dankodr ned 27.6.2021 07:51

U prave domaće slavonske kobasice i šunke NE STAVLJAJU se nikakvi nitrati niti bilo koji drugi konzervansi.

 

Boju kobasicama i kulinu daje dobra domaća crvena paprika

 

Stoga,  nemate brige,  uživajte u domaćim proizvodima  :-)

 

Naravno u umjerenim granicama

 

Pozdrav iz Slavonije

Louis Pluto ned 27.6.2021 09:57

i sad ti otkrij koje je povrće u tablici... prvo je luk pa rabarbara, što je nakon toga sa 155 mg/100g? sliči na listove random biljaka

 

btw. mladi špinat (sirov) na salatu s češnjakom i emulzijom limunovog soka i maslinovog ulja je najbolja zelena salata koju sam probao

mGT ned 27.6.2021 10:33

Volim jest povrće, ali tolko je bolesno skupo i špricano sa bog te pitaj čime.Eko/organske fore masovne proizvodnje jednostavno ne pušim jer znam kako brzo ostaneš bez nasada ako nisi špricao/kemijao.To kad bi svi imali bar 100 kvadrata povrtnjak gdje znaš da nije špricano, gnojeno sa kanalizacijom (da i to se radi) to bi bila prava stvar.Ista stvar sa mesom po raznim centrima, mesnicama,uvoz Nizozemska,Njemačka pa i Kina, da se malo zapitaš kaj točno jedeš i kuda idu divlje svinje.

dejo6 ned 27.6.2021 10:43
dankodr kaže...

U prave domaće slavonske kobasice i šunke NE STAVLJAJU se nikakvi nitrati niti bilo koji drugi konzervansi.

 

Boju kobasicama i kulinu daje dobra domaća crvena paprika

 

Stoga,  nemate brige,  uživajte u domaćim proizvodima  :-)

 

Naravno u umjerenim granicama

 

Pozdrav iz Slavonije

 Naravno da se stavljaju. Inače ne bi baš dugo trajale. To što većina ljudi ne znašto je konzervans je druga stvar.

Stric_Jura ned 27.6.2021 10:57

hmmm...

 

pa sol je konzervans, a ove E-ove ne stavljam nikad u sumohesnate proizvode...

 

da se održi crvenkasti ton mesa u kobasicama - stavi šećer...

 

ali da, generalno u suhomesnato ide:

 

meso

 

tvrda slanina s leđa

 

prirodni omotači - crijeva, želuci..

 

sol

 

šećer

 

papar

 

mljevena suha paprika - ljuta/slatka

 

češnjak

 

komorač

 

kumin

 

...

 

 

E-ova ni u tragovima...

encoding ned 27.6.2021 11:19

U domace ne ide... ali svasta se danas zove domace. Imas u Lidlu i Konzumu njihove marke, industrijske proizvodnje, sirovina iz EU (ili trecih zemalja), pa pise "domace" jer je valjda sol iz Jadrana ili su nekom drugom administrativnom cakom uspjeli dobiti titulu domace.

 

Izazivam vas da pobrojite koliko domacih suhomesnatih proizvoda (budjola, sunki, suhih sunki, prsuta, vratina, pancete, speka, zimskih, cajnih, kulena, seke, brace) koje nades u Konzumu/Kauflandu/Plodinama/Lidlu NEMAJU neki od brojeva E249 - E252

 

Domace je druga prica, ali samo provjereno domace, od strica, frenda ili njegovog strica, za koje ZNAS da nisu pacali meso u kancerogenim otrovima. Za ove ostale nije vrijedno rizika. Rizik za rak adebelog crijeva raste sto vise tog smeca unosis, a taj rak je jedan od najsmrtonosnijih i teze lijecivih

 

Obozavam suho, al otkad sam to saznao, samo domace. Jebiga, nema vise meze svaku vecer preko zime, al zato sad jedem kvalitetnije

