti kao primjer kokosovo mlijeko koje se tako zove od kad znam za sebe. Dok je uz "mlijeko" navedeno od čega je ne vidim nikakav problem u tome.
Vinjak, konjak, rum, pršut... su nešto drugo, to su proizvodi koji se dobiju dodatnom obradom i miješanjem više namirnica. Neki od tih proizvoda imaju registriran i zaštićen sastav i zato naš donedavni "Rum" više nije rum jer njegov sastav ne zadovoljava definiciju ruma. Teoretski smo dugo godina pod rum pili nešto što u biti nije rum, a zvalo se rum. Na proizvodu nije pisalo "pokušaj" ruma ili "nešto poput" ruma, već samo RUM. Imaš istu stvar sa feta sirom ili grčkim jogurtom, gdje na proizvodima piše "greek style yoghurt" ili "feta style cheese" pa je iz toga jasno da to nije original receptura i sastav. Za te proizvode je jasno definirano ako će se zvati tim i tim imenom njihov sastav mora zadovoljiti sljedeće uvjete.
Sir, šlag, mlijeko, jogurt su sve mliječni proizvodi i njih u principu prvenstveno definira njihova struktura, dok okus i sastav varira i nije ih moguće zaštiti na jednaki način kao rum ili pršut, ali je moguće zaštiti određenu vrstu sira, tipa paški sir.
Restorani bi uz normative trebali imati i istaknute nutrijente, alergente i sastav, pa bi iz toga mogao vidjeti je li šlag biljnog porijekla ili životinjskog, umjesto natezanja sa konobarima. U mnogim državama je to normalno već dugo vremena, nažalost kod nas baš i nije.
I kad smo kod šlaga najbolji je od kokosovog mlijeka.

jel bi mogao jedan članak o nimu? to i kurkumu si trpam u sir i vrhnje, tak da bude zelenije i žuće. ne znam jesu li tako ljekoviti (nim na ranu je zakon - dezinfincira i ubrza zarastanje nemilice) no ne žalim se na nuspojave. i dobro se držim za svojih 60. rekle bi žeme: "starac, a more."
Moram priznati da nisam još papao Neem. Koristim ga za izradu paste za zube i što je kolega spomenuo kao eko pesticid za zaštitu povrtnjaka i voćnjaka. U svakom slučaju budi oprezan sa konzumacijom da ne pretjeraš jer mislim da bubrezi ne bi bili presretni.
jel bi mogao jedan članak o nimu? to i kurkumu si trpam u sir i vrhnje, tak da bude zelenije i žuće. ne znam jesu li tako ljekoviti (nim na ranu je zakon - dezinfincira i ubrza zarastanje nemilice) no ne žalim se na nuspojave. i dobro se držim za svojih 60. rekle bi žeme: "starac, a more."
Nim se koristi u biovrtlarstvu kao insekticid: https://www.biovrt.com/primjena-neema-u-biovrtlarstvu/
Ne znam točno mehanizam djelovanja i ima li kakvih tu podudarnosti s ljudskim metabolizmom, ali iz tog razloga možda bi bilo oprezno izbjegavati primjenu nima kod trudnica.
Upravo to. Mi ga isto koristimo za izradu sredstva s kojim prskamo biljke. Kombinira se sa češnjakom i čilijem. Neem navodno utjeće na apetit štetnih nametnika, neće ih ubiti, ali će im ubiti želju za žderanjem povrća i voća u vašem vrtu. Uz to nema efekt na korisne životinje poput pčela, bumbara, bubamara...
Kad smo kod kurkume, evo i recept, kod nas se taj napitak redovito konzumira.
https://minimalistbaker.com/5-minute-vegan-golden-milk/
Pošto ćete teško pronaći light kokosovo mlijeko, moj savjet je koristiti samo biljno ili klasično mlijeko. Osobno ne pijem kravlje mlijeko, samo kozje povremeno i biljno redovito.