Ges ned 27.6.2021 11:32

Točno! Nitrati i nitriti se dodaju da bi se ubrzao proces sazrijevanja mesa i stavljanja u prodaju i to mahom čine komercijalni proizvođači te neuki domaći fušeri. Onaj tko cijeni kvalitetu to nikad ne čini.
Tražio sam po Zagrebu mesnicu gdje ne stavljaju nitrate i nitrite i nije bio lagan zadatak no našao sam (ako koga zanima šaljem podatke na PM).
U globalu mi kupci trebamo paziti što kupujemo i poslati tako poruku proizvođačima da nas prestanu trovati zbog profita. Preporučam svima da pogledaju do kuda je to trovanje išlo u prošlosti i zašto proizvođači imaju tendenciju raditi istu praksu dan danas
https://youtu.be/bkQ0RFTHvIo

Btw, E- broj nije oznaka samo za štetnu kemiju već za svu kemiju gdje ulazi i recimo vitamin c (E300) tako da E broj sam po sebi nije problem već točno koji E broj je problem

Danen, pročitao sam da vitamin c neutralizira nitrozamine pa te molim ako možeš pojasniti malo više taj proces i koja količina vitamina c bi bila potrebna da se neutralizira gore navedena štetna doza unosa nitrata i nitrita

Ajar ned 27.6.2021 12:10

još od sitnog zuba svjestan sam kako je hranjenjenjenje s oralnim unosom namjernica loša navika i već 60 godina se pokušavam bezuspješno odviknuti. tek mi uspijeva, silom prilika, smanjiti, ovisno o tome koliko i kad klijenti plate. 

 

anegdota iz rvacke domovinske narodnooslobodilačke borbe protiv svih koji nisu "naši": sjedimo za stolom kći i ja, nakon što sam prikuhao krmnu smjesu. njoj tek četiri-pet godina tad a već je tamanila krumpir nemilice (uz kuhanu junetinu, iz juhe). pune njuške upitala me nepristojno kako uspjeti u životu (a pravoga je našla to pitati, jebote ) pa zatečen sumirah floskulom: ulaži u sebe. ona nabode još pečenih krumpira i još punije njuške, uz cereque, dometne: pa evo, ulažem. 

jozef ned 27.6.2021 12:27

mnoštvo "E brojeva" tj. dodataka prehrambenih proizvoda je na lošem glasu zahvaljujući jako glasnim promicateljima zdrave hrane a sve se temelji uglavnom na rekla kazala i anegdotama tipa "ja sam čuo o babinog susjeda da on pozna jednog koji je u vlaku sreo čovjeka koji je jednom...". Ima sigurno i štetnih tvari, ali sve je to preuveličano za nekoliko redova veličine. Ljudi se previše zamaraju glupostima. Tako imamo navodno kancerogene "E brojeve" za koje postoje stotine istraživanja koja su utvrdila da nisu štetni i niti jedno koje dokazuje štetnost, ali ako odete npr na Wikipediju tamo ćete naći podatak da je kancerogeno i opasno, nemojnipomislitjestito jer je tako rekao Seljo Seljić, PKV stočar i priučeni mesar iz Donjih Nigdjelovaca koji to u svoje proizvode ne stavlja.

Louis Pluto ned 27.6.2021 12:52
Stric_Jura kaže...

hmmm...

 

pa sol je konzervans, a ove E-ove ne stavljam nikad u sumohesnate proizvode...

 

da se održi crvenkasti ton mesa u kobasicama - stavi šećer...

 

ali da, generalno u suhomesnato ide:

 

meso

 

tvrda slanina s leđa

 

prirodni omotači - crijeva, želuci..

 

sol

 

šećer

 

papar

 

mljevena suha paprika - ljuta/slatka

 

češnjak

 

komorač

 

kumin

 

...

 

 

E-ova ni u tragovima...

 kumin mi je super začin ali malo, intenzivan je, i mljeveno sjeme korijandera je super (omiljeni začin), uopće ne sumnjam da je i jedno i drugo krcato nitratima/nitritima, sjeme komorača mi je bolje od korjena, od korjena mi je slabo... paprika, uvijek u svim oblicima iako kažu da, previše preuzme okus u skoro svakom jelu

markoBT ned 27.6.2021 14:02
dankodr kaže...

U prave domaće slavonske kobasice i šunke NE STAVLJAJU se nikakvi nitrati niti bilo koji drugi konzervansi.

 

Boju kobasicama i kulinu daje dobra domaća crvena paprika

 

Stoga,  nemate brige,  uživajte u domaćim proizvodima  :-)

 

Naravno u umjerenim granicama

 

Pozdrav iz Slavonije

 

Neki, recimo Njemac, napravi kobasice, od mesa kojeg je sam uzgojio, bez ikakvih E-ova i slićno, onako kako su ga otac i dida učili. I onda tebi proda/pokloni te kobasice. Ili ti neki Talijan proda/pokloni rajčice iz svog vrta.

 

Pitanje je: je su li to "domaći" proizvodi ili nisu?  

Louis Pluto ned 27.6.2021 14:12
markoBT kaže...
dankodr kaže...

U prave domaće slavonske kobasice i šunke NE STAVLJAJU se nikakvi nitrati niti bilo koji drugi konzervansi.

 

Boju kobasicama i kulinu daje dobra domaća crvena paprika

 

Stoga,  nemate brige,  uživajte u domaćim proizvodima  :-)

 

Naravno u umjerenim granicama

 

Pozdrav iz Slavonije

 

Neki, recimo Njemac, napravi kobasice, od mesa kojeg je sam uzgojio, bez ikakvih E-ova i slićno, onako kako su ga otac i dida učili. I onda tebi proda/pokloni te kobasice. Ili ti neki Talijan proda/pokloni rajčice iz svog vrta.

 

Pitanje je: je su li to "domaći" proizvodi ili nisu?  

 ima najmanje dva domaća, onaj s televizije koji sugerira da je domaće sve što je proizvedeno u hr uključujući industrijske proizvode i kolokvijalni domaći koji podrazumijeva proizvodnju iz kraja u kojem živiš a bez industrijske obrade, domaće iz njemačke je nijemcima domaće osim ako nije iz minkena, onda je i to domaće... domaći iz šume striborove i domaći rad

markoBT ned 27.6.2021 14:15
Louis Pluto kaže...
markoBT kaže...
dankodr kaže...

U prave domaće slavonske kobasice i šunke NE STAVLJAJU se nikakvi nitrati niti bilo koji drugi konzervansi.

 

Boju kobasicama i kulinu daje dobra domaća crvena paprika

 

Stoga,  nemate brige,  uživajte u domaćim proizvodima  :-)

 

Naravno u umjerenim granicama

 

Pozdrav iz Slavonije

 

Neki, recimo Njemac, napravi kobasice, od mesa kojeg je sam uzgojio, bez ikakvih E-ova i slićno, onako kako su ga otac i dida učili. I onda tebi proda/pokloni te kobasice. Ili ti neki Talijan proda/pokloni rajčice iz svog vrta.

 

Pitanje je: je su li to "domaći" proizvodi ili nisu?  

 ima najmanje dva domaća, onaj s televizije koji sugerira da je domaće sve što je proizvedeno u hr uključujući industrijske proizvode i kolokvijalni domaći koji podrazumijeva proizvodnju iz kraja u kojem živiš a bez industrijske obrade, domaće iz njemačke je nijemcima domaće... domaći iz šume striborove i domaći rad

Treba li onda jesti njemčeve kobasice i talijančeve rajčice ili ih valja izbjegavat jer nisu "domaće"?

Louis Pluto ned 27.6.2021 14:25
markoBT kaže...
Louis Pluto kaže...
markoBT kaže...
dankodr kaže...

U prave domaće slavonske kobasice i šunke NE STAVLJAJU se nikakvi nitrati niti bilo koji drugi konzervansi.

 

Boju kobasicama i kulinu daje dobra domaća crvena paprika

 

Stoga,  nemate brige,  uživajte u domaćim proizvodima  :-)

 

Naravno u umjerenim granicama

 

Pozdrav iz Slavonije

 

Neki, recimo Njemac, napravi kobasice, od mesa kojeg je sam uzgojio, bez ikakvih E-ova i slićno, onako kako su ga otac i dida učili. I onda tebi proda/pokloni te kobasice. Ili ti neki Talijan proda/pokloni rajčice iz svog vrta.