Ako radite sa klasičnim kokosovim mlijekom dobiti ćete napitak koji je jako "masan" i težak za piti. Uz to bi trebalo i izbjegavati namirnice iz limenki.
ček malo ubija želju za 'žderanjem'. Idealno za debele i dijabetičare tipa 2 specijalno ako je voće u pitanju. btw. je li ta kombinacija češnjaka, čilija i neema tjera i smrdljive martine. Naime ove godine oni su postali pošast po povrtnjacima.

jel bi mogao jedan članak o nimu? to i kurkumu si trpam u sir i vrhnje, tak da bude zelenije i žuće. ne znam jesu li tako ljekoviti (nim na ranu je zakon - dezinfincira i ubrza zarastanje nemilice) no ne žalim se na nuspojave. i dobro se držim za svojih 60. rekle bi žeme: "starac, a more."
Moram priznati da nisam još papao Neem. Koristim ga za izradu paste za zube i što je kolega spomenuo kao eko pesticid za zaštitu povrtnjaka i voćnjaka. U svakom slučaju budi oprezan sa konzumacijom da ne pretjeraš jer mislim da bubrezi ne bi bili presretni.
jel bi mogao jedan članak o nimu? to i kurkumu si trpam u sir i vrhnje, tak da bude zelenije i žuće. ne znam jesu li tako ljekoviti (nim na ranu je zakon - dezinfincira i ubrza zarastanje nemilice) no ne žalim se na nuspojave. i dobro se držim za svojih 60. rekle bi žeme: "starac, a more."
Nim se koristi u biovrtlarstvu kao insekticid: https://www.biovrt.com/primjena-neema-u-biovrtlarstvu/
Ne znam točno mehanizam djelovanja i ima li kakvih tu podudarnosti s ljudskim metabolizmom, ali iz tog razloga možda bi bilo oprezno izbjegavati primjenu nima kod trudnica.
Upravo to. Mi ga isto koristimo za izradu sredstva s kojim prskamo biljke. Kombinira se sa češnjakom i čilijem. Neem navodno utjeće na apetit štetnih nametnika, neće ih ubiti, ali će im ubiti želju za žderanjem povrća i voća u vašem vrtu. Uz to nema efekt na korisne životinje poput pčela, bumbara, bubamara...
Kad smo kod kurkume, evo i recept, kod nas se taj napitak redovito konzumira.
https://minimalistbaker.com/5-minute-vegan-golden-milk/
Pošto ćete teško pronaći light kokosovo mlijeko, moj savjet je koristiti samo biljno ili klasično mlijeko. Osobno ne pijem kravlje mlijeko, samo kozje povremeno i biljno redovito.
Ako radite sa klasičnim kokosovim mlijekom dobiti ćete napitak koji je jako "masan" i težak za piti. Uz to bi trebalo i izbjegavati namirnice iz limenki.
ček malo ubija želju za 'žderanjem'. Idealno za debele i dijabetičare tipa 2 specijalno ako je voće u pitanju. btw. je li ta kombinacija češnjaka, čilija i neema tjera i smrdljive martine. Naime ove godine oni su postali pošast po povrtnjacima.
Neem navodno djeluje na bube, nisam siguran kako djeluje na velike sisavce, ali možemo pitati kolegu Ajara kakav mu je apetit.
Spomenuta kombinacija tjera manje više sve štetočine pa i smrdljive Martine, provjereno na mojoj farmici.
Kopriva je isto super korisna, potopi se u vodu i drži barem dva tjedna, odlična je kao gnojivo i insekticid. Jedino što "miriše" užasno.
da 0,5 grama?! indijci a bogami i englezi stave/pojedu bar dvostruko ili trostruko u indijskim jelima s kurkumom, curryjem etc.
kad doma eksperimentiram s curryjem metnem bar nekoliko grama + kumin, korijander, čili, đumbir, komorač, češnjak, cimet, papar etc.
edit... hmmm, koliki dio mljevene kurkume je u stvari kurkumin?