 

Pitanje je: je su li to "domaći" proizvodi ili nisu?  

 ima najmanje dva domaća, onaj s televizije koji sugerira da je domaće sve što je proizvedeno u hr uključujući industrijske proizvode i kolokvijalni domaći koji podrazumijeva proizvodnju iz kraja u kojem živiš a bez industrijske obrade, domaće iz njemačke je nijemcima domaće... domaći iz šume striborove i domaći rad

Treba li onda jesti njemčeve kobasice i talijančeve rajčice ili ih valja izbjegavat jer nisu "domaće"?

 ja trošim samo domaće droge npr. strane ne, oće talijan da nas otruje i preotme istru, sve je to belosvetska ujdurma, sad 'oće da nas cijepe čipom da postanemo gejcovi zomboidi, ne daj se, samo domaće droge, banane i kahfu... lopatom

dejo6 ned 27.6.2021 14:39
Stric_Jura kaže...

hmmm...

 

pa sol je konzervans, a ove E-ove ne stavljam nikad u sumohesnate proizvode...

 

da se održi crvenkasti ton mesa u kobasicama - stavi šećer...

 

ali da, generalno u suhomesnato ide:

 

meso

 

tvrda slanina s leđa

 

prirodni omotači - crijeva, želuci..

 

sol

 

šećer

 

papar

 

mljevena suha paprika - ljuta/slatka

 

češnjak

 

komorač

 

kumin

 

...

 

 

E-ova ni u tragovima...

 Da, sol je konzervans, isto kao i šećer i dim u pušnici.
E brojeva naravno da ima. Koristiš E161b, E160a, E306, E300, E172... i tko zna kojih sve ne, neda mi se sad sve tražiti.

Thinker ned 27.6.2021 16:43

Moja kolegica s posla, zakleta vegetarijanka, s 30 godina života izgledala je kao da ima 50 jer nije imala potožne masnoće koja bi spriječila da izgleda poput suhe šljive, čak i lice joj je bilo namreškano. Tako da badava pretjerivanje u jednu stranu, treba se držati sredine.

Ante ned 27.6.2021 16:47

Aj skrati pricu, ok, sol je konzervans, svi bi to trebali vec znati, zato se i sol koristi.

Al da mi reci, gdje u ducanu mogu kupiti E252, E251 i E249 ili u kojem vec obliku? Gdje obican HR mesar/seljober moze nabaviti nitrate i nitrite za konzervaciju mesa? Kak se zovu proizvodi?

PzKpfw ned 27.6.2021 16:52

Zdrav život, te je prehrana bitan dio toga. Al' ne i jedini. Ne postoji loša hrana, nego samo prehrana. 

Crveno meso baš i ne jedem, jer je "okidač" za karcogene stvari. 

 

A, jednom kada se na vučeš na povrće. Ne mislim sada kao neki prilog lošoj prehrani, nego kao bitan dio prehrana, teško se je poslije vraćati na junk food.

Možda nećeš živjeti kao Japanci 125 godina, al' će ti život biti dosta kvalitetniji i bolje ćeš se osjećati. Dakako, uz druge komponente zdravog života, tjelovježba, fizička aktivnost, pozitivna razmišljanje,....

 

..dobar tekst od prof. Raosa.

 

Louis Pluto ned 27.6.2021 17:57
Thinker kaže...

Moja kolegica s posla, zakleta vegetarijanka, s 30 godina života izgledala je kao da ima 50 jer nije imala potožne masnoće koja bi spriječila da izgleda poput suhe šljive, čak i lice joj je bilo namreškano. Tako da badava pretjerivanje u jednu stranu, treba se držati sredine.

ne jedem meso pa sam debel ko slon, za debljanje uopće ne treba meso nego gomile kruha, pašte, riže, krumpira, kolača, šećera, cuge i slično, jednom riječju neumjerenost prvenstveno s ugljikohidratima pa onda ostalo i koža mi je glatka i fina ko u djeteta, ukoliko nije sezona alergija ili se nisam negdje raspao od miastenije gravis

Stric_Jura ned 27.6.2021 19:23

a gle, Hrvati su mala kmetska nacija i tek 20-ak godina od 2.SR-a smo se malo podigli, i ako posljedicu imamo najveći postotak pretilih...

 

moš si mislit kak su mi djed i baka bili debeli, priženili se par godina nakon rata, ni konja nije bilo (sve za vojsku), ni bicikla, ujutro u 4 h, motike na pleća, 14 km pješke do vinograda, kopaj cijeli dan, za objed, dvije kriške kruha i dva kuhana jajeta, kopaj dok se vidi, onda opet motike na pleća i pješke doma...

 

ja ne radim ni 10% fizički kako su oni radili, a jedem za njih dvoje zajedno puta tri...

 

mi i dalje patimo od toga, jer znamo kak smo bijedni bili, a sad sami sebe lažemo, kako su nekad sela booooogataaaa biiiiilaaaa...

 

je, bila su bogata - jadom i bijedom...

 

 

fer-de-lance ned 27.6.2021 20:03
Louis Pluto kaže...
To je to, plandemija gladi od prehrambene mafije

Baš to, a krajnji cilj im je da nam svima ugrade 5V (vitamina) čipove !!!

Ljudi, progledajte,krajnji je čas !!!!

Neće nama neki bil gejc ugrađivat čipove, sad je sve jasno - Windows XP == livada kao background, a čega ima jako puno na livadi - trave, zna se...

Sve su to oni odavno isplanirali.

 (glad je samo paravan)

 

Stric_Jura ned 27.6.2021 20:21

PzKpfw 

 

e djeqko...

 

do 60-ih su ti po selima u Podravini, nakon meše, bila probiranja, dok su gladni Zagorci dolazili hrmbat za vrečicu jačmena...pješke iz Zagorja, crnčit za sezone žetve, i pješke natrag s tom vrečicom jačmena  preko ramena...

 

a "vlakovi bez voznog reda" su vozili onih prvih par godina nakon rata, i to ne kako Rvat'ne s pjenom na ustima urliču - samo Srbe naseljavali - nego svu gladnu sitnež, bez obzira o etnicitetu, iz Like, Zagorja, Bosne  po Slavoniji, Srijemu, Moslavini...

 

ali ja velim da smo svi još uvijek genetski mala kmetska nacija i da nam je glavno buše napuniti...

 

a za sve KundK nostalgičare - pročitajte dr. Rudolf Bićanić "Kako živi narod - život u pasivnim krajevima" iz 1936.g. da si razbijete ZuckerWasser tlapnje o dobrom caru Vranji...

 

googlajte ima i PDFa

Djuro von Prekoplotovich ned 27.6.2021 21:42

Hvala na članku.

Špinat i ostali iz te obitelji su zanimljivi, jer koncentracija i omjer nitrata/nitrita u njima može ovisiti i o količini sunčevog zračenja, odnosno dobu dana.

Ono bapsko praznovjerje - "ne beri špinat u podne", možda i nije praznovjerje.

 

Također, razlog zašto orijentalci konzumiraju špinat uz fermentirano mlijeko je izgleda izbjegavanje kamenaca.

 

Paracelsus uzvraća udarac 2. Akcijski film.

Djuro von Prekoplotovich ned 27.6.2021 21:44
Stric_Jura kaže...

PzKpfw 

 

e djeqko...

 

do 60-ih su ti po selima u Podravini, nakon meše, bila probiranja, dok su gladni Zagorci dolazili hrmbat za vrečicu jačmena...pješke iz Zagorja, crnčit za sezone žetve, i pješke natrag s tom vrečicom jačmena  preko ramena...

 

a "vlakovi bez voznog reda" su vozili onih prvih par godina nakon rata, i to ne kako Rvat'ne s pjenom na ustima urliču - samo Srbe naseljavali - nego svu gladnu sitnež, bez obzira o etnicitetu, iz Like, Zagorja, Bosne  po Slavoniji, Srijemu, Moslavini...

 

ali ja velim da smo svi još uvijek genetski mala kmetska nacija i da nam je glavno buše napuniti...

 

a za sve KundK nostalgičare - pročitajte dr. Rudolf Bićanić "Kako živi narod - život u pasivnim krajevima" iz 1936.g. da si razbijete ZuckerWasser tlapnje o dobrom caru Vranji...

 

googlajte ima i PDFa

 

Usporedba broja djece koja su upisala"pučku" školu i preživjela do kraja iste može otrijezniti i najzadrtije gutače "direktora".